Pajisti pasuni fanete

'Cel mai priceput fermier in domeniul pasunatului!' - concurs national cu premii lansat de USAMV Cluj-Napoca

Cel mai priceput fermier in domeniul pasunatului concurs national cu premii lansat de USAMV Cluj-Napoca in cadrul Proiectului Grazing4Agroecology finantat din fonduri UEUniversitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca anunta lansarea unui concurs inedit, cu premii consistente, destinat fermierilor romani care integreaza pasunatul in cresterea animalelor (vaci, oi, capre, cai etc). Concursul are loc in cadrul Proiectului Grazing4Agroecology (G4AE), in care USAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania, si in parteneriat cu UBM Feed Romania, fabrica de furaje din comuna Sanpaul (jud. Mures).

Citeşte mai departe...

Proiectul Grazing4AgroEcology - solutii inovative pentru sistemele agricole bazate pe pasunat

USAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania intr-un proiect cu finantare UE in valoare de 3 mil euro privind sistemele agricole pe baza de pasunatUSAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania, in calitate de partener, in cadrul Proiectului Grazing4AgroEcology (G4AE), care sustine fermierii prin promovarea unor solutii inovative, prin care sistemele agricole bazate pe pasunat sa devina viabile din punct de vedere economic, iar obiectivul principal este acela de a produce alimente mai sanatoase si cu un impact mai scazut asupra mediului.

Citeşte mai departe...

Proiectul LIFE TransilvaCOOPERATION pentru managementul eficient al pajistilor si peisajelor Natura 2000 din Transilvania

LIFE TransilvaCOOPERATION - Abordare bazata pe cooperare pentru un management eficient al pajistilor si peisajelor Natura 2000 din TransilvaniaFundatia ADEPT Transilvania a lansat la finele anului 2020, un nou proiect cu finantare prin programul LIFE al Uniunii Europene, implementat cu sprijinul Deutsche Bundesstiftung Umwelt DBU (Fundatia Federala Germana pentru Mediu) si Sigrid Rausing Trust, in valoare de 596,275 Euro, ce se va derula pana la finele anului 2023. Scopul acestui proiect este acela de a demonstra modul in care cooperarea la scara larga, de peisaj, poate duce la cresterea veniturilor fermierilor care gestioneaza terenurile agricole din situl Natura 2000, si la imbunatatirea eficacitatii masurilor de agro-mediu, stopand pierderea de specii si habitate importante la nivel European.

Citeşte mai departe...

De cat azot au nevoie pasunile si fanetele?

Cantitatea de azot necesara pentru a fertiliza pasunile si faneteleProprietatile solului, conditiile climatice (minimum 800 mm precipitatii anuale), altitudinea, compozitia floristica influenteaza potentialul de productie al pajistilor. Pajistile/fanetele din zonele montane sunt de obicei cosite de 2-3 ori pe an, iar pajistile si fanetele intensive aflate in zone favorabile pot da chiar si 5-6 coase/an. O pajiste/faneata cu 3 coase/an consuma aprox. 100 - 130 kg N/ha.

Citeşte mai departe...

Amenajamente pastorale obligatorii din 2020

Amenajamente pastorale obligatorii din 2020In data de 24 aprilie 2019 a fost promulat Decretul de aprobare a Legii pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor permanente si pentru modificarea si completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991 (PL-x 235/23.04.2018).

Citeşte mai departe...

Noi reglementari privind pasunatul animalelor

Noi reglementari privind pasunatul animalelorPasunatul animalelor domestice va fi permis pe perioada intregului an crescatorilor care sunt proprietari sau detin cu orice titlu terenuri agricole ori au acordul scris al proprietarilor de terenuri agricole, pe care se pasuneaza.

Citeşte mai departe...

TERRACALCO 95 sau cum sa imbunatatesti calitatea pajistilor si fanetelor in cel mai scurt timp

TERRACALCO 95 - amendament pentru pajisti pasuni si fanete fertileTerraCalco 95 este cea mai buna solutie pentru a amenda solul, optimizand astfel cantitatea si calitatea pasunilor si a fanetelor. Compania Carmeuse vine in ajutorul agricultorilor prin crearea unui sol mai fertil, cu plante cu o valoare furajera mai mare.

Citeşte mai departe...

Pasunatul holistic planificat, sau cum poti produce mai mult cu mai putin

Pasunatul holistic planificat - model de afacere fara bani si fara terenDeclarat de multi cel mai inovator fermier din lume, Joel Salatin a implementat cu succes la ferma sa modelele naturale pe care le utilizeaza pe o scara comerciala. Pasunatul realizat in aceasta maniera ofera pe langa o sursa superioara de hrana si o refacere a peisajului. Astfel ferma sa produce pe hectar mult mai mult decat prin modelele industriale.

Citeşte mai departe...

Peisajul agro-pastoral si biodiversitatea rurala: Importanta, Finantari si Oportunitati

Peisajul Agro-pastoral - Oportunitati si FinantariPe langa faptul ca sunt parte integranta a spatiului romanesc, pajistile naturale, indiferent de tip, ofera posibilitatea de dezvoltare a agroturismului, ecoturismului si a altor forme de petrecere a timpului in natura. In continuare sunt prezentate definitii, concepte, clasificari privind peisajele agricole cu inalta valoare naturala, stadiul actual de dezvoltare rurala si solutii pentru practicarea de activitati agricole sau turistice, non-invazive, precum si posibilitatile de finantare din noul PNDR 2014-2020.

Citeşte mai departe...

Noi reglementari privind pasunatul “Amenajamentul Pastoral”

amenajamente pastoraleIn februarie 2015 a fost publicata Hotararea de Guvern nr. 78 privind modificarea si completarea Hotararii de Guvern nr. 1064/2013 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor permanente si pentru modificarea si completarea Legii 18/1991 care prevede modul de gestionare a pajistilor din domeniul public si privat prin asa numitele “amenajamente pastorale”.

Citeşte mai departe...

Proiectul MULTISWARD - Inovatii si tehnologii in utilizarea pasunilor

MULTISWARD tehnologii de utilizare a pasunilorObiectivul proiectului MULTISWARD este de a sprijini dezvoltarea si inovarea in utilizarea pasunilor si managementul acestora in diferite sisteme de crestere din Europa (inclusiv sistemele durabile si organice), pentru a consolida rolul pajistilor la nivel de ferma sau de peisaj, pentru a limita deteriorarea biodiversitatii si pentru a optimiza avantajele economice, agronomice si nutritionale in dezvoltarea sistemelor de productie inovatoare si durabile pentru rumegatoare.

Citeşte mai departe...

Amenajamentele pastorale - Documentatia si etapele de intocmire

Amenajamentele pastoraleIn administrarea pajistilor unei comune sau localitati principalul instrument utilizat este planul de management, respectiv modul de gestionare a pajistilor ce se stabileste prin amenajamente pastorale si regulamentul pentru acestea. Amenajamentul pastoral reprezinta documentatia care cuprinde masurile tehnice, organizatorice si economice necesare ameliorarii si exploatarii pajistilor, in conformitate cu obiectivele de management al pajistilor.

Citeşte mai departe...

Gard electric cu montare rapida pentru pasuni

3595760 origUtilizarea gardului No-Step Post, economiseste foarte mult timp, si doar printr-o singura deplasare lejera pe sol se monteaza instantaneu.

Citeşte mai departe...

Semanatul pasunilor cu PS 120 M1

indexAPV Technische Produkte GmbH, cu sediul in Dallein, oras situat in partea de nord a Austriei inferioare, ofera crescatorilor de animale o masina de semanat pasuni care poate fi montata pe orice fel de utilaj de pregatit teren.

Citeşte mai departe...

Adunarea fanului cosit vara

HayPusherDaca pentru primele coase de fan avem nevoie de un efort sporit, fanului cosit mai tarziu se poate aduna rapid printr-o metoda simpla.

Citeşte mai departe...

S-a promulgat legea privind organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor permanente

pajisti permanentePresedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a semnat miercuri, 25 iunie a.c., decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor permanente si pentru modificarea si completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991.

Citeşte mai departe...

Folosirea rationala a fanetelor

capite-fan-595x446Fanul reprezinta o sursa importanta pentru asigurarea bazei furajere in timpul iernii, iar valoarea lui depinde de lucrarile de ingrijire si folosire a fanetelor, de modul de recoltare, pregatire, uscare si depozitare a fanului pana la folosirea lui..

Citeşte mai departe...

Pasunile semanate pentru biodiversitate - Cea mai buna solutie in materie de mediu

Pasunile semanate pentru biodiversitateProiectul portughez intitulat Sown Biodiverse Pastures (pasuni semanate bogate in biodiversitate) a fost declarat castigator pentru solutia inovatoare propusa cu privire la reducerea emisiilor de CO2, eroziunea solului si riscul producerii de incendii ale vegetatiei, in acelasi timp propunand solutii pentru cresterea productivitatii pasunilor.

Citeşte mai departe...

Curatirea si ingrijirea pasunilor concesionate o obligatie a crescatorilor de animale

pajiste 1.jpg resizeConsiliul Local Caransebes a aprobat proiectul referitor la analizarea si aprobarea Contractului de concesiune pentru Asociatia crescatorilor de animale din municipiu.

Citeşte mai departe...

Fertilizarea pajistilor si plantelor furajere perene

pasune-padureFertilizarea plantelor furajere (graminee si leguminoase perene) este o etapa foarte importanta si complexa care trebuie decisa de specialist.

Citeşte mai departe...

Vacile adora sa mearga pe pasune cand rasare soarele

Acest lucru este demonstrat de raspunsul lor, entuziast, atunci cand ies primavara, la iarba verde pentru prima data. Tocmai de acea o organizatie olandeza are drept scop revitalizarea pasunatului de primavara pana toamna.

Citeşte mai departe...

Pajisti scoase la licitatie pana la 1 februarie

Pasunile comunale vor fi concesionate de autoritatile locale pentru o perioada de minimum zece ani pe baza cererilor organizatiilor si asociatiilor crescatorilor de animale legal constituite.

Citeşte mai departe...

Legea pajistilor a fost promulgata

Legea nr. 214 din 15 noiembrie 2011 pentru organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor a fost promulgata.

Citeşte mai departe...

Calendarul lucrarilor pe pajiste

In acord cu Masurile de AGRO - MEDIU, GAEC si a Bunului Gospodar

Citeşte mai departe...

Pajistea ecologica temporara

Factorul care determina sporirea productiei zootehnice este hranirea rationala a animalelor pe baza asigurarii de furaje indestulatoare si de calitate. O sursa importanta de furaje o constituie pajistea ecologica temporara, pentru care sunt necesare o serie de masuri care sa duca la cresterea considerabila a productiei si calitatii acesteia in urmatorii ani.

.

Citeşte mai departe...

Infiintarea pajistilor semanate

 

Furajele obtinute pe pajisti reprezinta o importanta resursa de hrana pentru animale, in principal pentru rumegatoare, atat in perioada de pasunat cat si in stabulatie. Infiintarea pajistilor semanate reprezinta pasul hotarator pe care fermierul crescator de animale il face in trecerea spre o exploatatie moderna, profitabila si durabila.

.

Citeşte mai departe...

Gospodarariea pajistilor

Axei 2 (Imbunatatirea mediului si a spatiului rural);

Măsura Plăţi de Agro-mediu; Codul Măsurii 214;

Sub-măsura 2. Gospodărirea extensivă a pajiştilor;

Valoarea sprijinului este in functie de pachet

·         pachet 2.1 = 112 euro/ha/an;

·         pachet 2.2 = 187 euro/ha/an;

·         pachet 2.3 = 61 euro/ha/an;

·         pachet 2.4 = 186 euro/ha/an;

·         pachet 2.5 = 150 euro/ha/an.

.

Citeşte mai departe...

Noutati

'Cel mai priceput fermier in domeniul pasunatului!' - concurs national cu premii lansat de USAMV Cluj-Napoca

25-01-2024 Pajisti pasuni fanete

'Cel mai priceput fermier in domeniul pasunatului!' - concurs national cu premii lansat de USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca anunta lansarea unui concurs inedit, cu premii consistente, destinat fermierilor romani care integreaza pasunatul in cresterea animalelor (vaci, oi, capre, cai etc). Concursul are loc in cadrul Proiectului Grazing4Agroecology (G4AE), in care USAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania, si in parteneriat cu UBM Feed Romania, fabrica de furaje din comuna Sanpaul (jud. Mures). Mai multe>>

Proiectul Grazing4AgroEcology - solutii inovative pentru sistemele agricole bazate pe pasunat

07-03-2023 Pajisti pasuni fanete

Proiectul Grazing4AgroEcology - solutii inovative pentru sistemele agricole bazate pe pasunat

USAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania, in calitate de partener, in cadrul Proiectului Grazing4AgroEcology (G4AE), care sustine fermierii prin promovarea unor solutii inovative, prin care sistemele agricole bazate pe pasunat sa devina viabile din punct de vedere economic, iar obiectivul principal este acela de a produce alimente mai sanatoase si cu un impact mai scazut asupra mediului. Mai multe>>

Suprematia inoculantilor Fiber Technology din portofoliul Corteva Agriscience

13-10-2021 Plante furajere

Suprematia inoculantilor Fiber Technology din portofoliul Corteva Agriscience

Calitatea furajelor insilozate poate fi pastrata si imbunatatita cu ajutorul inoculantilor furajeri Pioneer®, astfel incat intreaga energie colectata in camp si conservata in silozuri sa ajunga in hrana animalului. Inoculantii Pioneer® au fost testati in ferme in conditii optime de recoltare, iar rezultatele experientelor arata ca acestia imbunatatesc calitatea insilozarii si scad pierderile, chiar si atunci cand conditiile de mediu si de recoltare ale culturilor nu sunt foarte bune. Mai multe>>

Proiectul LIFE TransilvaCOOPERATION pentru managementul eficient al pajistilor si peisajelor Natura 2000 din Transilvania

12-02-2021 Pajisti pasuni fanete

Proiectul LIFE TransilvaCOOPERATION pentru managementul eficient al pajistilor si peisajelor Natura 2000 din Transilvania

Fundatia ADEPT Transilvania a lansat la finele anului 2020, un nou proiect cu finantare prin programul LIFE al Uniunii Europene, implementat cu sprijinul Deutsche Bundesstiftung Umwelt DBU (Fundatia Federala Germana pentru Mediu) si Sigrid Rausing Trust, in valoare de 596,275 Euro, ce se va derula pana la finele anului 2023. Scopul acestui proiect este acela de a demonstra modul in care cooperarea la scara larga, de peisaj, poate duce la cresterea veniturilor fermierilor care gestioneaza terenur... Mai multe>>

Calitatea culturilor furajere in UE: Risc general moderat pana la ridicat de contaminare cu micotoxine

08-12-2020 Plante furajere

Calitatea culturilor furajere in UE: Risc general moderat pana la ridicat de contaminare cu micotoxine

Conditiile meteorologice au fost variabile in intreaga Europa de-a lungul sezonului agricol 2020 si au avut un impact direct asupra prezentei mucegaiurilor si micotoxinelor specifice in diferite regiuni. Micotoxinele sunt produse de anumite specii de mucegaiuri si sunt o preocupare pentru crescatorii de animale din cauza capacitatii lor de a influenta negartiv calitatea furajelor si ulterior, sanatatea si performanta animalelor. Mai multe>>

De cat azot au nevoie pasunile si fanetele?

24-06-2020 Pajisti pasuni fanete

De cat azot au nevoie pasunile si fanetele?

Proprietatile solului, conditiile climatice (minimum 800 mm precipitatii anuale), altitudinea, compozitia floristica influenteaza potentialul de productie al pajistilor. Pajistile/fanetele din zonele montane sunt de obicei cosite de 2-3 ori pe an, iar pajistile si fanetele intensive aflate in zone favorabile pot da chiar si 5-6 coase/an. O pajiste/faneata cu 3 coase/an consuma aprox. 100 - 130 kg N/ha. Mai multe>>

Holland Farming Agro, noul distribuitor Barenbrug in Romania

19-09-2019 Plante furajere

Holland Farming Agro, noul distribuitor Barenbrug in Romania

Barenbrug are placerea sa anunte ca si-a unit fortele cu Holland Farming Agro ca distribuitor pentru iarba furajera si seminte de lucerna in Romania. Aceasta colaborare reprezinta un pas benefic, care ne ofera sansa de a sta si mai mult la dispozitia fermierilor din Romania. Acum fermele romanesti producatoare de lapte pot fi sigure de calitatea inalta a semintelor furajere testate de ani de zile pe piata locala la Centrul de cercetare Barenbrug din Brasov. Mai multe>>

Prevenirea si combaterea daunatorilor periculosi la Lucerna si Trifoi

25-04-2019 Plante furajere

Prevenirea si combaterea daunatorilor periculosi la Lucerna si Trifoi

Pentru a veni in sprijinul producatorilor de plante furajere (lucerna, trifoi), atentionam ca s-a depistat atacul produs de Cuscuta spp. (tortel) sub forma de vetre, care netratate, se pot intinde pe toata suprafata, compromitand intreaga recolta de masa verde sau seminte. Deasemenea conditiile climatice din ultima perioada, au creat, conditii deosebit de favorabile atacului unui complex de daunatori periculosi, specifici lucernei, cum ar fi de exemplu gargarita frunzelor de lucerna (Phytonomus ... Mai multe>>

Amenajamente pastorale obligatorii din 2020

24-04-2019 Pajisti pasuni fanete

Amenajamente pastorale obligatorii din 2020

In data de 24 aprilie 2019 a fost promulat Decretul de aprobare a Legii pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor permanente si pentru modificarea si completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991 (PL-x 235/23.04.2018). Mai multe>>

Noi reglementari privind pasunatul animalelor

20-12-2017 Pajisti pasuni fanete

Noi reglementari privind pasunatul animalelor

Pasunatul animalelor domestice va fi permis pe perioada intregului an crescatorilor care sunt proprietari sau detin cu orice titlu terenuri agricole ori au acordul scris al proprietarilor de terenuri agricole, pe care se pasuneaza. Mai multe>>

S-au aprobat conditiile pentru exportul de lucerna romaneasca in China

28-11-2017 Lucerna

S-au aprobat conditiile pentru exportul de lucerna romaneasca in China

Presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), dr. Geronimo Branescu a semnat, alaturi de Zhi Shuping, ministrul Administratiei Generale pentru Supravegherea Calitatii, Inspectie si Carantina a Republicii Populare Chineze (AQSIQ), Protocolul privind conditiile sanitare veterinare si fitosanitare pentru exportul de lucerna romaneasca in Republica Populara Chineza.  Mai multe>>