Pana la data de 6 martie 2024, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare, a platit integral sumele solicitate pentru acoperirea cheltuielilor cu energia electrica aferenta campaniei de irigatii din anul 2023, reprezentand consumul de energie electrica cu pomparea apei pentru irigatii in statiile de punere sub presiune ale fermierilor organizati in OUAI si alti beneficiari, in baza Legii nr. 125/2007, suma totala decontata fiind in valoare de 78.654.877,32 lei.
Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare a inceput, in data de 9 martie 2023, campania de irigat in judetul Olt, pana la aceasta data fiind irigate culturi de grau, rapita, orz si lucerna. Astfel, la solicitarea OUAI-urilor din cadrul amenajarilor de irigatii Dabuleni Potelu Corabia, ce administreaza o suprafata de 10.928 ha si Sadova Corabia, cu o suprafata administrata de 19.050 ha, au fost irigate 490 de hectare de grau, 343 de hectare de rapita, 980 de hectare de lucerna si 350 hectare de orz.
Clubul Fermierilor Romani a lansat recent o petitie, “Agricultura Romaniei are nevoie de apa pentru ca Europa sa isi asigure securitatea alimentara”, semnata pana in prezent de peste 800 de reprezentanti ai celor mai performante ferme din tara noastra. Prin aceasta petitie, solicitam urgentarea demersurilor Guvernului pe langa Comisia Europeana pentru modificarea PNRR si alocarea de fonduri pentru agricultura, cu prioritate pentru sistemul de irigatii si desecare-drenaj.
In Sedinta Guvernului din 3 august 2022 a fost adoptata Hotararea privind reacordarea recunoasterii caracterului de utilitate publica a unor amenajari de irigatii sau a partilor de amenajari de irigatii, precum si pentru modificarea si completarea HG nr. 793/2016 pentru aprobarea Programului national de reabilitare a infrastructurii principale de irigatii din Romania (PNI).
Clubul Fermierilor Romani solicita urgentarea demersurilor Guvernului Romaniei pe langa Comisia Europeana pentru modificarea PNRR si alocarea de fonduri pentru agricultura, cu prioritate pentru dezvoltarea sistemului de irigatii si de desecare-drenaj. Clubul a lansat o petitie online privind includerea finantarilor pentru sistemele de irigatii si desecare-drenaj in PNRR care poate fi completata si semnata pana pe data de 15 iulie.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale aduce la cunostinta tuturor fermierilor ca infrastructura de imbunatatiri funciare este pregatita pentru functionare si poate asigura un nivel optim al apei pentru irigatii.
Rivulis, lider global in dezvoltarea, fabricarea si implementarea de produse si solutii de micro-irigare, a lansat ReelView, oferind cultivatorilor care folosesc produsele Rivulis acces la un set avansat de instrumente de monitorizare a culturilor, de pe telefonul lor mobil.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale informeaza ca fermierii pot depune astazi, 17 decembrie si luni, 20 decembrie facturile pentru decontarea cheltuielilor aferente consumului de energie electrica necesar functionarii agregatelor sau a echipamentelor pentru irigatii.
Companiile Netafim powered by EPRS Romania si Reinke powered by BNY Holding au organizat, in data de 19 August 2021, in ferma vegetala Grup Serban, un seminar cu tema ”Sisteme integrate de irigare pentru agricultura de precizie”. Seminarul a avut loc direct in camp, langa platforma de irigare prin picurare, unde se afla statia de pompare, bateriile de filtrare, precum si instalatiile si bazinele de fertilizat.
Clubul Fermierilor Romani considera ca elaborarea si punerea in aplicare a unei Strategii nationale de gestiune integrata a apei pentru agricultura va asigura cadrul pentru un program multianual de investitii publice in vederea modernizarii sistemului national de irigatii si sustinerea programului care vizeaza proiectele locale de irigatii.
Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare a incheiat, pana la data de 15 februarie 2021, contracte de irigatii multianuale si sezoniere pe o suprafata de 612.117 ha. Din totalul de 783 contracte, 667 sunt multianuale si 116 sezoniere. Suprafata pregatita pentru irigat este de 947. 108 ha.
Desi apar noi tehnologii in fiecare zi, daunele provocate de schimbarile climatice sunt din ce in ce mai mari in fiecare an. Tehnologiile agricole existente care nu pot tine pasul cu schimbarile climatice se confrunta cu limitele lor. DAVID AQUA SYSTEM furnizeaza diverse solutii pentru o ferma inteligenta. Sistemul de gestionare a fermelor bazat pe IoT, SMARF, care este recomandat pentru sistemul de irigare si fertilizare Smart, este singurul model din lume.
Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare anunta ca, in anul 2020, s-au irigat peste 1 milion de hectare. Astfel, pana la data de 14 august 2020, au fost irigate, cumulat, 1.006.435 ha, din care udarea I – 418.373 ha, 2.572 km de canale au fost umplute cu apa, iar suprafata ce poate fi deservita ca urmare a umplerii canalelor este de 763.791 ha. Judetele unde s-a irigat cel mai mult, pana la aceasta data, sunt Braila, cu 345.160 ha cumulat, din care 158.875 ha udarea I, Dolj cu 137.933 ha, din care 21.002 ha udarea I, Ialomita cu 126.658 ha cumulat, din care 53.943 ha udarea I, Galati cu 94.857 ha cumulat, din care 53.981 ha udarea I.
Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare a incheiat cu fermierii, pana la aceasta data, contracte multianuale si sezoniere de irigatii pentru o suprafata de 841.807 ha, care sunt deservite de 2.876,2 km canale si 176 de statii de baza si repompare. Introducerea apei pe canalele de aductiune ce asigura necesarul de apa pentru irigatii se face pe masura solicitarilor, concretizate pe baza de comenzi certe, in urma incheierii contractelor multianuale sau sezoniere.
Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare a demarat campania de irigatii in acest an mai devreme, inca de la inceputul lunii martie, pe fondul faptului ca deficitul de apa din sol s-a marit din cauza lipsei precipitatiilor pe o perioada indelungata de timp. Introducerea apei pe canalele de aductiune ce asigura necesarul de apa pentru irigatii se face pe masura solicitarilor, concretizate pe baza de comenzi certe, in urma incheierii contractelor multianuale sau sezoniere.
Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare anunta toti fermierii ca Guvernul Romaniei, prin Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, asigura si in acest an, in baza Legii 133/2017, completata de Legea 130/2018, apa gratuita pana la punctele de livrare, acolo unde sunt incheiate contracte pentru anul 2020. Mai mult decat atat, Guvernul Romaniei, impreuna cu MADR si ANIF, au in vedere ca si in anii viitori apa pentru irigatii sa fie asigurata in aceleasi conditii.
Iridex Group Plastic, companie romaneasca cu traditie in domeniul protejarii mediului, recomanda agricultorilor din Romania cele mai noi si usor de utilizat sisteme de irigatii tip pivot si liniar de la IRRIMEC/ OTECH. Aceste sisteme permit un control in proportie de 95% a apei aplicate pe suprafata de udat, reducerea fortei de munca si diminuarea consumului de apa cu 70% si al celui de substante chimice cu 50%.
Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare a incheiat cu fermierii, pana la aceasta data, contracte multianuale si sezoniere de irigatii pentru o suprafata de 827.242 ha. Suprafata totala pe care ANIF o are pregatita pentru contractare si irigare este de 1.045.183 ha. „Incurajam toti fermierii care inca nu au incheiat contracte pentru livrarea apei sa mearga la Filialele Teritoriale de Imbunatiri Funciare pentru a face pasii necesari pentru acest lucru. Perioada de incheiere a contractelor este in plina desfasurare, asa ca putem ajunge sa acoperim 100% din suprafata”, a declarat directorul general ANIF, Stefan Constantin.
Avand in vedere lipsa precipitatiilor in multe regiuni ale tarii si regimul termic al aerului mai ridicat decat in mod obisnuit din ultimele luni, Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare aduce la cunostinta tuturor fermierilor ca, prin filialele teritoriale, va asigura apa pentru irigatii pana la punctele de livrare, acolo unde sunt incheiate contracte pentru anul 2020.
Deficitul de apa este o problema din ce in ce mai mare in Europa. Eurodeputatii promoveaza reutilizarea apei in agricultura pentru a se asigura ca exista resurse de apa dulce in UE. Cresterea populatiei, procesul de urbanizare si turismul au contribuit la deficitul de apa si la seceta care afecteaza tot mai mult multe zone ale Europei, in special regiunea Marii Mediterane. Resursele de apa sunt supuse unor presiuni din ce in ce mai mari si se asteapta ca situatia sa se inrautateasca din cauza schimbarilor climatice.
Experienta cultivarii in agricultura indica faptul ca plantele cu cea mai mare productivitate, sunt cele care au o buna irigare cu apa, iar pentru aceasta ai nevoie de foraje puturi pentru irigare. Insuficienta precipitatiilor si secetele frecvente in zonele de cultivare, nu permit utilizarea maxima a tuturor resurselor din sol si din natura.
UE ia noi masuri pentru reducerea riscului unor penurii ale apei necesare pentru irigarea culturilor. Ambasadorii la UE ai statelor membre au aprobat astazi acordul provizoriu la care s-a ajuns cu Parlamentul European cu privire la un regulament care va inlesni folosirea apelor uzate urbane epurate pentru irigatiile agricole. Aprobarea deschide calea catre adoptarea finala a regulamentului.
UE ia noi masuri pentru reducerea riscului unor penurii ale apei necesare pentru irigarea culturilor. Consiliul a convenit astazi asupra pozitiei sale (abordarea generala) cu privire la un regulament prin care devine mai usor ca apele urbane reziduale sa fie utilizate pentru irigatii agricole. Aceste norme noi ajuta Europa sa se adapteze la consecintele schimbarilor climatice. Regulamentul respecta pe deplin principiile economiei circulare si va avea ca efect marirea cantitatii de apa disponibile si incurajarea utilizarii eficiente a acesteia.
Apa este una dintre principalele probleme cu care se confrunta agricultura la ora actuala, in contextul incalzirii globale si schimbarilor climatice, care genereaza perioade secetoase tot mai lungi de la an la an. Din fericire, tehnologia moderna de irigare ofera solutii multiple, optimizate pentru diferite scenarii de utilizare, iar pentru ca sezonul cald a inceput deja, sublinierea importantei lor este necesara si de actualitate.
Petre Daea, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, s-a deplasat luni, 11 martie 2019, in judetul Dolj, pentru a analiza stadiul lucrarilor la obiectivul de investitii ”Reabilitarea amenajarii de irigatii Nadeia-Macesu”, o investitie in valoare de 21.764.052,55 lei. Alaturi de ministrul Petre Daea au participat la actiune directorul general al Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare, Florin Barbu, precum si autoritatile locale si fermieri din judetul Dolj.
Daca folositi irigarea prin picurare in culturile dvs., stiti deja ca este necesara fertigarea pentru a avea o recolta bogata si sanatoasa. Exista o multime de metode pentru a aplica ingrasaminte culturilor dvs. si pentru a face acest lucru prin sistemul dvs. de irigare prin picurare, va trebui sa instalati un injector de fertilizanti in sistemul de filtrare principal al sistemului dvs., dupa filtru.
Ministrul Petre Daea s-a deplasat, miercuri 20 februarie 2019, pentru a constata stadiul lucrarilor de reabilitare la SRPA BUCSA, din cadrul amenajarii hidroameliorative Terasa Ialomita - Calmatui, judetul Ialomita. Aceasta are o suprafata amenajata de 78.796 ha, din care, se supune reabilitarii o suprafata de 23.626 ha.
Agentia Nationala se Imbunatatiri Funciare continua activitatile de irigatii pentru culturile de rasarire si aprovizionare (circa 10.000 ha/ pe saptamana), prin asigurarea nivelului optim in canalele de aductiune/irigatii. In plus, au fost transmise solicitari catre Filialele Teritoriale cu privire la demararea campaniei de irigatii pentru anul 2019.
Chiar daca ati investit in achizitionarea celui mai bun echipament de irigatie pentru culturile dvs., sistemul dvs. trebuie sa fie monitorizat si intretinut cu regularitate pentru a asigura performanta pe termen lung.
Dupa o perioada de mai mult de 25 de ani in care nu a functionat, Statia de Pompare a Apei Stanca Costesti, din judetul Botosani a fost inaugurata luni 23 iulie a.c., in prezenta ministrului agriculturii, Petre Daea. Lucrarile de reabilitare la doua din cele patru echipamente de pompare au fost realizate de compania Mecanex SA, Botosani.
In premiera pentru judetul Vrancea, a avut loc pentru prima oara dupa anul 1989 alimentarea cu apa a sistemului de irigatii, din Canalul Siret-Baragan. Astazi a fost data in functiune Statia de Pompare si Repompare a Apei SRP5 Haret, din Amenajarea complexa Ruginesti-Pufesti-Panciu. Agricultorii isi pot lua apa din canalul de irigatii cu instalatiile proprii, apa fiind gratuita pentru fermieri datorita subventionarii in integralitate de statul roman.
Sistemele de irigare alimentate cu energie solara sunt acum o tehnologie accesibila si ecologica atat pentru fermierii mari cat si pentru cei mici din tarile in curs de dezvoltare. Dar acestea necesita sa fie gestionate si reglementate in mod adecvat pentru a evita riscul de utilizare a apei intr-un mod nesustenabil, se mentioneaza intr-un nou raport FAO.
AFIR anunta prelungirea sesiunii de depunere a cererilor de finantare pentru Submasura 4.3 I - Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole si silvice - Componenta infrastructura de IRIGATII, pana la data de 30 septembrie 2017, ora 16.00. Pana in prezent, pentru investitii in infrastructura de irigatii, s-au depus in total 36 de proiecte, in valoare de peste 37 milioane euro.
Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, s-a deplasat joi, 22 iunie a.c., la amenajarea de irigatii Pietroiu-Stefan cel Mare, din judetul Ialomita. Scopul principal al acestei deplasari a fost de a vedea daca exista fermieri care folosesc motopompele pentru a trage apa direct din canalul de aductiune, o data cu aparitia Legii 133/2017 prin care fermierii primesc apa gratuit pentru irigarea culturilor.
Cu ocazia lansarii de catre Guvernul Romaniei a programului de reabilitare a infrastructurii principale de irigatii, in valoare de un miliard de euro, Ambasada Statelor Unite ale Americii si Ambasada Statului Israel au participat impreuna cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale din Romania la un seminar privind 'Reabilitarea sistemului de irigatii si oportunitati de afaceri in domeniul agricol din Romania'.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a dat startul campaniei de irigat pentru anul 2017 la amenajarea de irigatii Pietroiu-Stefan cel Mare, din judetul Ialomita. Cu aceasta ocazie, oficialii MADR au anuntat ca Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare (ANIF) va furniza apa gratuit la statiile de punere sub presiune, iar costurile se vor ridica la 90 de milioane de lei, fiind suportate de la bugetul de stat.
In urma discutiei pe care Petre Daea, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a avut-o saptamana trecuta cu reprezentantii Consiliului de Afaceri Americano-Roman (AMRO), astazi, 5 aprilie 2017, o delegatie din partea Ambasadei Statelor Unite ale Americii si din partea Ambasadei Israelului la Bucuresti a participat la o intalnire de lucru la sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Tema principala a discutiilor de azi a constituit-o realizarea de investitii pentru reabilitarea sectorului de irigatii din Romania.
In Sedinta Guvernului din 28 septembrie 2016 a fost adoptata o Hotarare prin care se modifica normele metodologice de aplicare a Legii imbunatatirilor funciare nr. 138/2004, avand in vedere faptul ca aceasta a fost amendata prin modificari si completari legislative succesive.
Mihaela Ispas, Senior Associate PeliFilip si Cristina Barticel, Associate PeliFilip ne prezinta principalii actori implicati in dezvoltarea irigatiilor, provocarile in procesul de organizare a utilizatorilor de apa pentru irigatii, precum si alocarea fondurilor pentru infrastructura de irigatii.
Agentia Nationala de Imbunanatatiri Funciare, prin Filiala Teritoriala Ialomita Calmatui, anunta agricultorii din judet ca s-a declansat Campania de irigatii, prin introducerea apei pe canalele din amenajarea Pietroiu-Stefan cel Mare.
Irigarile se pot realiza cel mai simplu manual cu stropitoarea si cu furtunul, dar si prin comanda semiautomata sau automata, in cazul sistemelor fixate in pamant.
In etapa actuala, culturile valoroase in conditii de irigare sunt porumbul, sfecla de zahar, lucerna, cartofii si binenteles culturile horticole. In general porumbul ocupa 60 % din suprafata asolamentului de culturi irigate. Dupa lucerna irigata 5-6 ani poate urma 3-4 ani in mocultura irigata porumbul. In cazul cand sunt cerinte si posibilitati, in asolamentul cu culturi irigate se poate introduce floarea soarelui, fasolea, soia, graul si orzul de toamna, cartoful, alcatuind un asolament de scurta durata.
Avand in spate peste trei decenii de experienta, compania Majar a reusit sa se faca remarcata pe piata de profit din Europa si in lume. Inceputa in 1986 cu doar o mana de oameni, aceasta societate a reusit sa ajunga un adevarat lider in domeniu deoarece a inteles ca trebuie sa se adrese in primul rand agricultorilor si nevoilor pe care acestia le au in toate etapele activitatilor pe care le intreprind. Astfel, in prezent, aceasta firma a reusit sa se adreseze atat profesionistilor, cat si gospodarilor care doresc sa aiba alaturi cele mai bune utilaje pentru a-si duce la bun sfarsit treaba pe care au inceput-o.
In perioada 12 — 16 octombrie 2015 Romania a participat la expozitia WATEC Israel, expozitie de tehnologie si inovatie in domeniul managementului apei si al controlului mediului. Discutiile privind cooperarea romano-israeliana in domeniul infrastructurii de apa au fost purtate si cu reprezentantii Mekorot si s-au axat pe proiectul canalului Siret-Baragan, un proiect strategic privind irigarea celei mai vaste si mai fertile zone agricole a Romaniei.
Producatorul autorizat de grupuri de pompare si pompe submersibile, Pompe Instal S.R.L., realizeaza grupuri de pompare asamblate in Romania, destinate irigatiilor, compuse dintr-o electropompa orizontala bloc din fonta turnata GRUNDFOS tip HIDRO 1NBG50-125-400/392/1450rpm/55 kW/380V, montata pe sasiu din otel grunduit si vopsit.
Principala cauza a blocarii celor 77 de proiecte pe Masura 125 care deservesc 155.000 ha, aflate in faze terminale, este rambursarea greoaie a TVA-ului si lipsa fondurilor necesare achitarii TVA-ului de catre organizatiile utilizatorilor de apa pentru irigatii, organizatii non-profit de utilitate publica. Introducerea unei derogari pentru O.U.A.I.-urile care realizeaza investitii in infrastructura de irigatii ar da un imbold pozitiv deblocarii proiectelor aflate in curs de implementare pe Masura 125 si ar incuraja depunerea de noi proiecte pe Submasura 4.3 - Investitii in infrastructura de irigatii - prin PNDR 2014-2020 care ar duce, pe termen scurt, la dublarea suprafetei irigate din Romania.
27-06-2024 Constructii, instalatii, echipamente
Podul și mansarda casei tale joacă un rol crucial în menținerea confortului termic al locuinței și în protejarea structurii acesteia. O izolație eficientă în aceste zone ajută la reducerea pierderilor de căldură, la prevenirea condensului și la economisirea energiei. Cu toate acestea, izolația din pod poate să-și piardă eficiența în timp, necesitând înlocuire. Iată semnele pe care nu trebuie să le ignori și soluțiile eficiente recomandate de specialisti. Mai multe>>
26-06-2024 Constructii, instalatii, echipamente
Furtunul de pompieri s-a născut din necesitate ca armă în lupta omenirii cu forța distructivă a focului. Prima formă de furtun de pompieri datează din anul 400 i.C și este stomacul de vită.Pe atunci oamenii umpleau cu apă stomacuri de vită pe care le rostogoleau apoi către locul incendiului. Odată ajunși la locul cu pricina, pompierii antici săreau cu picioarele pe stomacul devenit recipient, împroșcând apa peste foc. Însă furtunul de pompieri, într-o formă mai apropiată de furtunul modern, apar... Mai multe>>
10-06-2024 Constructii, instalatii, echipamente
Într-o lume în continuă evoluție, unde nevoile noastre devin din ce în ce mai complexe, inovația joacă un rol crucial în găsirea soluțiilor optime. În acest context, pompele submersibile se evidențiază ca fiind una dintre cele mai remarcabile realizări tehnologice, oferind o gamă largă de beneficii atât în mediul rezidențial, cât și în cel agricol. Mai multe>>
18-05-2024 Constructii, instalatii, echipamente
Pe masura ce populatia lumii creste si cererea de apa curata se intensifica, devine tot mai importanta gasirea unor modalitati eficiente si durabile de tratare a apelor uzate. Tehnologiile avansate de epurare a apelor uzate ofera o serie de beneficii in comparatie cu metodele traditionale. Mai multe>>
29-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente
Când vine vorba de izolarea casei tale, eliminarea punților termice este esențială pentru a asigura o eficiență energetică maximă și un confort termic optim. Un material izolator care poate asigura o izolare continuă și eficientă fără punți termice este lâna de lemn (obținută din fibre naturale de lemn, provenit din specii de rășinoase). Această opțiune oferă numeroase beneficii și soluții pentru diversele nevoi de izolare ale locuinței tale, în special în mansardă, pe tavan/pod, între grinzi. Mai multe>>
29-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente
Oțelul inoxidabil este un element indispensabil în ferma modernă, din cauza versatilității și durabilității sale de neîntrecut. Structura sa unică, formată în principal din crom și nichel, îi garantează o rezistență excepțională la coroziune și rugină, ceea ce îl face să fie ideal pentru o gamă largă de aplicații agricole. Țevile inoxidabile, de exemplu, joacă un rol primordial în sistemele de transport al lichidelor, asigurând transportul eficient al apei, al substanțelor chimice și al gazelor ... Mai multe>>
09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente
GRAMPET Group, liderul transportului feroviar privat de marfa din Romania, anunta finalizarea si inceperea testelor pentru cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa, in urma unei investitii de 10 milioane de euro. Situat la Dornesti (judetul Suceava), la frontiera cu Ucraina, noul complex dedicat transbordarii produselor agricole marcheaza un nou capitol in eforturile grupului de companii GRAMPET de a moderniza si eficientiza infrastructura feroviara din regiune si d... Mai multe>>
09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente
Un sistem de drenaj eficient este esential pentru orice proprietar de casa. In acest articol, vei descoperi importanta drenajului apelor pluviale, de la intelegerea problemelor cu care se poate confrunta un astfel de sistem, pana la solutiile privind prevenirea lor. De asemenea, te vei familiariza cu elementele unei astfel de infrastructuri si vei intelege rolul lor. Asadar, fa-ti timp pentru a citi acest articol pana la final, apoi pune in practica lucrurile invatate: Mai multe>>
07-03-2024 Irigatii
Pana la data de 6 martie 2024, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare, a platit integral sumele solicitate pentru acoperirea cheltuielilor cu energia electrica aferenta campaniei de irigatii din anul 2023, reprezentand consumul de energie electrica cu pomparea apei pentru irigatii in statiile de punere sub presiune ale fermierilor organizati in OUAI si alti beneficiari, in baza Legii nr. 125/2007, suma totala decontata fiind in valoare de 7... Mai multe>>
16-10-2023 Constructii, instalatii, echipamente
Localizata in inima Bucovinei, Unitatea de Productie RUFSTER din Radauti este o investitie cu capital romanesc de peste 8 milioane de Euro. Lansat in 2011, brandul de producator RUFSTER a aparut ca raspuns la nevoile pietei de invelitori metalice pentru un control al calitatii extins si pe partea de productie. Mai multe>>
06-10-2023 Constructii, instalatii, echipamente
Ursii pot cauza numeroase probleme in cadrul unei ferme, cum ar fi distrugerea recoltelor si a culturilor agricole, uciderea animalelor domestice si distrugerea structurilor si echipamentelor. Aceste daune pot avea un impact economic semnificativ asupra fermelor, afectandu-le pe termen lung. Exista insa metode prin care putem sa ne protejam proprietatile impotriva ursilor. Iata cateva dintre acestea! Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>