Sfaturi despre cresterea si imperecherea porumbeilor

cresterea si imperecherea porumbeilorIntretinerea porumbeilor; Cresterea pentru zbor; Cresterea perechilor reproducatoare de porumbei; Separarea si imperecherea porumbeilor.

 

 

 

 

 

 

Intretinerea porumbeilor

Pentru a evita pierderile de pasari valoroase, majoritatea porumbeilor vor fi crescuti in adaposturi cu voliere spatioase. Pierderile cauzate de factorii exteriori sunt scazute, pentru ca in voliera sau in hulubarie nu mai pot patrunde soareci, sobolani, nevastuici sau pisici ce pot distruge cuiburile. Cresterea "fara probleme" se poate realiza daca sunt indeplinite toate conditiile de igiena, mentinerea sanatatii si de protectie impotriva daunatorilor. Porumbeii vor avea suficienta libertate de miscare in voliera spatioasa si vor fi sanatosi.


Cresterea pentru zbor

Porumbeii voiajori trebuie sa fie sanatosi pentru a putea face fata zborilor lungi si grele. Pasarile afectate de paraziti (coccidii, viemi intestinali), bacterii (Salmonella) sau alti daunatori nu pot zbura mult.

Cresterea corespunzatoare a puilor le influenteaza decisiv dorinta de zbor. Daca puii parasesc prima oara adapostul la varsta de aproximativ 1 luna si zboara la cel mai apropiat acoperis pentru a se intoarce imediat ei se vor obisnui cu zborul si vor putea fi eliberati alaturi de pasarile adulte.

E necesar obisnuirea porumbeilor de a se intoarce in hulubarie imediat dupa zbor. Dupa ce porumbeii tineri s-au invatat cu zborul in imprejurimi, ei vor fi eliberati separat de pasarile mai in varsta.

Porumbeii tineri zboara in general, mai mult timp si pe distante mai lungi.

Dimineata e cea mai buna perioada a zilei pentru zbor. Daca sunt eliberati in zorii zilei inainte sa fie hraniti, ei vor invata sa se intoarca la timp pentru a manca. Porumbeii care intarzie si nu mai gasesc hrana vor veni intotdeauna mai devreme seara sau a doua zi.


Cresterea perechilor reproducatoare de porumbei

Ca o regula porumbeii sanatosi si de varsta potrivita se pot imperechea incepand cu luna martie.

cresterea si imperecherea porumbeilor 2Totusi datorita incalzirii adaposturilor sau vaselor de cuibarit ca si iluminatului electric, activitatea de reproductie poate ajunge independenta de anotimp, iar in special la porumbeii de rase grele (King), reproductia poate incepe chiar din decembrie (aceasta pentru ca puii sa poata participa la expozitii chiar din anul urmator).

Asfel perechile reproducatoare vor fi asezate pe la jumatatea lui noiembrie intr-un adapost special pentru imperechere. Fiecare pereche va avea la dispozitie o celula de cuibarit si un vas pentru cuib.

Hrana va avea 14% proteina; adapostul va fi iluminat aproximativ 14 ore luandu-se in considerare si lumina zilei. Intensitatea luminii nu trebuie sa fie mai mare de 4w/m2. Cand lumina e suficient de puternica, ea stimuleaza hipofiza care va produce hormonii implicatii in activitatea de reproductie.


Separarea si imperecherea porumbeilor

Pana la sfarsitul naparlirii, porumbeii vor fi separati in functie de sex.

Pasarile care trebuie sa-si schimbe partenerul nu se vor mai vedea si se vor acomoda mai usor primavara cu noul partener (porumbeii fiind totusi, pasari care traiesc obligatoriu si exclusiv in cuplu activ).

Pentru imperechere, masculii vor fi introdusi primii in celulele de cuibarit. Cei mai in varsta trebuie sa primeasca in fiecare an, preferabil, aceeasi celula, apoi vor fi introduse femelele iar celulele vor fi inchise pentru ca partenerii sa se poata acomoda reciproc unul cu celalalt.

Disponibilitatea pentru imperecheat poate apare imediat, pasarile imperechindu-se propriu zis, rapid. Dupa imperechere porumbeii se aseaza si se vor atinge in mod repetat cu ciocul. Pentru a se obisnui cu celula, cuplul trebuie mai intai inchis inauntru. Apoi vor primi hrana si apa separat in celula de cuibarit. Dupa un timp, ei vor fi eliberati. Datorita simtului teritorial bine dezvoltat, perechile vor ocupa aceleasi celule ca in anii precedenti.

Perechile care nu s-au obisnuit inca, vor mai fi tinute inchise inca un timp in celula.

Daca porumbeii nu se inteleg cu partenerii lor, pot aparea conflicte. In acest caz, perechea va fi mutata intr-un adapost (compartiment) unde exista o celula de cuibarit. Se asigura pasarilor 14 ore lumina si se va astepta pana cand cuplul se va imperechea iar apoi, se vor muta in celula initiala.

Actul propriu zis al imperecherii are loc de obicei pe podeaua hulubariei, insa e deseori deranjat de alte pasari si se poate intampla ca oualele din aceasta serie sa fie nefertilizate. Daca porumbeilor le e permis zborul, imperecherea are loc adesea pe acoperis. In general au loc acuplari multiple fata de cat e necesar pentru fecundarea oualor.

cresterea si imperecherea porumbeilor 3Dupa 4-5 zile de la imperechere, se ofera perechilor de porumbei, materiale pentru amenajarea cuibului: fan, paie, tije de tutun (care mentin la distanta parazitii externi) iar porumbitele le vor aranja in cuib, pregatindu-se pentru ponta.

Fecundarea porumbitei de catre alt mascul decat partenerul, nu e rara, asa ca doar izolarea perechii de porumbei de celelalte pasari asigura cu certitudine descendenta dorita.

Cand se doreste obtinerea unor pui de la o anumita pereche, se pot aseza ouale acestora in locul (cuibul) altei perechi ale caror oua au fost indepartate. Dupa ce le-au fost indepartate ouale, perechea se poate imperechea chiar de a doua zi de la disparitia oualor.

Daca in ziua a douasprezecea dupa imperechere se cupleaza alta pereche, a doua serie de oua ale primei perechi poate inlocui ouale de la a doua dupa inca 10-12 zile. Dupa aceasta schimbare, prima pereche mai poate produce un rand de oua, asadar 3 imperecheri fertile intr-un singur sezon. Ultima serie va fi crescuta pana la maturizare in cuib, iar hrana va fi mai bogata in substante nutritive decit de obicei.

Porumbitele tinere au un ritm de depunere a oualor mai redus decat cele in varsta. Pasarile clocesc ouale cu schimbul, porumbelul sta pe oua 6-8 ore (aproximativ de la 9 dimineata pana la ora 16), iar porumbita, restul orelor.

Ouale necesita multa caldura pentru eclozionare, caldura ce e oferita de parinti a caror temperatura la nivelul pielii pieptului poate ajunge la 40ºC. Eclozionabilitatea e de 80-90%, clocitul dureaza 18 zile. Se poate face si incubatie artificiala la 38ºC.


medic veterinar,

Dr. Diana Galatanu



Noutati

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

01-11-2023 Pasari

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

Cu un numar impresionant de 767 de angajati activi, grupul de firme Familia Safir demonstreaza angajament pentru dezvoltarea comunitatii din judetele din regiunea Moldovei. Aproximativ 80% dintre angajatii grupului de firme sunt din judetul Vaslui si ocupa diferite roluri in cele sapte ferme, trei fabrici (de produse semipreparate si preparate, nutreturi combinate si fainuri proteice), un abator, magazine proprii, o rotiserie, precum si in departamentele suport care deservesc aceste divizii. Mai multe>>

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

28-10-2023 Pasari

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta virusului gripei aviare H5N1 in probele prelevate de la o pasare dintr-o gospodarie cu un efectiv de 120 de pasari (40 curci, 45 de gaste, 10 rate, 25 de gaini) din localitatea Tiganesti, judetul Teleorman. Mai multe>>

Grupul ungar Hodler Capital a incheiat un joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com

16-03-2023 Pasari

Grupul ungar Hodler Capital a incheiat un joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com

O echipa de avocati specializati in fuziuni si achizitii a D&B David si Baias, societatea de avocatura corespondenta PwC in Romania, a asistat Hodler Asset Management, care face parte din Hodler Capital, un holding de investitii in industria agricola si alimentara, cu sediul in Ungaria, in incheierea unui joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com. Mai multe>>

„Green Behaviour – Clean Life” - Proiectul care promoveaza importanta protectiei mediului in sectorul avicol

01-02-2023 Pasari

„Green Behaviour – Clean Life” - Proiectul care promoveaza importanta protectiei mediului in sectorul avicol

Coordonatorul Celiz International Center din Romania si partenerul IVI din Italia si-au unit fortele pentru a implementa proiectul Erasmus+ „Green Behavior - Clean Life”, un proiect care vizeaza promovarea constientizarii aspectelor legate de protectia mediului in randul antreprenorilor din domeniul avicol. In conditiile in care schimbarile climatice devin o problema din ce in ce mai presanta, proiectul incearca sa incurajeze practicile si comportamentul sustenabil in aceasta industrie si nu num... Mai multe>>

Caz de gripa aviara confirmat la o lebada de vara in judetul Calarasi

18-11-2021 Pasari

Caz de gripa aviara confirmat la o lebada de vara in judetul Calarasi

In luna octombrie 2021, a inceput un nou sezon epidemic al virusului HPAI produs de catre pasarile salbatice migratoare. DSVSA Calarasi a fost notificata telefonic despre prezenta in localitatea Postavari, pe malul Lacului Postavari, de pe raza fondului cinegetic 20 Frumusani, comuna Frumusani, a unui cadavru de lebada. Mai multe>>

ANSVSA controleaza carnea de pasare si a ouale provenite din Polonia

28-10-2021 Pasari

ANSVSA controleaza carnea de pasare si a ouale provenite din Polonia

Actiunea a fost decisa ca urmare a numarului mare de notificari de alerta, primite in ultima perioada prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje (SRAAF), privind comercializarea pe teritoriul Romaniei a unor loturi de carne de pasare, provenite din Polonia, in care s-a identificat Salmonella enteritidis si/sau Salmonella typhimurium, serotipuri cu un grad ridicat de risc pentru sanatatea consumatorilor. Mai multe>>

Focarele de gripa aviara din jud. Mures si Harghita au fost stinse, iar restrictiile au fost ridicate

24-06-2021 Pasari

Focarele de gripa aviara din jud. Mures si Harghita au fost stinse, iar restrictiile au fost ridicate

In perioada 11-14 iunie au fost stinse focarele de gripa aviara care au evoluat in localitatile Ungheni, Cozma, Santana, Grebenisu de Campie din judetul Mures si Cristuru Secuiesc din judetul Harghita. Odata cu stingerea focarelor de gripa aviara au fost ridicate restrictiile de circulatie a persoanelor, a animalelor si a mijloacelor de transport pentru zonele de protectie (raza de 3 km in jurul focarului) si de supraveghere (raza de 10 km in jurul focarului). Mai multe>>

Oportunitatea de export pentru carnea de pui/pasare in Statul Qatar

12-05-2021 Pasari

Oportunitatea de export pentru carnea de pui/pasare in Statul Qatar

In data de 26 aprilie a.c., Ambasada Romaniei in Statul Qatar a fost contactata de catre reprezentatii companiei Qatar Airways Catering Company (QACC), companie care ofera servicii exclusive de catering catre Qatar Airways si alte companii aeriene care deservesc Aeroportul International Hamad din Doha, privind oportunitatea de a incheia colaborari comerciale cu producatori de carne de pasare din Romania. Mai multe>>

Bolile aparatului circulator la pasari mici

10-05-2021 Pasari

Bolile aparatului circulator la pasari mici

Aparatul circulator al pasarii este constituit din cord, organul care asigura circulatia sanguina in corp vase (artere, vene) si sange partea lichida. Importanta cordului in circulatia sanguina a pasarii rezulta si din greutatea organului care reprezinta 10% din cea corporala. La unele specii de pasari-colibri ajunge la 20%. Mai multe>>

Masuri dispuse la nivel national pentru a preveni raspandirea gripei aviare

08-05-2021 Pasari

Masuri dispuse la nivel national pentru a preveni raspandirea gripei aviare

La solicitarea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, in seara zilei de 7 mai 2021 s-a intrunit Comitetul National pentru Situatii de Urgenta – Centrul National de Combatere a bolilor pentru adoptarea unor noi masuri in contextul diagnosticarii virusului gripei aviare la pasarile dintr-o exploatatie comerciala de pasari din localitatea Ungheni, judetul Mures. Mai multe>>

265.000 de oua contaminate cu Salmonella oprite de la comercializare de inspectorii ANSVSA

30-04-2021 Pasari

265.000 de oua contaminate cu Salmonella oprite de la comercializare de inspectorii ANSVSA

Ca urmare a controalelor inspectorilor Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) realizate in cadrul programului de control al salmonelozelor zoonotice (transmisibile de la animale la om), a fost oprit de la comercializare un lot de 265.000 de oua, contaminate cu Salmonella enteridis. Mai multe>>