Proiectele Sapard, agonie si extaz

pomiiarba.jpg

Asa pot descrie experienta Sapard, o mana de tineri aradeni care au indraznit sa se ia in piept cu Europa si cu banii promisi de aceasta prin intermediul statului roman.







Au fost doi ani de munca, de alergatura
, de disperare si de multe ori la un pas de abandon. Sunt ani despere care tinerii fermieri aradeni spun ca nu i-ar ma lua niciodata de la capat.

"Am avut momente de blocaj absolut. Stateam si ne uitam unii la altii si nu mai stiam incotro sa o luam, unde vom mai merge maine, la ce usi vom mai bate si mai ales nu stiam care dintre noi mai are putere sa faca asta" spun in cor fermierii.

Este vorba in principal despre proiecte de pomicultura, infiintarea de plantatii si livezi.

Doua dintre proiecte realizate de catre SC PerasRuben Fruct SRL si SC Pesco MG Fruct SRL, au ca obiect de activitate infiintarea de culturi pomicole, dar beneficiaza si de cate 2 hectare de capsuni, culturi menite sa sustina cheltuielile pe care le presupune infiintarea fermelor pomicole. "Fermele pomicole intra pe rod dupa 3-5 ani, tim in care sunt consumatori de bani. Nimeni nu i-ti spune de unde sa iei acesti bani, cand tu platesti rate si dobanzi la credite din prima clipa", spun Ruben Mot si Martiniuc Iosif.

Cat priveste costurile pentru implementarea unui astfel de proiect acestia sun intr-un glas ca nu pot fi cuantificate.

"Cine poate sa spuna cat costa doi ani de alergatura cu acte in brate, doi ani de nesiguranta, de incertitudine, in care in fiecare zi am crezut ca am pierdut absolut tot si ca nu vom mai scoate la capat. Cine poate sa cuantifice ce inseamna faptul ca am ipotecat si casele noastre, pe ale parintilor, fratilor si surorilor sau ca am imprumutat bani de la fiecare prieten si cunoscut?!" - au incercat sa explice absolut toti cei implicati in aceste proiecte.

Unul dintre proprietarii de ferme pomicole ne-a povesti ca el personal a facut 270000 de kilometri doar pentru gasirea terenului si a "consumat" un Jeep in aceasta aventura.

"De la cel mai mic functionar pana la cel mai mare toti ne-au pus bete in roate si ne0au intors de zeci de ori din drum. Fie din necunoastere, fie din dezinteres. De exemplu, la banca, un an de zile ofiterii de credite nu au inteles sub nici o forma proiectele noastre. Sunt date tehnice, specifice pentru acest domeniu, pe care nu le-au putit intelege. Tot la banca, ne-a pus sa modificam de 4 ori studiile de fezabilitate. Pe banii nostri binenteles", ne-a mai declarat Ruben Mot.

Acestia au mai adaugat ca pe langa cei doi ani in care si-au rezolvat partea de hartii, aprobari, avize, etc., a mai urmat un an pentru implementarea proiectelor aprobate. Acum plantatiile de capsuni produc, serele la fel, iar livezile se nasc incet, incet.

Dupa atatea zbateri, cei implicati incep sa zareasca si rezultatele palpabile ale muncii lor. Dar nu fara munca si efort...

Proiectele sunt uriase, la fel ca si costurile pe care le implica intretinerea culturilor. "Doar curatirea capsunilor de buruieni, pe care am facut-o in acest an in cinci etapene-a costat cam 3000 de euro, de fiecare data, fara a socoti masa oamenilor care au muncit, apa si alte cheltuieli adiacente", spun detinatorii de capsuni de la Seleus.

Nici in serele de rosii de langa Seleus nu exista momente de relaxare. In anul 2008 au inceput sa produca, ce ace a iscat un nou val de probleme: spatii de depozitare, masini pentru transport; instalatii frigorifice s.a.m.d.

"Am inceput sa producem destul de tarziu in acest an si a fost o perioda de incercari si bajbaieli. Poate nu am estimat foarte corect cererile din piata, pentru unele soiuri nu ne-am preocupat suficient sa gasim desfacere iar pentru transport cu siguranta nu am gasit varianta optima", a declarat Dorin Petrisor.

A fost o vara in care noii producatori de rosii s-au vazut nevoiti sa faca numeroase drumuri in tara, cu microbuze mici, pentru a-si desface marfa, in paralel cu transporturile catre piata sau clientii mai mari din Arad.

Nu e de mirare ca toamna i-a gasit cu o parte dintre celelalte lucrari, la corpurile administrative, putin intarziate.

"Am invatat multe in acest an, pe pielea noastra, si sunt convins ca la anul ne vom optimiza altfel munca. O mare problema au fost masini de transport, dar acum le-am achizitionat si urmeaza sa le dotam cu instalatii frigorifice, care costa circa 30 000 de euro pentru fiecare masina" a mai adaugat titularul de proiect Sapard.

Fiecare dintre fermierii cu care am stat de vorba a recunoscut ca nu ar mai lua-o de la capat pentru nimic in lume.

"Cred ca as fi in stare sa dau eu banii doar sa ma lase in pace" - a spus mai in gluma, mai in serios, unul dintre ei. Toti cei implicati au subliniat faptul ca daca nu ar fi pornit la drum impreuna, daca nu si-ar fi conjugat eforturile, nici unul nu ar fi reusit sa mearga pana la capat. Chiar daca neoficiala, asocierea a fost pana la urma garantia reusitei.

Totodata, toti cei implicati au recunoscut ca singurul sprijin l-au primit de la OJCA: "Oamenii care ne-au ajuta si care au fost tot timpul alaturi de noi, la care am apelat in orice moment au fost reprezentantii OJCA".

Si-au propus ca la finalizarea implementarii proiectelor sa scrie o carte despre experienta lor, despre ce inseamna sa fi deschizator de drumuri si sa ii inveti tu pe cei care ar trebui sa te ajute.

Regrete? Multe. Reprosuri? Si mai multe. Cui se adreseaza reprosurile? De la legiuitorii care nu au inteles sa schimbe regulile jocului in timpul derularii partidei, pana la institutiile private in aceste demersuri, cum ar fi bancile, care sunt departe de a intelege lumea agricola si activitatea de agricultor.

Cu toate aceste proiectele implementate la Arad sunt cu siguranta un pas inainte in ceea ce priveste modernizarea si eficientizarea agriculturii, cu toate ramurile sale. Din nefericire, lupta si obstacolele pe care le presupune un astfel de demers, nu este pentru oricine. Au fost multi cei care au abandonat, au fost multi cei care s-au restrans, care si-au regandit proiectele si au fost doar cativa care au avut curajul sau inconstienta de a risca totul.

Pariurile castigatore sunt:

  • SC Peras Rubren Fruct SRL - MOT iOAN;
  • SC Pesco MG Fruct SRL - IOSIF MARTINIUC;
  • SC Ianacris Com SRL - CRISTIAN POPA;
  • SC Radmi Unic SRL - RADU MEHELEAN;
  • SC Piersicile de Araneag SRL - NICOLAE SIRIAN;
  • SC Bio fruct SRL - PETRISOR DORIN SEBASTIAN;
  • SC Carmel Sere SRL - PETRISOR IOAN;
  • SC Bio Plant SRL - HORGA IOAN.

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>