Informatii utile despre Ajutoarele nationale tranzitorii (ANT), Sprijinul cuplat in zootehnie acordat din Fondul European de Garantare Agricola incepand din 2015, precum si masurile de sprijin din cadrul PNDR 2014-2020 care pot fi accesate pentru finantarea exploatatilor zootehnice.
Ajutoarele nationale tranzitorii (ANT) se acorda fermierilor crescatori de animale din speciile bovine, ovine/caprine, asa cum sunt prevazute la art. 1 alin. (3) si art. 12 alin. (1) si (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 3/2015 precum si art.61 din OMADR nr.619/2015, inscrisi in evidenta APIA cu cod unic de identificare, in functie de criteriile de eligibilitate, pentru urmatoarele scheme:
Prima pentru schema decuplata de productie in sectorul laptelui se acorda producatorilor agricoli care au livrat si/sau vandut direct o cantitate de minimum 3 tone de lapte in anul de cota de referinta 2012-2013 si nou inregistrati in sistem.
Prima pentru schema decuplata de productie in sectorul carnii se acorda producatorilor agricoli care detin in exploatatie minimum trei capete de bovine cu varsta de minimum 16 luni la data de referinta de 31 ianuarie 2013, inregistrate in RNE, precum si pentru tineretul bovin mascul si/sau femel cu varsta de minimum sapte luni, existent in exploatatie la data de referinta de 31 ianuarie 2013 si nou inregistrati.
Prima pentru schema cuplata de productie in sectorul ovine/caprine se acorda producatorilor agricoli care detin in exploatatie un efectiv de minimum 50 de capete de femele ovine/25 de capete de femele caprine, care au implinit varsta de minimum un an la data de 31 martie a anului in care se face solicitarea primei.
Sprijinul cuplat se acorda din Fondul European de Garantare Agricola incepand cu anul 2015, astfel:
Sprijinul cuplat pentru vacile de lapte se va acorda pentru un numar cuprins intre 10 si 250 de capete de vaci de lapte inclusiv, pe beneficiar, din specia taurine din rase specializate si mixte cuprinse in lista intocmita de Agentia Nationala pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie „Prof. Dr. G. K. Constantinescu” si aprobata prin ordin al ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, care au fatat cel putin o data pana la termenul-limita de depunere a cererilor si au cel putin cate un produs inscris in Registrul national al exploatatiilor, daca sunt indeplinite cumulativ anumite conditii referitoare la:
Solicitantii cu un efectiv mai mare de 250 de capete de vaci de lapte beneficiaza de sprijin voluntar cuplat de productie in sectorul zootehnic (SVCZ) calculat la nivelul a maximum 250 de capete de vaci de lapte.
Sprijinul cuplat pentru taurinele de carne se va acorda pentru un efectiv total de animale cuprins intre 10 si 250 capete pe beneficiar, taurine din rase de carne cuprinse in lista intocmita de Agentia Nationala pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie „Prof. Dr. G. K. Constantinescu” si aprobata prin ordin al ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, daca sunt indeplinite conditiile cumulative referitoare la:
Solicitantii cu un efectiv mai mare de 250 de capete de taurine de carne beneficiaza de SCZ calculat la nivelul a maximum 250 de capete de taurine de carne.
Sprijinul cuplat pentru bivolitele de lapte se acorda pentru maximum 100 de capete de bivolite de lapte pe beneficiar - femele din specia bubaline care au fatat cel putin o data pana la termenul-limita de depunere a cererilor si au cel putin cate un produs inregistrat in RNE, daca sunt indeplinite conditiile cumulative referitoare la:
Sprijinul cuplat la ovine se acorda pentru un efectiv cuprins intre 150 si 600 de capete de femele ovine si/sau berbeci de reproductie pe beneficiar, care au varsta de minimum un an la data de depunere a cererii de solicitare, daca sunt indeplinite conditiile cumulative referitoare la:
Solicitantii cu un efectiv mai mare de 600 de capete de femele ovine si/sau berbeci de reproductie beneficiaza de SVCZ calculat la nivelul a maximum 600 de capete de femele ovine si/sau berbeci de reproductie.
Sprijinul cuplat la caprine se acorda pentru un efectiv cuprins intre 50 si 500 de capete de femele caprine si/sau tapi de reproductie care au varsta de minimum un an la data de depunere a cererii de solicitare, daca sunt indeplinite conditiile cumulative referitoare la:
Solicitantii cu un efectiv mai mare de 500 de capete de femele caprine si/sau tapi de reproductie beneficiaza de SVCZ calculat la nivelul a maximum 500 de capete de femele caprine si/sau tapi de reproductie.
Cuantumul pe cap de animal se stabileste printr-un act normativ in functie de efectivele eligibile. Sumele se platesc pentru animalele eligibile, care fac obiectul solicitarii din anul anterior.
Prin exceptie, pentru anul 2015, conditia de inscriere in registrul genealogic al rasei pentru speciile bovine, ovine/caprine nu este obligatorie.
In conformitate cu Ordonanta de Urgenta nr. 3 din 18 martie 2015 pentru aprobarea schemelor de plati care se aplica in agricultura in perioada 2015-2020 si pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societatile agricole si alte forme de asociere, sunt prevazute si:
Scopul acestei submasuri din cadrul Masurii 4. „Investitii in active fizice”, este sprijinirea investitiilor pentru cresterea competitivitatii exploatatilor agricole prin dotarea cu utilaje si echipamente performante in raport cu structura agricola actuala, precum si a investitiilor pentru modernizarea fermei (in special cele de dimensiuni medii si asocieri de ferme mici si medii) si imbunatatirea calitatii activelor fixe.
Beneficiarii submasurii 4.1. sunt fermierii, cu exceptia persoanelor fizice neautorizate; cooperativele (cooperativele agricole si societatile cooperative agricole), grupurile de producatori, constituite in baza legislatiei nationale in vigoare care deservesc interesele membrilor.
Sprijinul nerambursabil se va acorda dupa cum urmeaza:
In cazul fermelor avand dimensiunea economica pana la 500.000 SO (valoare productie standard), sprijinul public nerambursabil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile si nu va depasi:
In cazul fermelor avand dimensiunea economica peste 500.000 SO, sprijinul public nerambursabil va fi de 30% si nu va depasi:
In cazul cooperativelor si al grupurilor de producatori sprijinul va fi de 50% fara a depasi maximum 2.000.000 de euro indiferent de tipul investitiei.
Investitia trebuie sa se incadreze in cel putin una dintre actiunile eligibile prevazute prin submasura, dintre care mentionam:
Proiectele care vizeaza si investitii de prelucrare / comercializare a produselor agricole vor contine, drept componenta majoritara, investitia in productia agricola primara (>50% din valoarea eligibila a proiectului).
Scopul acestei submasuri este sprijinirea intreprinderilor care realizeaza investitii corporale si necorporale pentru procesarea si marketingul produselor agricole cuprinse in Anexa I la Tratatul de Instituire a Comunitatii Europene, cu exceptia produselor pescaresti.
Obiectivele submasurii 4.2:
Beneficiarii submasurii 4.2. sunt:
Sprijinul nerambursabil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile pentru IMM-uri si grupuri de producatori / cooperative; 40% pentru alte intreprinderi.
Sprijinul nerambursabil nu va depasi:
Beneficiarii acestei submasuri sunt fermierii, care detin in proprietate sau folosinta o exploatatie agricola incadrata in categoria de ferma mica, pentru o perioada de minimum 10 ani, cu o dimensiune economica cuprinsa intre 8.000 – 11.999 SO (valoarea productiei standard).
Sprijinul nerambursabil este de maximum 15.000 de euro pentru o exploatatie agricola si se acorda pe o perioada de cinci ani, in doua transe, astfel:
In strategia MADR, micii fermieri vor putea de asemenea beneficia de servicii de consiliere socio-economica, cu rolul de a fi informati cu privire la optiunile pe care le au si ajutati sa-si optimizeze deciziile. Acest lucru va fi realizat printr-un program de consolidare a serviciului public de consultanta si specializarea acestuia in domeniile solicitate de fermieri si PAC.
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>