Pestele afumat "Arbroath Smokies"

Pestele afumat "Arbroath Smokies" a fost inregistrat ca denumire in Registrul denumirilor de origine protejate si al indicatiilor geografice protejate.

 





 

Descrierea produsului traditional "Arbroath Smokies"

Originea:

Regatul Unit al Marii Britanii

Categoria:

Peste

Marca de protectie:

IGP

Descriere:

Arbroath Smokies este numele dat pestelui afumat, la temperaturi inalte, decapitat, eviscerat si prelucrat, din localitatea Arbroath, prin metoda de productie pe care o descriem in continuare.

Acest tip de peste, cu greutate intre 350 si 500 de grame, este procesat si vandut in pereche.

Folosind lemnul de padure, prin care se obtine culoare alba a carnii de peste, pestelui afumat este uscat pe dinafara, iar in interior carnea este frageda si permite eliminarea cu usurinta a scheletului osos.

Pestele afumat are un gust dulce si bun, ajutat in acest sens atat de fum, cat si de gustul nu prea intens de sare.

Aria geografica:

Este o zona litorala care se intinde pe o raza de opt kilometri in jurul orasului Arbroath, in special in comunitatile de pescari din Vest si Sud - Est.

Pestele afumat Arbroath Smokies, cum este cunoscut in prezent, a fost detectat pentru prima data in micul sat de pescari Auchmithie, situat, la aproximativ, trei mile nord de Arbroath, in regiunea scotiana de ll'Angus.

Acest sat apare oficial pentru prima data, in evidentele manastirii din Arbroath, in anul 1434 si se crede ca dateaza din anul 1000, atunci cand invadatorii scandinavi (vikingii), s-au stabilit pe coasta scotiana.

Aceasta legatura cu scandinavii, se refera la traditia de a afumat pestele in sat, traditie adoptata si de catre invadatori.

In 1705, locuitorii din sat au inceput sa se indrepte spre Arbroath, incurajati de eforturile orasului pentru a atrage pescarii si pentru a salva comertul aflat intr-o mare criza.

Dupa abolirea legarii de glie, in 1830, multi pescari din Auchmithie, incurajati de catre autoritatile din Arbroath s-au instala in oras, pentru a crea o comunitate aparte.

Prin 1920 majoritatea pescarilor din Auchmithie s-au stabilit in Arbroath, in cea mai mare zona a portului.

Aparitia aparatului de fotografiat, in secolul al 19-lea, a permis cunoasterea producatorilor de peste afumat, si a permis realizarea de imagini foto, prin care se dovedeste existenta acestui produs traditional in zona Arbroath.

Dovada originii:

Fiecare producator este scris in registrul oficial al producatorilor de peste afumat din Arbroath si aprobat de catre autoritatea de control.

Materia prima (pestele) vine de la navele de pescuit, din Scotia desemnate oficial. Este obligatoriu inregistrarea tuturor achizitiilor de peste.

Autoritatea de control efectueaza controale la aceste inregistrari.

Metoda de obtinere:

Dupa ce a fost achizitionat pestele este decapita manual, eviscerat si curatat inainte de a fi introduse in containere mari, pe straturi si acoperite cu sare uscata, in asa fel incat sa le reduca umiditate, sa le intareasca pielea si sa le dea aroma.

In timpul procesului de sarare, pesti de aceeasi dimensiune sunt asociati si legati la coada. Dupa terminarea procesului de sarare, perechile de pesti, sunt spalate si uscate, prin spanzurare. Aceasta metoda face piele de peste, mai dura pentru a nu fi afectata de caldura cuptorului de fum.

Se pregateste apoi locul de afumat (asa-numitul "butoi").

La baza este facute un foc din lemn tare de fag si stejar, si apoi mentinut o flacara mare.

Procesul de afumat consta in trei faze:

  • pestele este plasat pe un grilaj triunghiular, acoperit, astfel incat, sa iasa flacara; caldura cauzeaza scurgerea umiditatii din peste; caldura si umiditate, da pestelui culoarea specifica;
  • timpul necesar pentru gatit variaza intre 45 la 60 de minute. Conditiile meteorologice si prepararea lemnului determina momentul afumarii la flacara si, durata minima sau maxima de gatit;
  • Odata finalizat procesul, pestele astfel gatit este indepartat de pe gratar; iar cand pestele sa racit, este gata pentru a fi mancat.

Legatura:

Afumatul pestelui, o caracteristica a zonei geografice, se bazează pe traditie si reputatie. Si in special prin aceea ca procesul de afumat este neschimbat din secolul al 19-lea.

Procesul de afumat este diferit de procesul afumarii pestelui la rece. Fumul de Arbroath este pentru afumat la temperaturi inalte, dupa cum este descris mai sus, prin care pestele este supus pe un timp scurt la o caldura destul de intensa. Acest lucru implica o atenta evaluare a procesului de afumat si necesita calitati care se invatat in mai multi ani.

Pestele afumat este apreciat foarte multa pe piata produselor traditionale si reprezinta principal motiv pentru care orasul Arbroath este atat de des vizitat.


Un scurt filmulet despre pestele afumat "Arbroath Smokies", puteti viziona pe:

www.youtube.com/watch?v=xGiOQhz8i_8&feature=related


Noutati

Productia de acvacultura din UE bate pasul pe loc, in ciuda unei finantari considerabile

21-11-2023 Pesti

Productia de acvacultura din UE bate pasul pe loc, in ciuda unei finantari considerabile

Desi cadrul UE pentru promovarea dezvoltarii durabile a acvaculturii in statele membre s-a imbunatatit, finantarea mult mai mare pusa la dispozitie nu a adus rezultate concrete, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat recent. De fapt, se pare ca productia de acvacultura din UE a ramas pe loc.  Mai multe>>

Aspectele discutate de reprezentantii sectorului pescaresc cu ministrul agriculturii

13-07-2023 Pescuit

Aspectele discutate de reprezentantii sectorului pescaresc cu ministrul agriculturii

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Florin-Ionut Barbu, a primit miercuri, 12 iulie 2023, la sediul MADR o delegatie a Asociatiei Nationale a Producatorilor din Pescarie ROMFISH si a Patronatului Pestelui din Romania. Principalele teme ridicate au vizat: finantarile europene in contractele derulate prin POPAM, situatia terenurilor neconcesionate pe care sunt amplasate amenajari piscicole aflate in administrarea Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura, tarifele apei si aut... Mai multe>>

O masura propusa de Comisia Europeana ingreuneaza inutil activitatea acvacultorilor

09-07-2023 Pesti

O masura propusa de Comisia Europeana ingreuneaza inutil activitatea acvacultorilor

Comisia Europeana risca sa sugrume acvacultura europeana, obligandu-i pe toti acvacultorii care produc peste 100 de tone de peste pe an sa le raporteze in Portalul Emisiilor Industriale. Propunerea e aberanta, avand in vedere ca exista subramuri din acvacultura - cum ar fi cresterea scoicilor - care nu doar ca nu genereaza emisii, dar le absorb pe cele din aer, transformandu-le in nutrienti importanti pentru mediul acvatic. Mai multe>>

Pescuitul de la Marea Neagra, in pericol de disparitie, sub noile propuneri legislative europene

12-05-2023 Pescuit

Pescuitul de la Marea Neagra, in pericol de disparitie, sub noile propuneri legislative europene

Razboiul din Ucraina a redus cu 80% cantitatea de peste recoltata de pescarii romani, din Marea Neagra. In plus, minele plutitoare si exercitiile militare ingreuneaza si mai tare accesul vaselor la zonele in care se afla stocurile de peste. Europarlamentarul Carmen Avram a solicitat Comisiei Europene sa tina cont de situatia delicata in care se afla sectorul romanesc, atunci cand va analiza planul national de actiune pentru protejarea si restaurarea naturii. Mai multe>>

Cadrul general de implementare a Programului pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027

15-03-2023 Pesti

Cadrul general de implementare a Programului pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a postat pe site-ul insitutiei, in sectiunea Transparenta decizionala, un proiect de Hotarare de Guvern prin care se stabileste cadrul general de implementare a operatiunilor cofinantate din Fondul European pentru Afaceri Maritime, Pescuit si Acvacultura prin Programul pentru Acvacultura si Pescuit (PAP) 2021-2027. Mai multe>>

Carmen Avram: micii pescari de la Marea Neagra amenintati cu disparitia

24-01-2023 Pescuit

Carmen Avram: micii pescari de la Marea Neagra amenintati cu disparitia

Dezvoltarea haotica a zonelor de coasta, concurenta neloiala acerba a flotelor de pescuit din tarile vecine si inactivitatea din timpul pandemiei au adus pescarii romani la limita supravietuirii. Iar razboiul din Ucraina, care ii impiedica sa iasa in larg, le-ar putea da lovitura fatala. Mai multe>>

Comisia Europeana a aprobat Programul pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027 (PAP) al Romaniei

07-12-2022 Pesti

Comisia Europeana a aprobat Programul pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027 (PAP) al Romaniei

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a primit aprobarea Comisiei Europene privind Programul pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027. Alocarea financiara totala, pentru perioada de programare 2021 -2027 acordata Romaniei pentru acest program, este de 232.072.724,00 milioane euro, din care contributia UE reprezinta 162.450.905,00 milioane euro. Mai multe>>

Acord privind cotele de pescuit UE pentru 2022. Romania: 75 tone la calcan si 3442,50 tone la sprot la Marea Neagra

16-12-2021 Pescuit

Acord privind cotele de pescuit UE pentru 2022. Romania: 75 tone la calcan si 3442,50 tone la sprot la Marea Neagra

MADR, prin Reprezentanta Permanenta a Romaniei pe langa Uniunea Europeana, informeaza ca s-a ajuns la un acord politic, in dimineata zilei de marti 14 decembrie, pentru stabilirea cotelor de pescuit ale Uniunii Europene. Astfel, in cadrul Propunerii de Regulament al Consiliului de stabilire a pescuitului pentru anul 2022 ale oportunitatilor pentru anumite stocuri de peste si grupuri de stocuri de peste, aplicabile in Marea Mediterana si Marea Neagra, Romania a reusit mentinerea cotelor de 75 ton... Mai multe>>

Controlul oficial in domeniile productiei pestelui si produselor din pescuit auditat de Comisia Europeana

05-10-2021 Pesti

Controlul oficial in domeniile productiei pestelui si produselor din pescuit auditat de Comisia Europeana

O echipa de experti ai Comisiei Europene, asistati de reprezentanti ai ANSVSA, a auditat, in perioada 20 septembrie – 1 octombrie, sistemele de control oficial in domeniile productiei si comercializarii pestelui si a produselor de pescuit. Misiunea a analizat structura organizatorica, capacitatea autoritatii competente, sistemele de control oficial implementate in sectoarele pestelui si produselor de pescuit, precum si modul de respectare al standardelor de performanta solicitatate de legis... Mai multe>>

CE propune posibilitatile de pescuit pentru 2022 in Marea Neagra si Marea Mediterana

17-09-2021 Pescuit

CE propune posibilitatile de pescuit pentru 2022 in Marea Neagra si Marea Mediterana

Comisia Europeana a adoptat astazi o propunere privind posibilitatile de pescuit pentru 2022 in Marea Mediterana si in Marea Neagra. Propunerea promoveaza gestionarea durabila a stocurilor de peste din Marea Mediterana si din Marea Neagra si respecta angajamentele politice asumate in declaratia MedFish4Ever si in Declaratia de la Sofia. Ea reflecta ambitia Comisiei de a realiza un pescuit sustenabil in aceste doua bazine maritime, in conformitate cu recent adoptata Strategie pentru 2030 a Comisi... Mai multe>>

Progresele inregistrate in directia pescuitului durabil in UE si posibilitatile de pescuit pentru 2022

10-06-2021 Pescuit

Progresele inregistrate in directia pescuitului durabil in UE si posibilitatile de pescuit pentru 2022

Ieri, Comisia Europeana a adoptat Comunicarea „Catre un pescuit mai durabil in UE: situatia actuala si orientari pentru 2022”. In conformitate cu obiectivele Pactului verde european, pescuitul devine din ce in ce mai durabil, sprijinind tranzitia catre un sistem alimentar sanatos si ecologic al UE si asigurand surse durabile de venituri pentru pescarii din UE, astfel cum se precizeaza in comunicare. Performanta socioeconomica a sectorului ramane buna, in pofida crizei provocate de coronavirus, i... Mai multe>>