Infiintarea grupurilor de producatori

Axa 1 (Imbunatatirea competitivitatii sectoarelor agricol si forestier), masura prioritara: Sprijin pentru înfiintarea de grupuri de producatori - COD 142

.

OBIECTIV:

  • Obiectivul masurii îl constituie dezvoltarea echilibrata sub aspect calitativ si cantitativ a sectorului de productie primara în raport cu sectoarele de procesare si comercializare a produselor agricole si silvice.

BENEFICIARI:

  • Grupuri de producatori recunoscute oficial pâna la 31 decembrie 2013.

VOLUMUL SPRIJINULUI:

  • Sprijinul va fi acordat în rate anuale în primii 5 ani de la data la care grupul de producatori a fost oficial recunoscut, pentru sustinerea financiara a activitatii administrative de înfiintare si functionare.
  • Sprijinul va fi determinat anual, pentru fiecare grup de producatori, pe baza productiei anuale comercializate, astfel:
    • pentru valoarea productiei comercializate de pâna la 1.000. 000 de Euro/an pentru primul, al doilea, al treilea, al patrulea si al cincilea an sprijinul va fi de 5%, 5%, 4%, 3% si 2% din valoarea acesteia;
    • pentru valoarea productiei comercializate de peste 1.000. 000 de Euro/an pentru primul, al doilea, al treilea, al patrulea si al cincilea an sprijinul va fi de 2.5%, 2.5%, 2%,1.5% si 1.5% din valoarea acesteia.

LISTA MĂSURILOR ELIGIBILE PENTRU PROGRAMELE OPERAŢIONALE

(destinate grupurilor de producatori)

  • Costurile răsadurilor în cazul culturilor perene (plante perene, arbori, arbuşti).
  • Pentru o perioadă maximă de zece ani pentru fiecare acţiune, costurile specifice privind:
    • producţia ecologică, integrată sau experimentală;
    • materialele fitosanitare ecologice;
    • măsurătorile ecologice, inclusiv costurile rezultate din gestionarea ambalajelor ecologice;
    • măsurile de ameliorare a calităţii, inclusiv seminţele şi răsadurile certificate.
  • Cheltuielile generale referitoare la fonduri sau la programul operaţional prin plata unei sume forfetare care reprezintă 2% din fondul operaţional aprobat şi plafonat la 180.000 EUR; procentul de 2% este format din 1% ajutor comunitar şi 1% provenit de la organizaţiile de producători.
  • Cheltuielile de personal (inclusiv costurile legate de salarii şi retribuţii, dacă acestea sunt suportate de organizaţia de producători) rezultate din măsuri care vizează: atingerea sau menţinerea unui nivel ridicat de calitate sau de protecţie a mediului;
  • Îmbunătăţirea nivelului comercializării.
  • Investiţiile în vehicule dotate cu echipamente frigorifice sau de transport la temperatură controlată.
  • Costurile externe suplimentare de transport, faţă de costul unui transport rutier comparabil, atunci când calea ferată şi/ sau rmaritimă este aleasă în cadrul unei măsuri de protecţie a mediului.
  • Cheltuielile efectuate în vederea reuniunilor şi programelor de formare pentru punerea în aplicare a acţiunilor programului operaţional, inclusiv diurnele zilnice ale participanţilor care îşi recuperează cheltuielile de transport şi de cazare (dacă este necesar, pe o bază forfetară).
  • Promovarea generică şi promovarea mărcilor de calitate.
    • Sunt autorizate menţiunile geografice: dacă este vorba despre denumiri de origine protejată sau despre indicaţii geografice protejate de Regulamentul (CEE) 2081/92;
    • Pe materialul promoţional trebuie să figureze sigla Comunităţii Europene (numai în cazul mijloacelor de informare vizuale), precum şi menţiunea "Campanie finanţată cu sprijinul Comunităţii Europene".
    • Promovarea denumirilor/ mărcilor organizaţiilor de producători.
  • Cheltuielile administrative şi juridice în cazul fuziunilor sau achiziţiilor de organizaţii de producători, precum şi cheltuielile administrative şi juridice legate de crearea organizaţiilor de producători transnaţionale sau a asociaţiilor transnaţionale de organizaţii de producători; studiile de fezabilitate şi propunerile legate de acestea, făcute de organizaţiile de producători.
  • Achizitionarea de material de ocazie în conformitate cu condiţiile stabilite de regula nr. 4 din cadrul anexei la Regulamentul (CE) nr. 1685/2000 al Comisiei.
  • Achiziţionarea de terenuri virane în vederea realizării unei investiţii care figurează în program, în conformitate cu condiţiile stabilite la alin. (1.1) lil. (a), (b) şi (c) şi la alin. (1.2) din regula nr. 5 din Regulamentul (CE) nr. 1685/2000.
  • Achiziţionarea în rate în limitele valorii nete de piaţă a bunului şi în conformitate cu dispoziţiile stabilite la alin. (3) din regula nr. 10 din Regulamentul (CE) nr. 1685/2000.
  • Cheltuielile financiare în conformitate cu condiţiile stabilite de regula nr. 3 din Regulamentul (CE) nr. 1685/2000.
  • Închirierea în locul achiziţionării de utilaje şi/ sau echipamente specifice. Închirierea se va efectua la o valoare maximă stabilită de APIA în urma unei analize a pieţei de profil.
  • Achiziţionarea de bunuri imobile în conformitate cu condiţiile stabilite la pct. 2.1, 2.2 şi 2.3 din regula nr. 6 din Regulamentul (CE) nr. 1685/2000.
  • lnvestiţile sau acţiunile privind exploataţiile private, cu condiţia să contribuie la realizarea obiectivelor programului operaţional.
  • lnvestiţiile în actiuni ale societăţilor, cu condiţia să contribuie la realizarea obiectivelor programului operaţional.
  • Înlocuirea investiţiilor, cu condiţia ca valoarea reziduală a investiţiilor înlocuite să fie: adăugată la fondul operaţional al organizaţiei de producători sau scăzută din costul de înlocuire.
  • Investiţiile, inclusiv cele realizate în cadrul contractelor de cumpărare în rate, a căror perioadă de amortizare depăşeşte durata programului operaţional, pot fi reportate pentru un program operaţional ulterior din motive economice justificate, în special în cazurile în care perioada de amortizare fiscală depăşeşte 5 ani.

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>