Caniche-ul un prieten devotat

Caniche-ul - pudelulCaniche-ul (Pudelul), artistul desavarsit, este un excelent caine de agrement fapt demonstrat de caracterul sau sensibil, devotamentul fara de pereche si fidelitatea fata de stapan, dar si inteligenta si receptivitatea la diferite tipuri de probe de dresaj la care este supus.

 






Origine si istoric

Caniche este o rasa veche, caini cu aspect similar cu cel al pudelilor fiind reprezentati in picturile din mormintele romane si pe monedele grecesti si romane. Pudelul este cunoscut si iubit in Europa de cateva sute de ani, prima sa atestare documentara datand din 1642. Toy Poodle a fost multa vreme preferatul caselor regale.

Stramosii acestei rase (Barbet Dog si, probabil, Hungarian Water Hound) erau foarte buni inotatori, iar pudelul a fost folosit cu mult succes la vanatoarea pasarilor acvatice. Inca din vechime pudelii erau tunsi pentru a putea inota mai usor. Unele zone erau insa mentinute acoperite de blana si motivul nu era deloc unul estetic, ci se dorea protejarea organelor vitale si incheieturilor animalului. Acelasi tip de tunsoare se practica si astazi. De asemenea, pudelii au fost folositi mereu in spectacole datorita abilitatii lor extraordinare de a invata si efectua diferite trucuri.


Descriere

Pe langa varietatea originala (Poodle Standard) s-au mai dezvoltat alte doua varietati: Miniature Poodle si Toy Poodle. Toate sunt guvernate insa de acelasi standard, diferentele constand doar in dimensiuni, dupa cum urmeaza:

    • Standard Poodle: 20-32kg si 38cm
    • Miniature Poodle: 7-8kg si 28-38cm
    • Toy Poodle: 1-3kg si 18-30cm


Caniche-ul - pudelul un prieten devotatPoodle este un caine robust, dar in acelasi timp elegant si rafinat.

  • Capul sau este alungit si rotunjit. Urechile sunt lungi si late, atarnand pe langa cap. Ochii sunt migdalati, inchisi la culoare si au o expresie plina de viata. Nasul este bine dezvoltat si cu narile larg deschise.
  • Gatul este solid si usor arcuit, iar umerii sunt mediu dezvoltati si musculosi.
  • Spatele este armonios, iar pieptul are latimea egala cu 2/3 din adancime.
  • Labele din fata sunt drepte, solide, puternice si elegante, iar cele din spate solide si musculoase.
  • Blana este formata din fire fine, dar lanoase si carliontate, iar blana unor exemplare formeaza franjuri (rar). Exista in principiu 3 tipuri de tunsori potrivite pudelilor: Lion, Modern, English.
  • Culorile acceptate sunt: negru, alb, gri, cafeniu, culoarea caisei.
  • Coada este lunga si poate fi taiata sau lasata la lungimea originala.


Temperament

Caniche-ul este un caine extraordinar de inteligent, alert, vesel si foarte activ. El este demn si are o atitudine foarte eleganta si distinsa. Pudelul iubeste foarte mult oamenii si va face orice pentru a le fi pe plac stapanilor. Nu-i place sa stea singur si poate dezvolta anxietate daca se leaga prea mult de stapan si acesta il lasa singur prea mult timp. De obicei nu se ataseaza doar de un membru al familie ci de mai multi, nefacand distinctie intre acestia in ceea ce priveste afectiunea pe care o are de oferit.

Pudelul poate fi un companion minunat chiar si pentru familiile cu copii, iubindu-i si protejandu-i pe acestia. Se intelege bine si cu alte animale de companie, protejandu-le deseori. Totusi, pentru va asigura ca nu aveti nici un fel de problema cu el, obisnuiti-l de mic atat cu prezenta altor caini cat si a altor animale.

Pudelul este un caine usor de dresat si care are capacitati uimitoare de invatare. El este foarte dornic de a invata si “prinde” foarte rapid ceea ce i se “preda”. Dresajul trebuie sa fie unul motivational si aplicat cu blandete.

Caniche-ul nu este un caine de paza, el anunta venirea strainilor, dar este deseori prietenos cu acestia. Pudelul are multe abilitati si exceleaza in competitiile sportive canine.


Ingrijire

Pudelul este un caine care are nevoie de mult exercitiu fizic in fiecare zi. Daca nevoia sa de miscare este satisfacuta (plimbari zilnice lungi, alergari, inot, diverse alte activitati fizice) el se poate adapta cu succes vietii in apartament.

Pudelul naparleste extrem de putin sau chiar deloc, iar blana sa este hipoalergenica. Totusi, blana pudelului trebuie ingrijita cu regularitate chiar daca animalul nu participa la expozitii canine. Blana creste continuu si de aceea pudelul trebuie tuns. Stapanii de Caniche vor trebui sa se ocupe cu regularitate si de ingrijirea dintilor, urechilor si unghiilor cainelui.

Cerintele de ingrijire includ exercitii, desi nu excesive, deoarece pot avea parte de suficienta miscare prin plimbari si jocurile cu copii. Toate variantele din aceasta rasa au nevoie de doua-trei perieri saptamanale si o imbaiere lunara, precum si tunderea parului. Multi dintre proprietarii lor prefera sa le mentina blana la o dimensiune cat mai mica pentru a preveni cresterea excesiva a firului de par si pentru a limita timpul de periere.


Sanatate

Desi un caine cu speranta de viata considerabila (15 ani), pudelul este predispus la multe afectiuni genetice: cataracta, atrofie retiniana progresiva, alergii, displazie de sold, infectii ale urechilor, torsiune gastrica, epilepsie, hiper si hipotiroidie etc.

Poodle este o rasa deosebita, care merita atentia si grija noastra. Atunci cand achizitionati un astfel de caine este foarte bine sa selectati cu mare grija crescatorul si sa puteti cerceta originea exemplarului pentru a va putea asigura ca nu veti avea probleme de sanatate.


Alimentatia

Trebuie sa admitem ca hrana reprezinta o necesitate vitala, in lipsa careia organismul nu poate sa se dezvolte, sa supravietuiasca si sa se perpetueze. A o administra la intamplare, in functie de ceea ce mananca stapanul sau din ce ramane de la stapan poate crea probleme cainelui dvs. Trebuiesc cunoscute principiile generale referitoare la alimentatia cainelui, deoarece ne permite sa extragem punctual cateva recomandari pe care le consideram obligatorii pentru starea de intretinere si dezvoltare corespunzatoare a companionului nostru.

Cantitatea de hrana si structura ratiei vor fi corelate in mod obligatoriu cu masa corporala care se va masura la intervale cat mai scurte (cam la 20-30 de zile).

Orele de masa cat si locul de administrare al hranei se vor respecta cu mare strictete, indiferent de modificarile programului stapanului.

Recomandam ca hranirea cainelui dumneavoastra sa se efectueze, pe cat posibil, de o singura persoana si mereu aceeasi, pentru a nu fi tentat sa primeasca hrana si de la persoane straine (care cu singuranta ca nu vor sti ce anume trebuie sa manance catelul dumneavoastra).

Hrana poate fi administrata sub forma umeda, semiumeda sau uscata, dar cu valoare biologica controlata. Se poate administra hrana pentru caini din comert conform varstei cainelui dar si carne de vita, cal, oaie, pasare, insa se interzice cu desavarsire prezenta carnii de porc in mediul cainelui, deoarece are in mod clar o influenta nefavorabila asupra ficatului, pielii si parului. De asemenea acelasi subiect il vor face si oasele de porc, care pot fi adminsitrate doar in cantitati foarte mici si la intervale cat mai mari de timp, deoarece pot produce eczeme destul de severe pe pielea cainelui. Contrar multor pareri carnea poate fi administrata si in stare cruda, fiind mai valoroasa in comparatie cu cea prajita sau fiarta, deoarece prin fierbere se pierd din principiile nutritive ale acesteia, dar administrarea numai de carne cruda nu este indicata, deoarece imprima cainelul un miros greu, specific.

Asa cum noua, oamenilor nu ne fac bine alimentele alterate, asa nu vom oferi nici prietenului nostru necuvantator, deoarece pot imbolnavi cainele destul de usor. Incercati pe cat posibil sa oferiti cainelui o alimentatie cat mai variata cu putinta, atat sub raportul formei de administrare (umed, uscat etc), cat si al structurii ratiei (raportul nutrientilor). Se pot administra si oua in amestec cu laptele crud, in special galbenusul, paste fainoase, paine, cereale, orez, legume fierte (salata, morcovi, ardei grasi, spanac). Ocazional cainele consuma si fructe (prune, cirese, caise, pepene, pere).

Nu ar trebui sa exagerati cu administrarea dulciurilor, dar si a hranei in general si tineti permanent cont de greutatea si starea generala a animalului. Nu va recomandam sa fractionati prea mult ratia zilnica pentru a nu-l obisnui sa gandeasca tot timpul numai la acest nivel (hrana si atat) si nu uitati, mai ales pentru cainii adulti, de "postul negru".


Medic veterinar

Diana Galatanu



Noutati

Afla care sunt cele 6 etape din ciclul de viata al unei vaci

15-01-2024 Bovine

Afla care sunt cele 6 etape din ciclul de viata al unei vaci

Ciclul de viață al unei vaci este un proces fascinant și esențial în agricultura modernă. De la naștere până la maturitate și producția de lapte sau carne, fiecare etapă joacă un rol crucial în dezvoltarea și contribuția vacii la industria agricolă. În acest articol, vom explora cele 6 etape ale ciclului de viață al unei vaci, oferind o imagine cuprinzătoare a evoluției acestui animal de fermă. Mai multe>>

Productia de acvacultura din UE bate pasul pe loc, in ciuda unei finantari considerabile

21-11-2023 Pesti

Productia de acvacultura din UE bate pasul pe loc, in ciuda unei finantari considerabile

Desi cadrul UE pentru promovarea dezvoltarii durabile a acvaculturii in statele membre s-a imbunatatit, finantarea mult mai mare pusa la dispozitie nu a adus rezultate concrete, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat recent. De fapt, se pare ca productia de acvacultura din UE a ramas pe loc.  Mai multe>>

Crescatorii isi pot sacrifica porcii in propriile gospodarii

12-11-2023 Porcine

Crescatorii isi pot sacrifica porcii in propriile gospodarii

Sustinerea cresterii traditionale a porcului in gopodarii si a proprietarilor de porci din mediul rural este o prioritate a Auroritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Cresterea, sacrificarea porcilor in gospodaria taraneasca si comercializarea acestora nu va fi interzisa. ANSVSA transmite romanilor ca isi vor putea sacrifica fara probleme porcii inainte de Craciun, in propriile gospodarii. Mai multe>>

Fressnapft implineste un an de la intrarea pe piata romaneasca de hrana si accesorii pentru animale de companie

12-11-2023 Animale de companie

Fressnapft implineste un an de la intrarea pe piata romaneasca de hrana si accesorii pentru animale de companie

Fressnapf, liderul pietei europene in comercializarea produselor pentru animale de companie, implineste toamna aceasta un an de la deschiderea primului magazin din Romania. Compania a lansat in ultimele 12 luni 22 de magazine, dintre care sase in Bucuresti si imprejurimi, si a creat, astfel, peste 150 de locuri de munca. Mai multe>>

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

01-11-2023 Pasari

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

Cu un numar impresionant de 767 de angajati activi, grupul de firme Familia Safir demonstreaza angajament pentru dezvoltarea comunitatii din judetele din regiunea Moldovei. Aproximativ 80% dintre angajatii grupului de firme sunt din judetul Vaslui si ocupa diferite roluri in cele sapte ferme, trei fabrici (de produse semipreparate si preparate, nutreturi combinate si fainuri proteice), un abator, magazine proprii, o rotiserie, precum si in departamentele suport care deservesc aceste divizii. Mai multe>>

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

28-10-2023 Pasari

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta virusului gripei aviare H5N1 in probele prelevate de la o pasare dintr-o gospodarie cu un efectiv de 120 de pasari (40 curci, 45 de gaste, 10 rate, 25 de gaini) din localitatea Tiganesti, judetul Teleorman. Mai multe>>

Inteligență Artificială pentru o agricultură de precizie într-o fermă zootehnică

26-10-2023 Zootehnie

Inteligență Artificială pentru o agricultură de precizie într-o fermă zootehnică

Pentru gestionarea eficientă a unei ferme în zootehnie, ai nevoie de un șef/manager de fermă, care coordonează activitățile zilnice ale fermei, gestionează bunăstarea animalelor, supraveghează resursele și implementează protocoale asigurându-se de buna funcționare a fermei. Mai multe>>

Proiectul Better-B adapteaza practicile moderne de apicultura la tehnologiilor apicole avansate

18-10-2023 Albine

Proiectul Better-B adapteaza practicile moderne de apicultura la tehnologiilor apicole avansate

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca, prin Facultatea de Zootehnie si Biotehnologii, Disciplina de Apicultura si Sericicultura, face parte din consortiul european al Proiectului Better-B, care are drept obiectiv principal restaurarile, armonizarile si echilibrarile fiziologice ale coloniilor de albine. Mai multe>>

”Angus la gratar, tombola cu dar” – campania care te premiaza cu carne de vita Angus locala, pentru un an intreg!

27-07-2023 Bovine

”Angus la gratar, tombola cu dar” – campania care te premiaza cu carne de vita Angus locala, pentru un an intreg!

Peste 90% dintre romani consuma carne cel putin o data pe saptamana, iar in aceasta perioada, cel mai popular mod de a o gati este, bineinteles, la gratar. In acest context, Premium Angus va invita sa va bucurati de experienta unica a gratarului cu carne premium, produsa in tara noastra, intr-un sistem complet integrat, si sa profitati de oportunitatea de a castiga premii inedite. Cu fiecare moment petrecut la gratar, creati amintiri de neuitat si savurati adevaratul gust al carnii de vita. Mai multe>>

Aspectele discutate de reprezentantii sectorului pescaresc cu ministrul agriculturii

13-07-2023 Pescuit

Aspectele discutate de reprezentantii sectorului pescaresc cu ministrul agriculturii

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Florin-Ionut Barbu, a primit miercuri, 12 iulie 2023, la sediul MADR o delegatie a Asociatiei Nationale a Producatorilor din Pescarie ROMFISH si a Patronatului Pestelui din Romania. Principalele teme ridicate au vizat: finantarile europene in contractele derulate prin POPAM, situatia terenurilor neconcesionate pe care sunt amplasate amenajari piscicole aflate in administrarea Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura, tarifele apei si aut... Mai multe>>

Masurile obligatorii pentru bunastarea animalelor in perioadele caniculare

11-07-2023 Animale

Masurile obligatorii pentru bunastarea animalelor in perioadele caniculare

Avand in vedere conditiile meteo care prevad pentru perioada urmatoare temperaturi foarte ridicate, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor reaminteste proprietarilor si detinatorilor de animale ca au obligatia de a respecta anumite masuri specifice care sa asigure protectia si bunastarea animalelor si sa evite aparitia stresului termic. Mai multe>>