Sprijinul financiar pentru incurajarea consumului de fructe proaspete in scoli

Sprijin financiar fructe in scoliProgramul de incurajare a consumului de fructe in scoli este o masura menita sa incurajeze consumul de fructe proaspete in scoli si sa promoveze formarea de obiceiuri alimentare sanatoase si prevenirea diferitelor afectiuni de sanatate. Deasemenea in cadrul Programului de incurajare a consumului de fructe in scoli se vor implementa si o serie de masuri adiacente precum: Organizarea de vizite la ferme pomicole sau legumicole, organizarea de concursuri sau zile tematice dedicate consumului de fructe si legume.

 

Distributia de Mere - Sprijin financiar pentru programe cu impact social

Obiectiv: Programul de incurajare a consumului de fructe in scoli este o masura menita sa incurajeze consumul de fructe proaspete in scoli si sa promoveze formarea de obiceiuri alimentare sanatoase si prevenirea diferitelor afectiuni de sanatate (diabet, boli cardiovasculare si obezitate infantila), constientizand avantajele cu caracter nutritional si fiziologic privind aportul de vitamine si minerale prin consumul de fructe in stare proaspata.


BENEFICIARI

Beneficiari sunt elevii din clasele l-VIII, din scolile primare si gimnaziale, autorizate/acreditate de Ministerul Educatiei Nationale, incepand cu anul scolar 2012-2013, de prevederile programului beneficiaza si elevii din clasa pregatitoare, care frecventeaza invatamantul de stat si privat autorizat/acreditat.


SOLICITANTII AJUTORULUI COMUNITAR

sunt consiliile judetene si primariile sectoarelor municipiului Bucuresti, care administreaza activitatea de distributie a fructelor in institutiile scolare, efectueaza plata catre furnizorii acestor produse si indeplinesc conditiile de aprobare.


VALOAREA AJUTORULUI FINANCIAR

incepand cu anul scolar 2010-2011, fructele distribuite elevilor, perioada si frecventa distributiei, precum si limita valorii zilnice/elev se stabilesc si se actualizeaza anual prin Hotarare a Guvernului, in functie de evolutia preturilorsi tarifelor.


CALITATEA, PREZENTAREA Sl MARCAJUL MERELOR DISTRIBUITE

Caracteristicile generale ale merelor distribuite elevilor sunt cuprinse in Anexa la OMADR nr. 243 din 5 noiembrie 2012, privind specificatiile tehnice ale caietelor de sarcini pentru procedurile de atribuire a contractelor de furnizare a fructelor proaspete in scoli.

In aplicarea art. 1 alin. (1) din O.U.G. nr. 24/2010 privind implementarea programului de incurajare a consumului de fructe proaspete in scoli, aprobata cu modificari prin Legea nr. 195/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, se vor furniza mere cu o greutate minima de 100 grame, incadrate la categoria "Extra" si/sau categoria I, conform Standardului de comercializare pentru mere, prevazut in anexa I "Standarde de comercializare prevazute la articolul 3" - partea B "Standarde de comercializare specifice" - Partea 1 "Standard de comercializare pentru mere" la Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 543/2011 al Comisiei din 7 iunie 2011 de stabilire a normelor de aplicare a Reg. (CE) nr. 1.234/2007 al Consiliului in ceea ce priveste sectorul fructelor si legumelor si sectorul fructelor si legumelor prelucrate.

Se vor asigura transportul si distributia merelor zilnic, bisaptamanal sau saptamanal la destinatar (institutiile de invatamant).

Prezentarea merelor se va face in ambalaje care sa permita numararea cu usurinta a bucatilor.

Pe ambalaje trebuie inscriptionate in mod obligatoriu:

    • denumirea produsului;
    • cantitatea neta exprimata in kg si numarul de bucati;
    • mentiunea privind greutatea minima de 100 grame/bucata;
    • conditii de depozitare;
    • denumirea si adresa furnizorului;
    • mentiunea privind lotul;
    • mentiunea „PRODUS DISTRIBUIT GRATUIT CONFORM O.U.G. 24/2010, APROBATA CU MODIFICARILE Sl COMPLETARILE ULTERIOARE. ESTE INTERZISA COMERCIALIZAREA!";
    • data expirarii.


Merele trebuie sa fie intregi, sanatoase, spalate, curate, fara materii straine vizibile, fara urme de atacuri de boli si daunatori, fara umiditate externa in exces, fara miros sau gust strain, sa reziste la transport si manipulare.

Loturile de mere destinate Programului de incurajare a consumului de fructe proaspete in scoli - distributia de mere vor fi insotite de:

    • buletine de analiza privind continutul reziduurilor de pesticide si metale grele, care vor fi emise inainte de inceperea distributiei fructelor, aferente loturilor respective. Daca in perioada derularii distributiei apar situatii independente de vointa furnizorului, de natura sa afecteze loturile de mere destinate programului de incurajare a consumului de fructe proaspete in scoli, acestea vor fi insotite de buletine de analize privind continutul de alti contaminanti. Buletinele de analiza se elibereaza de laboratoare nationale sau comunitare acreditate in conformitate cu ISO EN 17025."
    • avize de expeditie care trebuie sa indice denumirea produsului, soiul, categoria, numarul lotului din care s-au furnizat si cantitatea de mere furnizata, exprimata in kilograme, si numarul de bucati;
    • certificate de conformitate emise conform Ordinului ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale - OMADR nr. 420/2008 privind stabilirea atributiilor Inspectiei de Stat pentru Controlul Tehnic in Producerea si Valorificarea Legumelor si Fructelor;
    • certificate de calitate emise de furnizor.


ETAPELE DE DESFASURARE

1.  Aprobarea solicitantilor de ajutor financiar
Aprobarea solicitantilor se face in urma depunerii cererii de aprobare, in care sunt luate angajamente scrise privind respectarea regulilor acestei masuri, specificate in regulamentul european si legislatia nationala, fata de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura APIA.

2.  Solicitarea ajutorului financiar
Solicitarea ajutorului financiar se realizeaza prin intermediul formularului de cerere de plata a ajutorului financiar.

Incepand cu anul scolar 2012-2013, solicitantii ajutorului financiar vor transmite cererea de plata si in sistem electronic, dupa validarea acesteia, prin intermediul unui program informatic distinct de sistemul informatic actual de la APIA.

Documentele care trebuie sa insoteasca cererea de plata sunt:

    • buletinele de analiza ale loturilor de mere furnizate in perioada cererii respective, avand inscrisa mentiunea „Conform cu originalul", in cazul in care acestea sunt prezente in copie;
    • desfasuratorul cu institutiile scolare beneficiare; acesta va fi transmis la APIA prin intermediul sistemului informatic dupa validarea acesteia;
    • declaratia furnizorului/furnizorilor privind provenienta merelor, in original, specificandu-se numele si adresa producatorului, numarul/numerele lotului/loturilor din care s-au furnizat merele, soiul, categoria, anul recoltarii si greutatea minima a merelor furnizate, numarul/data emiterii buletinelor de analiza aferente lotului/loturilor, numarul/data emiterii certificatelor de conformitate aferente lotului/loturilor, cantitatea de mere furnizata institutiilor scolare din judetul respectiv, daca a mai furnizat mere din lotul respectiv pentru programul fructe in scoli in alt judet/judete, cantitatea furnizata, exprimata in bucati si kg, precum si cantitatea totala, exprimata in kg, a lotului respectiv;
    • copiile facturilor pentru merele furnizate in perioada cererii pentru care se solicita sprijinul financiar;
    • dovada platii catre furnizor a merelor facturate, in copie (ordin de plata si extras de cont bancar stampilat de banca/trezorerie);
    • adresa de la inspectoratul scolar judetean si Inspectoratul scolar al Municipiului Bucuresti, dupa caz, in original, in care trebuie sa fie specificat numarul total al zilelor de scoala pentru perioada cererii de plata si numarul de elevi beneficiari pentru fiecare institutie de invatamant;
    • copia contractului de furnizare a merelor in institutiile de invatamant, incheiat intre solicitant si furnizor, care trebuie sa contina inscrisul Conform cu originalul.
    • centralizatorul avizelor emise pentru fiecare institutie de invatamant la care a furnizat mere in perioada cererii de plata, intocmit de furnizor;
    • dovada de identitate financiara;
    • certificate de conformitate emise conform OMADR nr. 420/2008 privind stabilirea atributiilor Inspectiei de Stat pentru Controlul Tehnic in producerea si Valorificarea Legumelor si Fructelor pentru loturile de mere furnizate in perioada cererii respective, avand inscrisa mentiunea Conform cu originalul, in cazul in care acestea sunt prezente in copie;
    • comunicarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adaugata repartizate prin hotarare a Consiliului General al Municipiului Bucuresti, pentru consiliile locale ale sectoarelor Municipiului Bucuresti, in copie, avand inscrisa mentiunea Conform cu originalul;
    • copie dupa contractul de furnizare a merelor incheiat intre furnizor si producator care trebuie sa contina inscrisul Conform cu originalul. Cantitatile contractate de furnizor de la producator/producatori trebuie sa acopere cantitatile solicitate de fiecare consiliu judetean, respectiv primariile sectoarelor municipiului Bucuresti.
    • certificate de calitate emise de furnizor.


Cererile de plata se depun de doua ori pe an, conform structurii anului scolar, pentru doua semestre, dupa incheierea fiecarui semestru scolar. Cu exceptia cazurilor de forta majora, pentru a fi valabile, cererile de plata a ajutorului trebuie sa fie completate corect si depuse cel tarziu pana in ultima zi a celei de-a treia luni care urmeaza dupa incheierea perioadei la care se refera cererea.

Penalitati pentru cererile de plata depuse cu intarziere. Depasirea termenului de depunere a cererii de plata atrage dupa sine urmatoarele reduceri ale ajutorului financiar:

    • 5%, daca depasirea este mai mica sau egala cu o luna;
    • 10%, daca depasirea este mai mare de o luna, dar mai mica de doua luni;
    • in cazul in care termenul se depaseste cu mai mult de doua luni, ajutorul se reduce in plus cu 1% pe zi suplimentara de intarziere.


3.  Controlul la nivelul solicitantilor si beneficiarilor
Inspectorii APIA sau ai organismelor de control competente vor face vizite de inspectie solicitantilor si institutiilor scolare, pentru confirmarea dreptului la ajutorul solicitat.

4.  Plata ajutorului financiar
Ajutorul financiar este platit de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura in termen de trei luni de la data depunerii cererii de plata corect completata si valabila, cu exceptia cazului in care s-au initiat anchete administrative.



MASURI ADIACENTE in cadrul Programului de incurajare a consumului de fructe proaspete in scoli

Conform Strategiei nationale privind programul de incurajare a consumului de fructe in scoli si a hotararii anuale a Guvernului, privind stabilirea fructelor distribuite, a perioadei si frecventei distributiei, a limitei valorii zilnice/elev si a masurilor adiacente distributiei de fructe, a bugetului aferent acestora, precum si a modalitatii de implementare efectiva si de gestionare la nivelul administratiei publice, in cadrul Programului de incurajare a consumului de fructe in scoli se vor implementa urmatoarele masuri adiacente:

    1. Organizarea de vizite la ferme pomicole sau legumicole, la statiuni de cercetare pomicola sau legumicola, la zilele recoltei, expozitii, targuri sau alte evenimente si/sau activitati similare;
    2. Organizarea de concursuri tematice legate de consumul de fructe si/sau legume, inclusiv degustarea de fructe si/sau legume, cu acordarea de premii, precum si organizarea de activitati de gradinarit la nivelul scolii;
    3. Organizarea de zile tematice dedicate consumului de fructe si legume sau de activitati educative practice.

Solicitantii de ajutor financiar opteaza, in functie de buget si de preferinte, pentru masurile adiacente pe care le vor implementa.


OBIECTIVELE SCHEMEI

    • Constientizarea elevilor asupra unei alimentatii sanatoase bazate pe consumul de fructe si legume;
    • Deprinderea si fixarea unor obiceiuri alimentare sanatoase in randul elevilor si prevenirea diferitelor afectiuni de sanatate (diabet, boli cardiovasculare si obezitate infantila), mediatizand avantajele cu caracter nutritional si fiziologic privind aportul de vitamine si minerale prin consumul de fructe si legume in stare proaspata.


BENEFICIARII AJUTORULUI FINANCIAR

elevii din clasele I-VIII care frecventeaza invatamantul de stat si privat autorizat/acreditat de Ministerului Educatiei Nationale. De prevederile programului beneficiaza si elevii din clasa pregatitoare care frecventeaza invatamantul de stat si privat autorizat/acreditat.

Solicitantii ajutorului financiar pot fi consiliile judetene si primariile sectoarelor municipiului Bucuresti care administreaza activitatea de distributie a fructelor in institutiile de invatamant publice si private autorizate/acreditate de Ministerul Educatiei Nationale si care efectueaza plata catre furnizorii acestora.


VALOAREA AJUTORULUI FINANCIAR

Valoarea ajutorului financiar reprezinta maximum 15% din fondurile alocate consiliilor judetene si primariilor sectoarelor municipiului Bucuresti, pentru acordarea gratuita a merelor.

Finantarea ajutorului financiar pentru implementarea masurilor adiacente se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul MADR si reprezinta sprijin financiar din FEGA si din contributie publica nationala totala. Contributia publica nationala totala se compune din cofinantare publica de minimum 11% din valoarea sprijinului acordat prin FEGA si taxa pe valoarea adaugata aferenta achizitiei de produse si prestarilor de servicii.


ETAPELE DE DESFASURARE

1.  Solicitarea ajutorului financiar.
Aceasta se realizeaza prin intermediul formularului de cerere de plata a ajutorului financiar. Documentele care trebuie sa insoteasca cererea de plata sunt:

    • dovada de identitate financiara;
    • copie de pe BI/CI a reprezentantului legal al solicitantului;
    • adresa de la Inspectoratul scolar judetean sau Inspectoratele sectoarelor municipiului Bucuresti, dupa caz, in original, care trebuie sa specifice numarul total de elevi si numarul zilelor de scoala din perioada cererii, conform structurii anului scolar;
    • memoriu justificativ in care se vor prezenta actiunile desfasurate in vederea implementarii masurilor adiacente si cheltuielile efectuate pentru realizarea acestora;
    • documente justificative ale cheltuielilor efectuate, aferente perioadei pentru care se depune cererea, copia facturilor fiscale emise de furnizorii/prestatorii de materiale/servicii in baza contractelor incheiate, cu mentiunea Conform cu originalul si Bun de plata;
    • dovada platii catre prestatorii de servicii/furnizorii de materiale: ordin de plata si extras de cont bancar stampilat de banca/trezorerie, care trebuie sa contina inscrisul Conform cu originalul;
    • copia contractelor (sau a atribuirii de contracte) incheiate cu furnizorii si/sau prestatorii de materiale si/sau servicii.


2.  Depunerea cererilor de plata a ajutorului financiar
Cererea de plata trebuie sa fie depusa in original, de doua ori pe an, la incheierea fiecarui semestru scolar, doar pentru masurile adiacente implementate in cursul semestrului respectiv.


Pentru a fi valabila, cererea de plata trebuie sa fie completata corect, sa fie insotita de toate documentele justificative mentionate in procedura si sa fie depusa in termenul legal.

Solicitantul trebuie sa depuna cererea de plata pana cel tarziu in ultima zi a celei de a treia luni ce urmeaza perioadei care face obiectul respectivei cereri, exceptie facand invocarea de catre solicitant a cazului de forta majora.


Reduceri pentru cererile de plata depuse cu intarziere
Conform OUG nr. 24/2010, ajutorul financiar pentru cererile de plata depuse cu intarziere se plateste totusi, dar cu urmatoarele reduceri:

    • 5 %, daca depasirea este mai mica sau egala cu o luna;
    • 10 %, daca depasirea este mai mare de o luna, dar mai mica de doua luni;
    • 1% pe zi suplimentara daca termenul se depaseste cu mai mult de doua luni.


3.  Inspectia la nivelul solicitantilor si beneficiarilor
Inspectorii APIA sau ai organismelor de control competente vorface vizite de inspectie solicitantilor si institutiilor scolare, pentru confirmarea dreptului la ajutorul solicitat.


4. Plata ajutorului financiar
Ajutorul financiar este platit de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura in termen de trei luni de la data depunerii cererii de plata, valabila si corect completata, in afara cazului in care s-au initiat anchete administrative.


A.P.I.A.
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura
www.apia.org.ro

 

 

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>