Crapul "TREBONSKY KAPR"

Crapul a fost inregistrat in Registrul denumirilor de origine protejate si al indicatiilor geografice protejate, cu denumirea "TREBONSKY KAPR" (IGP), de catre statul membru Cehia.




 

 

Descrierea produsului "TREBONSKY KAPR"


Tipul produsului:

Clasa 1.7 — Peste proaspat si produse derivate din peste.


Descriere:

Trebonsky kapr“ apartine speciei „crap comun“. Nu sunt necesare anumite suse sau incrucisari speciale ale acestei specii pentru a-i conferi produsului caracteristicile finale.

Trebonsky kapr“ se creste in iazurile din zona specifica, prin urmare reproducerea, ingrijirea si cresterea trebuie sa se desfasoare in aceasta zona, insa nu este obligatoriu ca prelucrarea sa aiba loc in zona specifica.

Trebonsky kapr“ este de culoare cenusiu-verzui, gri sau gri-albastrui, partile laterale sunt de un galbenverzui spre auriu iar abdomenul este alb-galbui. Aripioarele dorsale si caudale sunt gri, aripioarele caudale si inotatoarele anale prezinta o nuanta rosiatica, iar aripioarele abdominale si ventrale sunt galbui sau rosiatice. „Trebonsky kapr“ se distinge prin spinarea sa inalta si poate atinge dimensiuni de aproape 1 m si o greutate de peste 20 de kg. Greutatea optima de capturare este de 1,20-1,80 kg pentru crapii de trei ani si 2,40-3,20 kg pentru crapii de patru ani.

Compozitia carnii de „Trebonsky kapr“: 23 % materie uscata, 19,2 % proteine, 2,6 % grasime.

In ceea ce priveste calitatile sale organoleptice, „Trebonsky kapr“ se distinge prin carnea sa de calitate superioara cu un continut foarte scazut de grasimi. Carnea are un gust delicat, specific pestelui „Trebonsky kapr“. Este un gust deosebit si tipic ce se datoreaza calitatii sale superioare, apei curate din zona specifica in care sunt crescuti pestii, influentei conditiilor natural-geografice asupra cresterii crapului, influentei solului specific bazinului Trebon si, in special, planctonului natural predominant in apele din zona, precum si suplimentelor alimentare care constau in cereale.

Trebonsky kapr“ este comercializat fie viu, fie prelucrat, adica congelat, proaspat (tinut la rece), afumat sau marinat sub diverse forme cum ar fi: crap intreg eviscerat, crap separat in doua, portionat sau file si organe de crap.


Zona geografica:

Zona specifica pentru cresterea „Trebonsky kapr“ cuprinde iazurile amplasate in bazinul Trebon din zona protejată Trebonsko; iazurile formează un sistem legat prin canalul Zlata si alte cursuri de apa adiacente.

Dovada originii:

Productia propriu-zisa de „Trebonsky kapr“, incepand cu faza de „stripping“ (expulzarea ovulelor prin presare manuala a abdomenului) pana la ingrijire, crestere si prelucrare, se desfasoara in zona specifica, in conformitate cu sistemul de control al calitatii ISO 9001:2001 si face obiectul controlului prin sistemul HACCP (Analiza riscurilor si puncte critice de control). Administratia veterinara de stat efectueaza controale ale caracteristicilor produsului.

Conform acestui sistem, reprezentanti ai Administratiei veterinare regionale trebuie sa fie prezenti la recoltarea pestelui din acvarii in vederea comercializarii acestuia, pentru a efectua controlul sanatatii, starii si calitatii pestelui. Mai mult, in cadrul acestui program de monitorizare stabilit, reprezentantii Administratiei veterinare regionale recolteaza probe de peste de pe exploatatiile piscicole, la intervale regulate de-a lungul anului, si efectueaza teste si analize in laboratoare acreditate. Testele si analizele se axeaza pe starea de sanatate a pestelui, cat si pe caracterul comestibil si calitatea carnii. Se efectueaza de asemenea si controale prin sondaj si se iau probe in momentul „stripping“-ului.

Crescatorul consemneaza in rapoartele oficiale toate operatiile privind pestii din exploatatia respectiva.

Rapoartele cuprind atat faza de repopulare si recoltele de peste, cat si toate deplasarile acestora.

Registrul contabil privind vanzarile de peste arata cantitatea de peste vandut si coordonatele clientilor.

Clientii sunt inregistrati in sistemul contabil.


Metoda de productie:

Viitorii pesti reproducatori de „Trebonsky kapr“ sunt intotdeauna progenituri ale unei linii parentale care corespunde standardului cerut (proportii corporale, tip de solzi si culoare).

Pe durata ingrijirii pestilor tineri reproducatori in zona specifica, se deruleaza un proces de selectie in care se pune accent pe greutatea atinsa, pe tipul de solzi si pe starea de sanatate. Pestii tineri si cei reproducatori sunt manipulati cat mai rar cu putinta.

Pentru reproducerea crapului se foloseste o metoda de „stripping“ derulata intr-un mediu controlat precum un incubator de pesti din zona specifica, unde calitatea mediului si a apei este garantata.

Dezvoltarea embrionului din ou are loc intr-un dispozitiv special. Larvele de crap invelite inca in membrana vitelina se depun in pepiniere special amenajate in aceeasi zona specifica. Pe durata acestei faze de dezvoltare, „Trebonsky kapr“ au parte de o alimentatie naturala (plancton si bentos), in paralel cu un supliment nutritiv format dintr-un amestec de cereale fara aditivi. Alevinii de crap din aceste iazuri sunt lasati sa creasca pentru o perioada de unul sau doi ani dupa care sunt mutati in iazuri mai mari, unde ating dimensiunea de comercializare pe piata intr-un an sau doi. In aceasta faza, alimentatia crapului este compusa din doua treimi hrana naturala si o treime supliment alimentar din cereale.

Alimentatia are un efect direct asupra consistentei si calitatii carnii si, prin urmare, asupra valorii utile generale a „Trebonsky kapr“. Alimentatia suplimentara a pestilor este adaptata in functie de temperatura apei si de gradul de oxigenare a acesteia. Cantitatea de suplimente alimentare consumata de crapi este de asemenea monitorizata, la fel ca si cresterea si starea de sanatate a pestilor. Aceste aspecte se stabilesc in urma unui control regulat in zona punctelor de hranire si a recoltarii de exemplare-mostra.

  • Pestii care urmeaza sa fie comercializati sunt recoltati si transferati in bazine intermediare constand din rezervoare de mici dimensiuni alimentate cu apa din zona specifica. In bazinele de depozitare, gustul namolos al pestelui este eliminat iar carnea dobandeste o valoare mai mare si devine mai gustoasa datoria apei curente curate. Dupa recoltarea si prelucrarea standard, produsul face, de asemenea, obiectul unor alte transformari cum ar fi inghetarea, congelarea, afumarea si marinarea.



Legaturi:

Zona specifica are o clima aparte ce se datoreaza pozitiei si geomorfologiei sale, o mare parte din aceasta cuprinzand bazine de apa; toate acestea influenteaza in mod favorabil cresterea in greutate a pestilor.

Zona geografica este curata din punct de vedere ecologic, absenta surselor importante de poluare industriala sau urbana in zona protejata Trebonsko se rasfrange pozitiv asupra starii de sanatate a pestilor. Sistemul de bazine de peste legat prin canalul Zlata este o retea unica de apa ce dateaza de peste 300 de ani, avand o structura si un rol inegalabil nu doar in Europa ci si in intreaga lume; sistemul beneficiaza de un biotop specific cu caracteristici distinctive bine stabilite care influenteaza proprietatile produsului. Aceasta zona insumeaza conditii excelente pentru crearea de plancton si hrana naturala cu continut nutritiv ridicat pentru crapi, fapt la care contribuie atat clima specifica cat si conditiile geologice.

Se mentioneaza „Trebonsky kapr“ in istoria secolelor trecute, pe cand rutele comerciale duceau la Passau si Viena. In tinuturile cehe, traditia cresterii crapilor dateaza de peste o mie de ani. In secolul al XVI-lea, epoca in care gestionarea exploatatiilor piscicole in zona Trebonsko era cea mai avansata din lume, Dubravius mentiona cresterea separata a crapilor in functie de varsta si primele tentative de selectie a pestilor reproducatori.

In 1506, Stepanek Netolicky propunea construirea unui sistem de iazuri piscicole in cadrul bazinului Trebon, al carui punct central a devenit canalul Zlata care, pe intreaga sa lungime (48 km), alimenteaza prin raul Luznice o multitudine de bazine de peste situate intre Chlum u Trebone si Veseli nad Luznici. Se fac referiri la cresterea subspeciei „Trebonsky kapr“ in multe publicatii, cum ar fi „Atlas kapru chovanych v CR“ (Atlas al cresterii crapilor in Republica Ceha) de J. Pokorny, sau „Pet stoleti rybnicniho hospodarstvi v Treboni“ (Cinci secole de piscicultura in Trebon) de J. Susta.

Numele de „Trebonsky kapr“ se foloseste in mod constant de mai bine de 100 de ani pentru denumirea unui soi de peste cu caracteristici specifice. Acesta a fost protejat inca din 1974 ca denumirea de origine ceha „Trebonsky kapr“.

Zona rurala protejata:

In Trebonsko exista doua zone (acoperind un numar mare de suprafete) care sunt incluse pe lista zonelor umede de importanta internationala protejate prin Conventia Ramsar.

O alta dovada a specificitatii ecosistemului zonal o constituie faptul ca Trebonsko a fost timp de mai multi ani inclus de Birdlife International printre zonele importante pentru conservarea speciilor de pasari (European Important Bird Area — IBA. Trebonsko a fost declarat, de asemenea, zona protejata in cadrul NATURA 2000 (SPA — zona speciala protejata si SAC — zona speciala de conservare).

Toate aceste caracteristici constituie biomul specific al regiunii, cu mediul sau curat, cu apa si aerul specific, astfel incat cresterea de „Trebonsky kapr“ in aceasta zona are toate particularitatile unui proces pur din punct de vedere ecologic. Avand in vedere parametrii naturali mai sus mentionati, conditiile oferite de zona specifica sunt propice producerii de hrana naturala pentru crapi.


Marca:

Denumirea de „Trebonsky kapr“ se foloseste in scopul comercializarii de peste viu, astfel incat in cazul livrarilor de peste in regim de „cu ridicata“ in rezervoare de transport montate pe vehicule cu motor, numele trebuie sa figureze pe facturi, pe notele de livrare si pe documentele de transport; acesta poate aparea si pe rezervor sau pe vehiculul cu motor. In cazul comertului cu amanuntul, adica in cazul comercializarii pestelui in magazine si piete, vanzatorul este obligat sa afiseze in punctul de vanzare o nota usor observabila pe care sa fie inscriptionate cuvintele „Trebonsky kapr“.

In cazul pestelui prelucrat, denumirea de „Trebonsky kapr“ este indicata vizibil pe ambalaj.

Grup:

  • Nume: Rybarstvi Trebon a.s.
  • Adresa: Rybarska 801, CZ-379 01 Trebon
  • Tel: (420) 384 70 15 39
  • Fax: (420) 384 72 33 59
  • E-mail: rybarstvi@rybarstvi.cz
  • Format din: Producatori/procesatori ( X ) Altii ( )


Sursa: www.agriculturae.ro

 

Noutati

Productia de acvacultura din UE bate pasul pe loc, in ciuda unei finantari considerabile

21-11-2023 Pesti

Productia de acvacultura din UE bate pasul pe loc, in ciuda unei finantari considerabile

Desi cadrul UE pentru promovarea dezvoltarii durabile a acvaculturii in statele membre s-a imbunatatit, finantarea mult mai mare pusa la dispozitie nu a adus rezultate concrete, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat recent. De fapt, se pare ca productia de acvacultura din UE a ramas pe loc.  Mai multe>>

Aspectele discutate de reprezentantii sectorului pescaresc cu ministrul agriculturii

13-07-2023 Pescuit

Aspectele discutate de reprezentantii sectorului pescaresc cu ministrul agriculturii

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Florin-Ionut Barbu, a primit miercuri, 12 iulie 2023, la sediul MADR o delegatie a Asociatiei Nationale a Producatorilor din Pescarie ROMFISH si a Patronatului Pestelui din Romania. Principalele teme ridicate au vizat: finantarile europene in contractele derulate prin POPAM, situatia terenurilor neconcesionate pe care sunt amplasate amenajari piscicole aflate in administrarea Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura, tarifele apei si aut... Mai multe>>

O masura propusa de Comisia Europeana ingreuneaza inutil activitatea acvacultorilor

09-07-2023 Pesti

O masura propusa de Comisia Europeana ingreuneaza inutil activitatea acvacultorilor

Comisia Europeana risca sa sugrume acvacultura europeana, obligandu-i pe toti acvacultorii care produc peste 100 de tone de peste pe an sa le raporteze in Portalul Emisiilor Industriale. Propunerea e aberanta, avand in vedere ca exista subramuri din acvacultura - cum ar fi cresterea scoicilor - care nu doar ca nu genereaza emisii, dar le absorb pe cele din aer, transformandu-le in nutrienti importanti pentru mediul acvatic. Mai multe>>

Pescuitul de la Marea Neagra, in pericol de disparitie, sub noile propuneri legislative europene

12-05-2023 Pescuit

Pescuitul de la Marea Neagra, in pericol de disparitie, sub noile propuneri legislative europene

Razboiul din Ucraina a redus cu 80% cantitatea de peste recoltata de pescarii romani, din Marea Neagra. In plus, minele plutitoare si exercitiile militare ingreuneaza si mai tare accesul vaselor la zonele in care se afla stocurile de peste. Europarlamentarul Carmen Avram a solicitat Comisiei Europene sa tina cont de situatia delicata in care se afla sectorul romanesc, atunci cand va analiza planul national de actiune pentru protejarea si restaurarea naturii. Mai multe>>

Cadrul general de implementare a Programului pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027

15-03-2023 Pesti

Cadrul general de implementare a Programului pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a postat pe site-ul insitutiei, in sectiunea Transparenta decizionala, un proiect de Hotarare de Guvern prin care se stabileste cadrul general de implementare a operatiunilor cofinantate din Fondul European pentru Afaceri Maritime, Pescuit si Acvacultura prin Programul pentru Acvacultura si Pescuit (PAP) 2021-2027. Mai multe>>

Carmen Avram: micii pescari de la Marea Neagra amenintati cu disparitia

24-01-2023 Pescuit

Carmen Avram: micii pescari de la Marea Neagra amenintati cu disparitia

Dezvoltarea haotica a zonelor de coasta, concurenta neloiala acerba a flotelor de pescuit din tarile vecine si inactivitatea din timpul pandemiei au adus pescarii romani la limita supravietuirii. Iar razboiul din Ucraina, care ii impiedica sa iasa in larg, le-ar putea da lovitura fatala. Mai multe>>

Comisia Europeana a aprobat Programul pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027 (PAP) al Romaniei

07-12-2022 Pesti

Comisia Europeana a aprobat Programul pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027 (PAP) al Romaniei

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a primit aprobarea Comisiei Europene privind Programul pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027. Alocarea financiara totala, pentru perioada de programare 2021 -2027 acordata Romaniei pentru acest program, este de 232.072.724,00 milioane euro, din care contributia UE reprezinta 162.450.905,00 milioane euro. Mai multe>>

Acord privind cotele de pescuit UE pentru 2022. Romania: 75 tone la calcan si 3442,50 tone la sprot la Marea Neagra

16-12-2021 Pescuit

Acord privind cotele de pescuit UE pentru 2022. Romania: 75 tone la calcan si 3442,50 tone la sprot la Marea Neagra

MADR, prin Reprezentanta Permanenta a Romaniei pe langa Uniunea Europeana, informeaza ca s-a ajuns la un acord politic, in dimineata zilei de marti 14 decembrie, pentru stabilirea cotelor de pescuit ale Uniunii Europene. Astfel, in cadrul Propunerii de Regulament al Consiliului de stabilire a pescuitului pentru anul 2022 ale oportunitatilor pentru anumite stocuri de peste si grupuri de stocuri de peste, aplicabile in Marea Mediterana si Marea Neagra, Romania a reusit mentinerea cotelor de 75 ton... Mai multe>>

Controlul oficial in domeniile productiei pestelui si produselor din pescuit auditat de Comisia Europeana

05-10-2021 Pesti

Controlul oficial in domeniile productiei pestelui si produselor din pescuit auditat de Comisia Europeana

O echipa de experti ai Comisiei Europene, asistati de reprezentanti ai ANSVSA, a auditat, in perioada 20 septembrie – 1 octombrie, sistemele de control oficial in domeniile productiei si comercializarii pestelui si a produselor de pescuit. Misiunea a analizat structura organizatorica, capacitatea autoritatii competente, sistemele de control oficial implementate in sectoarele pestelui si produselor de pescuit, precum si modul de respectare al standardelor de performanta solicitatate de legis... Mai multe>>

CE propune posibilitatile de pescuit pentru 2022 in Marea Neagra si Marea Mediterana

17-09-2021 Pescuit

CE propune posibilitatile de pescuit pentru 2022 in Marea Neagra si Marea Mediterana

Comisia Europeana a adoptat astazi o propunere privind posibilitatile de pescuit pentru 2022 in Marea Mediterana si in Marea Neagra. Propunerea promoveaza gestionarea durabila a stocurilor de peste din Marea Mediterana si din Marea Neagra si respecta angajamentele politice asumate in declaratia MedFish4Ever si in Declaratia de la Sofia. Ea reflecta ambitia Comisiei de a realiza un pescuit sustenabil in aceste doua bazine maritime, in conformitate cu recent adoptata Strategie pentru 2030 a Comisi... Mai multe>>

Progresele inregistrate in directia pescuitului durabil in UE si posibilitatile de pescuit pentru 2022

10-06-2021 Pescuit

Progresele inregistrate in directia pescuitului durabil in UE si posibilitatile de pescuit pentru 2022

Ieri, Comisia Europeana a adoptat Comunicarea „Catre un pescuit mai durabil in UE: situatia actuala si orientari pentru 2022”. In conformitate cu obiectivele Pactului verde european, pescuitul devine din ce in ce mai durabil, sprijinind tranzitia catre un sistem alimentar sanatos si ecologic al UE si asigurand surse durabile de venituri pentru pescarii din UE, astfel cum se precizeaza in comunicare. Performanta socioeconomica a sectorului ramane buna, in pofida crizei provocate de coronavirus, i... Mai multe>>