Cum iti poti face propriul proiect pentru finantare?

 

Realizarea unui proiect de finantare corect este de cele mai multe ori dificila, ceea ce face ca accesarea fondurilor europene sa impuna, in majoritatea cazurilor, apelarea la consultanta specializata in managementul proiectelor pentru finantare.

 

 

Chiar si asa, se intampla ca proiectul sa nu fie elaborat asa cum il gandeai initial, sa depaseasca termenul de finalizare sau costurile alocate. Consultantii cu experienta in managementul de proiect considera ca temelia unui proiect de succes este sustinuta de ideea clara pe care fiecare aplicant o are atunci cand se gandeste sa acceseze fondurile europene. Asadar, aplicantul va reusi sa contureze ideea lui de proiect mai bine decat ar putea sa o defineasca un alt manager.

Conditia asistentei specializate din partea unui manager de proiect nu mai este insa o problema, deoarece aplicantii pot lua locul unui manager autorizat in doar 6 zile, prin cursurile de formare certificate.

"O persoana care a parcurs acest tip de curs poate sa incadreze ideea de proiect intr-o axa de finantare potrivita, poate sa inteleaga si sa parcurga de la un capat la altul un ghid al solicitantului si sa fie familiarizat cu terminologia specifica pe care, de altfel, un om care nu a fost la curs o percepe foarte greu", spune Irina Stoian, formator manager de proiect in cadrul Ira Test Consult.

Cursurile de formare in domeniul managementului de proiect sunt acreditate de Consiliul National de Formare si Perfectionare a Adultilor (CNFPA), iar diploma este recunoscuta de Ministerul Muncii si cel al Educatiei, si permite absolventului sa se poata angaja pe un post de manager de proiect autorizat.

Manager de proiect ar putea sa devina orice persoana care urmeaza cursurile de specializare sau de perfectionare in managementul proiectelor, astfel ca nu conteaza din ce fel de pregatire profesionala detine.

Consultantul a explicat ca este esential, in schimb, ca "participantul este important sa inteleaga conceptul de baza dupa care functioneaza managementul unui proiect, sa inteleaga ce este un proiect, cum anume pot fi utilizate aceste concepte, intrand practic in documentarea acestuia si contribuind la finalizarea de succes al unui proiect", a spus managerul de proiect pentru NewsChannel.ro.

Seminariile sunt de studii de caz complexe, in care se prezinta initierea, planificarea, executia, monitorizarea si inchiderea unui proiect si se desfasoara sub forma de module care contin etape teoretice de formare, dar si etape practice. Astfel, candidatul este pus practic sa scrie, sa simuleze si sa gestioneze un proiect, in urma carora capata atat cunostinte teoretice cat si abilitati practice, recunoscute prin examenul final.

"Absolventul va putea intelege exact ce se urmareste prin axa de finantare respectiva, in ce fel poate sa incadreze ideea lui de proiect pe un anumit domeniu de interventie si cum anume ar putea sa obtine acei bani care sunt pusi la dispozitie de catre aceste fonduri structurale", explica Irina Stoian.

"Totodata, aplicantul va avea abilitatile necesare sa selecteze echipa respectiva, va sti de ce fel de oameni are nevoie si care sunt expertii care trebuie sa contribuie din punct de vedere stiintific, teoretic si practic la succesul unui proiect, deoarece acest demers presupune o munca in echipa", a adaugat reprezentantul in management.

Procesul de elaborare al unui proiect trebuie sa reflecte cadrul economic si cadrul legislativ in vigoare, ceea ce impune aplicantilor cosultanta specializata din partea unui economist si a unui jurist autorizati.

Certificarea persoanelor care profeseaza ca manageri de proiect va fi obligatorie incepand cu anul 2010 din punct de vedere legislativ, in vederea incadrarii practicantului cu carte de munca, conform Codurilor Ocupatiilor din Romania.

Cursurile se adreseaza celor care lucreaza in domeniul managementului de proiect si doresc sa imbunatateasca nivelul cunostintelor, celor care doresc sa isi schimbe cariera, cat si studentilor si candidatilor la masterate.

Dosarul de inscriere trebuie sa contina copie BI, copie certificat de nastere, copie diploma studii (minim liceul), adeverinta medicala de la medicul de familie sau medicul institutiei.

Firmele autorizate care organizeaza cursuri de formare a managerilor de proiect sunt Ira Test Consult, CODECS, Orema Management, Minerva Company, iar costurile oscileaza intre 1400-2400 lei, in functie de nivelul de pregatire oferit.


Autor: Nicoleta Galateanu

www.newschannel.ro

 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>