Lapte de oaie

Observatorul Laptelui va monitoriza piata laptelui si a produselor lactate din Romania

Observatorul laptelui prima structura care va monitoriza piata laptelui si a produselor lactateLa nivelul MADR va functiona „Observatorul laptelui si al produselor lactate”, structura ce are ca obiective colectarea, prelucrarea si centralizarea datelor si a informatiilor referitoare la piata laptelui si a produselor lactate, respectiv cele cu privire la exploatatiile de vaci de lapte, bivolite, oi si capre, efectivele de animale, cantitatile de lapte, pretul laptelui crud materie prima, al laptelui comercializat si al produselor lactate, precum si al costurilor de productie.

Mai multe>>

Sprijin financiar pentru investitii in zona montana (stane, colectare/prelucrare lapte, fructe de padure, ciuperci, plante medicinale si aromatice)

Sprijin financiar pentru investitii in zona montana - stane colectareprelucrare lapte fructe de padure ciuperci plante medicinale si aromaticeIn Sedinta Guvernului din 12 octombrie 2022 au fost adoptate trei Hotarari prin care se creeaza cadrul legal pentru acordarea de sprijin pentru mai multe tipuri de investitii ce vizeaza zona montana. Astfel, se stabilesc valorile schemelor de finantare pentru anul 2022, conditiile de eligibilitate, cheltuielile eligibile, modul de acordare a finantarii, precum si modalitatile de verificare si control in cadrul urmatoarelor programe de investitii ce vizeaza:

Mai multe>>

Recomandari privind producerea si valorificarea laptelui de oaie

Imbunatatirea productiei de lapte la ovine si valorificarea laptelui de oaieLa aceasta data un procent insemnat de crescatori de ovine exploateaza aceasta specie pentru productia de lapte care este utilizat cu precadere la obtinerea branzeturilor, mai ales telemea, cas, branzeturi framantate, urda, sau cascaval, produse la care se realizeaza un randament foarte bun. Pentru imbunatatirea productiei de lapte si valorificarea acestuia se recomanda urmatoarele:

Mai multe>>

Importanta cresterii oilor si inregistrarea crescatorilor de ovine pentru valorificarea productiei

Importanta cresterii oilor si inregistrarea crescatorilor de ovine pentru valorificarea productieiCresterea ovinelor reprezinta o traditie multiseculara, fiind activitatea de baza a unui insemnat numar de crescatori de animale, aceasta specie oferind activitati traditionale privind prelucrarea unor produse din lapte, carne, lana cu un pronuntat caracter specific local sau regional (branzeturi, specialitati din carne de oaie, articole de imbracaminte, obiecte artizanale, instrumente pentru prelucrarea produselor (ustensile de inventar ale stanii, ateliere de cojocarie, confectionarea palariilor traditionale, ateliere pentru tesaturi, etc).

Mai multe>>

Selectia ovinelor de reproductie

Selectia ovinelor de reproductieOvinele supuse selectiei sunt apreciate dupa fenotipul propriu, origine si descendenta, in functie de obiectivele ameliorarii. Lucrarile de baza in ameliorarea oilor vizeaza selectia pentru productia de lana, selectia pentru productia de carne, selectia pentru productia de lapte si selectia pentru productia de pielicele.

Mai multe>>

Controale in sectorul LAPTELUI: Au fost verificate fermele, centrele de colectare/procesare si depozitele de lapte

Controale in sectorul LAPTELUI - Au fost verificate fermele centrele de colectare-procesare si depozitele de lapteIn perioada 19 februarie-15 martie 2019, s-a desfasurat o actiune la nivel national, pentru verificarea modului de respectare, de catre operatorii din sectorul alimentar, a conditiilor sanitare veterinare referitoare la producerea, colectarea, procesarea si depozitarea laptelui crud si a produselor lactate. Au fost verificate 2.279 de obiective: 701 ferme, 452 de exploatatii non-profesionale de animale producatoare de lapte (gospodarii ale populatiei), 366 de centre de colectare lapte, 113 unitati de procesare a laptelui autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare, 486 de unitati de procesare a laptelui inregistrate sanitar veterinar.

Mai multe>>

Ajutoare nationale tranzitorii si sprijinul cuplat pentru ovine si caprine 2019

Ajutoare nationale tranzitorii sector zootehnic speciile ovine - caprine si sprijinul cuplat acordat producatorilor de lapte si carne de ovine -caprine 2019In continuare va prezentam tot ce trebuie sa stiti despre ajutoarele nationale tranzitorii si sprijinul cuplat acordat producatorilor de lapte si carne de ovine si caprine in anul 2019. Aflati detalii despre beneficiari, documentele necesare, conditiile de acordare si perioada de depunere a cererilor.

Mai multe>>

MADR promoveaza calitatea: Produsul Telemea de Sibiu, protejat national

Telemea de Sibiu devine Produs Protejat NationalIncepand cu data de 7 iunie 2018 produsul ”Telemea de Sibiu” a primit protectia nationala a sistemelor din domeniul calitatii conform legislatiei europene si nationale. Dreptul de utilizare a logo-ului national cat si dreptul de a comercializa produse din clasa 1.3 Branzeturi cu denumirea Telemea de Sibiu revine exclusiv producatorilor sau procesatorilor din arealul geografic, respectiv teritoriul administrativ al judetului Sibiu care respecta prevederile din caietul de sarcini si sunt supusi controlului si certificarii unui Organism de Inspectie si Certificare recunoscut de MADR.

Mai multe>>

De acum ne putem mandri cu produsul „Telemea de Sibiu” - Indicatie Geografica Protejata (IGP)

Telemea de Sibiu - Indicatie Geografica Protejata IGPIn perioada imediat urmatoare ne putem mandrii cu produsul traditional “Telemea de Sibiu”, deoarece s-a incheiat perioada de opozitie nationala, iar conform art.9 din Regulamentul CE 1151/2012 Romania poate oferi protectie nationala produsului cu denumirea "Telemea de Sibiu - Indicatie Geografica Protejata (IGP)". Telemeaua de Sibiu, va fi produsa si comercializata doar de crescatorii de ovine din Sibiu care fac parte din grupul aplicant.

Mai multe>>

Festivalul Branzei de Gulianca 2018

Festivalul Branzei de Gulianca 2018In satul Gulianca, din comuna Salcia Tudor - judetul Braila, a avut loc in perioada 19-20 mai 2018, cea de a IV-a editie a Festivalului "Branzei de Gulianca". Tot in cadrul evenimentului a avut loc un targ de ovine, precum si o expozitie culinara, in cadrul careia producatorii de branza si carne de oaie si-au expus produsele spre degustare si vanzare.

Mai multe>>

Caravana “Alege oaia!” in Cluj-Napoca

Caravana Alege oaia ajunge in Cluj-NapocaIn acest week-end (25-26 noiembrie), caravana 'Alege oaia!' va poposi la Cluj-Napoca, pe platoul de la Expo Transilvania. Timp de doua zile vizitatorii vor putea gusta, gratuit, preparate din carne de oaie gatite traditional, dar si branzeturi. Obiectivul acestei campanii este pastrarea traditiilor locale privind obiceiurile gastronomice de preparare a carnii de oaie, cresterea consumului de produse din carne de oaie, sprijinirea crescatorilor autohtoni de ovine.

Mai multe>>

La Sibiu, Caravana “Alege oaia!” aduce in centrul atentiei Telemeaua de Sibiu si multe alte bunatati pastoresti

Caravana Alege oaia ajunge la SibiuMinistrul Agriculturii, Petre Daea, se va afla sambata, 18.11.2017, la Sibiu pentru a fi alaturi de caravana Campaniei nationale de informare si promovare “Alege oaia!” unde se va organiza o prezentare a Produsului “Telemea de Sibiu” propus pentru certificare IGP. In cadrul acestui eveniment, pe langa degustari gratuite de mancaruri traditionale din carne de oaie (tocanita de oaie la ceaun, pastrama de oaie), sibienii isi vor putea procura carne si produse din carne de oaie, branza, cascaval.

Mai multe>>

"Telemea de Sibiu" va fi inregistrata ca Indicatie Geografica Protejata (IGP)

Telemea de Sibiu inregistrata ca Indicatie Geografica Protejata IGPDocumentatia intocmita de Asociatia Producatorilor de Telemea de Sibiu va fi depusa luni, 20 noiembrie, la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, pentru inregistrarea si protejarea denumirii "Telemea de Sibiu" — Indicatie Geografica Protejata.

Mai multe>>

Caravana “Alege oaia!” in Piata Obor

Caravana Alege Oaia a ajuns in Piata OborCampania nationala de informare si promovare „Alege oaia!”, desfasurata sub coordonarea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, continua in acest weekend in Bucuresti. Caravana campaniei se va afla sambata si duminica, 4-5 noiembrie, in Piata Obor unde crescatorii de ovine ii vor astepta pe vizitatori sa guste gratuit din tocanita si din pastrama pregatite la fata locului, dar si sa le raspunda la toate intrebarile si curiozitatile.

Mai multe>>

Conditii pentru fermierii care comercializeaza produse din lapte

Recomandari pentru comercializarea produselor din lapteProducatorii agricoli, crescatorii de bovine, ovine si caprine, isi pot valorifica laptele crud sau produsele din lapte (cas, telemea, urda, branza) numai in spatii autorizate sanitar veterinar. Legislatia in vigoare sprijina crescatorii de animale care doresc sa valorifice productia primara, sau produsele obtinute prin procesarea productiei primare, insa cu obligatia sa solicite D.S.V.S.A. judeteana, document de inregistrare pentru vanzare directa sau document de vanzare cu amanuntul.

Mai multe>>

Demersuri pentru certificarea produsului Telemea de Sibiu

Certificare DOP IGP STG produsul Telemea de SibiuSpecialisti din cadrul Ministerului Agriculturii, ai Directiei Agricole Sibiu, alaturi de primari, reprezentanti ai unor grupuri de actiune locala, asociatii de profil si producatori de produse alimentare s-au reunit la Consiliul Judetean Sibiu, vineri, 7 aprilie, in cadrul unei intalniri de lucru cu tema 'Actiuni pentru inregistrarea pe unul din standardele de calitate europene DOP, IGP, STG a produsului Telemea de Sibiu'.

Mai multe>>

Cum au reusit stanele romanesti sa intre in secolul 21 cu ajutorul elvetienilor?

Modele agricole sustenabile pentru zona montana a Romaniei - 6 stane romanesti moderneReteaua Nationala pentru Dezvoltare Rurala va prezinta un proiect de succes prin care un consortiu de ONG-uri romano-elvetiene a reusit sa aduca sase stane din zona montana in secolul 21. Proiectul „Modele agricole sustenabile pentru zona montana a Romaniei” a vizat construirea de stane si saivane, asigurarea independentei energetice prin resurse regenerabile, imbunatatirea managementului in ceea ce priveste pasunatul, dar si crearea brand-ului “De la munte”, sub umbrela caruia sa se comercializeze produse lactate de oaie.

Mai multe>>

Reguli privind producerea si valorificarea laptelui de oaie

producere valorificare lapte de oaieConditiile geo-climaterice caracteristice tarii noastre au determinat, dealungul timpului, ca un numar insemnat de crescatori de animale sa se ocupe, ca activitatea de baza, de cresterea ovinelor, beneficiind si de faptul ca aceasta specie se intretine si exploateaza in marea parte a anului (cca 200 – 230 de zile, in functie de intemperii) pe pajistile natural, respective pe pasuni si fanete.

Mai multe>>

Producatorul local de lactate Unilact Transilvania – Branza de burduf si telemeaua de oaie, cele mai bine vandute produse

Unilact Transilvania - Branza de burduf si telemea de oaieUnilact Transilvania, unul dintre principalii producatori 100% autohtoni de branzeturi sub brandurile De la Ferma si Pachet de Acasa, cu ferma proprie in judetul Alba, a inregistrat anul trecut un avans cu peste 16% al cifrei de afaceri, la peste 14 milioane de lei (3,15 milioane de euro) si mizeaza in acest an pe o majorare cu cca. 20% a business-ului. In plus, compania se asteapta si la o crestere a exporturilor cu aprox. 40% in 2016. In prezent, fabrica Unilact Transilvania proceseaza zilnic 15.000 de litri de lapte, iar 25% din materia prima necesara este asigurata de propria ferma, care adaposteste 900 de oi, respectiv 370 de bovine.

Mai multe>>

Produsul notificat de autoritatile italiene nu era obtinut din lapte de oaie

Notificare ANSVSA branza lapte de oaieIn data de 18 martie, la solicitarea ANSVSA de clarificare si de completare a informatiilor transmise prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje, autoritatile italiene au admis faptul ca, din eroare, in notificarea de alerta initiata in data de 16.03.2016 a fost mentionata o branza provenita de la SC Bradet, produsa din lapte de oaie, in loc de branza produsa din lapte de vaca.

Mai multe>>

Masuri suplimentare pentru etichetarea corecta a laptelui

Masuri suplimentare etichetare lapteComisia pentru agricultura din Camera Deputatilor a adoptat, marti, 15 martie, raportul pentru Proiectul de Lege privind stabilirea unor masuri suplimentare pentru etichetarea laptelui proaspat pentru consum, precum si a produselor lactate. S-au fost votate o serie de amendamente privind etichetarea corecta a laptelui de consum, dintre care cele mai importante vizeaza folosirea termenului de "produs romanesc" doar pentru produsele obtinute exclusiv din lapte provenind din ferme autohtone, precum si includerea pe ambalaj, dupa caz, a procentului in care s-a folosit lapte praf pentru obtinerea produsului final.

Mai multe>>

Meat & Milk 2016 - Conferinta dedicata sectoarelor de carne si lapte

Conferinta Meat and Milk 2016MEAT & MILK 2016 - Subfinantare, suprataxare, importuri - Ziduri in calea unui business de succes, intr-o economie aflata in dezechilibru. Sub acest generic, fermierii, procesatorii si specialistii din domeniile adiacente vor participa la cea de-a V-a editie a Expo-Conferintei Meat&Milk, care va avea loc in zilele de 12-13 mai, in Poiana Brasov, acolo unde vor dezbate problematica la zi a sectoarelor de carne si lapte, puse in context national si international, vor afla ultimele noutati tehnologice, stiintifice, de sanatate animala si siguranta alimentului, ultimele tendinte de piata, vor intra in dialog direct cu reprezentanti ai autoritatilor, cu presedintii principalelor asociatii profesionale, cu parlamentari europeni si invitati din strainatate.

Mai multe>>

Branza de oaie si capra - produs traditional

branza1Romania se afla pe locul 5 in Europa in ce priveste numarul de oi, iar in UE exista o mare cere de telemea si cas traditional de oaie. Producatorii de lapte de oaie si capra se pot organiza in grupuri de producatori recunoscuti, pentru realizarea branzeturi cu denumire de origine si indicatie geografica protejata iar benificiile ar fi imense pentru toti.

Mai multe>>

Productia de lapte la oi

Productia de lapte la ovineLaptele de oaie este un produs valoros, folosit la noi in tara pentru preparatele branzeturilor de calitate superioara, mult apreciate de consumatori. Comparativ cu laptele de vaca, are o valoare nutritiva superioara datorita compozitiei chimice: contine 5-6% proteine si 6-8% grasime. In Europa, tarile cele mai mari consumatoare de lapte de oaie sunt: Franta, Grecia, Bulgaria, Romania.

Mai multe>>

Sisteme de producere a laptelui in estul Europei – Workshop 15-16 Octombrie 2015 – Balotesti

Producerea laptelui de ovine caprine si bovineConsortiul proiectului european FP7 SOLID si Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Biologie si Nutritie Animala, va invita sa participati la un workshop international cu tema “Sisteme de producere a laptelui in estul Europei” care va aborda noutatile si provocarile in domeniul animalelor producatoare de lapte (oi, capre, taurine) in cadrul unei abordari multidisciplinare, pentru a defini strategiile de imbunatatire a profitabilitatii sistemelor de producere a laptelui.

Mai multe>>

Asociatia Eco Miorita – vanzari de lapte de oaie si miei certificati ecologic

Eco-Miorita vanzare lapte oaie miei certificati ecologicAsociatia „Eco Miorita” a fost infiintata in 2005 cu 25 de membri fondatori, iar in prezent are peste 150 de membri – crescatori de ovine si bovine din comuna, dar si fermieri din comunele invecinate, care s-au alaturat asociatiei in ultimii doi ani. Asociatia are astazi 1.700 de hectare certificate ecologic si 12.500 de oi, dintre care 10.000 sunt atestate ecologic.

Mai multe>>

Branza "Pecorino Crotonese"

Branza tare de oaie Pecorino CrotoneseItalia, stat membru al Uniunii Europene, a inregistrat branza "Pecorino Crotonese" cu Denumire de Origine Protejata DOP. Aceasta este o branza cu pasta tare, semifiarta, produsa doar din lapte integral de oaie.

Mai multe>>

Editia a 2-a a hartii producatorilor de carne si de lapte

Harta producatori carne si lapteEditia a 2-a a Hartilor Economice Fabrica de Carne si Fabrica de Lapte vor fi lansate 28 Februarie 2015! Pornind de la succesul de care s-au bucurat, dupa realizarea primei editii si de la numeroasele solicitari ale oamenilor de afaceri, cat si ale autoritatilor, agentia infoALIMENT va tipari cea de-a II-a editie a Hartilor Economice Fabrica de Carne si Fabrica de Lapte.

Mai multe>>

Comisia Europeana anunta masuri de sprijinire a pietei in sectorul laptelui

Sprijinirea pietei in sectorul lapteluiComisia Europeana a anuntat ca va oferi sprijin pentru depozitarea in regim privat a untului, laptelui praf degresat (LPD) si anumitor branzeturi, in scopul de a atenua impactul restrictiilor rusesti la importurile de produse lactate din UE si pentru a limita efectele negative pe piata interna. Comisia a confirmat, de asemenea, ca perioada de interventie publica in sectorul untului si laptelui praf degresat va fi prelungita pana la sfarsitul anului.

Mai multe>>

Sectorul laptelui: Organizatiile recunoscute de producatori si puterea lor de negociere

producatori de lapteStabilirea relatiilor contractuale din sectorul laptelui si al produselor lactate, precum si recunoasterea organizatiilor de producatori din sectorul laptelui si al produselor lactate au fost adoptate in Sedinta Guvernului din data de 28 mai 2014, prin Proiectul de Hotarare pentru aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 297/2013.

Mai multe>>

Compozitia laptelui

raw-milk2Laptele crud este definit ca produsul de secretie al glandei mamare, a uneia sau mai multor vaci, oi, capre sau bivolite, neincalzit la temperaturi de peste 40 °C sau supus unui tratament cu un efect echivalent.

Mai multe>>

Branza de oaie Roquefort

24-Roquefort-Societe resizeBranzeturile cu pasta moale isi datoresc consistenta continutului mai ridicat de umiditate, de grasimi si conditiilor de maturare.

Mai multe>>

Sporirea productie de lapte la ovine ramane o prioritate

muls-mecanicIndiferent de rasa si de directia de exploatare (lana, carne, lapte), sporirea productiei de lapte la ovine este o prioritate.

Mai multe>>

Branzeturile artizanale Artesana – Dealurile Tutovei

InaugurareArtesana09Branzeturile Artesana contin doar lapte, fermenti lactici, cheag si sare. De retinut ca unele retete nu contin nici fermenti nici sare, facandu-le astfel ideale pentru orice fel de dieta.

Mai multe>>

Branza, casul si urda de oaie Botosani

branza oaieAsociatia Crescatorilor de Ovine si Caprine "Moldoovis" Botosani a lansat, duminica, in cadrul Targului Agro-Zoo deschis la Popauti, "branza de oaie Botosani".

Mai multe>>

Revitalizarea cresterii ovinelor in zonele montane

oi-munteZona montana are un aport substantial pentru dezvoltarea sectorului ovin si caprin in Romania.

Mai multe>>

Sporirea productiei de lapte la rasa Turcana

Incrucisarile dintre rasa Turcana si rasa Lacaune are un efect ameliorator asupra productiei de lapte.

Mai multe>>

Festivalul branzei si pastramei de oaie la Bran

Festivalul a avut loc cu prilejul sarbatorii traditionale "Ravasitul oilor", eveniment aflat la a 43-a editie.

Mai multe>>

Cascavalul „bio” - Usasau de Tinca, judetul Bihor

Daniela Demian, din Husasau de Tinca, participa la targurile traditionale si ecologice din tara cu trei tipuri de cascaval de capra si oaie.

Mai multe>>

Trasabilitatea produselor lactate si analiza conformitatii

Directia Sanitar – Veterinara Gorj a oprit activitatea a sase centre de prelucrare a laptelui, dupa un control, efectuat la nivel judetean.

Mai multe>>

Branza de Burduf, Fundata, Judetul Brasov

Cecilia Istrate si Ion Istrate de la Fundata au fost prezenti zilele acestea la Targul AGRARIA 2011 cu renumita „Branza de Burduf”.

Mai multe>>

Branza de oaie si vaca “Slovenska”

Slovenska bryndza” este o branza alba, naturala, ajunsa la maturatie, tartinabila, cu ceva graunte, produsa in mod traditional — prin sfaramarea branzei de oaie in forma de bulgare ajunsa la maturatie si a branzei de vaca.

Mai multe>>

Noutati

'Cel mai priceput fermier in domeniul pasunatului!' - concurs national cu premii lansat de USAMV Cluj-Napoca

25-01-2024 Pajisti pasuni fanete

'Cel mai priceput fermier in domeniul pasunatului!' - concurs national cu premii lansat de USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca anunta lansarea unui concurs inedit, cu premii consistente, destinat fermierilor romani care integreaza pasunatul in cresterea animalelor (vaci, oi, capre, cai etc). Concursul are loc in cadrul Proiectului Grazing4Agroecology (G4AE), in care USAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania, si in parteneriat cu UBM Feed Romania, fabrica de furaje din comuna Sanpaul (jud. Mures). Mai multe>>

Progrese importante in exportul de ovine romanesti catre Maroc si Iordania

14-05-2023 Ovine si caprine

Progrese importante in exportul de ovine romanesti catre Maroc si Iordania

Recastigarea pietelor externe de ovine in relatiile traditionale cu Iordania si deschiderea unei noi piete de export prin dezvoltarea relatiilor comerciale dintre Romania si Maroc, in domeniul ovin, reprezinta doua obiective atinse de MADR in prima jumatate a acestui an. Rezultatele s-au concretizat in urma vizitei efectuate in Romania de ministrul agriculturii din Iordania in luna martie 2023 si a vizitei delegatiei din Maroc din aceasta saptamana, dupa dialogul purtat de ministrul agricul... Mai multe>>

Cea mai mare fabrica de procesare a lanii din Europa va fi construita in Romania

12-04-2023 Ovine si caprine

Cea mai mare fabrica de procesare a lanii din Europa va fi construita in Romania

MADR saluta demersul unor investitori romani din judetul Olt, comuna Fagetelu, care au obtinut suma de 182.059.200 lei, in cadrul schemei de ajutor de stat instituita prin HG nr. 959/2022, prin finantare de la Ministerul Economiei. Fondurile vor fi folosite pentru infiintarea unei fabrici de procesare a lanii si la fabricarea de produse fono si termo izolante din lana, dar si pentru valorificarea unor produse secundare, precum lanolina, ingrasamintele organice sub forma de pelete sau compostul r... Mai multe>>

Proiectul Grazing4AgroEcology - solutii inovative pentru sistemele agricole bazate pe pasunat

07-03-2023 Pajisti pasuni fanete

Proiectul Grazing4AgroEcology - solutii inovative pentru sistemele agricole bazate pe pasunat

USAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania, in calitate de partener, in cadrul Proiectului Grazing4AgroEcology (G4AE), care sustine fermierii prin promovarea unor solutii inovative, prin care sistemele agricole bazate pe pasunat sa devina viabile din punct de vedere economic, iar obiectivul principal este acela de a produce alimente mai sanatoase si cu un impact mai scazut asupra mediului. Mai multe>>

Masurile de protejare a sanatatii ovinelor pe durata unui an

01-02-2023 Ovine si caprine

Masurile de protejare a sanatatii ovinelor pe durata unui an

Ingrijirea ovinelor crescute in sistem traditional pe durata unui an este extrem de importanta din punct de vedere tehnologic, dar si pentru felul in care aceasta specie reuseste sa reziste unor boli nespecifice (tehnopatii) generate de nerespectarea conditiilor de crestere si exploatare, sau fata de boli cauzate de virusi, bacterii, sau paraziti. Mai multe>>

Masuri ANSVSA de protejare impotriva contaminarii cu variola ovinelor si caprinelor

02-10-2022 Ovine si caprine

Masuri ANSVSA de protejare impotriva contaminarii cu variola ovinelor si caprinelor

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a dispus aplicarea imediata de masuri menite sa protejeze efectivele de rumegatoare mici din tara noastra de contaminare cu variola ovinelor si caprinelor. Decizia a survenit in urma confirmarii bolii in 4 ferme de ovine din Spania, in regiunile Andaluzia si Castilia-La Mancha si de notificarea de alte noi suspiciuni. Mai multe>>

Fatarea la ovine

27-01-2022 Ovine si caprine

Fatarea la ovine

In decursul anilor, fatarea mieilor a evoluat natural, existand din ce in ce mai putine probleme la nastere. Si totusi in randurile urmatoare vom incerca sa ajutam prin explicarea intregului proces. Mai multe>>

Avantajele cresterii caprelor

28-06-2021 Ovine si caprine

Avantajele cresterii caprelor

Dintre toate rumegatoarele care se cresc la noi in tara, capra a fost plasata pe unul dintre ultimele locuri in sfera interesului zootehnic. Considerata prin traditie "vaca saracului", acestei specii nu i s-a acordat niciodata importanta cuvenita. In tarile din vestul Europei, precum si in tari precum SUA si Australia cresterea caprelor este considerata de mult timp o ocupatie profitabila. Mai multe>>

Recomandari privind producerea si valorificarea laptelui de oaie

26-05-2021 Ovine si caprine

Recomandari privind producerea si valorificarea laptelui de oaie

La aceasta data un procent insemnat de crescatori de ovine exploateaza aceasta specie pentru productia de lapte care este utilizat cu precadere la obtinerea branzeturilor, mai ales telemea, cas, branzeturi framantate, urda, sau cascaval, produse la care se realizeaza un randament foarte bun. Pentru imbunatatirea productiei de lapte si valorificarea acestuia se recomanda urmatoarele: Mai multe>>

Hipocalcemia oilor

12-04-2021 Ovine si caprine

Hipocalcemia oilor

Hipocalcemia oilor este o tulburare a metabolismului calciului, caracterizata prin manifestari depresive si convulsive. Este descrisa ca o entitate morbida in Anglia, Austria, precum si in alte tari si credem ca exista si la noi in tara, fiind insa confundata cu tetania de iarba (hipomagneziemia). Tulburarea apare la oile in gestatie avansata sau lactatie, mai ales in lunile februarie-aprilie, cand in mod normal calcemia este mai scazuta, fiind citata si la mieii tinuti exclusiv in adaposturi ma... Mai multe>>

De unde se poate cumpara carne de miel controlata sanitar veterinar, sigura pentru consum?

07-04-2021 Ovine si caprine

De unde se poate cumpara carne de miel controlata sanitar veterinar, sigura pentru consum?

ANSVSA vine in intampinarea consumatorilor care doresc sa isi achizitioneze carne de miel pentru prepararea bucatelor traditionale si informeaza despre masurile luate pentru a pune la dispozitie mai multe surse de unde se poate achizitiona carne de miel controlata sanitar veterinar, sigura pentru consum. Mai multe>>