Începând cu această lună, Auchan aduce, în premieră, în magazinele sale, uleiurile de măsline ultrapremium, 100% naturale, de la Măslinescu, singura cramă de uleiuri de măsline premiate din România, cu produse curate, de cea mai înaltă calitate, cu trasabilitate controlată, de la moară direct în farfurie, de la cei mai prestigioși producători din lume.
Inițiativa Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale de a organiza, în perioada 8-10 iulie a.c., la Sinaia, un seminar ad-hoc privind relansarea consumului de produse bio din România și rolul marilor rețele de distribuție în acest proces, a fost bine apreciată de producătorii și procesatorii din sectorul bio. Structurile asociative și producătorii prezenți consideră că acest eveniment își va realiza obiectivul central doar dacă va fi începutul unui dialog structurat și al unor colaborări strategice cu marile rețele de distribuție din România.
Odată cu deschiderea României către lume și avalanșa de produse și obiceiuri străine ce a urmat, minunatele mâncăruri și tradiții românești par să-și fi pierdut oarecum din strălucire, mulți considerând că au un aer ușor prăfuit și uncool. Profi ia atitudine și lansează azi o amplă campanie ce readuce la lumină aceste valori, promovând spiritul Via Profi ce conectează comunitatea la micii producători locali care duc mai departe vibrantele noastre tradiții și gusturi bune.
Cu ocazia primei editii a Conventiei Filierelor Auchan, eveniment ce a reunit marti, 27 februarie, zeci de producatori agroalimentari romani, retailerul a prezentat evolutia proiectului de filiere din ultimii 5 ani, principalii piloni ai acestuia, precum si planurile de dezvoltare pe termen lung. In cadrul evenimentului, au fost discutate atat beneficiile oferite producatorilor loc, ali colaboratori, precum si consumatorilor care pot regasi pe rafturile magazinelor Auchan produse autohtone, cu trasabilitate controlata de la samanta pana la raft.
In Sedinta Guvernului din 31 ianuarie 2024 a fost aprobata Ordonanta de urgenta ce prelungeste masura cu caracter temporar de combatere a cresterii excesive a preturilor la unele produse agricole si alimentare pentru o perioada de 60 de zile, de la data intrarii in vigoare a acesteia.
Zitec, lider pe piata de IT & digital marketing in Romania, anunta dezvoltarea noului magazin online al Agrii Romania, cel mai important furnizor de servicii agronomice, tehnologii performante si sfaturi tehnice de pe piata nationala. Dezvoltat pe platforma Magento 2, site-ul vine in ajutorul fermierilor mici sau persoanelor fizice, cu un catalog de produse variat si un proces de plasare a comenzilor simplu si rapid.
In localitatea Paulesti, Prahova, s-a deschis Piata Artizante, un nou concept, revolutionar, ce va transforma modul in care comunitatea locala interactioneaza si face cumparaturi. Inspirata de celebra Piata Torvehallerne din Copenhaga, Artizante se diferentiaza de piata traditionala romaneasca prin faptul ca isi propune sa aduca oamenii impreuna, intr-un mediu prietenos, si sa contribuie la imbunatatirea calitatii vietii prin oferta sa de produse, de la fermieri si artizani locali, precum si prin varietatea de mancaruri preparate, gata de consumat.
Carrefour Romania continua investitiile in dezvoltarea sortimentului de produse locale si incheie parteneriate cu sase noi cooperative agricole din mai multe regiuni ale tarii: Fierbinti, Beius, Ostrov, Targu Secuiesc, Husi si Voinesti. Odata cu extinderea portofoliului de produse din Romania, retailerul atinge pragul de zece furnizori strategici de legume si fructe de provenienta locala, ce pot fi regasite in toate magazinele Carrefour sub eticheta „Gradina Noastra”, personalizata in functie de origine. Aceasta masura se afiliaza misiunii globale Act for Food de promovare a unei alimentatii curate.
Pana la finalul lunii octombrie, in fiecare zi de vineri, sambata si duminica va asteptam in pavilionul expozitional din piata si la taraba dedicata caietelor de retete. Mai mult, am aprovizionat tarabele cu retete din caietele adunate, retete adaptate la ingredientele vanzatorilor si la sezon, am stationat cu procesul de documentare al caietelor in mijlocul oamenilor si am organizat o expozitie prin care impartasim documentarea, povestile si caietele culese.
Proiectul plata cu cardul la piata se extinde in noua orase – Alexandria, Satu Mare, Fagaras, Targu Mures, Timisoara, Tulcea, Vaslui, Bacau si Craiova. 60 de POS-uri vor fi instalate in pietele din aceste localitati, pana la finalul toamnei. Proiectul a fost initiat in 2019 si este dezvoltat de Mastercard si Asociatia Administratorilor de Piete din Romania (AAPR), in colaborare cu Patria Bank.
Activezi in domeniul agroalimentar? Atunci trebuie sa stii ca daca doresti sa comercializezi produse agroalimentare in piete sau targuri este nevoie sa intri in posesia unui certificat de producator. Ce este un certificat de producator si cum poate fi acesta obtinut? Te invitam sa parcurgi articolul urmator pentru a intelege in detaliu ce reprezinta acest certificat, care este rolul sau si de ce este acesta un element esential pentru un producator.
Ieri seara s-a incheiat la Bucuresti Forum de Bun si Bine, primul eveniment CSR integrat dedicat de PROFI atat organizatiilor care fac bine, cat si producatorilor locali, punand in discutie modalitati de sustinere a satului romanesc si a identitatii acestuia.
Am discutat cu Fancsali Erno, managerul proiectului Gradinile Gheorghieni, principalul organizator al targurilor "Satul vine la oras" si proprietarul magazinului de produse locale "Sat in oras".
Reprezentantii Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene si ai Municipiului Bucuresti au efectuat controale tematice in unitatile de vanzare cu amanuntul supuse inregistrarii si controlului sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, in special in unitatile situate in zonele de agrement/ localitatile de interes turistic (unitati de alimentatie publica, pensiuni turistice, unitati de tip carmangerie/ macelarie, unitati de tip hipermarket/ supermarket).
Dorinta de a cumpara produse traditionale de calitate, direct de la sursa, este o preocupare tot mai mare pentru multi consumatori. Si acest lucru se intampla deoarece achizitionarea produselor traditionale direct de la sursa aduce numeroase beneficii, atat pentru consumator, cat si pentru mediul inconjurator si comunitatile locale.
In primele trei saptamani din iulie 2023, pe rafturile magazinelor Lidl, retailerul a avut o prezenta de 99% cartofi si ceapa romanesti, peste 98% leguminoase de provenienta locala, peste 95% rosii romanesti si peste 91% pepeni romanesti. In plus, in 2022, Lidl a colaborat cu 450 de producatori romani inregistrand o crestere de 20% fata de anul precedent.
Producatorii locali din Romania se regasesc de acum reuniti sub platforma Via Profi, prin care oricine poate ajunge sa-i cunoasca si astfel sa se bucure de gustul autentic romanesc pastrat de artizani culinari care aduc retete traditionale sau cauta sa integreze unele noi in patrimoniul gastronomic national.
Macromex, unul dintre jucatorii principali din industria alimentara romaneasca, estimeaza o crestere a cifrei de afaceri in 2023 pentru divizia Horeca cu 20%, pe baza majorarii volumelor de vanzari si a evolutiei pozitive a numarului de clienti. Focusul curent al Macromex se axeaza pe produsele din categoriile strategice: Brutarie si Patiserie, Semipreparate, Produse gatite lent (sous vide), Legume si Cartofi specialitati.
Comisia Europeana actualizeaza standardele de comercializare pentru produsele agroalimentare pentru a raspunde mai bine nevoilor consumatorilor si pentru a tine seama de sustenabilitate. Pe 21 aprilie, Comisia a propus revizuirea standardelor de comercializare existente aplicabile unei serii de produse agroalimentare, cum ar fi fructele si legumele, sucurile de fructe si gemurile, mierea, pasarile de curte sau ouale.
Cifra de afaceri a retailului alimentar a crescut cu aproape 11,7% fata de 2020 si a fost cu 48% peste nivelul din 2017, la 93 de miliarde de lei in 2021. Pentru 2022 analistii KeysFin & RetailZoom estimeaza apropierea de pragul de 108 miliarde de lei pe fondul avansului consumului, dar mai ales al accentuarii presiunilor inflationiste.
Pietele agroalimentare din Romania vin si mai aproape de producatorii locali si de cumparatori, prin proiecte de modernizare si digitalizare. Cu ocazia ȋmplinirii a 10 ani de la ȋnfiintare, Asociatia Administratorilor de Piete din Romania (AAPR) a lansat o platforma online, unde vor fi publicate, periodic, toate informatiile necesare pentru inchirierea /rezervarea spatiului de vanzare din toate entitatile membre. Ȋn acelasi timp, proiectul ,,Plata cu cardul la piata” va fi extins, iar cumparatorii vor putea verifica atestatele producatorilor, prin scanarea codurilor QR de pe standuri.
Pana pe 14 mai 2023, se pot depune proiecte in cadrul celei de a doua editii a competitiei europene EU Organic Awards. Premiile acordate in cadrul EU Organic Awards recompenseaza diferiti actori din sectorul agroalimentar ecologic care au dezvoltat proiecte inovatoare, durabile si care pot constitui o sursa de inspiratie pentru alti antreprenori si are ca rezultat o valoare adaugata reala pentru productia si consumul de alimente ecologice, in conformitate cu Planul de actiune al UE pentru dezvoltarea productiei ecologice.
Interesele producatorilor locali si ale fermierilor din lantul de aprovizionare agro-alimentar, dar si cele ale consumatorilor vor fi mai bine protejate prin regulamentul aprobat recent de Guvern. Acesta interzice o serie de clauze contractuale si stabileste procedurile de investigare si solutionare a sesizarilor privind practicile neloiale ale marilor comercianti, dar si amenzile pentru incalcarea legii.
Bio Logistic, jucator de top pe piata productiei si distributiei de produse BIO din Romania, a investit intr-un pachet de sisteme software performante pentru a automatiza activitatea si a-si consolida prezenta in zona de online. Folosind solutii integrate de la Senior Software, compania va obtine vizibilitate si control crescut asupra afacerii, acces la analize si rapoarte detaliate, optimizarea intregului proces de lucru si o gestionare mult mai eficienta a resurselor din organizatie.
Dupa prima luna de cand a repornit activitatea, Casa de Comert Agroalimentar Unirea a incheiat contracte-cadru cu peste 50 cooperative si producatori agricoli. Astfel, in ultima luna, au fost incheiate contracte pentru livrarea a peste 140 de tone de produse agroalimentare obtinute de producatorii romani.
In vederea crearii unui mecanism comercial functional, reprezentantii Casei de Comert Agroalimentar Unirea continua negocierile cu lanturi de magazine din Romania pentru a incheia contracte de colaborare. Luni, 31 octombrie 2022, in prezenta ministrului Petre Daea, a avut loc o noua livrare de la producatorii romani catre magazinele PENNY, realizata prin Casa de Comert Agroalimentar Unirea.
Teodor Ioan Birt – presedintele Asociatiei Administratorilor de Piete din Romania a solicitat sprijin la Camera Deputatilor pentru plafonarea pretului la energie in pietele agroalimentare. Desi pietele agroalimentare deservesc populatia, avand ca scop prestarea unor servicii publice in folosul direct sau indirect al cetatenilor, conform Proiectului de lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 119/2022, pietele agroalimentare organizate ca si societati pe actiuni, cu actionar majoritar UAT-urile, nu beneficiaza de plafonarea pretului energiei electrice.
Vineri, 14 octombrie 2022, a avut loc prima livrare de legume de la producatorii romani catre magazinele Carrefour Romania, intermediata de Casa de Comert Agroalimentar Unirea. Astfel, 12 tone de legume (cartofi, varza alba, varza rosie si dovleac placintar) preluate de la producatorii autohtoni au fost livrate direct la unul dintre depozitele retailerului francez din comuna Chiajna, judetul Ilfov, pentru a fi introduse in circuitul comercial.
Sol si Suflet, prima ferma regenerativa, fondata de Institutul de Cercetare in Permacultura din Romania (ICPR), cu sprijinul Kaufland Romania, anunta deschiderea magazinului online, de unde pot fi achizitionate legume regenerativ-organice, de cea mai buna calitate. Platforma nou lansata, Solsisuflet.ro, le da romanilor posibilitatea de a-si configura un abonament anual, care poate fi platit si in rate.
Romanii cumpara fructe si legume de doua-trei ori pe saptamana, majoritatea de la piata, potrivit celui mai recent sondaj pe un esantion mare realizat de Malagrow Romania. Jumatate din consumatori prefera produsele romanesti, iar doua treimi dintre respondenti sunt chiar dispusi sa plateasca mai mult pentru acestea, sprijinind astfel fermierii locali. Aproape jumatate dintre respondenti sunt dispusi sa parcurga distante mai mari pentru a cumpara fructe si legume romanesti.
In tara functioneaza peste 300 de piete agroalimentare, in care producatorii romani sunt deja prezenti. Reprezentantii Asociatiei Administratorilor de Piete din Romania dau asigurari ca in piete exista suficiente spatii de vanzare in care producatorii, asociatiile de producatori si cooperativele agricole isi pot comercializa productiile proprii din acest sezon. De asemenea, potrivit reprezentantilor asociatiei, numarul de spatii poate fi suplimentat permanent, in functie de solicitari.
Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu s-a intalnit astazi, 17 februarie 2022, cu administratorii pietelor din Romania, pentru a identifica impreuna solutii in vederea cresterii accesului producatorilor in piete, astfel incat consumatorii sa aiba la dispozitie o gama cat mai variata de produse agroalimentare produse pe plan local. Pentru atingerea acestui obiectiv prioritar, ministrul Adrian Chesnoiu a facut apel la implicarea administratorilor pietelor pentru a pune la dispozitia producatorilor agricoli autentici suficiente spatii de vanzare destinate acestora, unde sa-si poata valorifica productia.
Cu o viziune ce integreaza sustenabilitatea si principiile eficientei in toate ariile de business, in cei 10 ani alaturi de romani, Lidl Romania s-a remarcat prin investitii ce sustin atat economia locala, cat si dezvoltarea comunitatilor din tara. De exemplu, conform noului raport de sustenabilitate publicat de companie, in anul financiar 2020, 91,5% din totalul de furnizori care aprovizioneaza Piata Lidl in varf de sezon provin din Romania. Astfel, volumul de fructe si legume romanesti achizitionate de retailer a crescut cu peste 28%, cantitatea totala depasind 118.000 de tone pe parcursul intregului an.
Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a dispus intensificarea actiunilor de control privind verificarea modului de respectare a legislatiei specifice din domeniul comercializarii legumelor si fructelor proaspete, provenite din productia autohtona, import si comert intraunional. Decizia tine cont de specificul lunii decembrie reprezentat de sarbatorile de iarna si trecerea in noul an, cand volumul vanzarilor de legume si fructe proaspete inregistreaza o crestere semnificativa. Vor fi supuse controalelor legume si fructe comercializate prin retelele en-detail /cash&carry, tip market-uri /supermarket-uri /hipermarket-uri.
Un exemplu de proiect finantat prin submasura 16.4 este Dezvoltarea pietelor locale exclusiv prin lanturi scurte de aprovizionare pentru produse lactate. Semnarea contractului de finantare s-a facut in septembrie 2018. Solicitantul fondurilor europene nerambursabile este parteneriatul constituit in baza unui acord de cooperare intre doi producatori de lapte si produse lactate din zona Sangeorz-Bai, doua unitati de invatamant, o pensiune agroturistica si un GAL.
Reprezentantii Asociatiei Administratorilor de Piete din Romania vin in sprijinul producatorilor agricoli si ii asigura ca in pietele agroalimentare sunt spatii de vanzare destinate acestora unde sa-si poata valorifica productia proprie. Este important atat pentru producator cat si pentru consumator ca produsul romanesc sa ajunga pe tarabele din piete, sa fie comercializat si fermierii sa nu mai fie nevoiti sa-si arunce marfa.
05-09-2024 Fonduri europene agricultura
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție intermediar aferent submăsurii 4.1, pachetul 4.1.1. Achiziții simple de utilaje la nivelul fermei – sector vegetal, componenta toate culturile exceptând sfecla de zahăr și formele asociative, pentru proiectele depuse în prima etapă lunară (25 iunie – 24 iulie 2024) a sesiunii din acest an. Mai multe>>
29-08-2024 Turism rural
În contextul evoluției rapide a economiei globale și al schimbărilor semnificative în preferințele turistice, România se află în fața unei oportunități deosebite de a valorifica turismul rural ca motor de creștere economică. Deși infrastructura rămâne un factor sensibil în dezvoltarea turismului național, în turismul rural aceasta nu este atât de critică. Dimpotrivă, satele izolate, peisajele pitorești și autenticitatea tradițiilor românești devin principalele atracții pentru turiștii locali și ... Mai multe>>
01-08-2024 Dezvoltare rurala
În ultimii ani, persoanele din mediul rural s-au confruntat cu numeroase provocări: schimbările climatice, fluctuațiile prețurilor produselor agricole, dificultăți în accesarea subvențiilor și fondurilor europene etc. În tot acest timp, vocea acestora a fost adesea ignorată sau neglijată. Acum, există o soluție prin care opiniile și nevoile persoanelor din mediul rural pot fi cu adevărat auzite și apreciate prin completarea sondajelor plătite în comunitatea Daedalus Online. Mai multe>>
01-08-2024 Produse traditionale
Începând cu această lună, Auchan aduce, în premieră, în magazinele sale, uleiurile de măsline ultrapremium, 100% naturale, de la Măslinescu, singura cramă de uleiuri de măsline premiate din România, cu produse curate, de cea mai înaltă calitate, cu trasabilitate controlată, de la moară direct în farfurie, de la cei mai prestigioși producători din lume. Mai multe>>
01-08-2024 Dezvoltare rurala
Bucătăria este inima casei, locul unde pregătim mâncarea și adesea ne adunăm cu familia și prietenii. Transformați-vă bucătăria într-un spațiu funcțional și atractiv cu ajutorul unor idei de design inovatoare, echipamente esențiale și sfaturi practice de întreținere. În acest articol, vom explora toate aceste aspecte pentru a vă ajuta să creați bucătăria perfectă. Mai multe>>
25-07-2024 Produse traditionale
Aflată la intersecția dintre Europa și Asia, Turcia oferă numeroase avantaje pentru nomazi: climatul, cultura, istoria, orașele vibrante și locația ușor accesibilă. Din aceste considerente, țara s-a transformat într-o destinație ideală pentru a trăi și lucra. În timp ce infrastructura de internet sau sistemele avansate de banking și plăți digitale îi cresc atractivitatea, noua viză pentru nomazi digitali le permite și lucrătorilor de la distanță din diverse țări să trăiască pentru o pe... Mai multe>>
11-07-2024 Dezvoltare rurala
Mobilă lemn masiv oferă eleganță și durabilitate oricărei locuințe. Dacă dorești să aduci un aer sofisticat și natural în casa ta, acest articol îți va oferi informațiile necesare pentru a alege și integra corect mobilă lemn masiv. Vei descoperi beneficiile, sfaturile de poziționare și cum să îmbini armonios aceste piese în diverse camere. Mai multe>>
26-06-2024 Produse traditionale
Odată cu deschiderea României către lume și avalanșa de produse și obiceiuri străine ce a urmat, minunatele mâncăruri și tradiții românești par să-și fi pierdut oarecum din strălucire, mulți considerând că au un aer ușor prăfuit și uncool. Profi ia atitudine și lansează azi o amplă campanie ce readuce la lumină aceste valori, promovând spiritul Via Profi ce conectează comunitatea la micii producători locali care duc mai departe vibrantele noastre tradiții și gusturi bune. Mai multe>>
05-03-2024 Dezvoltare rurala
ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>
16-02-2024 Fonduri europene agricultura
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe pagina de internet a institutiei calendarul estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru interventiile din cadrul Pilonului II al Planului Strategic PAC 2023-2027 si pentru submasurile 4.1 si 17.1 din PNDR 2014-2020. Mai multe>>
15-02-2024 Fonduri europene agricultura
Primele proiecte de investitii in agricultura pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile prin AFIR in noua programare financiara deschisa in 2023 au fost selectate in vedere finantarii prin PS PAC 2027. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro primele rapoarte de selectie lunare pentru cererile de finantare depuse in prima etapa de sesiune a interventiei DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricol... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>