ASAS: Colaborare romano-chineza in sectorul cercetarii si oportunitatilor in domeniul tehnologiilor agricole

Oportunitati de colaborare si cercetare Romania-ChinaIn perioada 19-28 octombrie 2015 a fost efectuata de prof. dr. Gheorghe Sin, presedintele ASAS, o vizita in R.P. Chineza, la invitatia organismelor guvernamentale ale provinciilor Hebei si Shandong. Discutii purtate au avut drept scop realizarea unui nou protocol de colaborare romano-chinez in domeniul cercetarii agricole precum si oportunitatile de colaborare si noutatile tehnologice in domeniul productiei de bovine, culturilor de camp, ciupercilor si biogazului pe care cele doua provincii le pot oferi producatorilor agricoli din Romania.

 

Programul stabilit de partea chineza a cuprins urmatoarele activitati:

1. Discutii purtate la Academia Chineza de Stiinte Agricole (ACSA) in cadrul intalnirii cu conducerea acestei institutii, la care au participat vicepresedintele Academiei, dr. Li Jinxiang, directorul general al Departamentului de Cooperare Internationala, dna prof. Feng Dongxin si alti specialisti.

S-au analizat aspecte ale colaborarii romano-chineze, in contextul Memorandum-ului de cooperare semnat in anul 2010. Avand in vedere expirarea acestuia, vicepresedintele a propus incheierea unui nou document care sa prevada:

    • preocupari comune in domeniile: culturi de camp (porumb, floarea soarelui, grau), horticultura, protectia plantelor, mecanizare, tehnologii, genomica;
    • promovarea rezultatelor cercetarii din cele doua tari;
    • realizarea unei platforme de cooperare in cercetarea stiintifica unde sa activeze cercetatori de elita din ambele tari;
    • crearea unui parc demonstrativ.

Reteaua de cercetare a Academiei Chineze de Stiinte Agricole cuprinde 315 unitati si are un personal de 10.000, din care 7600 sunt cercetatori. Academia primeste anual de la bugetul statului cca 1 miliard dolari, la care se adauga si alte finantari de la Ministerul Cercetarii si de la intreprinderi de stat si agenti economici privati, fonduri folosite pentru dezvoltarea infrastructurii si operatii administrative.

CAAS are 8 sectoare de activitate: Crop Science, Horticulture Science, Animals Science, Veterinary Medicine, Agricultural Resources and Environment, Agricultural Mechanization and Engineering, Agro-Product Quality, Safety and Processing, Agricultural Information and Genomics.

Pentru conservarea germoplasmei vegetale, CAAS are o Banca nationala de gene de conservare pe termen lung, cu peste 420000 PROBE si 10 banci cu posibilitati de conservare pe termen mediu. In prezent se construieste o alta banca de gene, cu o capacitate de 1.500.000 probe.

Activitatea de cercetare se desfasoara in 41 de institute, din care 32 ii sunt subordonate, la care se adauga 93 de statiuni, in afara de unitatile si laboratoarele ce apartin de Ministerul Agriculturii.

In anul 2013 a fost lansat ”The Agricultural Science and Technology Innovation Program”, finantat de guvernul central chinez pe urmatorii 13 ani, cu 4 obiective de promovare a inovarilor si rezultatelor cercetarii pentru solutionarea problemelor specifice agriculturii:

    • Sustinerea cercetarilor interdisciplinare de lunga durata, printr-o finantare stabila si continua, avand in vedere ca obtinerea unor rezultate concrete (vizibile) necesita in domeniul ameliorarii plantelor 5-8 ani, iar al animalelor 15-20 ani;
    • Recrutarea pentru cercetare a unor cadre excelent talentate (top talents), prin acordarea de noi fonduri, astfel ca fiecare proiect de cercetare sa fie realizat de o echipa formata din cercetatori de elita si condusa de experti in domeniu. Retinerea si promovarea talentelor se face prin evaluare si promovare bazate pe performanta. O atentie aparte se acorda atragerii unor cercetatori tineri, cu calitati deosebite, din alte tari, prin derularea unui program special, finantat generos, adecvat scopului respectiv;
    • Extinderea facilitatilor si infrastructurii de cercetare, fiind necesare noi statiuni cu profil mixt pentru validarea practica a cercetarilor.
    • Intensificarea cooperarii internationale, care sa conduca la rezultate fructuoase, pentru care se rezerva fonduri corespunzatoare.

De mentionat ca in afara CAAS (de nivel national), in fiecare provincie functioneaza cate o Academie de Stiinte Agricole, cu unitati si obiective de cercetare specifice zonei.


2. Intalnire cu oficiali guvernamentali si reprezentanti din cercetare din provincia Hebei, orasele Shijiazhuang si Cangzhou.

Dupa o informare reciproca privind productia agricola, discutiile s-au concentrat pe posibilitatile de colaborare in domeniul transferului de embrioni la bovine si al culturilor de camp (porumb si floarea soarelui). Interesul partii chineze pentru zootehnie a fost exprimat in contextul posibilitatii implicarii Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Cresterea Bovinelor – Balotesti, SEMTEST Tg. Mures si Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Cresterea Bovinelor – Arad.

La Shijiazhuang s-a organizat un simpozion pentru promovarea proiectelor de dezvoltare a provinciei Hebei. Cu acest prilej, am fost abordati pentru informari privind posibilitatea colaborarii romano-chineza in domeniul culturii plantelor.

In mod deosebit s-a solicitat cooperare in domeniul florii-soarelui (Sun Fengguo – Academia de Stiinte Agricole si Silvice – Provincia Hebei, Zhengsi He – Hebei Jinhandern s.p.v. Manufacturing Co. Ltd), soiuri de grau cu calitati de panificatie pentru testare si hibrizi de porumb timpurii pentru a fi cultivati in cultura a 2-a, prin semanat dupa recoltarea graului (a 2-a jumatate a lunii iunie) astfel ca pana in luna octombrie sa ajunga la maturitate. Se doreste ca productia acestor hibrizi sa ajunga la 8t/ha (Shi Guanping – Institutul de Cercetari Agricole – Hebei Congzhou Seeds Res. Inc. Co).



3. In provincia Shandong, programul a cuprins mai multe obiective:

  • Vizitarea Companiei Black Cattle Science and Technology, prezentarea fiind facuta de presedintele acesteia, dna Dong Yajuan.
          • Efectivul de taurine (de culoare neagra), destinat exclusiv productiei de carne, este de 10.000 de capete cu tendinta de a se ajunge la 17.000. Suprafata aferenta fermei este de 166,7 ha pe care se cultiva grau, secara, porumb pentru asigurarea concentratelor in furajare. Se utilizeaza inseminarea artificiala folosind material seminal japonez (rasa Kobe) si transferul de embrioni. Animalele se abatorizeaza in cadrul companiei, iar carnea, avand o calitate excelenta, se proceseaza, se clasifica pe 3 x 5 categorii de calitate, se ambaleaza si se livreaza pe piata.
          • Gunoiul de grajd din ferme se composteaza prin folosirea ramelor, materialul rezultat fiind utilizat in sere, unde se produc legume.
  • Discutiile purtate la Academia de Stiinte Agricole din Zibo au constat din informari reciproce privind productiile agricole. La discutii au participat presedintele Academiei, Wang Guangming, vicepresedintii si cercetatori.
          • Provincia Shandong are o suprafata de 158000 km2 si o populatie de 98 milioane locuitori. Orasul Zibo are o populatie de peste 4,5 milioane.
          • In ce priveste conditiile climatice, media anuala a temperaturilor este de 12,5-14,20C, iar precipitatiile anuale variaza intre 600-900 mm.
          • Productiile obtinute variaza intre 6-7,5 t/ha la grau, 12-13 t/ha la porumb. Se mai cultiva arahide, floarea soarelui, mei, ricin.
          • Finantarea Academiei se face de la buget cu 1,2 milioane dolari. Solariile cercetatorilor variaza intre 6400-16000 dolari/an.
          • Samanta produsa de unitatile de cercetare se vinde la preturile de 3-6 dolari/kg la porumb si 0,6-1,1 dolari/kg la grau.
  • Vizitarea unei intreprinderi de productie si prelucrare a laptelui.
          • Efectivul de vaci este de 15.000 de capete, zilnic se prelucreaza 220 tone lapte, livrandu-se pe piata numai lapte si iaurt. Intreprinderea este moderna, cu echipament procurat din Japonia si Suedia.
  • Vizitarea unei unitati producatoare de ciuperci care apartine Academiei de Stiinte Agricole.
          • Suportul de cultura a ciupercilor este format din material lemnos tocat (78%) + tarate de grau + zahar (1%) + sulfat de calciu (1%) + apa. In ciupercarie se mentine o temperatura de 20-250C si o umiditate a aerului de 95%. Intervalul de timp de la inseminarea miceliului pana la aparitia ciupercilor este de 3 saptamani. Se livreaza zilnic 1 tona de ciuperci. Firma produce si echipamentul necesar unei ciupercarii. Personalul este format din 37 persoane care lucreaza in cercetare si 20 persoane ocupate cu productia ciupercilor si a echipamentelor.
          • Finantarea se face din vanzarea productiei, anual realizandu-se un profit net de 720 mii dolari din vanzarea ciupercilor si utilajelor.
          • Se exporta miceliu in Coreea de Sud. La nevoie se apeleaza la credite cu 4,3% dobanda.
  • Vizitarea unei instalatii de biogaz care asigura agentul termic necesar localitatii Fajia cu 900 de gospodarii si a unor sere pentru producerea legumelor.
          • Biogazul se produce din fermentarea gunoiului rezultat din cresterea animalelor in localitatea respectiva. Fermentarea dureaza 2 luni in care se produce biogazul, dupa care materialul fermentat se schimba si se foloseste ca fertilizant in sere. Unitatea apartinea comunitatii, dar constituie si baza de cercetare pentru Academia de Stiinte Agricole.
  • La finalul vizitei in Zibo, s-a semnat cu Municipalitatea un Memorandum de colaborare cu ASAS, care prevede schimb de specialisti pentru cursuri de instruire si promovare a tehnologiilor in domeniul agricol.
  • In orasul Liaocheng s-a organizat o conferinta la care au participat 92 reprezentanti ai unor firme straine interesate in derularea unor proiecte cu partea chineza. In acest context s-au prezentat la delegatia din Romania firme si persoane chineze care si-au exprimat dorinta de colaborare:

 

Firma chineza

Persoana contact

Solicitarea partii chineze

Shandong Nongxin Seeds Co. Ltd.

E-mail: 1713968846@qq.com

Wang Xiaoyan

  • - Experimentare si import samanta de porumb;
  • - Tehnologii pentru legume;
  • - Testare seminte de porumb si legume.

Shandong Lufeng Seeds Co. Ltd.

E-mail: lufengzhongve@163.com 

Shao Yujun

  • Import samanta grau si de porumb timpuriu pentru cultura II;
  • Tehnologii de productie pentru soiurile romanesti;
  • Crearea de hibrizi de porumb mixt RO x China.

Shandong Xinfeng seed industry Co. Ltd.

E-mail: sdxfzv@126.com

Ma Yunguo

  • Persoana pt. cercetare markeri moleculari pt. crearea hibrizilor de porumb:
  • Colaborare pentru crearea hibrizilor de porumb.

Sh. Fuhe Agric. Tech. Develop. Ltd.

E-mail: lcfhzfi@163.com

Zhou Fajie

  • Ameliorarea solurilor argiloase, alcaline, saramrate. Recomandari de imbunatatire a solurilor respective;
  • Amenajari peisagere.

Grape Planting Professional Cooperatives Liaocheng City

Tel. 15166589700

Yang Yong

  • Altoirea mecanizata la vita de vie.

Linqing Yuansheng Cattle Farming Specialized Cooperative

Wang Siyuan

  • Imbunatatirea parametrilor de productie la hibrizii taurinelor de carne obtinuti in China: Transfer de embrioni. Import de material seminal si embrioni obtinuti de la taurine de tip Simmental din Romania

 

Acestor solicitari, pe de o parte li s-a promis raspuns dupa contactarea unitatilor de cercetare de profil din tara, precum si sugestia de a se adresa oficial in scris Academiei de Stiinte Agricole si Silvice. Totusi, consideram ca demersurile respective trebuie luate in seama, in masura in care institutiile romanesti apreciaza ca fiind benefice pentru ele.

Inainte de plecare, am fost primiti de Ambasadorul Romaniei la Beijing, care a solicitat posibilitati de oferte din cercetarea si productia romaneasca pentru piata chinezeasca, mentionand ca exemplu, medicamentele de uz veterinar pentru Mongolia.

Pe baza celor vazute si discutate, se vor intreprinde urmatoarele actiuni:

    • Aducerea la cunostinta unitatilor de cercetare ale ASAS, a solicitarilor de cooperare exprimate de partea chineza, in vederea valorificarii potentialului de cercetare din Romania si punerea in contact cu partenerii chinezi;
    • Elaborarea proiectului – Memorandum de colaborare intre ASAS si Academia Chineza de Stiinte Agricole, pentru a fi transmis partenerilor chinezi;
    • Informarea personalului de cercetare din reteaua ASAS asupra activitatii de cercetare chineze;
    • Demararea unor proiecte comune de colaborare (cercetare) intre unitatile de cercetare romanesti si cele chineze.


Academia de Stiinte Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu-Sisesti”

 

 

Noutati

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

18-03-2024 Gradinarit

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

Primavara aduce un nou shop-in-shop pe eMAG, dedicat pasionatilor de gradinarit. Fie ca sunt in cautarea unor accesorii pentru a amenaja un colt verde in apartament sau au inceput deja sa pregateasca gradinile pentru noul sezon, pe eMAG Garden Shop clientii pot gasi peste 160.000 de articole care provin din oferta eMAG si a partenerilor din Marketplace, de la unelte de gradina, mobilier de exterior piscine, gratare, hamace sau leagane. Mai multe>>

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

18-03-2024 Eco / Bio

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

Fermierii romani si moldoveni au pornit intr-o calatorie pentru a descoperi produse biologice inovatoare, prin participarea la evenimentul educativ organizat de compania internationala Corteva Agriscience de cercetare si dezvoltare in domeniul agricol, care introduce in 2024 aceste inovatii revolutionare in ambele tari. Peste 500 de fermieri si distribuitori din Romania si Republica Moldova s-au alaturat expertilor Corteva pentru a afla despre noile practici sustenabile, care isi au originile di... Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

13-03-2024 Pomi fructiferi

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Peste 78 milioane lei decontate de MADR pentru consumul de energie electrica cu irigatiile

07-03-2024 Irigatii

Peste 78 milioane lei decontate de MADR pentru consumul de energie electrica cu irigatiile

Pana la data de 6 martie 2024, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare, a platit integral sumele solicitate pentru acoperirea cheltuielilor cu energia electrica aferenta campaniei de irigatii din anul 2023, reprezentand consumul de energie electrica cu pomparea apei pentru irigatii in statiile de punere sub presiune ale fermierilor organizati in OUAI si alti beneficiari, in baza Legii nr. 125/2007, suma totala decontata fiind in valoare de 7... Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>