Apel de selectie Masura 112 Instalarea tinerilor fermieri pentru Microregiunea Dambovita Sud-Vest

Masura 112 Dambovita Sud-VestAsociatia G.A.L. Microregiunea Dambovita Sud-Vest anunta lansarea, in perioada 27 Octombrie - 6 Noiembrie 2014, a celei de-a patra sesiuni de cereri de proiecte pentru Masura 411.112 "Instalarea tinerilor fermieri" din cadrul Planului de Dezvoltare Locala.

 

 

 

 

1. Data lansarii apelului de selectie: 27 Octombrie 2014, ora 08.30

2. Data limita de depunere a proiectelor: 6 Noiembrie 2014, ora 16.30

3. Locul si intervalul orar in care se pot depune proiectele: Depunerea proiectelor se va face la sediul Asociatiei G.A.L. Microregiunea Dambovita Sud-Vest, strada Vladimir Streinu nr.88, Gaesti, judetul Dambovita, CP 135200, in intervalul orar 08.30-16.30

4. Suma maxima nerambursabila care poate fi acordata pentru finantarea unui proiect: 24.000 euro

5. Fondurile disponibile alocate acestei sesiuni: 26.000 euro

6. Valoarea totala a unui proiect este de maximum: 24.000 euro

7. Intensitatea ajutorului public: 100%

 

8. Solicitantul finantarii nerambursabile este obligat sa depuna o declaratie pe propria raspundere prin care se angajeaza sa raporteze catre GAL toate platile aferente proiectului selectat ce vor fi efectuate de catre APDRP catre beneficiar. Modelul de declaratie este disponibil pe site-ul www.galdbsv.ro, sectiunea "Apeluri de selectie".

 

9. Documentele justificative pe care trebuie sa le depuna solicitantul odata cu depunerea proiectului sunt precizate in Ghidul solicitantului aferent Masurii 112 - "Instalarea tinerilor fermieri" disponibil in format electronic pe site-ul www.apdrp.ro si valabil la data depunerii cererii de finantare.

 

10. Solicitantul finantarii nerambursabile trebuie sa indeplineasca cerintele de conformitate si de eligibilitate stabilite prin Ghidul solicitantului aferent Masurii 112 - "Instalarea tinerilor fermieri" disponibil in format electronic pe site-ul www.apdrp.ro, in vigoare la momentul lansarii apelului de selectie. Facem precizarea ca pentru selectia proiectelor se vor utiliza criteriile evidentiate prin prezentul apel. Pentru detalii accesati sectiunea "Apeluri de selectie" disponibila pe site-ul www.galdbsv.ro


11. Modalitatea de anuntare a rezultatului procesului de selectie este prevazuta in Procedura de evaluare si selectie a proiectelor din cadrul G.A.L. Microregiunea Dambovita Sud-Vest, disponibila pe site-ul www.galdbsv.ro, sectiunea ”Proceduri”.

12. Componenta Comitetului de Selectie a proiectelor: selectia proiectelor este asigurata de un numar de 10 membri ( un presedinte, un secretar, opt membri) – reprezentanti ai partenerilor din GAL (3 persoane din sectorul public, 4 persoane din sectorul privat, 3 persoane din sectorul civil). Componenta nominala a membrilor Comitetului de selectie este disponibila pe site-ul www.galdbsv.ro la sectiunea ”Planul de Dezvoltare Locala”, in cuprinsul acestuia.

 

Procedura de selectie aplicata de Comitetul de Selectie a GAL (descrierea criteriilor de selectie si punctajul acordat pentru fiecare criteriu):

Nr. crt.

Criterii de selectie

Punctaj

Criterii de selectie generale

40

1.

Solicitantul detine o ferma de semi-subzistenta

Pentru a se acorda punctaj la acest criteriu de selectie, solicitantul completeaza sectiunea specifica "Stabilirea dimensiunii economice a fermei" a Cererii de finantare, din care va trebui sa rezulte ca exploatatia agricola detinuta are o dimensiune economica cuprinsa intre 6 si 8 UDE.

5

2.

Solicitantul detine o exploatatie agricola (cu profil vegetal/animal) intr-o zona defavorizata

Pentru a se acorda punctaj la acest criteriu de selectie, se verifica daca intreaga exploatatie agricola este situata in:- zona montana cu handicap natural conform Listei Unitatilor Administrativ Teritoriale din zona montana defavorizata prezentata in anexa la Ghidul Solicitantului;- alte zone cu handicap natural decat zona montana conform Listei Unitatlor Administrativ Teritoriale din Romania incluse in Zonele Semnificativ Defavorizate/Listei localitatilor din Zonele Defavorizate de Conditii Naturale Specifice prezentate in anexa la Ghidul Solicitantului.

5

3.

Solicitantul are in proprietate exploatatia agricola

Pentru a se acorda punctaj la acest criteriu de selectie, solicitantul ataseaza la Cererea de Finantare documente prin care sa demonstreze ca detine in proprietate intreaga exploatatie:

- documente care atesta dreptul de proprietate asupra terenului agricol autentificate de notar, conform legislatiei in vigoare;

- documente care atesta dreptul real principal de proprietate al cladirilor din exploatatie;

- extras din Registrul Exploatatiei emis de ANSVSA/DSVSA din care sa rezulte: efectivul de animale detinut, al pasarilor si al familiilor de albine si data primei inscrieri a solicitantului in Registrul Exploatatiei, insotit de formular de miscare ANSVSA/DSVSA (Anexa 4 din Normele sanitare veterinare ale Ordinului ANSVSA nr. 40/2010).

20

4.

Solicitantul face parte dintr-o forma asociativa, recunoscuta conform legislatiei in vigoare*)

Pentru a se acorda punctaj la acest criteriu de selectie, solicitantul ataseaza la Cererea de Finantare documente prin care sa demonstreze ca acesta este membru al uneia din urmatoarele forme asociative, cu conditia ca solicitantul sa faca parte dintr-o asociatie in domeniul proiectului:

- grupuri de producatori recunoscute in conformitate Ordonanta Guvernului nr. 37/2005 privind recunoasterea si functionarea grupurilor de producatori, pentru comercializarea produselor agricole si silvice, cu modificarile si completarile ulterioare;

- grupuri si organizatii de producatori in sectorul fructe si legume recunoscute conform Hotararii Guvernului nr. 1078/2008 privind acordarea de sprijin financiar grupurilor de producatori recunoscute preliminar si organizatiilor de producatori in sectorul fructe si legume;

- societate cooperativa agricola constituita conform Legiinr. 1/2005;

- cooperative agricole constituite conform Legii nr. 566/2004, cu modificarile si completarile ulterioare;

- organizatii de imbunatatiri funciare constituite conform Legii nr.138/2004, cu modificarile si completarile ulterioare;

- membrii ai unei asociatii care este membra in Organizatii Interprofesionale pentru Produsele Agroalimentare -OIPA.

Formele asociative pot fi constituite si recunoscute la nivel local, judetean si national.

*Se va acorda punctaj numai daca sunt atasate documentele descrise in Cap.4.1. Documente necesare intocmirii Cererii de finantare, punctul 12.1.

5

5.

Solicitantul acceseaza masura de agro-mediu

Pentru a se acorda punctaj la acest criteriu de selectie, solicitantul ataseaza la Cererea de Finantare documente prin care sa demonstreze ca acesta a accesat Masura 214 „Plati de Agro-mediu" din cadrul PNDR, prin care solicitantul si-a asumat, in mod voluntar, angajamente de agro-mediu pentru o perioada de cinci ani de la data semnarii angajamentului.

Solicitantul poate accesa urmatoarele pachete de agro-mediu:

1. Pajisti cu inalta valoare naturala

2. Practici agricole traditionale

3. Pajisti importante pentru pasari-pachet pilot

4. Culturi verzi

5. Agricultura ecologica

6. Pajisti importante pentru fluturi (Maculinea sp.)

7. Terenuri arabile importante ca zone de hranire pentru gasca cu gat rosu (Branta ruficolis).

5

Criterii de selectie locala

60

6.

Proiecte ce presupun actiuni inovative.

Se va acorda punctaj la acest criteriu de selectie daca introducerea metodelor inovative rezulta din Planul de afaceri.

Inovatia se poate referi la introducerea unui produs nou, a unui proces nou, a unei organizatii sau a unei noi piete. Inovatia poate implica transferul si adaptarea de tehnologii, tehnici, metode produse etc. Dezvoltate in alta parte, modernizarea cunostintelor traditionale si gasirea unor solutii noi la problemele rurale preexistente, pe care interventiile altor metode nu le-au putut rezolva intr-un mod satisfacator si durabil.

20

7.

Proiecte realizate cu surse de finantare din contributie privata mai mare de 50% din sumele solicitate.

Se va acorda punctaj pentru solicitantul care demonstreaza in Planul de afaceri contributie privata, astfel:

a) intre 51% si 75% din totalul sprijinului financiar primit

b) peste 75% din totalul sprijinului financiar primit

Max. 6

 

 


3

6

8.

Proiecte care presupun realizarea de investitii din surse proprii.

Punctajul la acest criteriu se va acorda proportional cu valoarea procentuala a investitiilor descrise in Planul de afaceri, astfel:

- investitii intre 1% - 5%

- investitii intre 5% - 10%

- investitii peste 10%

Max. 14

 

 


4

8

14

9.

Proiecte ce presupun exploatatii vegetale si de crestere a animalelor in sistem ecologic.

Pentru a se acorda punctaj la acest criteriu de selectie, solicitantul ataseaza la Cererea de Finantare documente prin care sa demonstreze ca este certificat in domeniul productiei de produse ecologice

5

10.

Proiecte ce promoveaza actiuni de mediu, cu investirea a minim 5% din sprijinul primit in activitati de mediu.

15

TOTAL

100

Pentru aceasta masura, conform PNDR, nu exista punctaj minim.

 

IMPORTANT!

Facem precizarea ca pentru selectia proiectelor se vor avea in vedere cerintele de conformitate si eligibilitate, documentele justificative stabilite in Ghidul Solicitantului din PNDR si precizarile din Planul de Dezvoltare Locala, cu respectarea criteriilor de selectie si a documentelor conexe stabilite de GAL, publicate pe site-ul propriu.

 

IMPORTANT!

Toate activitatile pe care solicitantul se angajeaza sa le efectueze in cadrul Planului de afaceri si pentru care a primit punctaj la selectie, devin conditii obligatorii pentru obtinerea sprijinului si pe toata perioada contractului de finantare.

 

13. Data si modul de anuntare a rezultatelor. Rezultatele procesului de selectie vor fi anuntate dupa aprobarea Raportului de selectie si vor fi publicate pe site-ul GAL www.galdbsv.ro, la sectiunea "Rapoarte de selectie". Se va transmite in aceeasi data notificare scrisa cu confirmare de primire, prin posta sau in format electronic dar cu semnatura si stampila (in format pdf), tuturor solicitantilor privind rezultatul evaluarii cererilor de finantare.

 

14. Contestatiile privind Decizia de Finantare a proiectelor se depun, in termen de 5 zile lucratoare de la primirea notificarii, la registratura GAL sau in maxim 10 zile lucratoare de la data publicarii Raportului de Selectie Intermediar pe pagina de web a Asociatiei G.A.L. Microregiunea Dambovita Sud-Vest, la sectiunea "Rapoarte de selectie". Anuntarea rezultatelor finale precum si notificarea in scris a castigatorilor, se va face imediat dupa solutionarea contestatiilor, dar nu mai tarziu de 10 zile calendaristice de la incheierea termenului de depunere a contestatiilor.

 

15. Informatii suplimentare se pot obtine la sediul Asociatiei G.A.L. Microregiunea Dambovita Sud-Vest, strada Vladimir Streinu nr.88, Gaesti, judetul Dambovita, CP 135200, telefon/fax: 0245710326, e-mail: [email protected]

 

Primariile care fac parte din GAL isi asuma responsabilitatea mentinerii apelurilor pe toata durata sesiunii de depunere.

 

Asociatia G.A.L.
Microregiunea Dambovita Sud-Vest



 

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>