Noul plan de actiune francez privind controlul pescuitului este implementat si in Romania

controlul pescuituluiPlanul de actiune se concentreaza asupra sistemului francez de inregistrare a capturilor pentru a se asigura ca datele transmise controlorilor nationali sunt complete, fiabile si disponibile in timp util. Astfel de planuri privind controlul pescuitului se afla in plin proces de elaborare in Portugalia, Bulgaria si Romania.

 

 

 

 

Care este obiectivul acestui plan de actiune?

Planul de actiune prezentat astazi se concentreaza asupra sistemului francez de inregistrare a capturilor pentru a se asigura ca datele transmise controlorilor nationali sunt complete, fiabile si disponibile in timp util. Acesta consolideaza masurile luate deja de Franta, introducand in acelasi timp si alte masuri suplimentare, precum dezvoltarea unor instrumente informatice.

Datele privind capturile sunt raportate de catre pescari, astfel incat autoritatile de control sa poata monitoriza cotele de pescuit si preveni pescuitul excesiv. O raportare solida si fiabila a capturilor va permite garantarea exploatarii sustenabile a stocurilor de peste, contribuind la starea de sanatate a acestora si aducand, in acest fel, beneficii substantiale pescarilor.

Aplicarea uniforma a cotelor si a efortului de pescuit inseamna conditii echitabile pentru pescarii din diferitele tari europene in zonele de pescuit partajate: pescarii vor avea, astfel, acces la resurse de pescuit sustenabile, in baza unui control strict si prompt al activitatii lor.


Care sunt celelalte tari care dispun deja de un plan de actiune?

Inaintea anuntului de astazi, Malta, Spania, Italia si Letonia instituisera deja propriile planuri de actiune, in timp ce alte trei astfel de planuri se afla in plin proces de elaborare in Portugalia, Bulgaria si Romania.


Malta

Planul de actiune maltez, adoptat in 2011, urmareste sa imbunatateasca sistemele de control al pescuitului de ton rosu, ca urmare a deficientelor identificate in monitorizarea capturilor. Malta a fost prima tara care a facut obiectul unei anchete administrative urmate de un plan de actiune, monitorizat impreuna cu Comisia.

Avand in vedere ca activitatile de pescuit in cauza au facut obiectul unui plan de refacere a stocurilor, masurile prevazute in planul de actiune s-au tradus prin cresterea nivelului global de conformitate al Uniunii cu normele ICCAT si prin elaborarea unui plan de gestionare cuprinzand masuri de control aprobat de comunitatea internationala. Printre acestea se numara monitorizarea in timp real si o importanta mobilizare a inspectorilor.

Planul de actiune permite Maltei sa se conformeze planului de refacere a stocurilor de ton rosu pe termen lung al ICCAT.


Spania

Planul de actiune spaniol, adoptat in 2012, a fost declansat de problemele identificate in sistemul de inregistrare a capturilor, in special in ceea ce priveste colectarea tardiva a datelor de control, lipsa de coordonare intre autoritatile de control si lipsa de fiabilitate a datelor.

Deoarece regimul de cote depinde de precizia datelor pentru a preveni pescuitul excesiv, Comisia a colaborat cu autoritatile spaniole pentru a imbunatati functionarea sistemelor acestora. Pe baza planului de actiune, autoritatile spaniole au instituit un mecanism de coordonare intre autoritatile centrale si comunitatile autonome. Astfel, sistemul de inregistrare a capturilor a fost reconfigurat in intregime si au fost dezvoltate instrumente informatice eficace. Alte actiuni concrete intreprinse de Spania includ limitarea posibilitatilor de pescuit pentru navele care si-au depasit cota, de exemplu, in cazul pescuitului de merluciu.

Obiectivul inspectiilor din Spania a fost mult mai bine definit gratie recursului la o strategie de control bazata pe risc si la operatiuni comune ale inspectorilor comunitatilor autonome, Guardia Civil, marina si serviciile nationale de inspectie a activitatilor de pescuit. Acest lucru a redus semnificativ riscul pescuitului excesiv de macrou in comparatie cu anii precedenti.


Italia

Planul de actiune al Italiei, adoptat in 2013, este axat pe remedierea catorva disfunctii in monitorizarea, controlul si inspectia activitatilor de pescuit in temeiul PCP identificate in 2010 si 2011, inclusiv utilizarea setcilor in deriva ilegale.

El se concentreaza in principal pe sisteme de control al pescuitului de specii cu migratie extinsa. Prin urmare, s-au intensificat activitatile de control al pescuitului de specii pelagice mari, atat in cadrul planului de refacere a stocurilor de ton rosu, cat si in timpul sezoanelor inchise pentru peste-spada.

Procedurile de sanctionare privind setcile in deriva au fost, de asemenea, incluse in planul de actiune, care se afla, in prezent, in prima sa etapa de punere in aplicare.


Letonia

In urma auditurilor Comisiei, care au scos la iveala deficiente in sistemul de control, in special in ceea ce priveste structura sa administrativa si disponibilitatea resurselor, a fost conceput un plan de actiune in colaborare cu autoritatile letone.

Planul de actiune al Letoniei, adoptat in 2013, a permis inregistrarea unor progrese semnificative in alocarea de resurse umane suplimentare si stabilirea unor structuri administrative, legale si tehnice pentru punerea in aplicare a normelor PCP. Structurile informatice au fost de asemenea imbunatatite, iar procedurile de control modernizate.

O ancheta administrativa este in curs de desfasurare in Bulgaria si in Romania pentru a aborda deficientele identificate in ceea ce priveste pescuitul de calcan. Obiectivul este de a dobandi o mai buna intelegere a cauzelor profunde ale acestor deficiente, cu scopul de a identifica masuri de remediere concrete care vor fi aplicate pe baza unui calendar stabilit de comun acord. In functie de rezultate, ar putea fi adoptate planuri de actiune in timp util.


Cum sunt create planurile de actiune? Ce se intampla daca un stat membru nu respecta angajamentele asumate in cadrul planului de actiune?

Daca un stat membru nu ia masurile necesare in termenele stabilite in planul de actiune sau masurile luate sunt insuficiente, Comisia poate sa demareze proceduri de constatare a neindeplinirii obligatiilor.


Ce roluri le revin partilor implicate in sistemul UE de control al pescuitului?

Regulile si sistemele de control din domeniul pescuitului sunt convenite la nivelul UE, dar sunt implementate de autoritatile nationale si de inspectorii din statele membre ale UE. Regulile sunt aplicate in mod curent de autoritatile nationale: inspectorii nationali verifica, de exemplu, tipul de echipament de pescuit folosit, sau numarul tonelor de peste capturat si debarcat.

Pentru a incuraja o mai stransa colaborare si schimbul de bune practici, Agentia Comunitara pentru Controlul Pescuitului (ACCP) din Vigo, Spania, organizeaza campanii comune de control, in cadrul carora inspectori din diverse tari ale UE lucreaza impreuna.

Comisia dispune de propriul corp de inspectori, care insa nu controleaza direct pescarii. Rolul acestora este mai curand acela de a inspecta sistemele de control instituite de statele membre si de a se asigura ca normele PCP sunt puse in aplicare in mod efectiv si echitabil la nivelul intregii Uniuni. In aceasta calitate, ei participa, de asemenea, la inspectii nationale.


Care sunt masurile de control luate de Comisie dupa intrarea in vigoare a regulamentului?

Comisia a abordat problemele de neconformitate prin emiterea a 45 de scrisori de avertizare-pilot catre statele membre care facusera in prealabil obiectul unor proceduri de constatare a neindeplinirii obligatiilor. Majoritatea acestor cazuri au fost rezolvate in mod satisfacator.

Cu toate acestea, deficientele sistemice in materie de control identificate in cadrul auditurilor nu pot fi abordate intotdeauna in mod eficient la nivel individual si necesita un plan de actiune care sa cuprinda un set de masuri corective complementare. Rezultatele acestor eforturi sunt vizibile in prezent in planul de actiune francez, precum si in planurile similare adoptate in prealabil in Malta, Spania, Italia si Letonia si in cele trei planuri in curs de elaborare, din Portugalia, Bulgaria si Romania. Toate acestea constituie foi de parcurs concrete si detaliate pentru imbunatatirea sistemelor de control.

Obiectivul a fost acela de a se indeparta de cazurile care implica probleme structurale necesitand adaptari la sisteme administrative complexe, in favoarea unei metode de lucru care sa presupuna mai multa cooperare si colaborare cu statele membre decat in cazurile traditionale de constatare a neindeplinirii obligatiilor, ceea ce poate necesita o perioada mai lunga de timp inainte de a produce rezultate concrete pe teren. Planurile de actiune sunt o modalitate de a demonstra aceasta abordare. In plus, pentru a fi in masura sa evalueze realitatea de pe teren, Comisia desfasoara atat inspectii anuntate cat si inopinate in statele membre.

Printre alte etape importante in cadrul procesului de elaborare a Regulamentului privind controlul, se numara inspectiile coordonate prin intermediul planurilor de desfasurare comune si al programelor de schimb de date intre statele membre si Agentia Europeana pentru Controlul Pescuitului. In plus, va fi instituit un nou grup de experti privind conformitatea in domeniul pescuitului, in urma reformei PCP, pentru a permite Comisiei si statelor membre sa consolideze si sa simplifice controlul punerii in aplicare, in mod deschis si transparent.


Controlul este finantat de Fondul european pentru pescuit si afaceri maritime?

Da, noul buget al FEPAM consacrat controlului, fixat la 690 milioane EUR, reprezinta aproape dublul sumei puse anterior la dispozitie. Din aceasta suma, 580 de milioane EUR au fost alocate pentru a sprijini elaborarea unor programe de control, cum ar fi planurile de actiune mentionate mai sus.


Regulamentul privind controlul va fi revizuit in curand?

Conform prevederilor Regulamentului privind controlul, la fiecare cinci ani, statele membre prezinta Comisiei un raport privind punerea in aplicare a prezentului regulament, in urma caruia Comisia elaboreaza la randul sau un raport pe care il inainteaza Parlamentului European si Consiliului. Prin urmare, statele membre trebuie sa trimita primul lor raport Comisiei pana la data de 1 ianuarie 2015. Primul raport si prima evaluare a Comisiei sunt, deci, prevazute pentru 2015.

Mai multe informatii >>>


Comisia EuropeanaNoutati

Pescuitul recreativ in habitatele piscicole naturale se va desfasura pe baza permiselor de pescuit

16-12-2016 Pescuit

Pescuitul recreativ in habitatele piscicole naturale se va desfasura pe baza permiselor de pescuit

Conform prevederilor art. 23, alin.(1) din Ordonanta de Urgenta nr. 85/23.11.2016, pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 23/2008 privind pescuitul si acvacultura: "pescuitul recreativ in habitatele piscicole naturale se practica in baza unui permis de pescuit emis de catre beneficiarul contractului de utilizare a resurselor acvatice vii in scop recreativ." Mai multe>>

Pescuitul in Marea Neagra: Consiliul European stabileste limitele de captura pentru 2017

12-12-2016 Pescuit

Pescuitul in Marea Neagra: Consiliul European stabileste limitele de captura pentru 2017

Consiliul European a convenit, in 12 decembrie 2016, cu privire la posibilitatile de pescuit pentru cele mai importante stocuri de peste din punct de vedere comercial din Marea Neagra pentru 2017. Aceasta decizie afecteaza Bulgaria si Romania. Mai multe>>

Actiuni IGPR pentru protejarea fondului piscicol

02-12-2016 Pescuit

Actiuni IGPR pentru protejarea fondului piscicol

Politia Romana actioneaza permanent pentru prevenirea si combaterea faptelor de braconajului piscicol. In primele 10 luni ale acestui an, politistii au confiscat peste 26 de tone de peste, au indisponibilizat aproape 100 de ambarcatiuni si motoare de ambarcatiuni, precum si peste 2.000 de plase monofilament. De asemenea, au fost aplicate 880 de amenzi contraventionale, in valoare de 210.000.000 de lei. Mai multe>>

Conditii mai bune de lucru pentru pescari: Consiliul UE aproba acordul dintre partenerii sociali

14-10-2016 Pescuit

Conditii mai bune de lucru pentru pescari: Consiliul UE aproba acordul dintre partenerii sociali

La 13 octombrie, Consiliul a aprobat o directiva care confera efecte juridice unui acord intre partenerii sociali ai UE (Cogeca, ETF si Europeche) in sectorul pescuitului maritim. Acordul partenerilor sociali permite aplicarea Conventiei OIM din 2007 privind munca in domeniul pescuitului sa se aplice in cadrul UE. Mai multe>>

Alfredo Seafood: Piata de peste din Romania a crescut cu 3%, la 350 milioane de euro

26-07-2016 Pesti

Alfredo Seafood: Piata de peste din Romania a crescut cu 3%, la 350 milioane de euro

Piata de peste si fructe de mare din Romania este pe un trend ascendent incepand cu 2013, conform estimarilor Romfood Trading, unul dintre principalii importatori si distribuitori de produse din peste si fructe de mare din Romania si dezvoltator al brandului Alfredo Seafood. Conform unui studiu realizat de Romfood Trading, in ultimul an (ian. – dec. 2015) cresterea pietei de produse din peste si fructe de mare a fost de 3%, piata ajungand la o valoare de 350 milioane euro. Mai multe>>

Statele portuare isi unesc eforturile pentru eradicarea pescuitului ilegal, nedeclarat si nereglementat

14-07-2016 Pescuit

Statele portuare isi unesc eforturile pentru eradicarea pescuitului ilegal, nedeclarat si nereglementat

Directorul general al Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), Jose Graziano da Silva a publicat recent un editorial care abordeaza impactul acordului initiat de FAO pentru prevenirea pescuitului ilegal prin reglementari portuare si colaborare interguvernamentala. Acordul vizeaza si porturile adminstrate de Romania precum si pescuitul ilegal din Marea Neagra. Mai multe>>

Consumul global de peste pe cap de locuitor a depasit 20 de kilograme, pentru prima data in istorie

09-07-2016 Pesti

Consumul global de peste pe cap de locuitor a depasit 20 de kilograme, pentru prima data in istorie

Consumul global de peste pe cap de locuitor, pentru prima data in istorie, a depasit 20 de kilograme pe an, datorita cresterii semnificative a ofertei de produse de acvacultura si a cererii consistente, a capturilor record pentru anumite specii si a pierderilor reduse, se arata in raportul FAO publicat la 7 iulie. Noul raport FAO intitulat "Situatia Mondiala a zonelor de Pescuit si Acvacultura" recomanda sa fie depuse eforturi considerabile pentru reducerea pescuitului excesiv inclusiv pentru re... Mai multe>>

Cooperare Romania - Moldova pentru protectia resurselor piscicole si reglementarea pescuitului

07-07-2016 Pesti

Cooperare Romania - Moldova pentru protectia resurselor piscicole si reglementarea pescuitului

In perioada 27-28 iunie a.c., a avut loc la Stanca sedinta Grupului mixt de lucru, responsabil pentru aplicarea eficienta a prevederilor Acordului intre Guvernul Republicii Moldova si Guvernul Romaniei pentru cooperarea in domeniul protectiei resurselor piscicole si reglementarea pescuitului pe raul Prut si in lacul de acumulare Stanca-Costesti. Mai multe>>

S-a depistat prezenta larvelor de Anisakis in merluciul congelat cu origine Spania

13-05-2016 Pesti

S-a depistat prezenta larvelor de Anisakis in merluciul congelat cu origine Spania

In data de 03.05.2016, prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje a fost primita o notificare din partea DSVSA Ilfov privind infestarea cu paraziti a produsului “trunchi de merluciu congelat” cu origine Spania. Transportul cu acest tip de produs era alcatuit din 6 loturi, in cantitate totala de 23.060 de kg. Mai multe>>

CE adopta propunerea de imbunatatire a conditiilor de munca in sectorul pescuitului

29-04-2016 Pescuit

CE adopta propunerea de imbunatatire a conditiilor de munca in sectorul pescuitului

Astazi, in urma unui acord al partenerilor sociali cu privire la conditiile de munca din sectorul pescuitului, Comisia Europeana transpune acordul intr-o propunere legislativa de directiva. Odata adoptata de Consiliu, aceasta directiva va pune in aplicare acordul partenerilor sociali care le asigura un nivel mai ridicat de protectie pescarilor din UE. Mai multe>>

Modificari privind pescuitul in scop familial al scrumbiei

20-04-2016 Pescuit

Modificari privind pescuitul in scop familial al scrumbiei

Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii informeaza ca in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 292/ 18.04.2016 a fost publicat Ordinul nr. 546/ 716 aprilie 2016 pentru modificarea Ordinului ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale si al ministrului mediului, apelor si padurilor nr. 154/ 204/ 2016 privind stabilirea perioadelor si zonelor de prohibitie a pescuitului, precum si a zonelor de protectie a resurselor acvatice vii in anul 2016. Mai multe>>