Ameliorarea efectelor produse de seceta in agricultura

Masurile agrotehnologice de ameliorare a efectelor produse de seceta culturilor agricoleProblematica schimbarilor climatice este extrem de importanta prin prisma influentelor majore pe care le genereaza aceste fenomene. Avand invedere perioadele indelungate de seceta, specialistii de la S.C.D.A. Braila aduc in atentia agricultorilor o serie de actiuni si masuri tehnologice ce trebuie luate in considerare atat in activitatea curenta la ferma cat si pentru a rezolva dificultatile care se prefigureaza in viitor in cultivarea cerealelor, a florii-soarelui, rapitei, etc.


In ultimii 150 de ani, temperatura globala a crescut cu aproximativ 0,8 °C si se asteapta ca sa mai creasca cu 1,8 °C pana la 4 °C pana in 2100. In concluzie, aceasta perspectiva climatica impune necesitatea adaptarii economiei, a modului de lucru si de existenta a oamenilor in sensul realizarii continuitatii vierii pe Terra fara sincope majore. La aceasta evolutie climatica defavorabila oamenii de stiinta adauga si perspectiva unei crize a apei dulci, ca cel mai mare dezastru ce poate lovi planeta. Criza resurselor de apa dulce si mai ales gestionarea lor eficienta, va deveni o problema principala a lumii contemporane. Aceasta criza a resurselor de apa este determinata de anumiti factori, printre care putem mentiona explozia demografica, procesul rapid de urbanizare care a condus la mari aglomerari populationale, dar mai ales de necesarul crescut de apa dulce din industrie si agricultura.

In momentul de fata, agricultura romaneasca se confrunta cu probleme serioase legate de modificarile climatice ce au loc in sensul extinderii aridizarii unor zone agricole intinse. Astfel, in conditii de seceta aceste actiuni de contracarare a efectelor negative sunt subscrise unor interventii antropice cu caracter general, care cuprind intreaga gama de masuri agropedoameliorative si agrofitotehnice necesare pentru realizarea ciclului de productie in sistemul agricol.

Principalele actiuni si masuri tehnologice identificate de S.C.D.A. Braila pentru ameliorarea efectelor schimbarilor climatice sunt urmatoarele:

  • Identificarea unor plante cu plasticitate mare. Este necesara dezvoltarea si intensificarea activitatii de cercetare in domeniul ameliorarii plantelor de cultura precum si testarea creatiilor noi obtinute prin biotehnologii si zonarea celor mai productive. De asemenea, se impune introducerea in cultura a unei game cat mai diversificate de soiuri si hibrizi cu rezistenta sporita la seceta si arsita si cu un potential de productie cat mai mare pe unitatea de suprafata, precum si producerea de samanta si prelucrarea acesteia la parametri de calitate ridicati. Pentru zona Baraganului de Nord se recomanda urmatoarele soiuri:
      • Soiuri de orz recomandate : Smarald, Univers
      • Soiuri de grau recomandate : Glosa, Miranda, Boema
      • Soiuri de orez recomandate : Polizesti 28
  • Extinderea zonelor silvice si agrosilvice. Datele tehnice ale perdelelor silvice de protectie a campului agricol si tehnologia sintetica de infiintare si intretinere propuse de S.C.D.A. Braila sunt:
      • Nr. de randuri de puieti ce alcatuiesc latimea perdelei silvice : 7-9 randuri;
      • Latimea lizierei: 9-16 m;
      • Distanta intre randurile de puieti: 1,5-2,0 m;
      • Distanta dintre puieti pe rand: 1,0 m;
      • Amplasarea perdelei forestiere de protectie: perpendicular pe directia vantului dominant;
      • Tipul materialului de plantat: puieti de salcam;
      • Modalitatea de infiintare a perdelei silvice: plantarea puietilor se face primavara sau toamna in aratura, pe rigole deschise cu plugul; se face marcarea corecta a aliniamentului randurilor de puieti,
      • Modul de intretinere a perdelei silvice: fertilizare inainte de plantare, irigat cu cisterna si/sau cu conducte prin aspersiune alimentate din reteaua de irigat existenta, fertilizare dupa plantare, prasit mecanic si manual, inlocuirea puietilor neviabili, completarea golurilor, combaterea agentilor patogeni si a insectelor daunatoare, cultivarea terenului dintre randurile de puieti.
  • Simplificarea tehnologiilor agricole (ex.Clearfield, Expres). Se recomanda simplificarea tehnologiilor de cultura concomitent cu cresterea productivitatii culturilor agricole. Culturile agricole clasice intra in competitie cu eficienta si simplitatea tehnologica a sistemelor de cultura moderne (Clearfield, Expres), simplificarea la maxim a tehnologiei unei culturi avand drept consecinta favorabila si scaderea pretului de cost.
      • Culturi recomandate in sistem Clearfield : rapita, floarea soarelui, orez.
  • Protejarea solului si a fertilitatii acestuia. Conservarea potentialului natural de fertilitate al solului are in vedere sustinerea si stimularea proceselor biologice ale plantei de cultura, astfel incat practicile agricole sa nu determine degradarea sau distrugerea acestui factor de productie. In acest sens, se recomanda:
      • Respectarea normelor si dozelor de ingrasaminte si pesticide pentru evitarea excesului care determina procese negative datorate remanentei si poluarii.
      • Respectarea calitatii apei prin utilizarea unor surse sigure si respectarea normelor de irigat.
      • Reducerea numarului de treceri cu utilajele pe suprafetele lucrate prin folosirea utilajelor de mare capacitate si prin organizarea corespunzatoare a proceselor de lucru.
      • Evitarea arderii miristilor si utilizarea resturilor vegetale ca sursa de materie organica pentru sol.
      • Utilizarea culturilor in asolament pentru reducerea input-urilor de natura chimica.
      • Folosirea intr-o masura cat mai mare a fertilizarii cu gunoi de grajd.
  • Extinderea practicilor agriculturii conservative. Prin aceasta se are in vedere excluderea lucrarii conventionale a solului prin aratura cu intoarcerea totala a brazdei. De asemenea se recomanda mentinerea suprafetei solului acoperita in tot cursul anului si protejata printr-un covor vegetal viu sau cu mulci vegetal, cu asolamente de lunga durata incluzand culturi amelioratoare (Lolium multiflorum, specii de Medicago sau Trifolium, plante contrastante cum sunt cerealele alaturi de leguminoase fixatoare de azot si/sau crucifere), precum si fertilizarea moderata si echilibrata si un control eficient al buruienilor, bolilor si daunatorilor. Exemple in acest sens sunt:
      • Practicarea sistemului minim-till care poate creste productia cu 2% la grau, cu 11% la porumb, cu 2% la floarea-soarelui si cu 10% la soia. Evitarea araturilor de primavara.
      • Utilizarea sistemului complex de lucrari agricole pentru infiintarea culturilor (efectuarea mai multor lucrari la o singura trecere) care reduc pierderile de apa cu 426 mc/ha la rapita, 325 mc/ha Ia floarea-soarelui, 409 mc/ha la orz si 331 mc/ha la soia fata de varianta semanatului in sistem de lucru clasic.
      • Aplicarea echilibrata a controlului bolilor si daunatorilor folosind metode mecanice, chimice si biologice.
  • Ameliorarea si valorificarea solurilor degradate. Agricultorii trebuie sa cunoasca mecanismele proceselor de degradare si a masurilor pentru limitarea acestora (saraturarea, compactarea/tasarea solurilor, eroziunea prin apa si vant, destructurarea solurilor, excesul de umiditate, baltirile, poluarea datorita remanentei unor substante chimice). De asemenea se recomanda efectuarea cartarii agrochimice a teritoriilor agricole si verificarea periodica a calitatii solurilor in zone cu risc de degradare, stabilirea tipului si nivelului de degradare al terenurilor si a masurilor agrohidropedologice de ameliorare, precum si aplicarea tehnicilor si procedurilor de lucru specifice agriculturii ameliorative.
      • Utilizarea periodica a lucrarilor de scarificare a terenurilor pentru eliminarea tasarii si imbunatatirea regimului aerohidric al solului.
      • Utilizarea intr-o masura cat mai mare a amendamentelor si a ingrasamintelor organice pentru refacerea proprietatilor fizico-chimice si biologice ale solurilor.
      • Utilizarea plantelor agricole cu toleranta la tipul si nivelul de degradare al solului pentru valorificarea superioara a acestora.
      • Folosirea metodei de ameliorare a solurilor slab si moderat salinizate prin imbinarea corespunzatoare a tehnologiilor pedohidroameliorative cu cele de cultivare a plantelor tolerante la salinitate, in scopul obtinerii reducerii perioadei de ameliorare si a consumului de apa cu cca 25-30%.


In aceasta directie in functie de cerintele agropedoameliorative, agrofitotehnice si economico-sociale S.C.D.A. Braila a identificat cateva masuri de adaptare a tehnologiilor agricolemasuri care vizeaza:

  • Modificarea datei semanatului. Aceasta masura are ca scop adaptarea lucrarilor de pregatire a solurilor si declansarea insamantarilor in functie de cantitatea de apa din sol. De exemplu, pentru grau, momentul infiintarii culturilor pentru zona de sud, sud-est in care se afla si zona Brailei se poate decala in perioada 20.10.-10.11 fata de 25.09-25.10, cat era in practica curenta, iar pentru porumb infiintarea culturilor poate fi avansata cu 10-15 zile, respectiv intre 25.03.-10.04 fata de situatia actuala 01-15.04.
  • Optimizarea perioadei de vegetatie. Reprezinta o masura prin care trebuie evitata perioada in care cresterea temperaturilor aerului si stresul hidric, determinat de existenta unor precipitatii reduse, poate influenta negativ umplerea bobului, respectiv productia agricola. Utilizarea plantelor cu o perioada scurta de vegetatie corelat cu data semanatului fac ca prin aceasta masura sa se poata obtine posibilitatea scurtarii duratei medii a sezonului de vegetatie cu 11-16 zile la grau si cu 20-29 zile la porumb.
  • Modelarea efectelor principalelor caracteristici genetice ale plantelor. Aceasta masura se refera la satisfacerea cerintelor medii pentru vernalizare si cerinte reduse fata de fotoperioada, proprietati biologice care sa duca la cresterea stabilitatii recoltelor la grau.
  • Utilizarea optima a diferitelor tipuri de sol si clase texturale. Aceasta masura presupune cunosterea parametrului PF care reprezinta logaritmul zecimal al fortei de suctiune a solului pentru apa, exprimat in centimetri coloana de apa si care exprima retinerea apei in sol. Aceasta caracteristica care este corelata strans cu proprietatile texturale ale solului si indica gradul retinerii apei de catre sol impreuna cu indicii hidrofizici ai solului constituie elementele principale pentru stabilirea regimului optim de irigatii, util pentru optimizarea tehnologiilor de cultivare pe fondul conservarii apei solului mai ales in conditii de neaplicare a irigatiei.
  • Cresterea potentialului de adaptabilitate al plantelor. Aceasta masura are in vedere cresterea rolului unitatilor C-D prin realizarea unor activitati de ameliorarea plantelor in contextul necesitatii crearii de genotipuri noi care sa raspunda bine la excesivizarea cadrului climatic cat si cresterea importantei zonarii culturilor ca factor esential intr-o areal agricol si element de luat in calcul in agricultura de precizie.
  • Cresterea suprafetelor cultivate cu orez. Prin aceasta masura se evidentiaza faptul ca orezul este o planta care raspunde bine la cresterile de temperatura ale mediului inconjurator, iar S.C.D.A. Braila considera ca aceasta cultura poate fi o solutie antiseceta acolo unde exista surse de apa.
  • Modernizarea tehnologiilor agricole. Masura impune utilizarea celor mai noi date si rezultate din cercetarea agricola, testarea input-urilor nou create si includerea celor mai performante, rapid in productie precum si utilizarea celor mai moderne utilaje si echipamente de lucru.

 

Noutati

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

26-04-2024 Boli si daunatori

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

Dăunătorii reprezintă o amenințare serioasă pentru plantele de cultură, având capacitatea de a provoca pagube semnificative și de a afecta recolta. Mai multe>>

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

26-04-2024 Fungicide

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

Revyona® este noul fungicid de încredere din grupa triazolilor, ce controlează o serie de boli des întâlnite la culturile de măr, păr, cireș, prun, piersic, cais, nectarin și vița de vie. Fungicidele pe bază de triazoli reprezintă o piesă de rezistență pentru fermieri în managementul rezistenței. Mai multe>>

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

09-04-2024 Rapita

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

Imbunatatirea calitatii si cantitatii recoltelor poate reprezenta un real provocare pentru multi agricultori. Acest articol te va ghida prin procesul de alegere a soiului potrivit de rapita si tehnici eficiente de semanat si de ingrijire pentru a asigura elementele necesare cresterii si dezvoltarii a plantelor. In plus, vei descoperi sfaturi esentiale despre recoltare si depozitare, precum si despre ameliorarea solului pentru aceasta cultura. Mai multe>>

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

09-04-2024 Cereale

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea pe piata din Europa a produsului Forapro®, noul fungicid pentru cereale cu spectru larg la T1, cu aplicabilitate in mai multe culturi, care ofera un control superior asupra tuturor bolilor majore de inceput de sezon. Mai multe>>

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

18-03-2024 Gradinarit

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

Primavara aduce un nou shop-in-shop pe eMAG, dedicat pasionatilor de gradinarit. Fie ca sunt in cautarea unor accesorii pentru a amenaja un colt verde in apartament sau au inceput deja sa pregateasca gradinile pentru noul sezon, pe eMAG Garden Shop clientii pot gasi peste 160.000 de articole care provin din oferta eMAG si a partenerilor din Marketplace, de la unelte de gradina, mobilier de exterior piscine, gratare, hamace sau leagane. Mai multe>>

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

13-03-2024 Pomi fructiferi

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>

Peste 78 milioane lei decontate de MADR pentru consumul de energie electrica cu irigatiile

07-03-2024 Irigatii

Peste 78 milioane lei decontate de MADR pentru consumul de energie electrica cu irigatiile

Pana la data de 6 martie 2024, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare, a platit integral sumele solicitate pentru acoperirea cheltuielilor cu energia electrica aferenta campaniei de irigatii din anul 2023, reprezentand consumul de energie electrica cu pomparea apei pentru irigatii in statiile de punere sub presiune ale fermierilor organizati in OUAI si alti beneficiari, in baza Legii nr. 125/2007, suma totala decontata fiind in valoare de 7... Mai multe>>

Solutii agricole la provocarile de mediu din sezonul de primavara pentru fermierii romani

07-03-2024 Plante

Solutii agricole la provocarile de mediu din sezonul de primavara pentru fermierii romani

Dupa o iarna marcata de precipitatii sub nivelul normal si conditii de ger in diferite zone ale tarii, fermierii din Romania se confrunta cu provocarile noului sezon de primvara. In timp ce in Centrul si Vestul tarii, fermierii se bucura de o aprovizionare adecvata cu resurse de apa in sol, lunile de iarna cu precipitatii foarte scazute si a temperaturilor neobisnuit de ridicate pentru aceasta perioada, dar cu aparitia conditiilor de inghet brusc au afectat semnificativ culturile din alte regiun... Mai multe>>

Productii mai sigure cu o fertilizare optima a cerealelor de toamna!

06-03-2024 Cereale

Productii mai sigure cu o fertilizare optima a cerealelor de toamna!

In functie de zona, perioada optima pentru prima aplicare a ingrasamintelor din primavara la culturile de cereale variaza foarte mult. In Romania prima fractie de azot dupa perioada de iernare la cerealele de toamna poate fi aplicata de la sfarsitul lunii Februarie in zonele cu precipitatii scazute, pentru a profita de umiditatea din sol acumulata in perioada de iarna si continua pana la mijlocul luni Martie. Mai multe>>

Tehnologia XR CARE – pachetul revolutionar de fungicide pentru protectia cerealelor

05-03-2024 Cereale

Tehnologia XR CARE – pachetul revolutionar de fungicide pentru protectia cerealelor

Descopera tehnologia XR CARE de la BASF! Pachetul revolutionar pentru protectia culturilor de cereale include fungicidele Flexity® Trio si Revycare®. Mai multe>>

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

05-03-2024 Struguri / vita de vie

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita. Mai multe>>