Natalia Vasile, fermier Turnu: “Agricultorii, fermierii din Romania sunt prinsi in hatisul unor proiecte costisitoare, fara finalitatea creditarii!”
“Cinci noi programe cu finantare de la Uniunea Europeana pentru fermieri. Se vor acorda fonduri nerambursabile pentru instalarea tinerilor fermieri, incurajarea activitatilor turistice, infiintarea grupurilor de producatori si pentru sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenta”. Un text care ar trebui sa entuziasmeze intreprinzatorii, dar iata ca totul nu e decat un efemer balon de sapun. Realitatea acestor programe teoretice e contrazisa de realitate. Exemplu, vizita la ferma din Turnu a Nataliei Vasile.
Natalia Vasile, bucuresteanca get-beget, a crescut in „buricul targului”, zona Unirii. „Am fost atrasa inca de mica de arta, cultura si m-am format - as putea spune - la scoala lui Pitis, pe care-l consider unul dintre cei mai compleţi artisti. Am fost un impatimit al teatrului si muzeelor si am iubit cu fervoare Bucurestiul pana in anii 80. Apoi, totul a luat o turnura intunecata”, iar „Bucurestiul iubit” a disparut intr-o tiganiada kitchoasa, ne face sa intelegem.
Natalia este o femeie tanara si plina de sarm, desteapta, tenace si plina de initiativa. Aproape ca nu-ti vine sa crezi ca bucuresteanca ce si-a pastra intact accentul „micii Viene” - a lasat totul pentru o ferma cu animale, pentru o afacere care cere enorm de multa truda, indemanare, studiu, ambitie si calitatea de a fi mereu pe faza. „În consecinta, am luat o hotarare importanta si grea, aceea de a parasi orasul natal, avand deja trasata o idee clara despre o afacere care, in conditii normale - e rentabila in orice tara din lume cu pamant arabil: agricultura, zootehnie. Am cautat de inchiriat sau cumparat o ferma in Ardeal, dar nu am gasit decat aici, la Turnu. Cand am intrat prima oara in fosta Agroindustriala, gunoiul si mizeria erau atat de mari, incat, daca te urcai pe ele ajungeai cu mana la tavan! Cam asa mi-am inceput afacerea...” - zambeste amar fermiera blonda. Asta a fost cu peste 10 ani in urma... A urmat o munca titanica pentru a civiliza acest loc degradat. „Am adus sute de tone de pamant, am nivelat, am facut curat, am igienizat, altfel nu se putea incepe nimic! Impreuna cu sotul meu am prospectat piata, am facut numeroase studii, am citit carti de specialitate si numai dupa aceea am trecut, efectiv, la treaba!”
Proiecte costisitoare cu cerinte exagerate, absurde!
Afacerea Nataliei se intinde pe aproximativ 5 hectare. „Achizitionez ovine, miei, in special - care sunt trecuti in regim de ingrasare timp de o luna, dupa care ii vand in Italia, Grecia, Germania, Croatia. Ma ocup, evident si de producerea hranei necesare animalelor si nu e un lucru deloc usor”. La inceput, procentul de rulare a fost de 20.000 de capete ovine pe luna, dar acum s-a stabilit la 10.000. „Achizitionarea animalelor este destul de anevoioasa, tocmai pentru ca lucram cu oamenii, respectiv cu ciobanii... Eu am o alta viziune asupra acestei munci de fermier. Imi place ca totul sa fie modernizat, grajdul sa fie curat, hrana naturala, iar animalele sanatoase! Din pacate, in Romania, mentalitatea a ramas aproape neschimbata, inapoiata, iar cei care vor sa faca afaceri in acest domeniu nu sunt interesati decat de umplera buzunarului, ignorand aceste principii de baza, fara de care zootehnia, agricultura nu e nimic altceva decat o bataie de joc!”
Sa vorbim, insa, despre greutati... Cine crede ca a demara o (astfel de) afacere – e o treaba care se rezolva in timp optim, in interesul intreprinzatorului, se inseala. Te lovesti de o imensa birocratie care costa bani seriosi si timp din plin. Nimeni nu stie exact care e documentatia exacta pentru un dosar de fermier, agricultor, mic intreprinzator, in general. Si, daca ai reusit, pana la urma sa-ti faci dosarul (care costa o avere!) nu stii daca va fi aprobat si care sunt criteriile (exagerate) care duc la finantarea proiectului. Natalia si sotul ei sunt oameni umblati in lume, au studiat piata interna si externa, economiile statelor dezvoltate. „La noi sunt destule posibilitati, dar se pun bete in roate celui care vrea sa intreprinda ceva! De ce?!” Numerosi investitori s-au plans de birocratia inutila si costisitoare din Romania, de spagile care trebuiesc date ca sa fii, cat de cat, bagat in seama; ca urmare, oamenii au plecat dezamagiti, iar noua ne-a ramas buhul de tara a coruptiei generalizate, un spatiu unde un om cinstit, muncitor si plin de initiativa nu are nicio sansa sa-si construiasca o afacere!
„Nu exista niciun sprijin real pentru intreprinzatori!”
Pentru a incepe o afacere e nevoie de bani. Pentru asta trebuie sa faci proiect, iar acesta presupune documentatii serioase. „Sunt multe programe care, teoretic, vin in sprijinul intreprinzătorilor, dar, practic, ajungi la bani foarte greu sau deloc. Romania nu are viitor decat pe plan agricol, cel putin deocamdata. Sectorul agricol este in continuare dezastruos, necesarul intern este cu totul nesatisfacator, si, ce e mai grav, actualmente nicio bana nu acorda credite, iar banca agricola e doar o amintire! Nicio banca din Romania, cu toate programele de creditare a micilor intreprinzatori – nu da un ban pentru agricultori sau fermieri. Proiectele se fac, dar nu exista cofinatare! Banca te intreaba cati bani pui la afacere?! Pai ce ajutor e asta si in functie de ce fel de criterii?! Am intrat in criza, asta e clar, iar caderea e extrem de vizibila la exporturi si productia industriala. Agricultura, nici nu mai vorbesc, e la pamant, atata timp cat importam mancare de afara! Bancile s-au ocupat exagerat de creditarea in domeniul imobiliar, dar iata ca aceasta perspectiva de castiguri se prabuseste. Infuzia de bani trebuie pompata in agricultura, un domeniu prosper daca ai cap! Nu este nevoie de pomana, ci doar de sustinere prin creditare. Subventiile nu rezolva nimic. Cine poate rezista fara credite, inseamna ca nu produce nimic! Din pacate, noi, intreprinzatorii suntem momiti cu tot fielul de programe nationale sau europene, dar deciziile de creditare se iau doar la Bucuresti. Acolo se hotaraste soarta economiei romanesti, iar criteriile sunt partinice si de clica, nicidecum de interes national, asa cum ar trebui sa fie!” Ar fi multe de spus din acest punct de vedere, dar articolele pe aceasta tema generoasa si ...dureroasa sunt in plina continuare.
„Vreau modernizare si diversificare!”
Natalia isi doreste diversificarea afacerii incepute. „In ultimii doi ani am vazut ca nu se mai poate castiga doar din ingrasaarea animalelor. Sunt cam trei luni pe an cand nu produc nimic, iar acest timp trebuie umplut. De aceea am nevoie de credite, pentru ca, paralel cu activitatea de ingrasaare vreau sa ne dezvoltam efectivele de matca. Avem in plan obtinerea unei branze speciale! Ciobanii, in general, nu au viziune, nu au un plan de viitor, treaba merge in virtutea inertiei, desi aici se pot obtine rase noi, superioare de ovine. Pe de alta parte, nu au nici posibilitati, nu primesc credite. Am mare incredere in cercetarea stiitifica - cea care va hotara, efectiv, viitorul in orice domeniu”.
Ferma Nataliei este un colt de rai, nu doar pentru animale, dar si pentru cei care lucreaza aici. „Consider ca atat animalul cat si omul trebuiesc respectati. Animalele au parte de curatenie si hrana sanatoasa, sunt verificate sanitar-veterinar, iar muncitorii pot manca la cantina pe care am amenajat-o modern. Ideea mea de afacere nu s-a oprit, insa, aici: vreau sa mai achizitionez vaci, oi si capre in vederea prelucrarii produselor pentru obtinerea unei branze speciale. Pentru asta e nevoie insa, de tehnologie performantă, utilaje, modernizari, cu alte cuvinte, investitii, deci... bani!”
Ferma UNICOM 3N 2000 (Export-transport animale vii, berbecuti) exista printr-un efort considerabil, munca si informare continua, prospectarea pietei, tenacitate si pasiune - elemente care certifică longevitatea unei activitati in fata careia multi intreprinzatori si-au depus armele.
Felicia R.Gheorghe
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>