Hatisul proiectelor costisitoare fara finalitatea creditarii

 

Natalia Vasile, fermier Turnu: “Agricultorii, fermierii din Romania sunt prinsi in hatisul unor proiecte costisitoare, fara finalitatea creditarii!”

 


 


Cinci noi programe cu finantare de la Uniunea Europeana pentru fermieri. Se vor acorda fonduri nerambursabile pentru instalarea tinerilor fermieri, incurajarea activitatilor turistice, infiintarea grupurilor de producatori si pentru sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenta”. Un text care ar trebui sa entuziasmeze intreprinzatorii, dar iata ca totul nu e decat un efemer balon de sapun. Realitatea acestor programe teoretice e contrazisa de realitate. Exemplu, vizita la ferma din Turnu a Nataliei Vasile.

Natalia Vasile, bucuresteanca get-beget, a crescut in „buricul targului”, zona Unirii. „Am fost atrasa inca de mica de arta, cultura si m-am format - as putea spune - la scoala lui Pitis, pe care-l consider unul dintre cei mai compleţi artisti. Am fost un impatimit al teatrului si muzeelor si am iubit cu fervoare Bucurestiul pana in anii 80. Apoi, totul a luat o turnura intunecata”, iar „Bucurestiul iubit” a disparut intr-o tiganiada kitchoasa, ne face sa intelegem.

Natalia este o femeie tanara si plina de sarm, desteapta, tenace si plina de initiativa. Aproape ca nu-ti vine sa crezi ca bucuresteanca ce si-a pastra intact accentul „micii Viene” - a lasat totul pentru o ferma cu animale, pentru o afacere care cere enorm de multa truda, indemanare, studiu, ambitie si calitatea de a fi mereu pe faza. „În consecinta, am luat o hotarare importanta si grea, aceea de a parasi orasul natal, avand deja trasata o idee clara despre o afacere care, in conditii normale - e rentabila in orice tara din lume cu pamant arabil: agricultura, zootehnie. Am cautat de inchiriat sau cumparat o ferma in Ardeal, dar nu am gasit decat aici, la Turnu. Cand am intrat prima oara in fosta Agroindustriala, gunoiul si mizeria erau atat de mari, incat, daca te urcai pe ele ajungeai cu mana la tavan! Cam asa mi-am inceput afacerea...” - zambeste amar fermiera blonda. Asta a fost cu peste 10 ani in urma... A urmat o munca titanica pentru a civiliza acest loc degradat. „Am adus sute de tone de pamant, am nivelat, am facut curat, am igienizat, altfel nu se putea incepe nimic! Impreuna cu sotul meu am prospectat piata, am facut numeroase studii, am citit carti de specialitate si numai dupa aceea am trecut, efectiv, la treaba!”




Proiecte costisitoare cu cerinte exagerate, absurde!

Afacerea Nataliei se intinde pe aproximativ 5 hectare. „Achizitionez ovine, miei, in special - care sunt trecuti in regim de ingrasare timp de o luna, dupa care ii vand in Italia, Grecia, Germania, Croatia. Ma ocup, evident si de producerea hranei necesare animalelor si nu e un lucru deloc usor”. La inceput, procentul de rulare a fost de 20.000 de capete ovine pe luna, dar acum s-a stabilit la 10.000. „Achizitionarea animalelor este destul de  anevoioasa, tocmai pentru ca lucram cu oamenii, respectiv cu ciobanii... Eu am o alta viziune asupra acestei munci de fermier. Imi place ca totul sa fie modernizat, grajdul sa fie curat, hrana naturala, iar animalele sanatoase! Din pacate, in Romania, mentalitatea a ramas aproape neschimbata, inapoiata, iar cei care vor sa faca afaceri in acest domeniu nu sunt interesati decat de umplera buzunarului, ignorand aceste principii de baza, fara de care zootehnia, agricultura nu e nimic altceva decat o bataie de joc!”

Sa vorbim, insa, despre greutati... Cine crede ca a demara o (astfel de) afacere – e o treaba care se rezolva in timp optim, in interesul intreprinzatorului, se inseala. Te lovesti de o imensa birocratie care costa bani seriosi si timp din plin. Nimeni nu stie exact care e documentatia exacta pentru un dosar de fermier, agricultor, mic intreprinzator, in general. Si, daca ai reusit, pana la urma sa-ti faci dosarul (care costa o avere!) nu stii daca va fi aprobat si care sunt criteriile (exagerate) care duc la finantarea proiectului. Natalia si sotul ei sunt oameni umblati in lume, au studiat piata interna si externa, economiile statelor dezvoltate. „La noi sunt destule posibilitati, dar se pun bete in roate celui care vrea sa intreprinda ceva! De ce?!” Numerosi investitori s-au plans de birocratia inutila si costisitoare din Romania, de spagile care trebuiesc date ca sa fii, cat de cat, bagat in seama; ca urmare, oamenii au plecat dezamagiti, iar noua ne-a ramas buhul de tara a coruptiei generalizate, un spatiu unde un om cinstit, muncitor si plin de initiativa nu are nicio sansa sa-si construiasca o afacere!




„Nu exista niciun sprijin real pentru intreprinzatori!”

Pentru a incepe o afacere e nevoie de bani. Pentru asta trebuie sa faci proiect, iar acesta presupune documentatii serioase. „Sunt multe programe care, teoretic, vin in sprijinul intreprinzătorilor, dar, practic, ajungi la bani foarte greu sau deloc. Romania nu are viitor decat pe plan agricol, cel putin deocamdata. Sectorul agricol este in continuare dezastruos, necesarul intern  este cu totul nesatisfacator, si, ce e mai grav, actualmente nicio bana nu acorda credite, iar banca agricola e doar o amintire! Nicio banca din Romania, cu toate programele de creditare a micilor intreprinzatori – nu da un ban pentru agricultori sau fermieri. Proiectele se fac, dar nu exista cofinatare! Banca te intreaba cati bani pui la afacere?! Pai ce ajutor e asta si in functie de ce fel de criterii?! Am intrat in criza, asta e clar, iar caderea e extrem de vizibila la exporturi si productia industriala. Agricultura, nici nu mai vorbesc, e la pamant, atata timp cat importam mancare de afara!  Bancile s-au ocupat exagerat de creditarea in domeniul imobiliar, dar iata ca aceasta perspectiva de castiguri se prabuseste. Infuzia de bani trebuie pompata in agricultura, un domeniu prosper daca ai cap! Nu este nevoie de pomana, ci doar de sustinere prin creditare. Subventiile nu rezolva nimic. Cine poate rezista fara credite, inseamna ca nu produce nimic! Din pacate, noi, intreprinzatorii suntem momiti cu tot fielul de programe nationale sau europene, dar deciziile de creditare se iau doar la Bucuresti. Acolo se hotaraste soarta economiei romanesti, iar criteriile sunt partinice si de clica, nicidecum de interes national, asa cum ar trebui sa fie!” Ar fi multe de spus din acest punct de vedere, dar articolele pe aceasta tema generoasa si ...dureroasa sunt in plina continuare.




„Vreau modernizare si diversificare!” 

Natalia isi doreste diversificarea afacerii incepute. „In ultimii doi ani am vazut ca nu se mai poate castiga doar din ingrasaarea animalelor. Sunt cam trei luni pe an cand nu produc nimic, iar acest timp trebuie umplut. De aceea am nevoie de credite, pentru ca, paralel cu activitatea de ingrasaare vreau sa ne dezvoltam efectivele de matca. Avem in plan obtinerea unei branze speciale! Ciobanii, in general, nu au viziune, nu au un plan de viitor, treaba merge in virtutea inertiei, desi aici se pot obtine rase noi, superioare de ovine. Pe de alta parte, nu au nici posibilitati, nu primesc credite. Am mare incredere in cercetarea stiitifica - cea care va hotara, efectiv, viitorul in orice domeniu”.

Ferma Nataliei este un colt de rai, nu doar pentru animale, dar si pentru cei care lucreaza aici. „Consider ca atat animalul cat si omul trebuiesc respectati. Animalele au parte de curatenie si hrana sanatoasa, sunt verificate sanitar-veterinar, iar muncitorii pot manca la cantina pe care am amenajat-o modern. Ideea mea de afacere nu s-a oprit, insa, aici: vreau sa mai achizitionez vaci, oi si capre in vederea prelucrarii produselor pentru obtinerea unei branze speciale. Pentru asta e nevoie insa, de tehnologie performantă, utilaje, modernizari, cu alte cuvinte, investitii, deci... bani!”

Ferma UNICOM 3N 2000  (Export-transport animale vii, berbecuti) exista printr-un efort considerabil, munca si informare continua, prospectarea pietei, tenacitate si pasiune - elemente care certifică longevitatea unei activitati in fata careia multi intreprinzatori si-au depus armele.


Felicia R.Gheorghe

www.observator.info

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>