Prevenirea imbolnavirilor la animale si pasari in perioada cu temperaturi scazute si precipitatii abundente

Boli animale iarnaAvand in vedere ca in perioada iernii se pot inregistra scaderi bruste de temperatura si precipitatii abundente (lapovita, ninsoare) specifice sezonului rece, impune crescatorilor de animale si pasari sa intreprinda o serie de actiuni care sa protejeze starea fiziologica si de sanatate a efectivelor care sunt crescute in exploatatiile comerciale sau in exploatatiile nonprofesionale din gospodariile populatiei.


Avertizarea autoritatilor de specialitate ca in urmatoarea perioada se pot inregistra scaderi bruste de temperatura, precipitatii mixte
(lapovita, zapada) precum si apropierea iernii, impune crescatorilor de animale si pasari, sa intreprinda o serie de actiuni care sa protejeze starea fiziologica si de sanatate a efectivelor care sunt crescute in exploatatiile comerciale sau in exploatatiile nonprofesionale din gospodariile populatiei.

kelln cattle resizeProprietarii de animale si pasari trebuie sa cunoasca un element esential si anume, ca sanatatea animalelor presupune bunastarea acestora, respectiv, un anumit confort biologic, fara de care nu este posibila exprimarea integrala a vitalitatii, inclusiv a comportamentului natural, adecvat schimbarilor ce intervin in mediul de viata.

Acest deziderat inseamna asigurarea spatiului vital indispensabil, supravegherea zilnică a tuturor animalelor, monitorizarea factorilor de microclimat, a ventilatiei, a consumului de furaje si de apa, aplicarea programelor de profilaxie a bolilor, etc.

Pentru a asigura o stare de sanatate normala animalelor şi implicit produse animaliere corespunzatoare, specialistii din cadrul D.S.V.SA. Sibiu, recomanda proprietarilor de animale si pasari ca pentru perioada anotimpului rece sa asigure:

 

    • Adapostirea animalelor si pasarilor in spatii corespunzatoare speciei si categoriei de varsta, care sa asigure densitatea, volumul de aer, umiditatea, luminozitatea si zooigiena la parametrii normali, prin:
        • remedierea, dupa caz, a elementelor de constructie exterioare si interioare deteriorate (alei de acces, padocuri, ziduri, geamuri, tamplarii, tavane, jgheaburi, burlane, tencuieli, pardoseli);
        • etanseitatea usilor si a ferestrelor pentru a se asigura o temperatura optima si constanta in adaposturi;
        • igienizarrea adaposturilor prin curatire mecanica, dezinfectii deratizare;
        • verificarea si remedierea, elementelor tehnologice (de muls, de furajare, evacuare dejectii, adapare, ventilatie);
        • asigurarea unor spatii confortabile pentru perioada fatarilor la specia bovina, ovina si porcina.
    • Inventarul stocului de furaje pe sortimente, asigurarea conditiilor optime de depozitare si pastrare, stabilirea si respectarea ratiilor zilnice de furaje in functie de specie si categoria de animale si pasari.
    • Verificarea si protejarea surselor de apa si furaje pentru a nu fi supuse inghetului.
    • Evitarea administrarii de furaje (silozuri sau radacinoase) inghetate care pot provoca avorturi sau alte afectiuni grave.
    • Evacuarea si depozitarea dejectiilor, a gunoiului, in platforme sau statii de epurare, astfel incat sa nu constituie surse de difuzare a bolilor.
    • Asigurarea de facilitati pentru depozitarea cadavrelor si a altor deseuri de origine animala destinate distrugerii la unitate specializata.
    • Transportul animalelor si pasarilor sa se efectuieze numai daca sunt asigurate mijloace de transport echipate corespunzator si care sa le protejeze de intemperii.
    • Sa comunice medicului veterinar intentia de introducere sau scoaterea de animale in / din exploatatie si a altor miscari interne de animale.
    • Sa anunte urgent, medicul veterinar arondat despre aparitia unor modificari in starea de sanatate a animalelor si pasarilor din exploatatie.
    • Sa colaboreze cu servicile veterinare pentru efectuarea actiunilor de prevenire a imbolnavirii animalelor, planificate pentru aceasta perioada.

 
Pentru perioada cu intemperii, conducerea D.S.V.S.A. Sibiu a nominalizat echipe de specialisti care verifica si evalueaza respectarea normelor de biosecuritate, protectie si bunastare pentru animalele si pasarile crescute in exploatatiile comerciale, in exploatatiile nonpofesionale de la gospodariile populatiei, precum si controlul circulatiei animalelor in judet si pe teritorul national.

Conducerea D.S.V.S.A. Sibiu a atentionat proprietarii de animale, ca in cazul aparitiei unor situatii deosebite (animale si pasari bolnave sau moarte, este obligatoriu sa fie sesizat personalul sanitar veterinar din localitate sau la sediul D.S.V.S.A. Sibiu, unde este asigurata asistenta de specialitate permanenta, la telefoanul 0269 – 22.33.14, pentru a se intervenii operativ si eficient.


Dr. Pentea Ioan
compartiment comunicare
D.S.V.S.A Sibiu



Recomandari ANSVSA pentru crescatorii de animale pentru perioadele cu temperaturi foarte scazute, vant puternic si caderi masive de zapada

Pe fondul avertizarilor meteorologice pentru fenomene severe (temperaturi deosebit de scazute, caderi masive de zapada), ANSVSA revine cu recomandari:

 

yourfile resizePentru crescatorii de animale

    • Asigurarea unui adapost corespunzator pentru animale, care sa poata oferi protectie fata de actiunea directa a frigului si zapezii.
    • Asigurarea unor cantitati suficiente de apa si furaje corespunzatoare cantitativ (in functie de specie, talie si stare fiziologica) si calitativ (prospetime, raport energetic, etc.);
    • Verificarea bunei functionari a echipamentelor de adapare si de furajare; se va acorda o deosebita atentie in mod special instalatiei de adapare, avand in vedere riscul de inghet al acesteia.
    • Verificarea disponibilitatii echipamentelor de rezerva, in principal a generatoarelor de energie electrica.
    • La orice modificare a starii de sanatate sau de bunastare a animalelor precum si la aparitia unor modificari comportamentale, detinatorul are obligatia ca pe langa masurile enumerate mai sus, sa anunte urgent medicul veterinar responsabil de supravegherea statusului de sanatate a animalelor din localitatea respectiva.


Pentru detinatorii de animale de companie

    • In cazul in care animalele de companie (cum ar fi cainii, pisicile, iepurii, etc.) sunt tinute afara, este important sa se asigure o sursa de apa potabila, precum si un adapost corespunzator, care sa poata oferi protectie fata de actiunea directa a frigului si zapezii.


Pentru transportatorii de animale vii

    • Sa nu efectueze transporturi de animale in conditii meteo cu temperaturi foarte scazute, vant puternic si caderi masive de zapada, decat daca este neaparat necesar.
    • Transportatorii sunt obligati prin lege sa nu transporte animalele intr-un mod care le-ar putea provoca rani sau suferinte inutile.
    • Inainte de a pleca la drum, se verifica daca exista conditii adecvate de microclimat in mijlocul de transport si daca acestea sunt asigurate pe intreaga durata a transportului.
    • Transportatorii trebuie sa verifice traseul si alte aspecte legate de calatorie inainte ca animalele sa fie incarcate in mijlocul de transport, astfel incat, dupa incarcarea acestora, plecarea sa se faca cat mai repede pentru a micsora durata calatoriei.
    • La temperaturi scazute, densitatea de incarcare a animalelor in mijlocul de transport va fi redusa cu cel putin 25% din capacitatea maxima de incarcare autorizata in functie de specie, talie, varsta si stare fiziologica.
    • In cazul in care calatoria nu incepe in cel mai scurt timp de la imbarcare, soferii trebuie sa aiba planuri de urgenta pentru a ingriji animalele, in functie de necesitati.
    • Pentru calatorii de peste 8 ore, sistemele de ventilatie din vehicul trebuie sa fie capabile sa mentina temperatura de comfort termic in compartimentul animalelor.
    • Precizam ca, porcinele sunt foarte sensibile la temperaturile scazute. In cazul in care in timpul calatoriei temperatura ambientala coboara sub 0° C, este obligatoriu ca, mijlocul de transport sa fie dotat cu un mecanism de reglare a temperaturii.
    • Bovinele sunt rezistente la temperaturi scazute cu conditia ca, in mijlocul de transport sa nu existe curenti de aer rece.
    • Ovinele si caprinele tunse recent nu trebuie expuse la temperaturi scazute.
    • Ecvinele pot fi transportate si in situatia in care temperatura ambientala coboara sub -20° C cu conditia ca, mijloacele de transport sa fie dotate cu un mecanism de reglare a temperaturii. O atentie deosebita se acorda si vitezei de transport, numarului de opriri precum si varstei animalelor transportate.
    • Sistemul de ventilatie trebuie sa asigure distributia uniforma a aerului, iar autonomia lui trebuie sa fie de cel putin 4 ore, independent de functionarea motorului autovehiculului.
    • Datorita conditiilor meteorologice exista riscul aparitiei stresului termic prin frig, motiv pentru care se impune inspectarea animalelor la intervale regulate in timpul calatoriei si totodata identificarea simptomelor acestuia. Simptomele stresului de frig sunt: frisoane, horipilatie (se ridica parul/blana), ingramadire (pentru a conserva caldura), letargie si somnolenta si colaps.


Pentru organizatorii targurilor in care se comercializeaza animale vii

    • Padocurile unde sunt tinute animalele in vederea comercializarii trebuie sa fie suficient de spatioase pentru a asigura libertatea de miscare minima necesara animalelor cazate si trebuie sa fi prevazute cu zone de adapostire umbrite.
    • Daca numai o sursa limitata de apa potabila este disponibila, trebuie avute in vedere nevoile zilnice ale unui animal in functie de specie, talie, rasa si stare fiziologica.
    • Toti detinatorii de animale au obligatia legala de a lua toate masurile necesare astfel incat sa evite orice suferinta inutila animalelor si sa asigure cel putin standarde minime privitoare la bunastarea animalelor detinute.
    • Conducerea Autoritatii a dispus DSVSA judetene, sa intreprinda demersurile necesare pentru informarea: fermierilor, unitatilor administrative locale, transportatorilor si altor detinatori de animale, cu privire la masurile specifice pentru asigurarea bunastarii animalelor in perioadele de iarna in care se inregistreaza conditii meteorologice severe si la responsabilitatile legale care le revin.


Prevederi aplicabile administratiilor locale

    • Consiliile locale trebuie sa se asigure ca exista posibilitati de colectare si neutralizare a deseurilor animaliere;
    • Conform prevederilor legale, Consiliile locale au obligatia ca, in adaposturile animalelor, sa asigure respectarea normelor de protectie a acestora, respectiv: cazare, transportul si ingrijirea corespunzatoare a acestora.

ANSVSA

 


Noutati

Afla care sunt cele 6 etape din ciclul de viata al unei vaci

15-01-2024 Bovine

Afla care sunt cele 6 etape din ciclul de viata al unei vaci

Ciclul de viață al unei vaci este un proces fascinant și esențial în agricultura modernă. De la naștere până la maturitate și producția de lapte sau carne, fiecare etapă joacă un rol crucial în dezvoltarea și contribuția vacii la industria agricolă. În acest articol, vom explora cele 6 etape ale ciclului de viață al unei vaci, oferind o imagine cuprinzătoare a evoluției acestui animal de fermă. Mai multe>>

Productia de acvacultura din UE bate pasul pe loc, in ciuda unei finantari considerabile

21-11-2023 Pesti

Productia de acvacultura din UE bate pasul pe loc, in ciuda unei finantari considerabile

Desi cadrul UE pentru promovarea dezvoltarii durabile a acvaculturii in statele membre s-a imbunatatit, finantarea mult mai mare pusa la dispozitie nu a adus rezultate concrete, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat recent. De fapt, se pare ca productia de acvacultura din UE a ramas pe loc.  Mai multe>>

Crescatorii isi pot sacrifica porcii in propriile gospodarii

12-11-2023 Porcine

Crescatorii isi pot sacrifica porcii in propriile gospodarii

Sustinerea cresterii traditionale a porcului in gopodarii si a proprietarilor de porci din mediul rural este o prioritate a Auroritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Cresterea, sacrificarea porcilor in gospodaria taraneasca si comercializarea acestora nu va fi interzisa. ANSVSA transmite romanilor ca isi vor putea sacrifica fara probleme porcii inainte de Craciun, in propriile gospodarii. Mai multe>>

Fressnapft implineste un an de la intrarea pe piata romaneasca de hrana si accesorii pentru animale de companie

12-11-2023 Animale de companie

Fressnapft implineste un an de la intrarea pe piata romaneasca de hrana si accesorii pentru animale de companie

Fressnapf, liderul pietei europene in comercializarea produselor pentru animale de companie, implineste toamna aceasta un an de la deschiderea primului magazin din Romania. Compania a lansat in ultimele 12 luni 22 de magazine, dintre care sase in Bucuresti si imprejurimi, si a creat, astfel, peste 150 de locuri de munca. Mai multe>>

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

01-11-2023 Pasari

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

Cu un numar impresionant de 767 de angajati activi, grupul de firme Familia Safir demonstreaza angajament pentru dezvoltarea comunitatii din judetele din regiunea Moldovei. Aproximativ 80% dintre angajatii grupului de firme sunt din judetul Vaslui si ocupa diferite roluri in cele sapte ferme, trei fabrici (de produse semipreparate si preparate, nutreturi combinate si fainuri proteice), un abator, magazine proprii, o rotiserie, precum si in departamentele suport care deservesc aceste divizii. Mai multe>>

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

28-10-2023 Pasari

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta virusului gripei aviare H5N1 in probele prelevate de la o pasare dintr-o gospodarie cu un efectiv de 120 de pasari (40 curci, 45 de gaste, 10 rate, 25 de gaini) din localitatea Tiganesti, judetul Teleorman. Mai multe>>

Inteligență Artificială pentru o agricultură de precizie într-o fermă zootehnică

26-10-2023 Zootehnie

Inteligență Artificială pentru o agricultură de precizie într-o fermă zootehnică

Pentru gestionarea eficientă a unei ferme în zootehnie, ai nevoie de un șef/manager de fermă, care coordonează activitățile zilnice ale fermei, gestionează bunăstarea animalelor, supraveghează resursele și implementează protocoale asigurându-se de buna funcționare a fermei. Mai multe>>

Proiectul Better-B adapteaza practicile moderne de apicultura la tehnologiilor apicole avansate

18-10-2023 Albine

Proiectul Better-B adapteaza practicile moderne de apicultura la tehnologiilor apicole avansate

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca, prin Facultatea de Zootehnie si Biotehnologii, Disciplina de Apicultura si Sericicultura, face parte din consortiul european al Proiectului Better-B, care are drept obiectiv principal restaurarile, armonizarile si echilibrarile fiziologice ale coloniilor de albine. Mai multe>>

”Angus la gratar, tombola cu dar” – campania care te premiaza cu carne de vita Angus locala, pentru un an intreg!

27-07-2023 Bovine

”Angus la gratar, tombola cu dar” – campania care te premiaza cu carne de vita Angus locala, pentru un an intreg!

Peste 90% dintre romani consuma carne cel putin o data pe saptamana, iar in aceasta perioada, cel mai popular mod de a o gati este, bineinteles, la gratar. In acest context, Premium Angus va invita sa va bucurati de experienta unica a gratarului cu carne premium, produsa in tara noastra, intr-un sistem complet integrat, si sa profitati de oportunitatea de a castiga premii inedite. Cu fiecare moment petrecut la gratar, creati amintiri de neuitat si savurati adevaratul gust al carnii de vita. Mai multe>>

Aspectele discutate de reprezentantii sectorului pescaresc cu ministrul agriculturii

13-07-2023 Pescuit

Aspectele discutate de reprezentantii sectorului pescaresc cu ministrul agriculturii

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Florin-Ionut Barbu, a primit miercuri, 12 iulie 2023, la sediul MADR o delegatie a Asociatiei Nationale a Producatorilor din Pescarie ROMFISH si a Patronatului Pestelui din Romania. Principalele teme ridicate au vizat: finantarile europene in contractele derulate prin POPAM, situatia terenurilor neconcesionate pe care sunt amplasate amenajari piscicole aflate in administrarea Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura, tarifele apei si aut... Mai multe>>

Masurile obligatorii pentru bunastarea animalelor in perioadele caniculare

11-07-2023 Animale

Masurile obligatorii pentru bunastarea animalelor in perioadele caniculare

Avand in vedere conditiile meteo care prevad pentru perioada urmatoare temperaturi foarte ridicate, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor reaminteste proprietarilor si detinatorilor de animale ca au obligatia de a respecta anumite masuri specifice care sa asigure protectia si bunastarea animalelor si sa evite aparitia stresului termic. Mai multe>>