REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).
Derulată între 27 octombrie - 27 decembrie 2023, sesiunea 1 a programului de finanțare „InvestALIM” a pus la dispoziția potențialilor beneficiari circa 150 milioane euro pentru investiții, unde companii specializate în domeniul alimentar au putut aplica pentru sprijin nerambursabil în derularea investițiilor planificate.
Pe parcursul lunii septembrie, AFIR a publicat lista actualizată a solicitanților eligibili, acolo unde, dintr-un total de 37 de companii - opt sunt proiecte gestionate cu succes de echipa REI, valoarea totală a investițiilor depășind pragul de 1,2 miliarde RON.
Mai mult, din totalul celor peste 1,2 miliarde RON cât reprezintă proiectele de investiții ale celor opt companii din portofoliul REI, peste 750 milioane RON (150 mil. EUR) reprezintă valoarea ajutoarelor de stat solicitate.
Clienții REI sunt companii specializate în industria alimentară, în sectoare precum producția de panificație, procesarea cărnii, a laptelui sau a trestiei de zahăr.
Valoarea totală a investițiilor prognozată de cele 37 companii eligibile la finanțare se ridică la peste 4 miliarde RON (peste 800 mil. EUR), în timp ce valoarea ajutoarelor de stat solicitate se ridică la peste 2,3 miliarde RON (peste 450 mil. EUR).
Deși inițial autoritățile au anunțat acest program de finanțare cu un sprijin nerambursabil total de numai 150 milioane euro pe an - timp de trei sesiuni distincte, în prezent, au fost transmise notificări privind selectarea la finanțare a tuturor companiilor declarate câștigătoare, urmând ca acestora să li se emită acorduri de finanțare în 2025 și 2026.
„Felicităm pe această cale și Ministerul Agriculturii pentru inițiativa și deschiderea de a finanța în mod susținut industria de prelucrare din România, atât prin programul InvestALIM, cât și pentru realocarea a 500 milioane euro pe DR-22, axă destinată tot prelucrării produselor agricole, sectoare în care România are sold negativ în bălanța comercială”, a declarat Roxana Mircea, Managing Partner REI Grup.
Schema de ajutor de stat „InvestALIM” are ca obiectiv dezvoltarea regională prin înființarea sau dezvoltarea capacităților de producție din industria alimentară, prin acordarea ajutoarelor de stat necesare stimulării investițiilor cu impact major în economie.
Activitățile eligibile pentru care se va acorda finanțare prin intermediul schemei de ajutor de stat „InvestALIM” sunt:
Fonduri nerambursabile ce totalizează circa 1,5 miliarde euro au la dispoziție companiile pe finalul acestui an, arată o analiză REI Grup.
În ultimul trimestru al acestui an, avem disponibile axe de finanțare ce pun la dispoziția companiilor între 50.000 euro (Start-up Nation) și 57,75 milioane euro (HG 702 - Schemă de ajutor de stat destinată industriei prelucrătoare).
Start-up Nation acordă granturi de 50.000 euro antreprenorilor la început de drum. Pentru a depune cu succes proiectul este esențială înscrierea la cursurile de antreprenoriat întâi și abia apoi înființarea companiilor, în timp ce antreprenorii care dețin deja companii sunt depunctați cu 10 puncte.
Pentru punctaj maxim, antreprenorii trebuie să creeze două noi locuri de muncă, să solicite fonduri în domenii în care România este deficitară - soldul să fie negativ în bălanța comercială, ca de exemplu producție panificație, prăjituri, patiserie, săli de fitness, cluburi sportive, activități foto-video, grădinițe, afterschool, restaurante, baruri, catering etc.
Sunt eligibili să beneficieze de cursuri atât tinerii 18-30 ani (pilonul 1 - ce dispune de o alocare de 300 milioane euro), cât și 30-35 sau peste 35 ani-defavorizați, întorși din Diaspora (pilonul 2 - cu o alocare de circa 150 milioane euro).
Fonduri pentru energie regenerabilă:
DR 16 – „Invesiții în sectorul legume și/sau cartofi” – alocare de circa 150 milioane euro, maxim 65% grant, respectiv 300.000 euro pentru legume-achiziție simplă și 700.000 euro/cartof sau 2 milioane euro în cazul proiectelor cu componentă de construcții - hala de depozitare, procesare etc;
DR 23 – „Investiții pentru procesarea și marketingul produselor Agricole în vederea obținerii unor produse alimentare”, altele decât cele prevăzute în Anexă 1 a Tratatului de funcționare a Uniunii Europene - alocare de circa 150 milioane euro, maxim 65% finanțare nerambursabilă, maxim 10 milioane euro grant în cazul construirii unor fabrici de la zero, în domeniul panificației și 3 milioane euro în cazul extinderii sau diversificării activității;
„Sunt punctate suplimentar activitățile din clasele CAEN 1071, 1072, 1073, eficiență energetică, adoptarea soluțiilor digitale, proiectele propuse de cooperative sau grupuri de producători. Pentru DR 16 și DR 23 sesiunile sunt estimate a se deschide în noiembrie-decembrie, motiv pentru care invităm potențialii clienți să demareze procesul de selectare consultanță și proiectare, tehnolog, servicii pe care REI le poate oferta cu success, cu garanția contractuală a unor proiecte implementate fără corecții financiare”, a adăugat Roxana Mircea.
Despre REI Grup
REI FINANCE ADVISORS, REI INTERNAȚIONAL CONSULTING și TOUCHED MARKETING, parte a REI Grup, sunt companii specializate în elaborarea, implementarea și monitorizarea proiectelor de investiții atât prin fonduri europene nerambursabile (Programul Operațional Regional, Programul Operațional Infrastructură Mare, PNDR), cât și pe scheme de ajutor de stat (HG 959/2022, HG 495/2014, HG 807/2014, HG 332/2014, OUG 81/2019, OUG 130/2020).
Potrivit datelor din 2023, REI se situează în topul companiilor de consultanță din România, specializate în atragerea de finanțări prin fonduri europene și ajutoare de stat.
Echipa REI numără în prezent peste 80 de consultanți specializați, în 8 birouri la nivel național, cu o vastă experiență în domeniul atragerii de fonduri nerambursabile pentru companiile cu activitate pe plan local sau internațional.
REI a reușit cu succes atragerea finanțării pentru peste 1.500 de clienți la nivel național, cu peste 1.000 de proiecte implementate și o rată de succes – lider în domeniu – de 99%.
Cu o experiență de peste 10 ani, specialiștii REI se adaptează ușor cerințelor pieței, cunoscând foarte bine mecanismele fondurilor nerambursabile și identifica oportunitățile de obținere de finanțări din surse interne și externe. Aceștia gestionează eficient activitățile proiectelor, relația cu autoritățile publice și pe cea cu companiile private, atât companii multinaționale, cât și companii antreprenoriale românești. Mai multe detalii despre activitatea REI, aici.
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>