In perioada 19-28 octombrie 2015 a fost efectuata de prof. dr. Gheorghe Sin, presedintele ASAS, o vizita in R.P. Chineza, la invitatia organismelor guvernamentale ale provinciilor Hebei si Shandong. Discutii purtate au avut drept scop realizarea unui nou protocol de colaborare romano-chinez in domeniul cercetarii agricole precum si oportunitatile de colaborare si noutatile tehnologice in domeniul productiei de bovine, culturilor de camp, ciupercilor si biogazului pe care cele doua provincii le pot oferi producatorilor agricoli din Romania.
Programul stabilit de partea chineza a cuprins urmatoarele activitati:
1. Discutii purtate la Academia Chineza de Stiinte Agricole (ACSA) in cadrul intalnirii cu conducerea acestei institutii, la care au participat vicepresedintele Academiei, dr. Li Jinxiang, directorul general al Departamentului de Cooperare Internationala, dna prof. Feng Dongxin si alti specialisti.
S-au analizat aspecte ale colaborarii romano-chineze, in contextul Memorandum-ului de cooperare semnat in anul 2010. Avand in vedere expirarea acestuia, vicepresedintele a propus incheierea unui nou document care sa prevada:
Reteaua de cercetare a Academiei Chineze de Stiinte Agricole cuprinde 315 unitati si are un personal de 10.000, din care 7600 sunt cercetatori. Academia primeste anual de la bugetul statului cca 1 miliard dolari, la care se adauga si alte finantari de la Ministerul Cercetarii si de la intreprinderi de stat si agenti economici privati, fonduri folosite pentru dezvoltarea infrastructurii si operatii administrative.
CAAS are 8 sectoare de activitate: Crop Science, Horticulture Science, Animals Science, Veterinary Medicine, Agricultural Resources and Environment, Agricultural Mechanization and Engineering, Agro-Product Quality, Safety and Processing, Agricultural Information and Genomics.
Pentru conservarea germoplasmei vegetale, CAAS are o Banca nationala de gene de conservare pe termen lung, cu peste 420000 PROBE si 10 banci cu posibilitati de conservare pe termen mediu. In prezent se construieste o alta banca de gene, cu o capacitate de 1.500.000 probe.
Activitatea de cercetare se desfasoara in 41 de institute, din care 32 ii sunt subordonate, la care se adauga 93 de statiuni, in afara de unitatile si laboratoarele ce apartin de Ministerul Agriculturii.
In anul 2013 a fost lansat ”The Agricultural Science and Technology Innovation Program”, finantat de guvernul central chinez pe urmatorii 13 ani, cu 4 obiective de promovare a inovarilor si rezultatelor cercetarii pentru solutionarea problemelor specifice agriculturii:
De mentionat ca in afara CAAS (de nivel national), in fiecare provincie functioneaza cate o Academie de Stiinte Agricole, cu unitati si obiective de cercetare specifice zonei.
2. Intalnire cu oficiali guvernamentali si reprezentanti din cercetare din provincia Hebei, orasele Shijiazhuang si Cangzhou.
Dupa o informare reciproca privind productia agricola, discutiile s-au concentrat pe posibilitatile de colaborare in domeniul transferului de embrioni la bovine si al culturilor de camp (porumb si floarea soarelui). Interesul partii chineze pentru zootehnie a fost exprimat in contextul posibilitatii implicarii Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Cresterea Bovinelor – Balotesti, SEMTEST Tg. Mures si Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Cresterea Bovinelor – Arad.
La Shijiazhuang s-a organizat un simpozion pentru promovarea proiectelor de dezvoltare a provinciei Hebei. Cu acest prilej, am fost abordati pentru informari privind posibilitatea colaborarii romano-chineza in domeniul culturii plantelor.
In mod deosebit s-a solicitat cooperare in domeniul florii-soarelui (Sun Fengguo – Academia de Stiinte Agricole si Silvice – Provincia Hebei, Zhengsi He – Hebei Jinhandern s.p.v. Manufacturing Co. Ltd), soiuri de grau cu calitati de panificatie pentru testare si hibrizi de porumb timpurii pentru a fi cultivati in cultura a 2-a, prin semanat dupa recoltarea graului (a 2-a jumatate a lunii iunie) astfel ca pana in luna octombrie sa ajunga la maturitate. Se doreste ca productia acestor hibrizi sa ajunga la 8t/ha (Shi Guanping – Institutul de Cercetari Agricole – Hebei Congzhou Seeds Res. Inc. Co).
3. In provincia Shandong, programul a cuprins mai multe obiective:
Firma chineza |
Persoana contact |
Solicitarea partii chineze |
Shandong Nongxin Seeds Co. Ltd. E-mail: 1713968846@qq.com |
Wang Xiaoyan |
|
Shandong Lufeng Seeds Co. Ltd. E-mail: lufengzhongve@163.com |
Shao Yujun |
|
Shandong Xinfeng seed industry Co. Ltd. E-mail: [email protected] |
Ma Yunguo |
|
Sh. Fuhe Agric. Tech. Develop. Ltd. E-mail: [email protected] |
Zhou Fajie |
|
Grape Planting Professional Cooperatives Liaocheng City Tel. 15166589700 |
Yang Yong |
|
Linqing Yuansheng Cattle Farming Specialized Cooperative |
Wang Siyuan |
|
Acestor solicitari, pe de o parte li s-a promis raspuns dupa contactarea unitatilor de cercetare de profil din tara, precum si sugestia de a se adresa oficial in scris Academiei de Stiinte Agricole si Silvice. Totusi, consideram ca demersurile respective trebuie luate in seama, in masura in care institutiile romanesti apreciaza ca fiind benefice pentru ele.
Inainte de plecare, am fost primiti de Ambasadorul Romaniei la Beijing, care a solicitat posibilitati de oferte din cercetarea si productia romaneasca pentru piata chinezeasca, mentionand ca exemplu, medicamentele de uz veterinar pentru Mongolia.
Pe baza celor vazute si discutate, se vor intreprinde urmatoarele actiuni:
Academia de Stiinte Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu-Sisesti”
21-06-2025 Stiri agricole
20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>
20-06-2025 Marketing agroalimentar
Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>
20-06-2025 Energie regenerabila
Pentru mulți români, povara scumpirilor va fi greu de dus, iar bugetul familiei va fi vulnerabil. În acest context, energia de la soare devine scutul anti-scumpiri: românii, interes de 2 ori mai mare pentru sisteme fotovoltaice ca să scape de grija facturilor la curent. Scumpirea energiei de la 1 iulie îi dezechilibrează financiar pe unii dintre români, mai ales în contextul creșterii costului vieții. Mai multe>>
19-06-2025 Siguranta alimentara
Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>
19-06-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început miercuri, 18 iunie 2025, transferul sumelor aferente Sprijinului Cuplat pentru Campania 2024. Peste 43.500 de fermieri vor beneficia de plăți în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, fonduri provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Mai multe>>
18-06-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg că a fost publicat în Monitorul Ofical al României nr. 549/13.06.2025, Ordinul nr. 213 din 12.06.2025 pentru completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 117/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiei IS-V-01 „Restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole” din cadrul Planului strategic PAC 2023-20... Mai multe>>
16-06-2025 APIA
Agenția de Plăți si Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce la cunoștința opiniei publice că la data de 13 iunie a.c. s-a încheiat Campania de primire a Cererilor de plată aferente anului 2025. Astfel, în perioada 03 martie – 13 iunie 2025, au fost depuse 708.012 cereri de plată pentru o suprafață de 9.875.710,11 milioane hectare. Mai multe>>
16-06-2025 Stiri agricole
Brandul românesc Artesana a fost distins cu titlul de „Artisan Dairy Innovator of the Year” în cadrul prestigioasei competiții internaționale Global Brand Awards 2025, organizată de Global Brands Magazine, cu sediul în Marea Britanie. Ceremonia de decernare a avut loc în seara zilei de 13 iunie, la The Grand Hyatt Dubai, și a reunit lideri ai industriei din întreaga lume. Mai multe>>
16-06-2025 Fungicide
Variabilitatea climatică reprezentată de trecerea de la ierni mai calde la primăveri cu un nivel crescut de umiditate a influențat efectele făinării în întreaga Europă, amplificând provocările chiar și pentru cultivatorii de viță-de-vie din România. Pe măsură ce producătorii se străduiesc să satisfacă cererea tot mai mare de vinuri premium, produse în mod sustenabil, acest patogen fungic amenință atât productivitatea culturii, cât și calitatea vinului, afectând în mod direct sănătatea și dezvolt... Mai multe>>
16-06-2025 Pomicultura
Cei care practică o pomicultură modernă, știu că eficiența operațională și inovația tehnologică asigură optimizarea costurilor și maximizarea randamentului. În acest peisaj, drujba cu acumulator se impune rapid ca o opțiune de analizat cu atenție și, în multe privințe, superioară drujbelor termice sau electrice cu fir. Mai multe>>
13-06-2025 Siguranta alimentara
Autoritățile au confiscat produse alimentare contrafăcute în valoare de 91 de milioane de euro într-o singură operațiune la nivelul UE. Vinurile și băuturile spirtoase se confruntă cu una dintre cele mai ridicate rate de contrafacere în comparație cu alte produse, cu pierderi anuale în vânzări de 2 289 de milioane de euro și aproape 5 700 de locuri de muncă în UE. Numai în România, în acest sector se pierd anual 29 de milioane de euro din vânzări și peste 220 de locuri de muncă. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>