Nunta traditionala romaneasca pentru doi tineri din Coreea de Sud, stabiliti in New York

Nunta traditionala romaneasca pentru doi tineri coreeniVechi traditii romanesti sunt readuse la viata printr-o nunta traditionala organizata in satul Corbi din judetul Arges.

 

 

 

 

 


La inceput de toamna, pe 2 septembrie un cuplu tanar de sud-coreeni, stabiliti in New York si-au unit destinele printr-o nunta traditionala romaneasca, asa cum se faceau acum 100 de ani, in satul Corbi din Judetul Arges. La nunta au luat parte mamele celor doi tineri si aproximativ 40 de sateni. Atmosfera a fost ca acum 100 de ani, toti participantii la nunta, inclusiv mirii au purtat costume traditionale, s-a gatit la tuci, s-a cantat la fluier, s-a mers si pe jos, s-au facut hore si la toata povestea aceasta a luat parte si codrul viu al locurilor. Totul a fost organizat cu multa pasiune de un grup de tineri pasionati organizati intr-o agentie de turism numita Pure Romania.


Cum a inceput totul?

Povestea Pure Romania a inceput in acest an, fiind un proiect menit sa contribuie la ameliorarea imaginii de tara a Romaniei si sa ofere o serie de experiente in Romania turistilor din exterior. Pe site-ul Pure Romania exista din luna mai un articol despre o nunta traditionala organizata in Bucovina.

Cei doi tineri din New York isi doreau o nunta speciala, o nunta prin care sa depaseasca barierele culturale impuse de locul de nastere sau de resedinta. Astfel au cautat posibilitatea de a organiza o nunta undeva departe, intr-un mod cat mai original, mai pur si cat mai incarcat de sens. Cautand pe internet solutii au ajuns la Pure Romania.


Cum a fost organizat totul?

Nunta traditionala romaneasca pentru doi tineri coreeni 2Foarte repede cei doi tineri s-au imprietenit cu organizatorii si au inceput impreuna sa planifice nunta traditionala. Initial au analizat impreuna o serie de nunti traditionale vechi, portul national romanesc din mai multe zone ale tarii, posibile locuri pentru gazduirea evenimentului, au discutat despre mancarea traditionala, despre muzica traditionala si despre religia ortodoxa si semnificatia ei in viata taranului roman.

“La Pure Romania facem totul foarte strict, apreciem seriozitatea germana si incercam sa o imitam intru totul. Chiar daca proiectul a devenit unul personal am planificat totul pana la cel mai mic detaliu. De exemplu, pentru mire am construit de la zero costumul, reproducand un costum de acum 70 de ani." Alexandru Grigorescu, organizator.

S-au schimbat zeci de mesaje, s-au construit si reconstruit zeci de planuri, s-au ajustat si reajustat o serie de elemente in cele 3 luni premergatoare evenimentului. Planificarea buna a contat enorm in succesul proiectului.


Evenimentul

Nunta traditionala romaneasca pentru doi tineri coreeni 3Nunta a avut loc pe data de 2 septembrie. Mirii au fost cazati intr-o gura de rai, la o pensiune de pe Valea Raului Doamnei, asezata departe de sate, izolata de lumea noua, inconjurata de o padure de brad, langa un lac in care se oglindeste in fiecare dimineata cu blandete soarele. In ziua nuntii s-a pornit devreme spre locul in care a avut loc prima sedinta foto, casa Mamei Uta, una dintre cele mai vechi case din satul Corbi, veche de aproape 150 de ani, intrata in patrimoniul national. Acesta era locul ideal pentru debut. Ca un leagan al unei civilizatii pure, ascunsa pe vaile ce curg dinspre Carpati, aceasta casa speciala prin poveste si prin asezarea langa Manastirea Corbii de Piatra devenea pentru cei doi tineri un izvor de sens si de binecuvantare.

Pentru a face acest eveniment memorabil, mirii au avut o sedinta foto si la Cetatea Poienari (Cetatea lui Dracula). Ideea a fost una inedita, usor dificil de pus in practica datorita celor 1400 de trepte care trebuiau urcate, dar cu un simbolism puternic. In felul acesta, mirii au legat povestea lor de istoria veche de peste 500 de ani a locului.

Nunta a continuat cu primirea unei binecuvantari la Manastirea Corbii de Piatra. Fara a implica preoti, pentru ca tanarul cuplu nu este ortodox, s-a mers la biserica pentru a culege simtamantul Domnului chiar in casa sa.

Cu intreg alaiul, format de oameni din satul Corbi, imbracati traditional si plini de har si de bucurie s-a mers inapoi spre gura de rai unde a fost organizata masa festiva.

Aproximativ 40 de oameni au luat parte la aceasta ceremonie. S-au consumat bucate traditionale gatite la tuci, s-a amenajat o masa campeneasca impodobita cu stergare traditionale, s-au amenajat decoruri de poveste cu baloti de fan, roti de care si o serie de alte elemente traditionale. Mirii cat si familiile lor au invatat pasii de dans traditional si au jucat hora pana spre miezul noptii.

Satenii din Corbi au dansat cu maiestrie si au cantat cantece vechi de haiduci acompaniati de un cantaret la fluier. Atmosfera a fost una de basm, fericirea se citea pe fata tuturor.


Un pas mai departe

Evenimentul a fost unul extrem de important pentru toti cei implicati. O serie de persoane din grupul satenilor din Corbi au imbracat costumul traditional dupa zeci de ani. A fost o bucurie imensa, un prilej foarte puternic de reintoarcere la valori seculare, la un mod de viata simplu dar capabil sa aduca fericirea aceea care dureaza.

"Sigur toti cei implicati vor mai dori sa mai existe astfel de evenimente. Romania autentica are enorm de castigat in urma acestui eveniment. Toti cei implicati sper sa deschida ochii romanilor si sa ii ajute sa vada frumusetea valorilor pe care aceasta tara le ofera." Alexandru Puscatu, organizator

Experienta pentru cei doi miri si familiile lor a fost una totala. Sunt profund impresionati de Romania, de oamenii din aceste locuri si spera sa se intoarca foarte curand. “Sunt extrem de incantati de traditiile noastre, le este dor de oamenii pe care i-au intalnit in Corbi si nu in ultimul rand de bucatele noastre traditionale. Intr-adevar a fost un eveniment important pentru ei, dar si pentru noi ceilalti vreau sa cred ca a fost o experienta inedita, datatoare de energii pozitive si caldura sufleteasca.” Alexandru Puscatu – organizator



Ce urmeaza?

Organizatorii au speranta ca activitatile lor de constructie a unei imagini competitive de tara a Romaniei sa devina din ce in ce mai cunoscute si sa aprinda lumina in sufletele celor care cu adevarat cred in valorile pe care aceasta tara le are la baza. "In constructia unui brand de tara cea mai importanta componenta este reprezentata de “populatia interna”. Daca oamenii vor intelege comoara pe care o au, cu siguranta Romania de maine va fi o casa buna pentru ei si pentru cei ce vor veni." Alexandru Grigorescu, organizator

Detalii complete precum si o serie de filmari de la eveniment se pot vedea pe pagina oficiala Pure Romania - Traditional Wedding. Fotografiile si filmarile au fost realizate de agentia de fotografie full service - FotografulTAU


Despre Pure Romania

Pure Romania este un proiect menit sa contribuie la ameliorarea imaginii de tara a Romaniei si sa ofere o serie de experiente memorabile in Romania turistilor din exterior.

Mai multe detalii puteti citi pe site-ul oficial - Pure Romania - www.pure-romania.com

 

 

Obiceiuri, traditii, sarbatori

Noaptea Muzeelor la Sate, un eveniment care pune in valoare patrimoniul cultural rural romanesc

31-08-2023 Obiceiuri si traditii

Noaptea Muzeelor la Sate, un eveniment care pune in valoare patrimoniul cultural rural romanesc

Prima editie a evenimentului „Noaptea Muzeelor la Sate” va avea loc in 2 septembrie 2023 si va aduce in prim plan spatii cu valoare istorica si de patrimoniu din satele si comunele din 36 de judete ale Romaniei. „Noaptea Muzeelor la Sate” se va desfasura dupa acelasi tipar ca si „Noaptea Muzeelor”. Vizitatorii vor avea ocazia de a explora colectii si de a afla povesti cu valoare culturala si istorica, reprezentative pentru spatiul rural romanesc. Mai multe>>

Marturiile de nunta, micile cadouri cu semnificatii uriase

26-10-2022 Obiceiuri si traditii

Marturiile de nunta, micile cadouri cu semnificatii uriase

Nunta este un eveniment conturat in jurul unor elemente pline de semnificatie. Fiecare cuplu care alege sa se casatoreasca acorda atentie maxima modului in care arata sala de evenimente, muzicii, mancarurilor, locurilor de la mese, imbracamintii etc.. Mai multe>>

Transhumanta carpatica inscrisa in Inventarul national al elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial

01-11-2020 Obiceiuri si traditii

Transhumanta carpatica inscrisa in Inventarul national al elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale saluta finalizarea procesului de inscriere a elementului cultural Transhumanta carpatica, parte a vietii pastorale traditionale, in Inventarul national al elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial. Acesta este un prim pas, procesul de inscriere a Transhumantei carpatice in Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanitatii UNESCO, fiind de asemenea demarat, in cadrul unui dosar multinational la care participa 10 state. Mai multe>>

Saptamana Haferland - Cel mai mare festival dedicat culturii si traditiilor sasesti din Transilvania

31-07-2020 Obiceiuri si traditii

Saptamana Haferland - Cel mai mare festival dedicat culturii si traditiilor sasesti din Transilvania

Cea de-a opta editie a celui mai mare festival dedicat culturii si traditiilor sasesti din Transilvania, Saptamana Haferland, va avea loc online, in perioada 31 iulie – 2 august, aducand in prim-plan valorile autentice si frumusetea meleagurilor din Tara Ovazului. Tematica acestui an, Traditia continua, a ambitionat cu atat mai mult organizatorii pentru a promova in mediul online cele mai reprezentative initiative din zona, dar si pentru a oferi in continuare o platforma tinerilor artisti si cel... Mai multe>>

Aflati totul despre obiceiul 'Impreunisul – Masurisul Oilor' in Parcul Etnografic Romulus Vuia

22-05-2019 Obiceiuri si traditii

Aflati totul despre obiceiul 'Impreunisul – Masurisul Oilor' in Parcul Etnografic Romulus Vuia

USAMV Cluj-Napoca si Muzeul Etnografic al Transilvaniei, in parteneriat cu GAL Napoca Porolissum si Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj, va invita sa participati sambata, 25 mai 2019, incepand cu ora 11.00, la manifestarea culturala ”Impreunisul – Masurisul oilor in Transilvania traditionala”, care va avea loc in Parcul Etnografic ”Romulus Vuia”, la ”Gospodaria din Maramures”. Mai multe>>

Noaptea de Sanziene la aniversarea editiei a X-a

18-06-2018 Obiceiuri si traditii

Noaptea de Sanziene la aniversarea editiei a X-a

In fiecare an, in preajma solstitiului de vara, calendarul marcheaza Sarbatoarea Sanzienelor care este legata de cultul recoltei, al vegetatiei si al fecunditatii. Asociatia Culturala „Patrimoniu pentru Viitor” va invita sambata, 23 iunie, orele 19.00, sa ne bucuram impreuna de traditia straveche a inceputului de vara. Vino alaturi de noi la o sarbatoare cu muzica, expozitii, ateliere si povesti, gazduita in gradina feerica de pe B-dul Poligrafiei nr. 4. Mai multe>>

Mii de oseni au participat la Sambra Oilor 2018

07-05-2018 Obiceiuri si traditii

Mii de oseni au participat la Sambra Oilor 2018

Pasul Huta dintre Tara Oasului si Maramures este, an de an, gazda uneia dintre cele mai stravechi datini din tara: "Sambra Oilor" - cea mai mare si mai veche serbare campeneasca, legata de ocupatia traditionala a pastoritului. Evenimentul se desfasoara anual in prima duminica a lunii mai, ajungand in acest an la cea de a 62-a editie si bucurandu-se de un real succes. Mai multe>>

a III-a Sarbatoare a Carpatilor celebreaza traditiile ciobanilor valahi din spatiul carpatin

10-09-2017 Obiceiuri si traditii

a III-a Sarbatoare a Carpatilor celebreaza traditiile ciobanilor valahi din spatiul carpatin

In perioada 23-27 august 2017 a fost organizata cea de-a III-a Sarbatoare a Carpatilor, manifestare care a reunit valahii din Carpatii Nordici din Europa. Evenimentul a cuprins si o componenta stiintifica in cadrul careia au fost dezbatute sprijinul logistic/financiar al acestor zone montane ale Carpatilor si pastrarea meseriilor traditionale de ciobani, baci si procesatori de produse ovine. In plus, intrunirea valahilor din Carpati a promovat cazuri de buna practica, prezentari artistice tradit... Mai multe>>

Obiceiul Lolelor din Agnita

26-01-2017 Obiceiuri si traditii

Obiceiul Lolelor din Agnita

Obiceiul "Fuga Lolelor" se desfasoara anual in ultima saptamana din luna ianuarie. Acesta reprezinta o traditie veche de breasla si de carnaval care a apartinut comunitatii sasesti din Agnita. In acest sfarsit de saptamana la Muzeul ASTRA va avea loc o actiune dedicata obiceiului. Mai precis, sambata, 28 ianuarie, intre orele 11 si 14, in Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului se va reconstitui primirea in gospodarie si in casa a Lolelor. Mai multe>>

Traditii la inceput de ianuarie

05-01-2017 Obiceiuri si traditii

Traditii la inceput de ianuarie

Imediat dupa sarbatorile iernii, ne intorcem la muncile gospodaresti, specifice lunii Gerar. Dupa ce trec primele sarbatori Sfantul Vasile (1 ianuarie), Boboteaza (6 ianuarie) si Sfantul Ion (7 ianuarie), satenii incep pregatirile de primavara, chiar daca pamantul este inghetat. Mai multe>>

Traditia impodobirii bradului

16-12-2016 Obiceiuri si traditii

Traditia impodobirii bradului

Ritualul bradului era consacrat in sarbatorile solstitiului de iarna inainte de nasterea lui Hristos. Mai multe>>