Cultura trandafirilor de dulceata

Cultivarea trandafirilor pentru dulceataTrandafirii de dulceata reprezinta o cultura mai putin cunoscuta la noi in tara dar cu o capacitate mare de dezvoltare.

Cunoscuti pentru parfumul si proprietatile lor diverse, trandafiri de dulceata incep sa isi castige un loc in agricultura, mai ales ca profiturile unei plantatii de trandafiri pot fi ridicate.

Insa, pentru infiintarea acestor culturi este necesaa cunoasterea caracteristicilor de plantare si intretinere. Iata care sunt acestea!

 

Cerinte fata de factorii de mediu

Trandafirii cultivati pentru petale prefera zonele cu climat racoros, caracterizate de temperaturi medii anuale ce nu depasesc 18 garde C. Speciile de trandafiri pentru petale cultivate la noi in tara sunt Rosa rugosa, Rosa damascene si Rosa centifolia. Dintre acestea, Rosa rugosa rezista pana la temperaturi de -25 grade C, iar Rosa centifolia la -18 garde C.

Speciile de trandafiri cultivate pentru petale au cerinte medii fata de lumina, putand fi cultivate si in zone cu expozitie nordica sau nord-estica.

Rosa rugosa si Rosa centifolia suporta excesul de umiditate dar sunt sensibile la seceta solului.

Rosa rugosa poate fi cultivata pe soluri improprii altor cutluri, Rosa damascene si Rosa centifolia prefera solurile cu textura mijlocie, bogate in materie organica.

 

Tehnologii de infiintare a culturilor de trandafiri pentru petale pana la intrarea pe rod

Trandafirii de dulceata pot fi cultivati pe terenuri plane sau cu o panta de 15%, pe soluri ce nu sunt pretabile altor specii.

Inainte de plantare terenul se curata de vegetatia existenta, se niveleaaza, se fertilizeaza si se ara adanc. In cazul plantatiilor de trandafiri de dulceata pe terenuri in panta, terasate, aratura adanca se realizeaza la o adancime de 28-30 cm.

Cultivarea trandafirilor pentru dulceata - tehnologia de infiintare a culturii


Plantatiile de trandafiri de dulceata realizate mecanizat au distante de plantare de 3 metri intre randuri si 1 metru intre plante pe rand. 

Trandafirii de dulceata pot fi cultivati si pe terenurile accidentate avand efect antierozional. In acest caz, distantele de plantare sunt de 2X1 m sau 1.5X1 m.

Trandafirii de dulceata se planteaza toamna dupa caderea frunzelor sau primavara devreme dupa dezghetatul solului.

Plantarea trandafirilor de dulceata se face in gropi cu dmensiunea de 40-40X30-40 cm. In cazul in care fertilizarea de baza nu a fost realizata, acum, se poate adauga in groapa ingrasamant bine fermentat. Inainte de plantare butasii de trandafiri de dulceata se fasoneaza si se mocirlesc. Acestia se introduc in groapa cu 5 cm mai adanc pentru a stimula drajonarea. Dupa realizarea procesului de plantare, butasii se scurteaza la 4-5 muguri si se uda cu 8-10 l apa/planta.

Deoarece in primii ani ritmul de crestere al trandafirilor de dulceata este lent, se mentine terenul curat de buruieni prin mobilizari repetate ale solului.

Trandafirii de dulceata se conduc sub forma de tufa prin taieri de formare care favorizeaza drajonarea si ramificarea corespunzatoare a tulpinilor care asigura productiile de petale.

 

Tehnologiile de intretinere a plantatiilor de trandafiri pentru petale dupa intrarea pe rod

In plantatiile de trandafiri de dulceata care au intrat pe rod, se realizeaza lucrari de erbicidare si fertilizare.

Fertilizarea culturii de trandafiri de dulceata se face incepand cu al doilea an de la plantare cu o doza de 100kg N/ha. Cantitatea de azot se imparte in 3 doze egale si se aplica inainte de pornirea in vegetatie, a doua doza la interval de o luna iar a 3 dupa ce florile au legat. 

Atentie! Dozele de fertilizant nu se aplica niciodata mai tarziu de 25 iunie, deoarece exista riscul nematurarii suficiente a lemnului.

In ceea ce priveste consumul de apa, trandafirii de dulceata consuma cea mai mare cantitate de apa in perioada mai - iunie, in momentul inflorii, in restul perioadei de vegetatie consumul de apa este moderat.

Atentie! Deficitul de apa mai ales in perioada de inflorire poate distruge calitatea si cantitatea productiei de petale. Pentru a preveni si elimina aceasta problema se paote apela la infiintarea unui sistem de irigat care sa asigure cantitea de apa necesara la adancimea potrivita. 

Se poate alege irigarea prin microaspersiune sau prin picurare.

Incepand cu anul 5 de la plantare in plantatiile intrate pe rod, se vor realiza taieri care au in vedere aerisirea tufelor, eliminarea ramurilor bolnave, rupte, uscate, scurtarea celor imbatranite, regenerarea trandafirului.

Atentie! In cazul in care trandafiri sunt altoiti, in fiecare an se vor elimina drajonii port altoiului.

 

Principalele boli si daunatori la trandafirii de dulceata

Bolile trandafirilor de dulceata: fainarea, rugina, patarea bruna.

Daunatorii trandafirilor de dulceata: viespea galicola, paduchele verde al trandafirului, acarieni, acarianul rosu comun.

 

Recoltarea petalelor

Trandafirii de dulceata se recolteaza in stadiul de boboc floral, in faza de deschidere. Recoltarea se realizeaza manual, in lazi de lemn care se depoziteaza in locuri umbrite si spatii racaroase bine ventilate.

Cultivarea trandafirilor pentru dulceata - recoltarea petalelor

 

 

Noutati

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

18-03-2024 Gradinarit

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

Primavara aduce un nou shop-in-shop pe eMAG, dedicat pasionatilor de gradinarit. Fie ca sunt in cautarea unor accesorii pentru a amenaja un colt verde in apartament sau au inceput deja sa pregateasca gradinile pentru noul sezon, pe eMAG Garden Shop clientii pot gasi peste 160.000 de articole care provin din oferta eMAG si a partenerilor din Marketplace, de la unelte de gradina, mobilier de exterior piscine, gratare, hamace sau leagane. Mai multe>>

Producatorii de craciunite din Romania sunt sprijiniti de UE

06-12-2023 Flori

Producatorii de craciunite din Romania sunt sprijiniti de UE

In fiecare an, in Europa sunt produse aproximativ 100 de milioane de craciunite, iar Uniunea Europeana vrea sa ajute fermierii si comerciantii sa isi dezvolte si mai mult afacerile. „Stars for Europe” / „Craciunite pentru Europa” este o campanie de marketing la nivel european care are ca scop sa promoveze craciunitele in randul consumatorilor si sa ofere producatorilor si comerciantilor instrumente de marketing menite sa ajute la cresterea vanzarilor. Mai multe>>

Sfaturi utile pentru a-ti transforma gradina intr-un spatiu confortabil si atractiv

21-11-2023 Gradinarit

Sfaturi utile pentru a-ti transforma gradina intr-un spatiu confortabil si atractiv

Daca ai un mic spatiu exterior, este pacat sa nu profiti de el. Exista o multime de decoratiuni, accesorii si plante care il pot transforma intr-un colt de relaxare, de care sa te bucuri in fiecare zi. Mai multe>>

Cum sa actualizezi sau sa accentuezi estetica gradinii tale prin cateva modificari simple

16-08-2023 Gradinarit

Cum sa actualizezi sau sa accentuezi estetica gradinii tale prin cateva modificari simple

Fie ca esti un gradinar pasionat sau pur si simplu un iubitor al oazelor de verdeata, gradina ta poate deborda un suflu nou de la an la an. De la mici sculpturi de gradina amplasate din loc in loc si pana la plante noi de sezon sau aranjamente facute cu mana ta, poti actualiza estetica gradinii fara prea multi bani, dar cu multa imaginatie si pasiune. Mai multe>>

Planificarea buna este totul. Cum se descurca muscatele (aproape) fara grija

25-07-2023 Flori

Planificarea buna este totul. Cum se descurca muscatele (aproape) fara grija

O locatie insorita, apa si multi nutrienti sunt cele mai importante cerinte pentru ca aceste flori populare de vara sa prospere din primavara pana in toamna. Daca indepartezi si frunzele si florile ofilite din cand in cand, muscatele tale vor fi fericite. Pentru cei care considera ca udarea, fertilizarea si igienizarea regulata ocupa prea mult timp, expertii de la Muscate pentru Europa (Pelargonium for Europe – PfE) au trei sfaturi utile. Folosindu-le, te poti asigura ca muscatele tale vor avea ... Mai multe>>

Cum combini florile artificiale cu plantele naturale pentru a crea un decor autentic?

18-07-2023 Flori

Cum combini florile artificiale cu plantele naturale pentru a crea un decor autentic?

Crearea unui aranjament floral frumos nu necesita foarte multe lucruri. Poti realiza o compozitie cu gust combinand flori artificiale si naturale. Astfel de creatii pot fi un decor interior grozav pentru orice eveniment ocazional. Dar florile si plantele artificiale pot fi incluse in decorul casei sau biroului tau, pentru a le oferi acea nota proaspata atat de populara in aceste vremuri. Mai multe>>

Producatorii de muscate si craciunite din Romania sunt sprijiniti de UE

26-06-2023 Flori

Producatorii de muscate si craciunite din Romania sunt sprijiniti de UE

In premiera in Romania, producatorii de muscate si craciunite sunt sprijiniti de UE prin doua campanii de marketing, Muscate pentru Europa (Pelargonium for Europe) si Craciunite pentru Europa (Stars for Europe). Mai multe>>

Meseria de gradinar, din ce in ce mai atractiva

13-06-2023 Gradinarit

Meseria de gradinar, din ce in ce mai atractiva

Meseria de gradinar pare meseria ideala pentru pasionatii de flori si legume, pentru cei care iubesc natura, spatiile verzi si peisagistica urbana. Poate fi o meserie banoasa, daca esti un gradinar dedicat si creativ, dar si o meserie care aduce mereu ceva nou in viata ta. Mai multe>>

”Parfum de Cluj” – vizitati colectia de peste 300 soiuri de trandafiri a USAMV Cluj-Napoca

08-06-2023 Flori

”Parfum de Cluj” – vizitati colectia de peste 300 soiuri de trandafiri a USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca si Asociatia ”Amicii Rozelor” din Romania lanseaza invitatia la ”Parfum de Cluj”, eveniment dedicat iubitorilor de trandafiri, care va avea loc sambata, 10 iunie 2023, la Statiunea de Cercetare Horticola (SCH) din cartierul Gheorgheni. Statiunea gazduieste de zeci de ani o colectie impresionanta de peste 300 de soiuri de trandafiri, inclusiv 48 de soiuri create de-a lungul timpului de catre specialistii USAMV Cluj-... Mai multe>>

Cum sa investesti corect pentru a avea o gradina de vis

06-04-2023 Gradinarit

Cum sa investesti corect pentru a avea o gradina de vis

Cu totii stim ca intre visul de a avea o gradina inforitoare si momentul in care te poti bucura pe deplin de ea se afla multa munca, determinare si deschiderea de a cumpara utilajele corecte. Ne-am propus sa va prezentam care sunt utilajele agricole care reprezinta cea mai inspirata si eficienta alocare a bugetului familiei dumneavoastra. Mai multe>>

Sesiuni de instruire pentru arboricultura urbana desfasurate la Resita si la Constanta

03-11-2022 Arbori si arbusti ornamentali

Sesiuni de instruire pentru arboricultura urbana desfasurate la Resita si la Constanta

Asociatia Peisagistilor din Romania - AsoP, in parteneriat cu companiile Enel si E-Distributie, continua si anul acesta colaborarea in cadrul campaniei pentru cresterea calitatii spatiilor verzi din interiorul localitatilor, prin protejarea arborilor de agrement. Demersul are ca scop imbunatatirea zonelor verzi din interiorul localitatilor prin protejarea arborilor si inglobeaza o gama variata de evenimente desfasurate in mai multe zone ale tarii, precum Banat, Muntenia si Dobrogea. Mai multe>>