Ce este calitatea?

globalgap-logo.jpg

Definitia calitatii;

Sistemul de management al calitatii ;

ISO 9001:2000;

GLOBALGAP (EUREPGAP).








Definitia calitatii

Calitate este ansamblul de proprietati si caracteristici ale unui produs care ii confera acestuia aptitudinea de a satisface cerinte exprimate sau implicite.

Calitatea serviciilor, produselor, managementului, influenteaza calitatea celorlalte produse si procese si reprezinta un factor decisiv pentru orice organizatie prezenta pe piata, a carei dinamica este in continua dezvoltare, in conditiile economiei de piata.

Aceasta calitate contribuie, direct sau indirect, la marirea cifrei de afaceri, la pastrarea pozitiei de piata, ocuparea a noi nise de piata, imbunatatirea imaginii organizatiei, cresterea increderii clientilor si furnizorilor in serviciile si produsele oferite de organizatie etc. 

ISO este un acronim din limba engleza a “International Organization for Standardization” (Organizatia Internationala pentru Standardizare).


Sistemul de management al calitatii

Sistemul de management al calitatii (SMC) este un sistem de management orientat catre respectarea, de o organizatie, a tuturor cerintelor serviciului / produsului furnizat clientului. Practic sistemul de management al calitatii este un mod de conducere a organizatiei orientat catre client sau, mai bine zis, orientat spre respectarea, de catre produsul/serviciul furnizat, a tuturor cerintelor clientului.

Orice tip de organizatie, indiferent de marime, natura produsului/serviciului furnizat, de forma de proprietate si modul de organizare (S.A., SRL, ONG etc.). poate implementa un SMC.


ISO 9001:2000

ISO 9001:2000 este un standard international ce contine criterii pentru documentarea, implementarea si certificarea unui Sistem de Management al Calitatii. Este practic singurul document de referinta ce sta la baza unei certificari ISO 9001:2000.

O organizatie care doreste sa obtina o recunoastere a conformitatii Sistemului de Management al Calitatii, documentat si implementat cu cerintele standardului ISO 9001:2000, trebuie sa:

documenteze un sistem de management al calitatii;

implementeze un sistem de management al calitatii;

solicite, unui organism de Certificare a SMC, evaluarea sistemului de management al calitatii in vederea certificarii conform cerintelor ISO 9001:2000.

Un sistem de management al calitatii trebuie documentat astfel incat sa fie inteles si accesibil personalului de la toate nivelurile organizatiei. Documentatia sistemului de management al calitatii trebuie sa fie completa, sa cuprinda toate activitatile legate de calitate ale organizatiei si, in acelasi timp, sa nu fie atat de restrictiv incat sa impiedice manifestarea creativitatii si a spiritului de responsabilitate la nivelul fiecarei persoane. Gradul de detaliere al procedurilor sau instructiunilor de lucru depinde de decizia organizatiei si a utilizatorilor, de nivelul de control necesar pentru a obtine rezultatele asteptate, de experienta si nivelul de instruire a utilizatorilor.

Certificarea ISO 9001:2000 reprezinta recunoasterea unei terte parti a faptului ca organizatia a implementat un Sistem de Management al Calitatii in conformitate cu cerintele ISO 9001:2000. Insa prin certificarea ISO 9001:2000 organizatia comunica tuturor partilor interesate ca principalul obiectiv al organizatiei il reprezinta calitatea (calitate definita ca respectarea de catre produsul/ serviciul furnizat a tuturor cerintelor clientului). Toate aspectele organizatiei (performantele proceselor, competenta personalului, produsele, serviciile) se imbunatatesc in mod continuu.

Desi la prima vedere procesul de certificare este simplu, acesta necesita resurse (umane, financiare, timp), restructurari ale organizatiei (numai atunci cand acest lucru este necesar) si, foarte important, procesul este unul continuu. Pentru ca, desi se considera ca obtinerea certificarii reprezinta un obstacol dificil, este mult mai dificila pastrarea acestei certificari, pentru ca sistemul de management al calitatii trebuie mentinut si imbunatatit in mod continuu.

Pentru organizatiile ale caror Sistem de Management al Calitatii (ISO 9001) a fost certificat, se acorda un certificat valabil pe o perioadă de 3 ani.

Organizatia beneficiaza de urmatoarele avantaje: reducerea defectelor si reclamatiilor, clientii satisfacuti si devotati; cresterea productivitatii cauzata de utilizarea mult mai eficienta a resurselor (echipamente, materii prime si materiale, personal etc., reducerea costului); responsabilitati clare si o intelegere mai buna a businessului de catre angajati, de unde rezulta si un mai bun mediu psihologic; imbunatatirea imaginii companiei si cresterea nivelului de incredere pe piata locala, cat si internationala.


GLOBALGAP (EUREPGAP)

Retelele de vanzare cu amanuntul din Marea Britanie, impreuna cu supermarketele din Europa, au fost initiatorii acestui standard. Astfel, ei au reactionat la ingrijorarile din ce in ce mai mari ale consumatorilor privind siguranta alimentului, sanatatea si bunastarea lucratorilor si protectia mediului ambiant si au decis sa-si armonizeze standardele lor, uneori foarte diferite.

Standardul EUREPGAP descrie cadrul Codului de Buna Practica in Agricultura (GAP) pentru gospodariile agricole si defineste elementele esentiale ale dezvoltarii bunei practici de producere a produselor horticole (de exemplu, fructe si legume) pe plan global, acceptabile pentru cele mai importante grupuri de vanzatori cu amanuntul din lume.

Pentru a alinia numele EUREPGAP cu noua pozitie de cel mai important standard international, Consiliul a decis, in septembrie 2007, sa schimbe numele EUREPGAP în GLOBALGAP.

Standardele GLOBALGAP pot fi consultate gratis pe pagina web. www.globalgap.org

Pentru producatorii romani, implementarea cerintelor GLOBALGAP este foarte importanta si utila pentru alinierea la cerintele europene privind producerea produselor alimentare sigure pentru consum. Respectand acest document normativ, vanzatorii cu amanuntul si furnizorii lor pot fi siguri ca aceste companii corespund cerintelor legislatiei europene exigente privind siguranta alimentului, sanatatea si bunastarea lucratorilor si protectia mediului ambiant.

La sfarsitul anului 2006 existau 57 de mii de producatori agricoli certificati EUREPGAP din 80 tari ale lumii. Astazi, nici o retea de mari vanzatori cu amanuntul din UE nu accepta procurarea de fructe si legume de la producatorii ce nu detin certificatul EUREPGAP.

Pentru a putea fi certificat GLOBALGAP, producatorii trebuie sa implementeze cerintele standardului si sa mentina inregistrari la momentul respectiv pentru fiecare activitate timp de cel putin trei luni inainte de inregistrare la un organism de certificare acreditat, urmat de audituri si inspectii relevante, inclusiv inspectarea procesului de recoltare. Pentru certificare, producatorii trebuie sa respecte 100% din criteriile „Cerinta majora”, si nu mai putin de 95% din criteriile „Cerinta minora".

S. C. gfa-ro consultanta impex S.R.L., Str. Turda 122, bl. 39, sc. C., ap. 94, sector 1, RO-001337 Bucuresti, office@gfa-ro.com., a reusit in anul 2006 sa introduca standardul GlobalGAP la 13 producatori, iar in 2007 la 40 de producatori. Judetele fruntase la numarul de certificari sunt Galati (14 producatori) si Constanta (15 producatori).

Noutati

Cresterea nutriilor: tipuri si linii pure

20-01-2021 Animale de blana

Cresterea nutriilor: tipuri si linii pure

Succesul cresterii nutriilor depinde in primul rand de aptitudinile, cunostintele si capacitatea crescatorului, care trebuie sa aplice in practica anumite principii si metode pentru atingerea acestui scop precis. Dintre metodele de crestere, cea mai obisnuita este cresterea in linie pura, care consta in imperecherea unor animale de acelasi tip. In cadrul fiecarei linii pure (tip de culoare), in orice crescatorie indivizii au calitati diferite sau mai exact specifice in ceea ce priveste dezvoltar... Mai multe>>

Boli specifice virale la iepuri

12-12-2019 Iepuri

Boli specifice virale la iepuri

In continuare va prezentam cele mai importante boli virale specifice iepurilor, respectiv Mixomatoza respiratorie cronica si Boala hemoragica a iepurilor (epizotia cu picorna-virus). Mai multe>>

Consumul de furaje la iepuri

19-06-2019 Iepuri

Consumul de furaje la iepuri

In 24 de ore, un iepure adult cu acces liber la furaje mananca de aproximativ 90 de ori, consumand 4-5 g de fiecare data cand este hranit cu furaj combinat si de pana la 80 de ori cand este hranit traditional. Timpul consumat in total este de 1h 30´ pana la doua ore maxim. Consumul este mai frecvent noaptea decat ziua. Mai multe>>

Boli ale pielii la iepuri

20-03-2019 Iepuri

Boli ale pielii la iepuri

In continuare, va prezentam cele mai des intalnite boli ale pielii la iepuri, respectiv: raia si micozele. Mai multe>>

Alimentatia iepurilor de casa

05-02-2019 Iepuri

Alimentatia iepurilor de casa

Furajarea rationala a iepurilor de casa constituie una din principalele chei ale succesului in cunicultura. Furajele folosite, modul de prezentare, pastrarea si administrarea lor sunt probleme esentiale in cresterea acestei specii. Mai multe>>

Factori ce pot interveni in fiziologia reproductiei la iepuri

13-08-2018 Iepuri

Factori ce pot interveni in fiziologia reproductiei la iepuri

Datorita corelatiei dintre lobul anterior al hipofizei (LAH) si sistemul nervos, functiile sexuale pot fi influentate, in sensul stimularii sau inhibitiei, prin organele de simt si creier. Din acest motiv, functia centrului sexual din hipotalamus si lobul anterior al hipofizei depinde de integritatea sistemului nervos si de echilibrul metabolic, orice decalaj putand duce la scaderea activitatii sexuale sau la oprirea functiei gonadelor si in final, la disparitia instinctului sexual. Mai multe>>

Tranzitul digestiv si particularitatile digestiei la iepuri

03-06-2018 Iepuri

Tranzitul digestiv si particularitatile digestiei la iepuri

Nutretul ingerat sufera in gura modificari fizice (maruntirea, umectarea si amestecarea cu saliva, dar si modificari chimice (descompunerea amidonului in maltoza, sub actiunea amilazei si a maltozei in glucoza, sub actiunea maltazei salivare). Apoi bolul alimentar trece in stomac, cecotrofele sosesc in stomac fara a fi mestecate, regasindu-le intacte in partea fundica a acestuia. Mai multe>>

Ameliorarea Iepurilor: Selectia si Reproductia la Iepuri

19-04-2018 Iepuri

Ameliorarea Iepurilor: Selectia si Reproductia la Iepuri

Desi aparent distincte, aceste probleme se rezolva practic impreuna. De la inceput trebuie aratat ca la reproducerea populatiilor se va avea in vedere catre ce se doreste a se ajunge; rasele au fost inlocuite cu linii ale lor, deoarece pe de o parte rasele de iepuri, in general, mai au inca standarde de expozitie care poate nu corespund cu importanta economica a caracterelor catre care se tinde, iar pe de alta parte se supravegheaza mai usor populatia ca un intreg. Mai multe>>

Rasele grele de iepuri

02-02-2018 Iepuri

Rasele grele de iepuri

Unii iepurii sunt crescuti pentru a fi mici si draguti, iar altii sunt crescuti pentru a fi gigant. Daca sunteti de parere ca mai mare este mai bine, atunci ar trebui sa verificati rase grele de iepuri prezentate in acest articol. Unii iepuri uriasi sunt animale de companie excelente din cauza naturii lor docile, in timp ce altele necesita o manipulare mai atenta. Iata cateva informatii despre patru dintre cele mai populare rase grele de iepuri. Mai multe>>

Ameliorarea la iepurii de casa

12-11-2017 Iepuri

Ameliorarea la iepurii de casa

Ameliorarea are in atentie populatia, nu individul. In principal, selectia, incrucisarea si consagvinizarea sunt influentate sau nu in actiunea lor de structura populatiei, adica de ponderea detinuta de diferite categorii de indivizi din totalul populatiei. Pentru ameliorare, un interes deosebit prezinta structura de reproductie si caracterele demografice ale iepurilor de casa. Mai multe>>

Hranirea iepurilor: Cerintele nutritionale ale iepurelui

12-07-2017 Iepuri

Hranirea iepurilor: Cerintele nutritionale ale iepurelui

O productie buna in cresterea iepurilor este conditionata de o alimentatie echilibrata, susceptibila pe de o parte sa aduca iepurelui toate elementele nutritive necesare, iar pe de alta parte sa evite efectele negative datorita excesului unuia dintre elementele nutritive sau dezechilibrului proportional dintre ele. Mai multe>>