Consumul de peste in Romania

Pestele a intrat in alimentatia populatiei de pe teritoriul actual al Romaniei inca din cele mai vechi timpuri. Varietatea si abundenta acestor resturi se constituie ca o dovada graitoare a faptului ca pestele reprezenta inca din acele vremuri un aliment de baza.





 

Traditia consumului de peste se continua de-a lungul veacurilor, pestele de apa dulce, fiind un aliment de baza pentru populatia din Tarile Romane. De altfel, in Moldova se crease, inca din vremea lui Stefan cel Mare, un sistem bine dezvoltat de iazuri, care producea peste pentru consum.

 

In secolul trecut pestele de apa dulce era un aliment popular, fiind consumat foarte frecvent in special de cei din categoriile sociale joase, pentru ca era ieftin si usor de procurat. In zilele noastre pe masura ce oamenii devin din ce in ce mai preocupati de ceea ce pun in farfurie consumul de peste castiga din nou in popularitate, fiind o alternativa usoara si mai ales sanatoasa la consumul de carne rosie.

 

Carnea de peste este sanatoasa pentru oricine, dar este foarte utila mai ales celor care sufera de diferite boli cardiace, si ajuta si la mentinerea unui nivel constant al glicemiei. Nutritionistii propun un consum regulat, saptamanal de peste, indiferent de varsta, pentru a combate si preveni o gama larga de afectiuni, de la cele intalnite in cazul copiilor, pana la astm sau chiar cancer de prostata.

 

Principalul avantaj al carnii de peste il reprezinta grasimile din seria acizilor grasi esentiali omega 3. Acestia se gasesc in carnea de peste oceanic - macrou, hering, somon, cod, ton, sardina. Grasimile din peste previn imbatranirea precoce si protejeaza sistemul nervos. S-a demonstrat chiar ca, in cazul copiilor, pestele stimuleaza dezvoltarea capacitatilor intelectuale. Iar batranii care mananca peste de trei-patru ori pe saptamana sunt mai putin predispusi riscului de a suferi de maladia Alzheimer.

 

Se stie, creierul este unul dintre cei mai mari consumatori de energie, iar buna lui functionare depinde intr-o oarecare masura de aportul de fosfor si, implicit, de consumul de peste. In cazul copiilor ai caror mame au consumat peste pe perioada sarcinii si a alaptarii si care, apoi, au primit, in alimentatia lor peste, s-a observat o dezvoltare neuropsihica mai rapida, dar si un nivel al inteligentei mai ridicat. Carnea de peste este insa recomandata si in cadrul curelor de slabire, deoarece are o cantitate mult mai mică de lipide in comparatie cu alte categorii de carne.

 

Pestele de apa dulce are carnea mai slaba, in general, comparativ cu cel oceanic si, in consecinta, asigura un aport caloric mai mic, astfel ca 100 g pastrav contin 85 de calorii si aceeasi cantitate de crap - 83 de calorii. Continutul in minerale este, de asemenea, apreciabil, mai ales in ceea ce priveste fierul, fosforul, zincul, cuprul calciul, dar si oligoelementele ca fluorul, seleniul, cobaltul si manganul. Pestele contine, de asemenea, toata gama vitaminelor B. Desigur, precum orice alt aliment, pestele isi poate pierde din valoarea nutritiva daca este procesat excesiv sau prajit.

 

Carnea de peste este un remediu pentru problemele cardiace si mentine un nivel constant al glicemiei. Bogat in proteine, cu un continut scazut de grasimi, carnea de peste reprezinta o sursa excelenta de acizi grasi de tipul omega3. Cele mai sanatoase feluri in care se poate gati carnea de peste sunt la cuptor, la gratar sau in abur. Principala calitate a pestelui este continutul ridicat de acizi grasi omega3.


 

Nu se cunoaste inca felul in care omega3 actioneaza in prevenirea afectiunilor cardiace, insa ii este recunoscuta capacitatea de reducere a trigliceridelor si a tensiunii arteriale, de prevenire a formarii cheagurilor de sange, dar si actiunea de antiinflamator si de diminuare a ritmului cardiac. Motivul pentru care acizii grasi de tipul omega3 sunt atat de indicati in alimentatie, este faptul ca acestia nu se transforma in grasime propriu-zisa. Pe de alta parte, acizii prezenti in carnea rosie se transforma in grasime.


 

Chiar daca se recomanda consumul de peste saptamanal, exista si o precautie: evitarea pestelui bogat in mercur. Excesul de mercur afecteaza sistemul nervos, produce intarzierea vorbirii si a mersului la copii, dureri musculare si ale incheieturilor si creste riscul producerii unui atac de cord. Pestii cu un continut mare de mercur sunt speciile oceanice de talie mare: rechin, pestele-sabie sau tonul, mai putin intalnite pe piata noastra.


 

Peştele ajunge la consumatorii romani fie din productia interna fie din importuri. Productia interna este reprezentata de capturile din pescuitul comercial, atat din apele interioare cat si din Marea Neagra, din activitatea de acvacultura, cresterea in sistem dirijat, in bazine, iazuri si lacuri de acumulare. Productia este livrata in stare proaspata sau poate fi procesată in diferite grade, inainte de a fi comercializata.


 

Sectorul piscicol din Romania include activitatile de acvacultura, pescuit marin si pescuit in apele interioare, precum si activitatile de procesare si marketing. Cea mai importanta activitate este acvacultura in ape dulci, fiind urmata de pescuitul in ape interioare. Activitatea de pescuit in ape interioare este mai dezvoltata decat pescuitul costier de laa Marea Neagra.
 

Sursa: www.maap.ro

 

Noutati

Productia de acvacultura din UE bate pasul pe loc, in ciuda unei finantari considerabile

21-11-2023 Pesti

Productia de acvacultura din UE bate pasul pe loc, in ciuda unei finantari considerabile

Desi cadrul UE pentru promovarea dezvoltarii durabile a acvaculturii in statele membre s-a imbunatatit, finantarea mult mai mare pusa la dispozitie nu a adus rezultate concrete, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat recent. De fapt, se pare ca productia de acvacultura din UE a ramas pe loc.  Mai multe>>

Aspectele discutate de reprezentantii sectorului pescaresc cu ministrul agriculturii

13-07-2023 Pescuit

Aspectele discutate de reprezentantii sectorului pescaresc cu ministrul agriculturii

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Florin-Ionut Barbu, a primit miercuri, 12 iulie 2023, la sediul MADR o delegatie a Asociatiei Nationale a Producatorilor din Pescarie ROMFISH si a Patronatului Pestelui din Romania. Principalele teme ridicate au vizat: finantarile europene in contractele derulate prin POPAM, situatia terenurilor neconcesionate pe care sunt amplasate amenajari piscicole aflate in administrarea Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura, tarifele apei si aut... Mai multe>>

O masura propusa de Comisia Europeana ingreuneaza inutil activitatea acvacultorilor

09-07-2023 Pesti

O masura propusa de Comisia Europeana ingreuneaza inutil activitatea acvacultorilor

Comisia Europeana risca sa sugrume acvacultura europeana, obligandu-i pe toti acvacultorii care produc peste 100 de tone de peste pe an sa le raporteze in Portalul Emisiilor Industriale. Propunerea e aberanta, avand in vedere ca exista subramuri din acvacultura - cum ar fi cresterea scoicilor - care nu doar ca nu genereaza emisii, dar le absorb pe cele din aer, transformandu-le in nutrienti importanti pentru mediul acvatic. Mai multe>>

Pescuitul de la Marea Neagra, in pericol de disparitie, sub noile propuneri legislative europene

12-05-2023 Pescuit

Pescuitul de la Marea Neagra, in pericol de disparitie, sub noile propuneri legislative europene

Razboiul din Ucraina a redus cu 80% cantitatea de peste recoltata de pescarii romani, din Marea Neagra. In plus, minele plutitoare si exercitiile militare ingreuneaza si mai tare accesul vaselor la zonele in care se afla stocurile de peste. Europarlamentarul Carmen Avram a solicitat Comisiei Europene sa tina cont de situatia delicata in care se afla sectorul romanesc, atunci cand va analiza planul national de actiune pentru protejarea si restaurarea naturii. Mai multe>>

Cadrul general de implementare a Programului pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027

15-03-2023 Pesti

Cadrul general de implementare a Programului pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a postat pe site-ul insitutiei, in sectiunea Transparenta decizionala, un proiect de Hotarare de Guvern prin care se stabileste cadrul general de implementare a operatiunilor cofinantate din Fondul European pentru Afaceri Maritime, Pescuit si Acvacultura prin Programul pentru Acvacultura si Pescuit (PAP) 2021-2027. Mai multe>>

Carmen Avram: micii pescari de la Marea Neagra amenintati cu disparitia

24-01-2023 Pescuit

Carmen Avram: micii pescari de la Marea Neagra amenintati cu disparitia

Dezvoltarea haotica a zonelor de coasta, concurenta neloiala acerba a flotelor de pescuit din tarile vecine si inactivitatea din timpul pandemiei au adus pescarii romani la limita supravietuirii. Iar razboiul din Ucraina, care ii impiedica sa iasa in larg, le-ar putea da lovitura fatala. Mai multe>>

Comisia Europeana a aprobat Programul pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027 (PAP) al Romaniei

07-12-2022 Pesti

Comisia Europeana a aprobat Programul pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027 (PAP) al Romaniei

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a primit aprobarea Comisiei Europene privind Programul pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027. Alocarea financiara totala, pentru perioada de programare 2021 -2027 acordata Romaniei pentru acest program, este de 232.072.724,00 milioane euro, din care contributia UE reprezinta 162.450.905,00 milioane euro. Mai multe>>

Acord privind cotele de pescuit UE pentru 2022. Romania: 75 tone la calcan si 3442,50 tone la sprot la Marea Neagra

16-12-2021 Pescuit

Acord privind cotele de pescuit UE pentru 2022. Romania: 75 tone la calcan si 3442,50 tone la sprot la Marea Neagra

MADR, prin Reprezentanta Permanenta a Romaniei pe langa Uniunea Europeana, informeaza ca s-a ajuns la un acord politic, in dimineata zilei de marti 14 decembrie, pentru stabilirea cotelor de pescuit ale Uniunii Europene. Astfel, in cadrul Propunerii de Regulament al Consiliului de stabilire a pescuitului pentru anul 2022 ale oportunitatilor pentru anumite stocuri de peste si grupuri de stocuri de peste, aplicabile in Marea Mediterana si Marea Neagra, Romania a reusit mentinerea cotelor de 75 ton... Mai multe>>

Controlul oficial in domeniile productiei pestelui si produselor din pescuit auditat de Comisia Europeana

05-10-2021 Pesti

Controlul oficial in domeniile productiei pestelui si produselor din pescuit auditat de Comisia Europeana

O echipa de experti ai Comisiei Europene, asistati de reprezentanti ai ANSVSA, a auditat, in perioada 20 septembrie – 1 octombrie, sistemele de control oficial in domeniile productiei si comercializarii pestelui si a produselor de pescuit. Misiunea a analizat structura organizatorica, capacitatea autoritatii competente, sistemele de control oficial implementate in sectoarele pestelui si produselor de pescuit, precum si modul de respectare al standardelor de performanta solicitatate de legis... Mai multe>>

CE propune posibilitatile de pescuit pentru 2022 in Marea Neagra si Marea Mediterana

17-09-2021 Pescuit

CE propune posibilitatile de pescuit pentru 2022 in Marea Neagra si Marea Mediterana

Comisia Europeana a adoptat astazi o propunere privind posibilitatile de pescuit pentru 2022 in Marea Mediterana si in Marea Neagra. Propunerea promoveaza gestionarea durabila a stocurilor de peste din Marea Mediterana si din Marea Neagra si respecta angajamentele politice asumate in declaratia MedFish4Ever si in Declaratia de la Sofia. Ea reflecta ambitia Comisiei de a realiza un pescuit sustenabil in aceste doua bazine maritime, in conformitate cu recent adoptata Strategie pentru 2030 a Comisi... Mai multe>>

Progresele inregistrate in directia pescuitului durabil in UE si posibilitatile de pescuit pentru 2022

10-06-2021 Pescuit

Progresele inregistrate in directia pescuitului durabil in UE si posibilitatile de pescuit pentru 2022

Ieri, Comisia Europeana a adoptat Comunicarea „Catre un pescuit mai durabil in UE: situatia actuala si orientari pentru 2022”. In conformitate cu obiectivele Pactului verde european, pescuitul devine din ce in ce mai durabil, sprijinind tranzitia catre un sistem alimentar sanatos si ecologic al UE si asigurand surse durabile de venituri pentru pescarii din UE, astfel cum se precizeaza in comunicare. Performanta socioeconomica a sectorului ramane buna, in pofida crizei provocate de coronavirus, i... Mai multe>>