REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup a gestionat peste 20 la suta din totalul proiectelor depuse in prima sesiune a programului InvestALIMREI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).


Derulată între 27 octombrie - 27 decembrie 2023, sesiunea 1 a programului de finanțare „InvestALIM” a pus la dispoziția potențialilor beneficiari circa 150 milioane euro pentru investiții, unde companii specializate în domeniul alimentar au putut aplica pentru sprijin nerambursabil în derularea investițiilor planificate. 

Pe parcursul lunii septembrie, AFIR a publicat lista actualizată a solicitanților eligibili, acolo unde, dintr-un total de 37 de companii - opt sunt proiecte gestionate cu succes de echipa REI, valoarea totală a investițiilor depășind pragul de 1,2 miliarde RON. 

Mai mult, din totalul celor peste 1,2 miliarde RON cât reprezintă proiectele de investiții ale celor opt companii din portofoliul REI, peste 750 milioane RON (150 mil. EUR) reprezintă valoarea ajutoarelor de stat solicitate. 

Clienții REI sunt companii specializate în industria alimentară, în sectoare precum producția de panificație, procesarea cărnii, a laptelui sau a trestiei de zahăr. 

Valoarea totală a investițiilor prognozată de cele 37 companii eligibile la finanțare se ridică la peste 4 miliarde RON (peste 800 mil. EUR), în timp ce valoarea ajutoarelor de stat solicitate se ridică la peste 2,3 miliarde RON (peste 450 mil. EUR).

Deși inițial autoritățile au anunțat acest program de finanțare cu un sprijin nerambursabil total de numai 150 milioane euro pe an - timp de trei sesiuni distincte, în prezent, au fost transmise notificări privind selectarea la finanțare a tuturor companiilor declarate câștigătoare, urmând ca acestora să li se emită acorduri de finanțare în 2025 și 2026.

Felicităm pe această cale și Ministerul Agriculturii pentru inițiativa și deschiderea de a finanța în mod susținut industria de prelucrare din România, atât prin programul InvestALIM, cât și pentru realocarea a 500 milioane euro pe DR-22, axă destinată tot prelucrării produselor agricole, sectoare în care România are sold negativ în bălanța comercială”, a declarat Roxana Mircea, Managing Partner REI Grup.

 

REI Grup a gestionat peste 20 la suta din totalul proiectelor InvestALIM - Roxana Mircea - Managing Partner REI Grup

 

Schema de ajutor de stat „InvestALIM” are ca obiectiv dezvoltarea regională prin înființarea sau dezvoltarea capacităților de producție din industria alimentară, prin acordarea ajutoarelor de stat necesare stimulării investițiilor cu impact major în economie.

Activitățile eligibile pentru care se va acorda finanțare prin intermediul schemei de ajutor de stat „InvestALIM” sunt:

    • prelucrarea și conservarea cărnii, prelucrarea şi conservarea cărnii de pasăre;
    • fabricarea produselor din carne (inclusiv din carne de pasăre);
    • prelucrarea şi conservarea peștelui, crustaceelor și moluștelor;
    • prelucrarea şi conservarea cartofilor;
    • fabricarea sucurilor de fructe și legume;
    • prelucrarea și conservarea fructelor şi legumelor;
    • fabricarea uleiurilor şi grăsimilor;
    • fabricarea produselor lactate și a brânzeturilor;
    • fabricarea produselor de morărit, a pâinii, a prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie;
    • fabricarea zahărului.

 

REI Grup: Finanțări cuprinse între 50.000 euro și peste 57 milioane euro, în ultimul trimestru al acestui an

Fonduri nerambursabile ce totalizează circa 1,5 miliarde euro au la dispoziție companiile pe finalul acestui an, arată o analiză REI Grup.

În ultimul trimestru al acestui an, avem disponibile axe de finanțare ce pun la dispoziția companiilor între 50.000 euro (Start-up Nation) și 57,75 milioane euro (HG 702 - Schemă de ajutor de stat destinată industriei prelucrătoare).

Start-up Nation acordă granturi de 50.000 euro antreprenorilor la început de drum. Pentru a depune cu succes proiectul este esențială înscrierea la cursurile de antreprenoriat întâi și abia apoi înființarea companiilor, în timp ce antreprenorii care dețin deja companii sunt depunctați cu 10 puncte.

Pentru punctaj maxim, antreprenorii trebuie să creeze două noi locuri de muncă, să solicite fonduri în domenii în care România este deficitară - soldul să fie negativ în bălanța comercială, ca de exemplu producție panificație, prăjituri, patiserie, săli de fitness, cluburi sportive, activități foto-video, grădinițe, afterschool, restaurante, baruri, catering etc.

Sunt eligibili să beneficieze de cursuri atât tinerii 18-30 ani (pilonul 1 - ce dispune de o alocare de 300 milioane euro), cât și 30-35 sau peste 35 ani-defavorizați, întorși din Diaspora (pilonul 2 - cu o alocare de circa 150 milioane euro).

Fonduri pentru energie regenerabilă:

    • Autoconsum (Fondul pentru Modernizare) - Ministerul Energiei va redeschide în luna octombrie sesiunea, cu o alocare de circa 300 milioane euro, pentru fabrici și alte entități care să instaleze panouri fotovoltaice strict raportat la propriul consum, în vederea creșterii eficienței energetice;
    • Ministerul Agriculturii va redeschide în luna noiembrie a două sesiune pentru panouri fotovoltaice destinate agriculturii și industriei alimentare. Bugetul alocat sesiunii se ridică la 150 milioane euro;
    • Electric-Up  (2) este un program gestionat de Ministerul Energiei care  acordă granturi de 150.000 euro companiilor care doresc să instaleze maximum 200 kw, stații de reîncărcare, baterii de stocare. Alocarea totală pe această sesiune se va ridica la circa 90 de milioane euro.
    • Sprijinirea investițiilor în dezvoltarea capacităților de stocare a energiei electrice (baterii)alocare de 150 milione euro - este o altă schemă aprobată deja, destinată parcurilor fotovoltaice care sunt deja în execuție și care vor putea avea process verbal de punere în funcțiune maxim în T2 2025.

 

DR 16 – „Invesiții în sectorul legume și/sau cartofi”alocare de circa 150 milioane euro, maxim 65% grant, respectiv 300.000 euro pentru legume-achiziție simplă și 700.000 euro/cartof sau 2 milioane euro în cazul proiectelor cu componentă de construcții - hala de depozitare, procesare etc;

DR 23 – „Investiții pentru procesarea și marketingul produselor Agricole în vederea obținerii unor produse alimentare, altele decât cele prevăzute în Anexă 1  a Tratatului de funcționare a Uniunii Europene - alocare de circa 150 milioane euro,  maxim 65% finanțare nerambursabilă, maxim 10 milioane euro grant în cazul construirii unor fabrici de la zero, în domeniul panificației și 3 milioane euro în cazul extinderii sau diversificării activității;

Sunt punctate suplimentar activitățile din clasele CAEN 1071, 1072, 1073, eficiență energetică, adoptarea soluțiilor digitale, proiectele propuse de cooperative sau grupuri de producători. Pentru DR 16 și DR 23 sesiunile sunt estimate a se deschide în noiembrie-decembrie, motiv pentru care invităm potențialii clienți să demareze procesul de selectare consultanță și proiectare, tehnolog, servicii pe care REI le poate oferta cu success, cu garanția contractuală a unor proiecte implementate fără corecții financiare”, a adăugat Roxana Mircea.

 

Despre REI Grup

REI FINANCE ADVISORS, REI INTERNAȚIONAL CONSULTING și TOUCHED MARKETING, parte a REI Grup, sunt companii specializate în elaborarea, implementarea și monitorizarea proiectelor de investiții atât prin fonduri europene nerambursabile (Programul Operațional Regional, Programul Operațional Infrastructură Mare, PNDR), cât și pe scheme de ajutor de stat (HG 959/2022, HG 495/2014, HG 807/2014, HG 332/2014, OUG 81/2019, OUG 130/2020).

Potrivit datelor din 2023, REI se situează în topul companiilor de consultanță din România, specializate în atragerea de finanțări prin fonduri europene și ajutoare de stat.

Echipa REI numără în prezent peste 80 de consultanți specializați, în 8 birouri la nivel național, cu o vastă experiență în domeniul atragerii de fonduri nerambursabile pentru companiile cu activitate pe plan local sau internațional.

REI a reușit cu succes atragerea finanțării pentru peste 1.500 de clienți la nivel național, cu peste 1.000 de proiecte implementate și o rată de succes – lider în domeniu – de 99%.

Cu o experiență de peste 10 ani, specialiștii REI se adaptează ușor cerințelor pieței, cunoscând foarte bine mecanismele fondurilor nerambursabile și identifica oportunitățile de obținere de finanțări din surse interne și externe. Aceștia gestionează eficient activitățile proiectelor, relația cu autoritățile publice și pe cea cu companiile private, atât companii multinaționale, cât și companii antreprenoriale românești. Mai multe detalii despre activitatea REI, aici.

 

Noutati

Miercurea Neagră a Agriculturii Europene

18-07-2025 Stiri agricole

Miercurea Neagră a Agriculturii Europene

Alianța pentru Agricultură și Cooperare la MARȘUL Copa și Cogeca simultan cu prezentarea Bugetului Financiar Multianual al UE 2028-2034. Mai multe>>

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>