Ferma pentru cresterea sturionilor si a pastravilor

 

Unitatea de acvacultura intensiva cu o capacitate de cca. 100 tone/an (sturioni si pastrav)



Descriere tehnologica a cresterii sturionilor

Hala de crestere a puietului in sistem intensive: suprafata 500 mp

  • 20 bazine  fibra sticla 2 x 2 x 0,6 m, 2 mc/bazin, total 40 mc;
  • 10 bazine de beton 4 x 4 x 1,2 m, 16 mc/bazin, total 160 mc;
  • Volum util total : 200 mc, suprafata bazine 240 mp;
  • Alimentare cu apa : total statie: 20 l/s;
    • Cazi puiet: max 20 l/min/cada x 20 => 6.67 l/s'
    • Bazine beton: max 55.8 l/min/bazin x 10 = 0,93 l/s x 10 = 9,3 l/s
  • Alimentarea totala a statiei include o rezerva de 3 l/s pentru incubatie, schimbari de apa, spalari bazine si alte operatiuni tehnologice. Bazinele din hala vor fi aerate (aer comprimat, oxigen, dupa nevoi).

Bazine de crestere exterioare

  • 16 bazine beton 40 x 4 x 1,8 m, 200-240 mc/bazin, vol. total 3840 mc
  • Debite necesare: 5-8,5 l/sec/bazin => 80-136 l/sec apa de suprafata si/sau foraj, cu aerare suplimentara pe fiecare bazin (aeratoare tip paddlewheel).
  • Consum total maxim de apa: 156-160 l/s

Incubatia si cresterea larvelor si puilor pana la 25 g/ex

Incubatia : Icrele embrionate achizitionate de la producatori romani sau importate vor fi incubate in incubatoare speciale pentru sturioni (tip Mc Donald sau basculant – model Romania).

Se vor achizitiona anual cca. 50.000 icre embrionate. Incubatia va avea loc la temperaturi de 14 – 15 oC. Se vor incuba 10-15.000 icre pe incubator => minim 5 incubatoare. Incubatoarele se alimenteaza cu apa la debite de 5-10 l/min, in functie de starea fiziologica a icrelor, debitul fiind mai mare dupa inceperea eclozarii.

La 14 oC, eclozarea se va produce in 4-5 zile, in functie si de stadiul in care au fost preluate icrele. Dupa eclozare, larvele se vor muta in 2 cazi de 2 x 2 x 0,5 m, care vor fi ferite de lumina solara directa pana la resorbtia sacului vitelin. Alimentarea cu apa a cazilor se asigura prin tevi de plastic perforate, cu un debite de 8-15 l/min.

Procesul de resorbtie a sacului vitelin dureaza 8-10 zile, perioada in care temperatura apei va fi crescuta gradat pana la 16 oC. In aceasta perioada larvele se vor feri de lumina directa si vor fi supravegheate permanent pentru urmarirea resorbtiei sacului vitelin si a comportamentului acestora. Cu 2-3 zile inainte de resorbtia completa a sacului vitelin, se va administra de cateva ori pe zi nauplii de Artemia salina  si starter de salmonide 00 dizolvat in apa, pentru a stimula inceperea hranirii.

In momentul in care larvele au sacul vitelin resorbit si inoata activ dupa hrana, se va incepe administrarea regulata de furaje, constand in principal din nauplii de Artemia salina si furaj starter 00 , care se va administra la intervalle de 1-2 ore, la discretie. Dupa 3-5 zile de la initierea hranirii, se va proceda la o rarire a larvelor , initial la o densitate de 2000 larve /mp (6 cazi), apoi dupa alte 3-5 zile la  1000 larve/mp.

Dupa ce se observa ca larvele au inceput sa consume hrana, se va reduce gradat proprotia de Artemia salina . Daca se observa ca larvele consuma furaj starter si nu sunt mortalitati, se va trece exclusiv pe furajare artificiala. In cazul refuzului de starter se va administra timp de cateva zile viermi Tubifex tocati si eventual Daphnia.

In perioada de crestere a larvelor se va acorda atentie deosebita igienei. Cazile vor fi curatate de resturile de furaje si excremente de cel putin 2 ori pe zi. Se va verifica zilnic starea de sanatate, comportamentul si cresterea in lungime si greutate a larvelor/puilor.

Dupa cca.60 zile de la eclozare, puii de sturioni ating greutatea de 4-5 g/ex, moment in care ei vor fi deja distribuiti in toate cele 20 cazi de crestere. Se va face regulat sortarea puilor pe dimensiuni, pentru a preveni manifestarea canibalismului. Puii se mai pot tine in aceste cazi pana la greutatea de 25 – 30 g/ex (inca 45-60 zile), moment in care se estimeaza o supravietuire de cca. 60% (30000 ex.) – cca. 750 kg pui la o densitate de 18-20 kg/mc.

Treptat se va trece la furajarea cu granule de 1,3-1,5 mm si apoi de 2 mm (Mini 1,3-1,5 mm, 2 mm).

Se estimeaza un consum total de furaj starter (Starter 00-1-2-3, 64% proteina, 12% lipide) de cca. 500 kg, la un prêt mediu de 3.5 EUR/kg, respectiv furaj Mini cca 150 kg, si furaj 2 mm cca 100 kg (1,2 EUR/kg), si un consum de cca. 5 kg oua Artemia salina  (75 EUR/kg).

Cresterea puilor de sturioni in bazinele interioare de beton si in cele din fibra de sticla

Puii se vor muta in bazinele interioare de beton pe masura ce depasesc 20 g/ex si accepta furajul de 2 mm. Coloana de apa in bazine se va mentine la 40-50 cm si se va creste gradat pana la 1 m pe masura ce puii se apropie de 100 g/ex. Pentru eficienta, se vor folosi si bazinele de fibra de 2x2 m..

Din momentul in care puii accepta granule de 2 mm, se trece propriu-zis la cresterea comerciala . Greutatea de 100 g/ex poate fi atinsa in bazinele de beton din hala la varsta de 5-6 luni, moment in care puii pot fi mutati in bazine exterioare.

La o greutate medie de 100 g/ex, cu 30000 pui sturioni, in hala se va atinge o densitate de 15 kg/mc apa, respectiv o biomasa totala de 3000 kg.

Se estimeaza un consum de furaj de crestere (furaj extrudat 2 mm, 45% proteina, 20% grasime) de cca. 2000 kg (1 EUR/kg). Dupa greutatea de 20 g/ex, se va trece la ratii zilnice conform tabelelor de furajare de la producator, respectiv 1,5-2 % din biomasa totala /zi, administrate in 2-3 portii la intervale de 6-8 ore.

Verificarea cresterii si ajustarea ratiilor de furajare se va face saptamanal. Zilnic se va observa comportamentul puilor, starea sanitara si se vor curata peretii bazinelor.

Cresterea sturionilor in bazine exterioare de beton

Popularea in bazinele de beton exterioare se va face initial la o densitate de 20 ex/mp (cca. 3000 ex/bazin => 10 bazine), unde vor fi crescuti pana la greutatea de 1 kg/ex (3-4 luni), dupa care se vor rari la o densitate de 12 ex/mp< densitate la care vor fi crescuti urmatoarele 6 luni, pana la atingerea greutatii de 2 kg/ex.

Bazinele exterioare de beton vor fi alimentate cu apa la un debit de 5-8,5 l/s, ceea ce corespunde la o rata de schimb al apei din bazine (240 mc) de 1,8- 3 ori /zi. Se va asigura aerare suplimentara dupa nevoi, urmarindu-se asigurarea unei concentratii a oxigenului dizolvat de minim 5 mg/l, cu o valoare optima de 8 mg/l.

Valorificarea materialului pentru carne se poate face la greutatea de peste 2 kg/ex, moment in care se poate incasa si subventia.  In prima faza se poate vinde cca. 50% din productie pentru carne, urmand ca bazinele eliberate sa fie folosite pentru popularea cu un nou lot din statia de incubatie.

La atingerea greutatii medii de 2 kg/ex, la un efectiv de 20000 ex (83% supravietuire dupa popularea in bazinele exterioare), se estimeaza un consum de cca. 50000 kg furaj comercial (1 EUR/kg), cu o rata de conversie estimata FCR=1.

Cele 10-15.000 exemplare ramase dupa prima valorificare pot fi crescute pana la 4-5 kg/ex (inca 10-12 luni), moment in care se poate face si o sortare pe sexe.

Cantaririle se vor face de doua ori pe luna, se vor cantari minim 100 ex/bazin si se vor intocmi graficele de crestere, respectiv noile ratii de furajare. Cu ocazia pescuirilor de control se va evalua si starea ihtiopatologica a materialului si se vor lua masuri de tratament daca este cazul.

Vanzarea a cca. 10000 pesti de 2 kg/ex/an in decurs de 2-3 luni este obligatorie, pentru a face loc urmatorului ciclu din hala. Incepand din anul al 3-lea, vanzarile vor ajunge la peste 90 tone/an. Ciclul prezentat are character orientativ dpdv tehnologic si nu include date privind marketingul produselor. Succesiunea ciclurilor de productie se poate rafina si definitiva pe parcurs, incepand din anul al doilea de productie. De asemenea, in diferite faze ale procesului tehnologic poate fi vandut material viu pentru alte ferme de sturioni, activitate care aduce de regula mai mult profit decat vanzarea pestelui de consum.

Nota : pentru primii 2 ani de productie, facilitatile se pot folosi si pentru cresterea pastravului, atat bazinele de beton din hala, cat si cele din exterior, urmand ca pe masura ce puietul de sturioni creste, pastravul sa fie vandut ca peste de consum. Aceasta poate asigura un venit care sa sustina cheltuielile de furajare si intretinere a sturionilor.

Productia de pastrav se poate incepe fie cu puiet cumparat de la alti producatori, fie de la icre embrionate, caz in care ciclul de productie poate incepe cu 2-3 luni inainte de faza de incubare a icrelor de sturioni. In primul an, productia de pastrav poate fi de pana la 50 tone, urmand sa scada gradat pe masura ocuparii bazinelor cu sturioni (50 tone in anul I, 30 tone in anul 2, 20 tone in anul 3, 10 tone in anul 4). In functie de posibilitatile tehnice si situatia pietei.

Noutati

Productia de acvacultura din UE bate pasul pe loc, in ciuda unei finantari considerabile

21-11-2023 Pesti

Productia de acvacultura din UE bate pasul pe loc, in ciuda unei finantari considerabile

Desi cadrul UE pentru promovarea dezvoltarii durabile a acvaculturii in statele membre s-a imbunatatit, finantarea mult mai mare pusa la dispozitie nu a adus rezultate concrete, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat recent. De fapt, se pare ca productia de acvacultura din UE a ramas pe loc.  Mai multe>>

Aspectele discutate de reprezentantii sectorului pescaresc cu ministrul agriculturii

13-07-2023 Pescuit

Aspectele discutate de reprezentantii sectorului pescaresc cu ministrul agriculturii

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Florin-Ionut Barbu, a primit miercuri, 12 iulie 2023, la sediul MADR o delegatie a Asociatiei Nationale a Producatorilor din Pescarie ROMFISH si a Patronatului Pestelui din Romania. Principalele teme ridicate au vizat: finantarile europene in contractele derulate prin POPAM, situatia terenurilor neconcesionate pe care sunt amplasate amenajari piscicole aflate in administrarea Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura, tarifele apei si aut... Mai multe>>

O masura propusa de Comisia Europeana ingreuneaza inutil activitatea acvacultorilor

09-07-2023 Pesti

O masura propusa de Comisia Europeana ingreuneaza inutil activitatea acvacultorilor

Comisia Europeana risca sa sugrume acvacultura europeana, obligandu-i pe toti acvacultorii care produc peste 100 de tone de peste pe an sa le raporteze in Portalul Emisiilor Industriale. Propunerea e aberanta, avand in vedere ca exista subramuri din acvacultura - cum ar fi cresterea scoicilor - care nu doar ca nu genereaza emisii, dar le absorb pe cele din aer, transformandu-le in nutrienti importanti pentru mediul acvatic. Mai multe>>

Pescuitul de la Marea Neagra, in pericol de disparitie, sub noile propuneri legislative europene

12-05-2023 Pescuit

Pescuitul de la Marea Neagra, in pericol de disparitie, sub noile propuneri legislative europene

Razboiul din Ucraina a redus cu 80% cantitatea de peste recoltata de pescarii romani, din Marea Neagra. In plus, minele plutitoare si exercitiile militare ingreuneaza si mai tare accesul vaselor la zonele in care se afla stocurile de peste. Europarlamentarul Carmen Avram a solicitat Comisiei Europene sa tina cont de situatia delicata in care se afla sectorul romanesc, atunci cand va analiza planul national de actiune pentru protejarea si restaurarea naturii. Mai multe>>

Cadrul general de implementare a Programului pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027

15-03-2023 Pesti

Cadrul general de implementare a Programului pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a postat pe site-ul insitutiei, in sectiunea Transparenta decizionala, un proiect de Hotarare de Guvern prin care se stabileste cadrul general de implementare a operatiunilor cofinantate din Fondul European pentru Afaceri Maritime, Pescuit si Acvacultura prin Programul pentru Acvacultura si Pescuit (PAP) 2021-2027. Mai multe>>

Carmen Avram: micii pescari de la Marea Neagra amenintati cu disparitia

24-01-2023 Pescuit

Carmen Avram: micii pescari de la Marea Neagra amenintati cu disparitia

Dezvoltarea haotica a zonelor de coasta, concurenta neloiala acerba a flotelor de pescuit din tarile vecine si inactivitatea din timpul pandemiei au adus pescarii romani la limita supravietuirii. Iar razboiul din Ucraina, care ii impiedica sa iasa in larg, le-ar putea da lovitura fatala. Mai multe>>

Comisia Europeana a aprobat Programul pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027 (PAP) al Romaniei

07-12-2022 Pesti

Comisia Europeana a aprobat Programul pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027 (PAP) al Romaniei

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a primit aprobarea Comisiei Europene privind Programul pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027. Alocarea financiara totala, pentru perioada de programare 2021 -2027 acordata Romaniei pentru acest program, este de 232.072.724,00 milioane euro, din care contributia UE reprezinta 162.450.905,00 milioane euro. Mai multe>>

Acord privind cotele de pescuit UE pentru 2022. Romania: 75 tone la calcan si 3442,50 tone la sprot la Marea Neagra

16-12-2021 Pescuit

Acord privind cotele de pescuit UE pentru 2022. Romania: 75 tone la calcan si 3442,50 tone la sprot la Marea Neagra

MADR, prin Reprezentanta Permanenta a Romaniei pe langa Uniunea Europeana, informeaza ca s-a ajuns la un acord politic, in dimineata zilei de marti 14 decembrie, pentru stabilirea cotelor de pescuit ale Uniunii Europene. Astfel, in cadrul Propunerii de Regulament al Consiliului de stabilire a pescuitului pentru anul 2022 ale oportunitatilor pentru anumite stocuri de peste si grupuri de stocuri de peste, aplicabile in Marea Mediterana si Marea Neagra, Romania a reusit mentinerea cotelor de 75 ton... Mai multe>>

Controlul oficial in domeniile productiei pestelui si produselor din pescuit auditat de Comisia Europeana

05-10-2021 Pesti

Controlul oficial in domeniile productiei pestelui si produselor din pescuit auditat de Comisia Europeana

O echipa de experti ai Comisiei Europene, asistati de reprezentanti ai ANSVSA, a auditat, in perioada 20 septembrie – 1 octombrie, sistemele de control oficial in domeniile productiei si comercializarii pestelui si a produselor de pescuit. Misiunea a analizat structura organizatorica, capacitatea autoritatii competente, sistemele de control oficial implementate in sectoarele pestelui si produselor de pescuit, precum si modul de respectare al standardelor de performanta solicitatate de legis... Mai multe>>

CE propune posibilitatile de pescuit pentru 2022 in Marea Neagra si Marea Mediterana

17-09-2021 Pescuit

CE propune posibilitatile de pescuit pentru 2022 in Marea Neagra si Marea Mediterana

Comisia Europeana a adoptat astazi o propunere privind posibilitatile de pescuit pentru 2022 in Marea Mediterana si in Marea Neagra. Propunerea promoveaza gestionarea durabila a stocurilor de peste din Marea Mediterana si din Marea Neagra si respecta angajamentele politice asumate in declaratia MedFish4Ever si in Declaratia de la Sofia. Ea reflecta ambitia Comisiei de a realiza un pescuit sustenabil in aceste doua bazine maritime, in conformitate cu recent adoptata Strategie pentru 2030 a Comisi... Mai multe>>

Progresele inregistrate in directia pescuitului durabil in UE si posibilitatile de pescuit pentru 2022

10-06-2021 Pescuit

Progresele inregistrate in directia pescuitului durabil in UE si posibilitatile de pescuit pentru 2022

Ieri, Comisia Europeana a adoptat Comunicarea „Catre un pescuit mai durabil in UE: situatia actuala si orientari pentru 2022”. In conformitate cu obiectivele Pactului verde european, pescuitul devine din ce in ce mai durabil, sprijinind tranzitia catre un sistem alimentar sanatos si ecologic al UE si asigurand surse durabile de venituri pentru pescarii din UE, astfel cum se precizeaza in comunicare. Performanta socioeconomica a sectorului ramane buna, in pofida crizei provocate de coronavirus, i... Mai multe>>