Consiliere si consultanta pentru fermieri

Axa 1 (Imbunatatirea competitivitatii sectoarelor agricol si forestier), masura prioritara: Furnizarea de servicii de consiliere şi consultanţă pentru fermieri - Cod 143

.

Motivaţia sprijinului

Fragmentarea excesivă a proprietăţii în agricultură, precum şi lipsa formelor de asociere conduc la perpetuarea unei dualităţi, reprezentată pe de o parte de exploataţiile de subzistenţă şi semisubzistenţă, iar pe de altă parte de exploataţiile comerciale.

În cazul exploataţiilor comerciale se poate constata că există încă un dezechilibru, în ceea ce priveşte suprafaţa agricolă utilizată de exploataţiile familiale (individuale) şi întreprinderile agricole (cu personalitate juridică), ultimele reuşind în mare parte să se adapteze nevoilor unei agriculturi performante, ca urmare a investiţiilor realizate în perioada de pre-aderare.

Dimensiunea economică medie a exploataţiilor era în 2005 de 1,1 UDE. Din totalul celor 4.256.152 exploataţii agricole, numai 1.246.159 trec de pragul de 1 UDE, ponderea celor rămase sub acest prag, fiind de 71% din numărul total al exploataţiilor. Din totalul exploataţiilor agricole, 29% au dimensiune cuprinsă între 1-100 UDE, aceste exploataţii fiind vizate pentru sprijin prin această măsură. Dimensiunea şi structura suprafeţelor agricole influenţează atât volumul anual de muncă şi repartizarea timpului de lucru pe activităţi permanente, temporare, sezoniere, ocazionale, cât şi nivelul costurilor, veniturilor şi ciclicitatea acestora.

Ţinând cont de numărul foarte mare de exploataţii de dimensiuni mici (de subzistentă şi semisubzistenţă) din România, care nu au posibilitatea reală de restructurare, segmentul exploataţiilor luat în calcul pentru sprijinul în vederea transformării în exploataţii comerciale viabile economic va include exploataţiile de semi-subzistenţă cu dimensiuni între 2 şi 8 UDE (circa 320 mii exploataţii).

Referitor la venitul gospodăriilor, acesta diferă de la o reşedinţă la alta , astfel că în zonele rurale media venitului/persoană/lună este aproximativ 95 de Euro. Venitul la nivelul gospodăriilor rurale, provine în special din producţia agricolă şi asigură 43,4% din venitul total. Media venitului provenit din activităţile non-agricole la nivel de gospodărie a fost în anul 2005, de aproximativ 12 Euro/lună reprezentând, 4,1% din venitul net. Situaţia precară a veniturilor din mediul rural argumentează necesitatea sprijinului în scopul asigurării consultanţei agricole.

Majoritatea fermierilor nu sunt suficient de pregătiţi să îndeplinească condiţiile de ecocondiţionalitate, de accesare a plăţilor directe şi/sau a sprijinul financiar disponibil producătorilor agricoli prin intermediul organizaţiilor comune de piaţă, prin măsurile de sprijin pentru dezvoltare rurală, precum şi pentru respectarea standardelor comunitare privind calitatea alimentelor, diversificarea activităţilor în ferme, protejarea mediului înconjurător, bunăstarea animalelor, calitatea produselor şi a normelor sanitar-veterinare şi fitosanitare, de igienă şi siguranţă profesională.

Având în vedere cele prezentate se justifică susţinerea acordării sprijinului pentru serviciile de consiliere şi care vor crea o bună premisă pentru utilizarea instrumentelor comunitare, având ca rezultat o restructurare a fermelor precum şi o îmbunătăţire a managementului exploataţiilor agricole.

Sistemul public şi privat al serviciilor de consiliere şi consultanţă

Agenţia Naţională de Consultanţă Agricolă (ANCA) este o instituţie publică în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale care asigură servicii de consiliere şi consultanţă agricolă producătorilor agricoli, prin intermediul specialiştilor din cadrul oficiilor de la nivel judeţean si local La nivel teritorial Agenţia Naţională de Consultanţă Agricolă are în subordine: la nivel judeţean, 42 de Oficii Judeţene de Consultanţă Agricolă (OJCA); la nivel comunal, 546 de Centre Locale de Consultanţă Agricolă (CLCA), în subordinea directă a OJCA.

În ceea ce priveşte sistemul privat de consultanţă din România (inclusiv ONG-urile) se observă faptul că mai toate firmele de consultanţă, indiferent de dimensiune şi/sau experienţă profesională şi/sau specializare, au o răspândire teritorială care să satisfacă cerinţele la nivelul întregii ţări însă, acestea se adresează de cele mai multe ori exploataţiilor agricole mari.

Prin intermediul Schemei Competitive de Granturi (SCG) vor fi sprijinite proiecte, prin programul MAKIS de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din fonduri de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Granturile sunt dedicate proiectelor de cercetare aplicativă şi celor de extensie. Competiţia este deschisă tuturor furnizorilor de cercetare aplicativă din sectorul public şi privat, precum şi universităţilor, organizaţiilor ne-guvernamentale, sectorului privat şi producătorilor agricoli, precum şi asociaţiilor de agro-procesatori, care sunt încurajaţi să aplice pentru finanţare din SCG. Obiectivul principal este acordarea de asistenţă Guvernului României pentru îmbunătăţirea capacităţii administrative în vederea creşterii competitivităţii fermierilor şi a procesatorilor agricoli în contextul apartenenţei la Uniunea Europeană. Astfel se doreşte întărirea capacităţii instituţionale a Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a Unităţilor Fitosanitare, modernizarea sistemului naţional de cercetare agricolă şi îmbunătăţirea serviciilor de consultanţă şi instruire. Proiectul se axează pe trei componente importante pentru agricultura din România, respectiv siguranţa alimentelor, cercetarea agricolă şi sistemul de informare şi extensie.

Sprijinul acordat prin această măsura va crea şi dezvolta o piaţă de servicii de consiliere şi consultantă specializată şi va oferi servicii de calitate pentru potenţialii beneficiari ai fondurilor acordate prin măsurile de dezvoltare rurală.

Obiectivele măsurii

Obiectiv general

Ameliorarea gestionării durabile de către fermieri a exploataţiilor lor având ca rezultat creşterea performanţei fermelor.

Obiectiv specific

Îmbunătăţirea managementului general al exploataţiilor agricole pentru atingerea performanţei, cu impact asupra ameliorării generale a rezultatelor (output-urilor) acestor exploataţii, diversificarea fermelor, identificarea cerinţelor necesare respectării standardelor comunitare privind siguranţa profesională la locul de muncă şi protecţia mediului.

Obiective operaţionale

  • Acordarea de sprijin entităţilor publice sau private care oferă agricultorilor servicii de consiliere şi consultanţă agricolă menţionate în anexa VIII, secţiunea I D din Tratatul de Aderare a Bulgariei şi României.
  • Facilitarea accesului la serviciile de consiliere şi consultanţă a beneficiarilor măsurii de semisubzistenţă pentru a asigura trecerea acestora în categoria fermelor comerciale.
  • Elaborarea de planuri de afaceri, consiliere pentru întocmirea cererilor de a beneficia de măsuri de dezvoltare rurală în special pentru instalarea tinerilor fermieri.
  • Consiliere şi consultanţă privind respectarea bunelor practici agricole şi de mediu şi cerinţele obligatorii în materie de gestiune prevăzute în articolele 4 şi 5 şi anexele III şi IV la Regulamentul (CE) nr. 1782/2003 de stabilire a unor norme comune pentru schemele de sprijin direct din cadrul politicii agricole comune şi de stabilire a unor scheme de sprijin pentru agricultori

Domeniul de acţiune al măsurii

Scopul măsurii este de a sprijini agricultorii să utilizeze serviciile de consiliere şi consultanţă în vederea restructurării şi îmbunătăţirii performanţelor generale ale activităţii acestora.

Consilierea va contribui la diseminarea şi înţelegerea practică a aplicării şi respectării bunelor practici agricole şi de mediu, asigurând condiţiile de protejare a mediului înconjurător şi utilizarea unor practici agricole prietenoase cu mediul. De asemenea, consilierea va contribui şi la elaborarea planurilor de afaceri necesare pentru accesarea fondurilor în vederea stabilirii tinerilor fermieri în mediul rural şi pentru fermele de semi-subzistenţă.

Consultanţa va contribui la buna informare a agricultorilor pentru modernizarea fermelor, reorientarea calitativă a producţiei, diversificarea fermelor, aplicarea practicilor de producţie compatibile cu conservarea şi promovarea peisajului, pentru protejarea mediului, respectarea standardelor de igienă şi bunăstare animală şi pentru dobândirea aptitudinilor manageriale necesare administrării unei exploataţii viabilă din punct de vedere economic. Consultanţa vizează şi aplicarea standardelor privind siguranţa ocupaţională la locul de muncă bazate pe legislaţia comunitară.Se va urmări difuzarea de cunoştinţe în materie de gestiune şi administrare a terenurilor şi a exploataţiilor agricole, de aplicare a bunelor practici agricole şi de mediu conform Cap. 1 articolele 4 si 5 şi anexele III si IV din Regulamentul (CE) nr. 1782/2003.

Acţiunile sprijinite în cadrul măsurii:

  • Elaborarea planurilor de management şi a cererilor de finanţare/cererilor de plată pentru măsurile din axele prioritare I, II si III din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală;
  • Asistenţa şi întocmirea aplicaţiilor de sprijin şi a planului de afaceri pentru măsurile privind fermele de semi-subzistenţă şi de instalare a tinerilor fermieri. (Din 2010 – 2013 numai pentru fermele de semi-subzistenţă.);
  • Elaborarea aplicaţiei pentru schema de agro-mediu;
  • Evaluarea eligibilităţii fermelor de semi-subzistenţă pentru elaborarea aplicaţiei pentru măsura 141;
  • Consiliere privind managementul exploataţiei şi aplicarea bunelor practici agricole şi de mediu aşa cum sunt prevăzute în articolele 4 şi 5 din Regulamentul (CE) nr. 1782/2003 şi anexele III şi IV ale aceluiaşi regulament, privind normele de securitate la locul de muncă precum şi alte condiţii prevăzute în regulamentele comunitare;
  • Evaluarea performanţelor exploataţiilor în materie de evidenţă a gestiunii economice agricole;
  • Pregătirea unor pliante şi materiale informative;
  • Elaborarea studiilor pentru măsurile de împădurire din axa II;

Consultanţa va include vizite regulate în ferme, asistenţa pentru identificarea şi coordonarea consultanţei adiţionale de specialitate (ex. pregătirea aplicaţiei pentru agro-mediu), ajutor pentru obţinerea creditului (ex. participarea la întâlniri cu potenţialii creditori), asistenţa pentru elaborarea documentelor, monitorizarea implementării planului de afaceri etc.

Pentru planificarea, efectuarea, coordonarea si evaluarea utilizării serviciilor de consiliere se va avea în vedere în mod activ aplicarea principiului egalităţii de şanse între femei si bărbaţi.

Beneficiari

Beneficiarii acestui sprijin sunt fermierii care vor beneficia de consultanţă furnizată de entităţi publice sau private selectate.

Definiţia fermierului: persoană fizică sau juridică sau un grup de persoane fizice sau juridice, indiferent de statutul juridic conferit grupului de către legislaţia naţională, a căror exploataţie este situată pe teritoriul ţării şi care practică activităţi agricole sau agricole şi silvice.

Detalii privind selecţia consultanţilor

Sprijinul se acordă furnizorilor de consiliere si consultanţă, entităţi publice sau private, care au fost selectate în urma procedurii de selecţie prezentată în Ghidul de aplicare al măsurii: Entităţile publice sau private selectate pentru a oferi servicii de consiliere şi consultanţă pentru agricultori trebuie să îndeplinească următoarele condiţii minime:

  • Să dispună de personal calificat (pentru fiecare domeniu de intervenţie furnizorul de consultanţă va prezenta competenţele şi calificările consilierilor; diploma care certifică calificarea profesională la nivel de minim învăţământ postliceal şi 1 an de experienţă în funcţii de consiliere şi consultanţă);
  • Să dispună de facilităţi administrative şi tehnice corespunzătoare activităţii de consiliere şi consultanţă;
  • Să deţină experienţă, apreciere şi credibilitate în activitatea de consiliere şi consultanţă specializată;
  • Activitatea de consultanţă şi consiliere în domeniul proiectului să fie prevăzută în obiectul lor de activitate stabilit potrivit legii;
  • Furnizorul trebuie să se angajeze pentru păstrarea confidenţialităţii informaţiilor primite de la beneficiarul căruia îi va furniza consultanţă;

Ca şi criterii generale de selecţie pot fi:

· Prezentarea unui portofoliu de proiecte de consultanţă specializată pentru proiecte finanţate din fonduri internaţionale, rambursabile sau nerambursabile, sau din fonduri naţionale câştigate în sistem competiţional;

· Disponibilitatea de a particulariza servicii de consultanţă la solicitarea beneficiarului de proiecte;

· Disponibilitatea de a furniza servicii pentru un număr minim de 50 de beneficiari, pe durata contractului.

Volumul şi nivelul sprijinului

Volumul sprijinului este de 100% cheltuieli eligibile (80% contribuţie comunitară şi 20% contribuţie naţională) Tipul şi cuantumul sprijinului vor fi stabilite prin legislaţie naţională pe baza unor tarife, în funcţie de tipul serviciilor prestate. Detaliile pentru serviciile oferite şi suma exactă care va fi plătită pentru fiecare serviciu vor fi incluse în contractele semnate cu fiecare furnizor de consultanţă.

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>