Semanare pe teren nelucrat

 

Sub lozinca "Cercetare, tehnologie, inovatie" grupul Maschio Gaspardo a organizat la Chisineu Cris, demonstratia "In Camp 2007 - ROMANIA", in care a prezentat si semanarea pe teren nelucrat.

 







SEMANARE PE TEREN NEPRELUCRAT

Neprelucrarea terenului inseamna taierea terenului doar cu brazda unde va fi depusa samanta, celelalte zone fiind neatinse. Face parte din acele tehnologii de “insamantare directa” deoarece distribuirea semintelor pe terenul neprelucrat se realizează printr-o singura trecere a tractorului.

Este o tehnica care aduce multiple beneficii atat pentru agricultor cat si pentru mediul inconjurator. Nu trebuie insa lasat spatiu improvizatiei, ci trebuie respectate anumite etape:



ALEGEREA TERENULUI

Alegerea trebuie sa fie evaluata cu atentie; se urmaresc terenurile bine nivelate, cu reglare hidrica corespunzatoare, drenaj bun si scurgere eficienta a apelor pentru a evita stagnarea daunatoare a apei.

Terenurile care beneficiaza cel mai mult de imbunatatirea propriei structuri prin semanarea pe teren nearat, sunt cele cu compactibilitate mijlocie, semiargiloase sau argiloase.

Terenurile faramitate, pietroase sau cu bulgari, lipsite de structura, sunt in schimb indiferente la beneficiile agronomice oferite de tehnica de neprelucrare. Acest lucru nu exclude faptul ca - din punct de vedere economic - reducerea lucrarilor permite oricum un randament mai mare pentru cultura.

Terenurile bogate in namol (cu continut de peste 50 %), a caror capacitate de prelucrare este dificila cu tehnicile conventionale, necesita o atentie marita si in cazul semanarii pe teren neprelucrat iar daca sunt excesiv de umede, implica renuntarea la aceasta metoda.



GESTIUNEA TERENULUI

Un teren tasat sau calcat de masinile agricole, asadar destructurat, nu sunt indicate pentru semanarea pe teren neprelucrat. In aceste cazuri, la nevoie, noua cultura ar evidentia erorile comise in operatiunile anterioare de recoltare.

Este indispensabil, asadar, sa fie creat un mediu potrivit pentru o semanare corecta pe teren neprelucrat, prin utilizarea masinilor de recoltare dotate cu pneuri cu presiune mica si sectiune mare, pe senile sau in masura sa plutească cat mai mult posibil (pentru a reduce la minim compactarea terenului).

In momentul recoltarii, in caz de evolutie sezoniera nefavorabila, poate fi mai convenabil, pentru respectarea structurii solului, sa asteptati cateva zile pentru ca terenul sa se usuce inainte de a intra pe camp.

De obicei capetele campurilor, datorita manevrelor repetate, sunt foarte batatorite, in consecinta buna practica sau mai bine regula ar fi sa se faramiteze toata suprafata tasata. In acest caz, terenul poate ramane plin cu bulgari, dar pentru tehnica de semanare pe teren nearat acest lucru nu constituie o problema.



GESTIUNEA RESTURILOR DE CULTURI

In momentul recoltarii, pentru a usura lucrarea terenului cu semanatoare pentru teren nearat, este fundamental sa se aleaga modul de interventie si de lasare a resturilor vegetale pe camp. Acestea pot fi faramitate foarte bine si repartizate uniform pe sol si, pentru acest lucru, ar fi necesar sa se utilizeze combine de recoltata dotate cu tocatoare de paie sau utilaje tocatoare, care sa execute o taiere omogena si bine distribuita.

Cea mai buna solutie, in particular dupa culturile de porumb si floareasoarelui, ar fi aceea de a lasa lujerii cat mai inalti si drepti, dar in acest caz este necesara intrebuintarea unei masini cu discuri. Dimpotriva, semanatorile cu cutite necesita o faramitare ulterioara a resturilor, pentru a evita astuparea elementelor de insamantare.

Pentru a fi corect realizata, aceasta tehnica necesita o programare foarte atenta, care incepe de la culturile anterioare. Intrucat o mare parte din teren ramâne practic neatinsa, eliminarea florei daunatoare se face aproape in exclusivitate cu produse chimice, resturile culturii precedente ramanand aproape integral la suprafata terenului.

La tematica "Tehnici de agricultura conservativa" a participat si modelul de semanatoare GIGANTE CORSA 6 m, GASPARDO.

Modelul GIGANTE este dotat cu 33 elemente de semanare dispuse pe doua randuri cu distanta intre randuri de 18 cm.

Distribuirea semintelor este de tip mecanic, cu dozator reglabil centralizat la care ajunge miscarea transmisa de roata dintata; transportul la fiecare element este de tip pneumatic.

Caracteristicile importante prin care se remarca semanatoarea GIGANTE CORSA pot fi astfel sintetizate: dispozitive de semanare amortizate si independente, pentru a urma fidel profilului terenului si a mentine constanta adancimea de insamantare, unitate lucratoare constituita dintr-un disc cu suprafata plana si profil dintat pentru deschiderea brazdei de insamantare.

Demonstratia de la Chisineu Cris, judetul Arad a avut urmatoarea tematica:

  • Lucrari de baza;
  • Tehnici de agricultura conservativa, minim de lucrari;
  • Semanatul direct in miriste;
  • Lucrari in miriste;
  • Lucrarea si prepararea patului germinativ, grapare ai frezare;
  • Semanatul de precizie;
  • Semanatul cerealelor toamna-iarna;
  • Taierea si intretinerea spatiilor verzi.


Imagini cu demonstratia "In Camp 2007 - ROMANIA", puteti urmarii pe site-ul:

www.youtube.com/watch?v=muZTU9VBbs8&feature=related

Noutati

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

26-04-2024 Boli si daunatori

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

Dăunătorii reprezintă o amenințare serioasă pentru plantele de cultură, având capacitatea de a provoca pagube semnificative și de a afecta recolta. Mai multe>>

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

26-04-2024 Fungicide

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

Revyona® este noul fungicid de încredere din grupa triazolilor, ce controlează o serie de boli des întâlnite la culturile de măr, păr, cireș, prun, piersic, cais, nectarin și vița de vie. Fungicidele pe bază de triazoli reprezintă o piesă de rezistență pentru fermieri în managementul rezistenței. Mai multe>>

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

09-04-2024 Rapita

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

Imbunatatirea calitatii si cantitatii recoltelor poate reprezenta un real provocare pentru multi agricultori. Acest articol te va ghida prin procesul de alegere a soiului potrivit de rapita si tehnici eficiente de semanat si de ingrijire pentru a asigura elementele necesare cresterii si dezvoltarii a plantelor. In plus, vei descoperi sfaturi esentiale despre recoltare si depozitare, precum si despre ameliorarea solului pentru aceasta cultura. Mai multe>>

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

09-04-2024 Cereale

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea pe piata din Europa a produsului Forapro®, noul fungicid pentru cereale cu spectru larg la T1, cu aplicabilitate in mai multe culturi, care ofera un control superior asupra tuturor bolilor majore de inceput de sezon. Mai multe>>

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

18-03-2024 Gradinarit

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

Primavara aduce un nou shop-in-shop pe eMAG, dedicat pasionatilor de gradinarit. Fie ca sunt in cautarea unor accesorii pentru a amenaja un colt verde in apartament sau au inceput deja sa pregateasca gradinile pentru noul sezon, pe eMAG Garden Shop clientii pot gasi peste 160.000 de articole care provin din oferta eMAG si a partenerilor din Marketplace, de la unelte de gradina, mobilier de exterior piscine, gratare, hamace sau leagane. Mai multe>>

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

13-03-2024 Pomi fructiferi

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>

Peste 78 milioane lei decontate de MADR pentru consumul de energie electrica cu irigatiile

07-03-2024 Irigatii

Peste 78 milioane lei decontate de MADR pentru consumul de energie electrica cu irigatiile

Pana la data de 6 martie 2024, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare, a platit integral sumele solicitate pentru acoperirea cheltuielilor cu energia electrica aferenta campaniei de irigatii din anul 2023, reprezentand consumul de energie electrica cu pomparea apei pentru irigatii in statiile de punere sub presiune ale fermierilor organizati in OUAI si alti beneficiari, in baza Legii nr. 125/2007, suma totala decontata fiind in valoare de 7... Mai multe>>

Solutii agricole la provocarile de mediu din sezonul de primavara pentru fermierii romani

07-03-2024 Plante

Solutii agricole la provocarile de mediu din sezonul de primavara pentru fermierii romani

Dupa o iarna marcata de precipitatii sub nivelul normal si conditii de ger in diferite zone ale tarii, fermierii din Romania se confrunta cu provocarile noului sezon de primvara. In timp ce in Centrul si Vestul tarii, fermierii se bucura de o aprovizionare adecvata cu resurse de apa in sol, lunile de iarna cu precipitatii foarte scazute si a temperaturilor neobisnuit de ridicate pentru aceasta perioada, dar cu aparitia conditiilor de inghet brusc au afectat semnificativ culturile din alte regiun... Mai multe>>

Productii mai sigure cu o fertilizare optima a cerealelor de toamna!

06-03-2024 Cereale

Productii mai sigure cu o fertilizare optima a cerealelor de toamna!

In functie de zona, perioada optima pentru prima aplicare a ingrasamintelor din primavara la culturile de cereale variaza foarte mult. In Romania prima fractie de azot dupa perioada de iernare la cerealele de toamna poate fi aplicata de la sfarsitul lunii Februarie in zonele cu precipitatii scazute, pentru a profita de umiditatea din sol acumulata in perioada de iarna si continua pana la mijlocul luni Martie. Mai multe>>

Tehnologia XR CARE – pachetul revolutionar de fungicide pentru protectia cerealelor

05-03-2024 Cereale

Tehnologia XR CARE – pachetul revolutionar de fungicide pentru protectia cerealelor

Descopera tehnologia XR CARE de la BASF! Pachetul revolutionar pentru protectia culturilor de cereale include fungicidele Flexity® Trio si Revycare®. Mai multe>>

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

05-03-2024 Struguri / vita de vie

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita. Mai multe>>