Masurile de protejare a sanatatii ovinelor pe durata unui an

Masurile specifice de ingrijire a ovinelor pe durata unui anO conditie esentiala pentru realizarea unui spor de efective si implicit de produse animaliere o constituie starea de sanatate a animalelor, conditie care determina o preocupare importanta a serviciilor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor in perspectiva prevenirii bolilor transmisibile la animale, protejarea populatiei de bolile transmisibile de la animale la om, protectia si bunastarea animalelor, asigurarea pietei de consum cu produse animaliere cu origine cunoscuta si salubre.

Ingrijirea ovinelor crescute in sistem traditional pe durata unui an este extrem de importanta din punct de vedere tehnologic, dar si pentru felul in care aceasta specie reuseste sa reziste unor boli nespecifice (tehnopatii) generate de nerespectarea conditiilor de crestere si exploatare, sau fata de boli cauzate de virusi, bacterii, sau paraziti.

Pentru a asigura o stare de sanatate buna, se impune monitorizarea permanenta a efectivului de ovine prin examene clinice, prin respectarea normelor tehnologice, a normelor de furajare si adapare, a conditiilor de igiena si prin examene anatomo-patologice, la animalele moarte sau sacrificate, dupa caz, actiuni in responsabilitatea proprietarilor de animale si a medicilor veterinari de libera practica, organizati in conditiile legii, in baza unui contract de colaborare.

Masurile de monitorizare, prevenire si combatere a bolilor la ovine, pe parcursul unui an se desfasoara avand in vedere specificul actiunilor care sunt grupate in actiuni obligatorii, la cerere si de necesitate, iar dupa sezon, in actiuni derulate in functie de anotimpul in care ne aflam, animalele fiind fie in perioada de stabulatie sau in perioada de pasunat.

In perioada de stabulatie a ovinelor, respectiv in lunile decembrie – martie, sunt recomandate urmatoarele actiuni sanitar-veterinare:

    • adapostirea ovinelor in spatii corespunzatoare speciei / categoriei de varsta / starii fiziologice, care sa asigure in principal densitatea si normele de bunastare si biosecuritate la parametrii normali (asternut curat, spatii dezinfectate si varuite, microclimat).
    • inspectia zilnica a efectivului de ovine acordandu-se o atentie speciala la aspectul corporal in ansamblu, la miscarlie animalelor, la rumegare, la schimbarile de comportament, existenta unor diverse rani sau plagi si starea ongloanelor.
    • efectuarea coditului la oile fatatoare, inlaturarea invelitorile fetale si a straturilor de asternut ud cu lichidele scurse in timpul fatarii, prevenind astfel raspandirea unor boli.
    • ovinele bolnave sau ranite sa fie izolate in adaposturi sau boxe speciale, cu asternut uscat si confortabil si sa fie consultate, de medicul veterinar.
    • controlul general si permanent al furajarii prin administrarea unor ratii echilibrate nutritiv in conditii igienice, aditivate cu suplimente minerale adecvate si cu un aport mai mare pe baza de cereale, evitarea administrarii de furaje (silozuri sau radacinoase) inghetate care pot provoca avorturi sau alte afectiuni grave.
    • controlul starii de intretinere a mieilor, asigurand o cantitate suficienta de colostru fie prin supt, fie prin administrarea din alte surse, suplimentarea furajarii lor prin acces treptat pana la intarcare, la alte sortimente de furaje proaspete, fibroase sau concentrate si la apa de calitate, la discretie.
    • administrarea la miei in primele doua saptamani dupa fatare, preventiv, vitamina E si Selenit de Sodiu, injectabil, 2 ml/10 kg greutate vie, subcutanat.
    • efectuarea unor actiuni imunoprofilactice importante pentru aceasta perioada: vaccinarea contra anaerobiozei, a avortului salmonelic si agalaxiei. Se efectueaza si actiuni antiparazitare prin controlul pentru depistarea scabiei, izolarea si tratarea animalelor cu leziuni locale, controlul ongloanelor si tratamentul contra necrobacilozei si a altor imbolnaviri podale.
    • efectuarea cu trei saptamani inaintea iesirii la pasune a tratamentelor impotriva fasciolozei, a dictiocaulozei si trichostrongilidozelor la toate categoriile de varsta cu exceptia mieilor din anul curent.
    • vaccinarea anticarbunoasa si contra enterotoxiemiei la miei, vaccinarea antirabica si deparazitarea cainilor ciobanesti.

 

In perioada de pasunat, pentru a prevenii dereglarile metabolice, prin trecerea de la furajarea uscata in perioada de stabulatie, la pasunat, precum si pentru asigurarea protectiei animalelor de unele boli bacteriene, virale, sau parazitare transmisibile, cu implicatii majore asupra starii de sanatate a animalelor si implicit a productiei animaliere, se recomanda crescatoriilor de ovine, in colaborare cu medicii veterinari, sa respecte masurile si actiunile specifice ce se impun in aceasta perioada, respectiv:

    • stabilirea trupurilor de pasuni delimitate pentru fiecare specie si categorie de animale, sa execute lucrari de intretinere a suprafetelor de pasune prin defrisari de arboret, fertilizari, suprainsamantari (unde este cazul) amenajarea umbrarelor si a locurilor de refugiu, sa asigure surse suficiente cu apa potabila si sa efectueze alte lucrari necesare pentru a se asigura toate conditiile necesare animalelor pe perioada pasunatului.
    • efectuarea unui riguros examen sanitar-veterinar, nefiind acceptate pe pasuni decat animalele sanatoase.
    • deparatizarea interna si externa a ovinelor pentru a prevenii infestarea pajistilor, a altor animale si a oamenilor, prin imbaierea antiscabioasa (mai-iunie); tratamente contra monesiozei (aprilie-mai); tratamente de necesitate impotriva dictiocaulozei la miei (iunie); si deparazitarea cainilor de paza de la turmele cu animale.
    • supravegherea ovinelor prin prelevarea de probe specifice, privind incidenta Bluetongue (boala limbii albastre) si a scrapiei, supravegherea pentru mamite si hemosporidioze (babesioze, anaplasmoze, teilerioze).

 

Calendarul tratamentelor la ovine se continua toamna, adica in perioada lunilor septembrie, noiembrie, cand se recomanda urmatoarele actiuni:

    • examene serologice pentru depistarea Brucella ovis, Brucella melitensis si paratuberculozei.
    • efectuarea actiunilor antiparazitare, tratamente contra fasciolozei, a dictiocaulozei si a parazitilor gastro-intestinali, tratamente generale si locale pentru scabie.
    • curatirea, dezinfectia, deparazitarea, demustizarea si pregatirea saivanelor pentru o noua perioada de stabulatie.


Realizarea acestor actiuni, care in principal sunt in interesul crescatorilor de ovine nu pot fi eficiente decat printr-o colaborare permanenta intre crescatorii de animale, asociatiile de profil si medicii veterinari, respectandu-se cu strictete legislatia din domeniu.

Dr. Pentea Ioan Viorel
Secretar al Colegiului Medicilor Veterinari Filiala Sibiu

 

Noutati

'Cel mai priceput fermier in domeniul pasunatului!' - concurs national cu premii lansat de USAMV Cluj-Napoca

25-01-2024 Pajisti pasuni fanete

'Cel mai priceput fermier in domeniul pasunatului!' - concurs national cu premii lansat de USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca anunta lansarea unui concurs inedit, cu premii consistente, destinat fermierilor romani care integreaza pasunatul in cresterea animalelor (vaci, oi, capre, cai etc). Concursul are loc in cadrul Proiectului Grazing4Agroecology (G4AE), in care USAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania, si in parteneriat cu UBM Feed Romania, fabrica de furaje din comuna Sanpaul (jud. Mures). Mai multe>>

Progrese importante in exportul de ovine romanesti catre Maroc si Iordania

14-05-2023 Ovine si caprine

Progrese importante in exportul de ovine romanesti catre Maroc si Iordania

Recastigarea pietelor externe de ovine in relatiile traditionale cu Iordania si deschiderea unei noi piete de export prin dezvoltarea relatiilor comerciale dintre Romania si Maroc, in domeniul ovin, reprezinta doua obiective atinse de MADR in prima jumatate a acestui an. Rezultatele s-au concretizat in urma vizitei efectuate in Romania de ministrul agriculturii din Iordania in luna martie 2023 si a vizitei delegatiei din Maroc din aceasta saptamana, dupa dialogul purtat de ministrul agricul... Mai multe>>

Cea mai mare fabrica de procesare a lanii din Europa va fi construita in Romania

12-04-2023 Ovine si caprine

Cea mai mare fabrica de procesare a lanii din Europa va fi construita in Romania

MADR saluta demersul unor investitori romani din judetul Olt, comuna Fagetelu, care au obtinut suma de 182.059.200 lei, in cadrul schemei de ajutor de stat instituita prin HG nr. 959/2022, prin finantare de la Ministerul Economiei. Fondurile vor fi folosite pentru infiintarea unei fabrici de procesare a lanii si la fabricarea de produse fono si termo izolante din lana, dar si pentru valorificarea unor produse secundare, precum lanolina, ingrasamintele organice sub forma de pelete sau compostul r... Mai multe>>

Proiectul Grazing4AgroEcology - solutii inovative pentru sistemele agricole bazate pe pasunat

07-03-2023 Pajisti pasuni fanete

Proiectul Grazing4AgroEcology - solutii inovative pentru sistemele agricole bazate pe pasunat

USAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania, in calitate de partener, in cadrul Proiectului Grazing4AgroEcology (G4AE), care sustine fermierii prin promovarea unor solutii inovative, prin care sistemele agricole bazate pe pasunat sa devina viabile din punct de vedere economic, iar obiectivul principal este acela de a produce alimente mai sanatoase si cu un impact mai scazut asupra mediului. Mai multe>>

Masurile de protejare a sanatatii ovinelor pe durata unui an

01-02-2023 Ovine si caprine

Masurile de protejare a sanatatii ovinelor pe durata unui an

Ingrijirea ovinelor crescute in sistem traditional pe durata unui an este extrem de importanta din punct de vedere tehnologic, dar si pentru felul in care aceasta specie reuseste sa reziste unor boli nespecifice (tehnopatii) generate de nerespectarea conditiilor de crestere si exploatare, sau fata de boli cauzate de virusi, bacterii, sau paraziti. Mai multe>>

Masuri ANSVSA de protejare impotriva contaminarii cu variola ovinelor si caprinelor

02-10-2022 Ovine si caprine

Masuri ANSVSA de protejare impotriva contaminarii cu variola ovinelor si caprinelor

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a dispus aplicarea imediata de masuri menite sa protejeze efectivele de rumegatoare mici din tara noastra de contaminare cu variola ovinelor si caprinelor. Decizia a survenit in urma confirmarii bolii in 4 ferme de ovine din Spania, in regiunile Andaluzia si Castilia-La Mancha si de notificarea de alte noi suspiciuni. Mai multe>>

Fatarea la ovine

27-01-2022 Ovine si caprine

Fatarea la ovine

In decursul anilor, fatarea mieilor a evoluat natural, existand din ce in ce mai putine probleme la nastere. Si totusi in randurile urmatoare vom incerca sa ajutam prin explicarea intregului proces. Mai multe>>

Avantajele cresterii caprelor

28-06-2021 Ovine si caprine

Avantajele cresterii caprelor

Dintre toate rumegatoarele care se cresc la noi in tara, capra a fost plasata pe unul dintre ultimele locuri in sfera interesului zootehnic. Considerata prin traditie "vaca saracului", acestei specii nu i s-a acordat niciodata importanta cuvenita. In tarile din vestul Europei, precum si in tari precum SUA si Australia cresterea caprelor este considerata de mult timp o ocupatie profitabila. Mai multe>>

Recomandari privind producerea si valorificarea laptelui de oaie

26-05-2021 Ovine si caprine

Recomandari privind producerea si valorificarea laptelui de oaie

La aceasta data un procent insemnat de crescatori de ovine exploateaza aceasta specie pentru productia de lapte care este utilizat cu precadere la obtinerea branzeturilor, mai ales telemea, cas, branzeturi framantate, urda, sau cascaval, produse la care se realizeaza un randament foarte bun. Pentru imbunatatirea productiei de lapte si valorificarea acestuia se recomanda urmatoarele: Mai multe>>

Hipocalcemia oilor

12-04-2021 Ovine si caprine

Hipocalcemia oilor

Hipocalcemia oilor este o tulburare a metabolismului calciului, caracterizata prin manifestari depresive si convulsive. Este descrisa ca o entitate morbida in Anglia, Austria, precum si in alte tari si credem ca exista si la noi in tara, fiind insa confundata cu tetania de iarba (hipomagneziemia). Tulburarea apare la oile in gestatie avansata sau lactatie, mai ales in lunile februarie-aprilie, cand in mod normal calcemia este mai scazuta, fiind citata si la mieii tinuti exclusiv in adaposturi ma... Mai multe>>

De unde se poate cumpara carne de miel controlata sanitar veterinar, sigura pentru consum?

07-04-2021 Ovine si caprine

De unde se poate cumpara carne de miel controlata sanitar veterinar, sigura pentru consum?

ANSVSA vine in intampinarea consumatorilor care doresc sa isi achizitioneze carne de miel pentru prepararea bucatelor traditionale si informeaza despre masurile luate pentru a pune la dispozitie mai multe surse de unde se poate achizitiona carne de miel controlata sanitar veterinar, sigura pentru consum. Mai multe>>