Fondul European de Pescuit (1)

(Axa 2) Acvacultura, procesarea si marketingul piscicol si a produselor de acvacultura:

  • Investitii in acvacultura si masuri eligibile;
  • Suport pentru masurile de acva-mediu;
  • Masurile de sanatate publica si animala;
  • Investitii in procesare si marketing si masuri eligibile..

 


Investitii in acvacultura

Fondul European pentru Piscicultura, poate sprijini investitiile in acvacultura cuprinse in obiectivele specifice pentru a fi incluse in planurile strategice nationale.

Astfel de investitii pot acoperi constructii, extinderi, echipament si modernizari de instalatii de productie, in special in scopul imbunatatirii conditiilor legate de igiena, sanatatea umana sau animala si calitatea produselor sau reducerea impactului negativ asupra mediului. Transferul proprietatii unei afaceri nu este eligibil pentru un ajutor comunitar.

In cazul investitiilor ce sunt realizate in scopul garantarii conformitatii cu standardele comunitare recent introduse pentru mediu, sanatatea umana sau animala, igiena sau bunastarea animala, ajutorul poate fi acordat in scopul garantarii conformitatii cu acele noi standarde doar in cadrul unor limite temporale stabilite prin legislatia comunitara.

Fondul nu poate sa ajute investitiile menite sa creasca productia acelor produse care nu au o piata normala de desfacere sau care au efecte adverse asupra politicii pentru conservarea resurselor piscicole.

Ajutorul nu poate fi acordat pentru acele proiecte prevazute in Anexa II a Directivei 85/337 a Comisiei.

 

Masuri eligibile

Fondul poate sa ajute investitiile ce au ca scop unul dintre urmatoarele obiective:

· diversificarea indreptata spre noile specii si producerea speciilor cu prospecte de piata bune;

· implementarea metodelor de crestere cu impact in reducerea aspectelor negative asupra mediului comparabile cu bunele practici in sectorul piscicol suport pentru principalele activitati traditionale de acvacultura pentru prezervarea atat a structurii sociale si economice, dar si de mediu;

· masurile de interes comun legate de acvacultura asa cum sunt ele prevazute in capitolul III al acestui titlu si traininguri vocationale compenensarea pentru utilizarea acelor metode de protectie si conservare a mediului;

· implementarea masurilor ce fac referire la sanatatea publica si animala.

Ajutoarele pentru investitii pot fi rezervate pentru afacerile mici.

 

Suport pentru masurile de acva-mediu

Fondul poate sprijini acordarea compensatiilor pentru utilizarea acelor metode de productie de acvacultura ce ajuta la protejarea si imbunatatirea cat si la conservarea mediului in vederea indeplinirii obiectvelor comunitatii, obiective ce sunt relationate pentru pescuit si mediu.

Scopul acestui spijin este acela de a promova:

· acele forme de acvacultura ce cuprind protectia si intensificarea protectiei mediului, resurselor naturale, diversitatea genetica si managementul zonelor pitoresti si a celor cu caracteristici traditionale pentru acvacultura;

· participarea la schema de eco-management si audit a Comunitatii creata prin Regulamentul 761/2001 a Parlamentului European si Consiliului;

· acvacultura organica practicata in sensul prevederilor Regulamentului 2092/1991 in scopul primirii granturilor prevazute in acest Art., promotorii proiectului trebuie sa indeplineasca cerintele de acva-mediu pentru minim 5 ani care merg mai departe prin simpla aplicare a bunelor practici de acvacultura . Beneficiile unor astfel de angajamente pot fi demonstrate de o evaluare de impact ex-ante prin a fi condusa de un organism desemnat de Statul Membru.

Suma maxima anuala totala a grantului public ce poate fi perceputa ca o compensatie pentru acva-mediu trebuie sa fie definite de fiecare Stat Membru in propriul Program Operational pe baza urmatoarelor criterii:

  • pierderea veniturilor asumate
  • costurile aditionale care rezulta din aplicarea metodelor de acvacultura
  • necesitatea asigurarii unui sprijin financiar pentru terminarea proiectului.

 

Masurile de sanatate publica si animala

Fondul poate ajuta :

· in acordarea de compensatii pentru fermierii ce produc crustacee pentru suspendarea temporara a recoltei de moluste. Durata maxima pentru aceste compensari poate fi de 6 luni, perioada cuprinsa in intervalul anilor 2007-2013.

Compensatiile pot fi acordate acolo unde contaminarea molustelor ce au ca proliferare producerea de toxine plancton sau prezenta planctonului, ce contine biotoxine pentru scopuri de protectie a sanatatii publice, suspensia recoltei:

· mai mult de patru luni consecutiv sau;

· unde pierderea suferita ca rezultat al suspendarii sumelor obtinute din recolta la mai mult de 35% din cifra de afaceri anuala a afacerii respective, calculata pe baza cifrei de afaceri medii a afacerii peste precedentii trei ani.

· finantare pentru eradicarea riscurilor patologice in acvacultura unde un plan de abatorizare este aprobat de Comisie in termini legali prin decizia 90/424.

 

Investitii in procesare si marketing

Fondul poate sprijini in cadrul unor strategii specifice, sa fie incluse in planurile de strategie nationala, investitiile in procesare pentru consumul uman direct si in marketingul produselor piscicole si a produselor de acvacultura. Acest ajutor este restrictionat la intreprinderile mici si micro.

Astfel de investitii pot acoperii constructia, extinderea, echiparea si modernizarea afacerii, in special cele care au in vedere imbunatatirea conditiilor de igiena, de sanatate umana si animala si calitatea produselor sau reducerea impactului negativ asupra mediului. Transferul proprietatii afacerii nu este eligibil ca un ajutor comunitar.

In cazul investitiilor realizate in scopul garantarii conformitatii cu recentele standarde ale comunitatii ce fac referire la mediu, sanatatea umana si animala, igiena si bunastarea animala, ajutorul poate fi acordat pentru garantarea conformitatii pentru noile standarde doar in cadrul unui interval temporal limita stabilita de legislatia comunitara.

 

Masuri eligibile in procesare si marketing

Fondul trebuie sa sprijine investitiile in domeniul procesarii si marketingul pentru constructii, extensii si modernizarea firmelor.

Investitii prevazute in paragraful1 pot contribui la prezervarea sau cresterea fortei de munca angajate in sectorul piscicol cat si achizitionarea unuia sau mai multora din urmatoarele obiective:

· imbunatatirea conditiilor de lucru si training vocational

· imbunatatirea si modernizarea sanatatii publice si conditiilor de igiena sau calitatea produselor;

· reducerea impactelor negative asupra mediului;

· ajutorul pentru imbunatatirea utilizarii speciilor putin folosite prin produse si deseuri;

· aplicarea noilor tehnologii sau dezvoltarea comertului;

marketingul produselor principale provenite din debarcarea flotei locale;

Ajutorul comunitatii nu poate fi alocat pentru acele investitii care vizeaza comertul cu amanuntul.


Noutati

Productia de acvacultura din UE bate pasul pe loc, in ciuda unei finantari considerabile

21-11-2023 Pesti

Productia de acvacultura din UE bate pasul pe loc, in ciuda unei finantari considerabile

Desi cadrul UE pentru promovarea dezvoltarii durabile a acvaculturii in statele membre s-a imbunatatit, finantarea mult mai mare pusa la dispozitie nu a adus rezultate concrete, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat recent. De fapt, se pare ca productia de acvacultura din UE a ramas pe loc.  Mai multe>>

Aspectele discutate de reprezentantii sectorului pescaresc cu ministrul agriculturii

13-07-2023 Pescuit

Aspectele discutate de reprezentantii sectorului pescaresc cu ministrul agriculturii

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Florin-Ionut Barbu, a primit miercuri, 12 iulie 2023, la sediul MADR o delegatie a Asociatiei Nationale a Producatorilor din Pescarie ROMFISH si a Patronatului Pestelui din Romania. Principalele teme ridicate au vizat: finantarile europene in contractele derulate prin POPAM, situatia terenurilor neconcesionate pe care sunt amplasate amenajari piscicole aflate in administrarea Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura, tarifele apei si aut... Mai multe>>

O masura propusa de Comisia Europeana ingreuneaza inutil activitatea acvacultorilor

09-07-2023 Pesti

O masura propusa de Comisia Europeana ingreuneaza inutil activitatea acvacultorilor

Comisia Europeana risca sa sugrume acvacultura europeana, obligandu-i pe toti acvacultorii care produc peste 100 de tone de peste pe an sa le raporteze in Portalul Emisiilor Industriale. Propunerea e aberanta, avand in vedere ca exista subramuri din acvacultura - cum ar fi cresterea scoicilor - care nu doar ca nu genereaza emisii, dar le absorb pe cele din aer, transformandu-le in nutrienti importanti pentru mediul acvatic. Mai multe>>

Pescuitul de la Marea Neagra, in pericol de disparitie, sub noile propuneri legislative europene

12-05-2023 Pescuit

Pescuitul de la Marea Neagra, in pericol de disparitie, sub noile propuneri legislative europene

Razboiul din Ucraina a redus cu 80% cantitatea de peste recoltata de pescarii romani, din Marea Neagra. In plus, minele plutitoare si exercitiile militare ingreuneaza si mai tare accesul vaselor la zonele in care se afla stocurile de peste. Europarlamentarul Carmen Avram a solicitat Comisiei Europene sa tina cont de situatia delicata in care se afla sectorul romanesc, atunci cand va analiza planul national de actiune pentru protejarea si restaurarea naturii. Mai multe>>

Cadrul general de implementare a Programului pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027

15-03-2023 Pesti

Cadrul general de implementare a Programului pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a postat pe site-ul insitutiei, in sectiunea Transparenta decizionala, un proiect de Hotarare de Guvern prin care se stabileste cadrul general de implementare a operatiunilor cofinantate din Fondul European pentru Afaceri Maritime, Pescuit si Acvacultura prin Programul pentru Acvacultura si Pescuit (PAP) 2021-2027. Mai multe>>

Carmen Avram: micii pescari de la Marea Neagra amenintati cu disparitia

24-01-2023 Pescuit

Carmen Avram: micii pescari de la Marea Neagra amenintati cu disparitia

Dezvoltarea haotica a zonelor de coasta, concurenta neloiala acerba a flotelor de pescuit din tarile vecine si inactivitatea din timpul pandemiei au adus pescarii romani la limita supravietuirii. Iar razboiul din Ucraina, care ii impiedica sa iasa in larg, le-ar putea da lovitura fatala. Mai multe>>

Comisia Europeana a aprobat Programul pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027 (PAP) al Romaniei

07-12-2022 Pesti

Comisia Europeana a aprobat Programul pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027 (PAP) al Romaniei

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a primit aprobarea Comisiei Europene privind Programul pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027. Alocarea financiara totala, pentru perioada de programare 2021 -2027 acordata Romaniei pentru acest program, este de 232.072.724,00 milioane euro, din care contributia UE reprezinta 162.450.905,00 milioane euro. Mai multe>>

Acord privind cotele de pescuit UE pentru 2022. Romania: 75 tone la calcan si 3442,50 tone la sprot la Marea Neagra

16-12-2021 Pescuit

Acord privind cotele de pescuit UE pentru 2022. Romania: 75 tone la calcan si 3442,50 tone la sprot la Marea Neagra

MADR, prin Reprezentanta Permanenta a Romaniei pe langa Uniunea Europeana, informeaza ca s-a ajuns la un acord politic, in dimineata zilei de marti 14 decembrie, pentru stabilirea cotelor de pescuit ale Uniunii Europene. Astfel, in cadrul Propunerii de Regulament al Consiliului de stabilire a pescuitului pentru anul 2022 ale oportunitatilor pentru anumite stocuri de peste si grupuri de stocuri de peste, aplicabile in Marea Mediterana si Marea Neagra, Romania a reusit mentinerea cotelor de 75 ton... Mai multe>>

Controlul oficial in domeniile productiei pestelui si produselor din pescuit auditat de Comisia Europeana

05-10-2021 Pesti

Controlul oficial in domeniile productiei pestelui si produselor din pescuit auditat de Comisia Europeana

O echipa de experti ai Comisiei Europene, asistati de reprezentanti ai ANSVSA, a auditat, in perioada 20 septembrie – 1 octombrie, sistemele de control oficial in domeniile productiei si comercializarii pestelui si a produselor de pescuit. Misiunea a analizat structura organizatorica, capacitatea autoritatii competente, sistemele de control oficial implementate in sectoarele pestelui si produselor de pescuit, precum si modul de respectare al standardelor de performanta solicitatate de legis... Mai multe>>

CE propune posibilitatile de pescuit pentru 2022 in Marea Neagra si Marea Mediterana

17-09-2021 Pescuit

CE propune posibilitatile de pescuit pentru 2022 in Marea Neagra si Marea Mediterana

Comisia Europeana a adoptat astazi o propunere privind posibilitatile de pescuit pentru 2022 in Marea Mediterana si in Marea Neagra. Propunerea promoveaza gestionarea durabila a stocurilor de peste din Marea Mediterana si din Marea Neagra si respecta angajamentele politice asumate in declaratia MedFish4Ever si in Declaratia de la Sofia. Ea reflecta ambitia Comisiei de a realiza un pescuit sustenabil in aceste doua bazine maritime, in conformitate cu recent adoptata Strategie pentru 2030 a Comisi... Mai multe>>

Progresele inregistrate in directia pescuitului durabil in UE si posibilitatile de pescuit pentru 2022

10-06-2021 Pescuit

Progresele inregistrate in directia pescuitului durabil in UE si posibilitatile de pescuit pentru 2022

Ieri, Comisia Europeana a adoptat Comunicarea „Catre un pescuit mai durabil in UE: situatia actuala si orientari pentru 2022”. In conformitate cu obiectivele Pactului verde european, pescuitul devine din ce in ce mai durabil, sprijinind tranzitia catre un sistem alimentar sanatos si ecologic al UE si asigurand surse durabile de venituri pentru pescarii din UE, astfel cum se precizeaza in comunicare. Performanta socioeconomica a sectorului ramane buna, in pofida crizei provocate de coronavirus, i... Mai multe>>