Orezul portughez

In conditiile in care cerealele romanesti nu sunt protejate nici la nivel national, orezul „ARROZ CAROLINO DAS LEZIRIAS RIBATEJANAS” (IGP) a fost inregistrat in Registrul denumirilor de origine protejate si al indicatiilor geografice protejate, de catre statul membru Portugalia.






Descrierea produsului

"ARROZ CAROLINO DAS LEZIRIAS RIBATEJANAS"


Tipul de produs

Clasa 1.6 — Fructe, legume și cereale proaspete sau prelucrate


Descrierea produsului:

Orezul: cariopsa decojita de Oryza sativa L., subspecie Japonica, ce provine din varietatea Ariete (a doua generatie), uscata, decorticata, inalbita si lustruita in mod corespunzator.

Caracteristici fizice:

Umiditate (%) 13

Lungime (mm) 6,4

Latime (mm) 2,5

Raport lungime/latime 2,5

Continut total de cenusa (%) 0,45

Culoarea invelisului Maro galbui

Culoare dupa inalbire Translucid

Caracteristici chimice

Grasimi (%) 0,9-1,3

Proteine (%) 5,2-6,8

Carbohidrati (%) 77,1-82,3

Valoare energetica (Kcal/100 g) 346,5-350,1

Aroma si savoare: atunci cand este fiert simplu, doar in apa, orezul are o aroma proaspata si prezinta o savoare catifelata, dulce si moale. Amestecat cu alte alimente, ia usor gustul condimentelor adaugate si prezinta o textura cremoasa si delicata care persista in gura.

Vitrozitate: aspect translucid si cristalin.

Caracteristici de fierbere (valori medii)

Timp de fierbere 9-10,5 minute

Absorbtia apei 219-235 %


Materii prime (numai pentru produsele transformate)

Singurul orez eligibil este cel din varietatea mentionata anterior cu provenienta din zona geografica delimitata, aceasta fiind sigura garantie ca boabele prezintă un continut scazut in amiloza si amilopectina (33,5 %/66,5 %), particularitate care ii confera orezului o mare capacitate de absorbtie a apei de fierbere si de impregnare a aromelor, precum si un randament industrial minim de 70 %. Obtinerea acestor caracteristici nu este posibila decat in conditiile geomorfologice ale „Leztrias Ribatejanas” (tipul solului, calitatea apelor de irigare, numarul orelor de expunere la soare, amplitudine termica slabă, etc.).


Etape specifice ale productiei care trebuie respectate in zona geografica limitata

Intregul circuit de productie trebuie sa se desfasoare in zona geografica delimitata, inclusiv obtinerea de seminte de a doua generatie, pentru a garanta o adaptare a completa la conditiile geomorfologice specifice ale acestei zone geografice.

Evident, date fiind caracteristicile culturii, intregul ciclu biologic, pana la recolta, se desfasoara in acelasi loc in care se afla semintele. Recolta se realizeaza după reguli proprii care privesc, in special, data, stadiul fenologic si continutul in umiditate al boabelor, dar si tipul de masini utilizate pentru recolta, transport, depozitare, uscare, decorticare, inalbire si lustruire. Scopul acestor reguli este sa se asigure normele de igiena si de siguranta ale produsului, sa se impiedice orice contaminare a recoltelor si a echipamentelor de catre agenti biologici, chimici, microbiologici, introducerea orezului de alta provenienta, precum si trasabilitatea completa a „orezului carolino” in raport cu regiunea de origine, uneori chiar, in numeroase cazuri, cu agricultorul.

Zona geografica specifica de transformare si ambalare coincide cu zona de productie, ceea ce se justifica prin toate elementele expuse mai sus si prin faptul ca, astfel, este posibil sa se reduca la minim timpul necesar pentru transportarea orezului pana in zonele de uscare a acestuia pentru a evita orice degradare a calitatii.


Norme specifice privind felierea, raderea, ambalarea etc.

Tot pentru aceleasi motive de igiena si siguranta, pentru a evita orice contaminare si includere de orez provenind din alte zone, pentru a impiedica orice pierdere a calitatii, pentru a asigura trasabilitatea produsului si, mai mult, pentru a permite controlarea intregii filiere de productie, ambalarea nu se poate efectua decat in regiunea de origine, prin folosirea unor materiale specific aprobate sau omoloage in acest scop.


Norme specifice privind etichetarea

Indicatiile urmatoare sunt obligatorii: Arroz Carolino das Lezirias Ribatejanas — Indicacao Geografica Protegida; marcajul de certificare; logotipul comunitar care desemneaza IGP; logotipul orezului „Arroz Carolino das Lezirias Ribatejanas”.

Denumirea sau forma sociala si adresa producatorului trebuie sa fie obligatoriu indicate, chiar daca alte entitati se ocupa de comercializare.

Denumirea comerciala — Arroz Carolino das Lezirias Ribatejanas — IGP — poate fi urmata de alte indicatii sau mentiuni (marca inregistrata a distribuitorilor sau altele), dupa ce s-a primit avizul favorabil al grupului.


Delimitarea exactă a zonei geografice

Freguesias” din Azambuja, Alcoentre, Aveiras de Baixo, Aveiras de Cima, Macussa, Manique do Intendente, Vale do Paraiso, Vila Nova da Rainha e Vila Nova de Sao Pedro, („concelho” din Azambuja);

Barrosa, Benavente, Samora Correia e Santo Estevao, („concelho” din Benavente);

Foros de Salvaterra, Gloria do Ribatejo, Granho, Marinhais, Muge e Salvaterra de Magos, („concelho” din Salvaterra de Magos);

Alhandra, Alverca do Ribatejo, Cachoeiras, Castanheira do Ribatejo, Calhandriz, Forte da Casa, Povoa de Santa Iria, Sao Joao dos Montes, Sobralinho, Vialonga, Vila Franca de Xira, („concelho” din Vila Franca de Xira);

Azervadinha, Coruche, Couco, Erra, Foros da Branca, Lamarosa, Sao Torcato e

Santana do Mato, („concelho” din Coruche).


Legatura cu zona geografica

Specificitatea zonei geografice

Datorita situarii in estuarul Tage, zona geografica delimitata prezinta specificitati care tin, in special, de sol (pedogeneza diferentiata), de calitatea apelor, de numarul orelor de expunere la soare si de amplitudinea scazuta a temperaturilor. Este o zona complet plana [campii si campii inundabile („lezirias”)], situată la o altitudine destul de modesta (mai mica de 100 m). Solurile sunt, in totalitate, de tip coluviu-aluvionar, de culoare bruna, compozitie argiloasa si luto-argiloasa si provin din sedimentarea pe un substrat nisipos a unor particule fertile depuse de inundatii si mareele puternice. Aceste caracteristici, asociate unui pH cuprins intre 5,5 si 6,5, dar susceptibil sa varieze intre 4,5 si 8,7, precum si salinitatii apelor (regiunea fiind, inca, sub influenta mareelor) reprezinta un obstacol pentru culturi altele decat cea a orezului, aproape peste tot in zona.

Cultura orezului in zonele vizate reprezinta o activitate durabila; ea permite conservarea ecosistemului, precum si a florei si a faunei legate de cultura insasi, si, de asemenea, permite evitarea aparitiei problemelor agricole de tipul salinizarii solului. Mai mult, aceasta cultura practicata de peste doua secole a permis dezvoltarea in regiune a unor cunostinte foarte bogate si specifice.

Specificitatea produsului

Orezul „arroz carolino das Lezirias Ribatejanas” prezinta un raport scazut de amiloza/ amilopectina, o mare capacitate de capturare a umiditatii si niste molecule aromatice provenite din condimente precum si un excelent randament industrial.

Legatura cauzala dintre zona geografică produs

Conditiile edafoclimatice care caracterizeaza aceasta regiune a estuarului Tage sunt cele ale unui climat temperat cald de tip mediteranean, cu veri seci (in luna cea mai uscata inregistrandu-se mai putin de o treime din cantitatea de precipitatii cazute in luna cea mai ploioasa) si o influenta regularizatoare datorita oceanului Atlantic. Precipitatiile anuale, sub 30 mm, orele de expunere la soare (intre 2 800 si 2 900 de ore de soare fara nor), radiatia solara de 145-150 Kcal/cm2, un total de precipitatii de aproape 714,8 mm si numarul de zile de inghet(cel mult 12) nu sunt de natura sa favorizeze aparitia patologiilor criptogamice, motiv pentru care orezul este mai dur, mai putin casabil decat cel produs in alte regiuni si prezinta, de asemenea, o masa voluminoasa mai mare. In consecinta, se bucura de o excelenta reputatie, fiind mai apreciat decat sortimentele de orez din alte regiuni.

Deshidratarea naturala care insoteste ultimele faze de maturatie, coincide, in zona „Lezirias Ribatejanas”, cu temperaturile ridicate si umiditatea scazuta a lunii septembrie si a primelor cincisprezece zile ale lunii octombrie. Astfel permite o recolta mai omogena si practicarea uscarii naturale in plin camp. In comparatie cu alte regiuni de productie, aceasta se caracterizeaza, prin urmare, printr-o mare stabilitate și o mai mare omogeneitate a produsului.

Boabele de orez din varietatea „Arroz Carolino” din Lezirias Ribatejanas au un aspect translucid si cristalin care le este caracteristic. Conditiile naturale descrise confera acestui orez, atunci cand este pur si simplu fiert in apa, o aroma catifelata, dulce si molatica.

Orezul prezinta, de asemenea, o specificitate care tine de continutul sau foarte scazut in amiloza si in amilopectina (33,5 % si, respectiv, 66,5 %). Aceasta caracteristica ii ofera o mare capacitate de absorbtie a apei de fierbere si de impregnare cu aromele proprii condimentelor care se folosesc in diversele preparate culinare pe care le imbogateste cu textura sa cremoasa si delicata care ramane in gura un timp indelungat.


Sursa: www.agriculturae.ro

 

Noutati

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

09-04-2024 Cereale

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea pe piata din Europa a produsului Forapro®, noul fungicid pentru cereale cu spectru larg la T1, cu aplicabilitate in mai multe culturi, care ofera un control superior asupra tuturor bolilor majore de inceput de sezon. Mai multe>>

Productii mai sigure cu o fertilizare optima a cerealelor de toamna!

06-03-2024 Cereale

Productii mai sigure cu o fertilizare optima a cerealelor de toamna!

In functie de zona, perioada optima pentru prima aplicare a ingrasamintelor din primavara la culturile de cereale variaza foarte mult. In Romania prima fractie de azot dupa perioada de iernare la cerealele de toamna poate fi aplicata de la sfarsitul lunii Februarie in zonele cu precipitatii scazute, pentru a profita de umiditatea din sol acumulata in perioada de iarna si continua pana la mijlocul luni Martie. Mai multe>>

Tehnologia XR CARE – pachetul revolutionar de fungicide pentru protectia cerealelor

05-03-2024 Cereale

Tehnologia XR CARE – pachetul revolutionar de fungicide pentru protectia cerealelor

Descopera tehnologia XR CARE de la BASF! Pachetul revolutionar pentru protectia culturilor de cereale include fungicidele Flexity® Trio si Revycare®. Mai multe>>

Cristian Marginean – Fermierul castigator al trofeului Porumbul de Aur la categoria neirigat

21-02-2024 Porumb

Cristian Marginean – Fermierul castigator al trofeului Porumbul de Aur la categoria neirigat

In cadrul celei mai recente editii a Congresului „De la fermieri pentru fermieri” a avut loc decernarea trofeelor Porumbul de Aur, iar la categoria neirigat castigator a fost desemnat tanarul Cristian Marginean din judetul Mures, care a ales hibridul Pioneer® P9241 si a obtinut o productie de 13.400 kg/ha, anunta compania Corteva Agriscience. Mai multe>>

Mustang™ - erbicidul de referinta in combaterea buruienilor dicotiledonate din culturile de porumb si cereale paioase

16-02-2024 Cereale

Mustang™ - erbicidul de referinta in combaterea buruienilor dicotiledonate din culturile de porumb si cereale paioase

Analizand sezonul agricol 2023, putem sa reamintim urmatoarele: conditii meteo capricioase (in unele zone s-a inregistrat seceta, in alte zone au cazut precipitatii considerabile, temperaturi fie prea scazute, fie prea ridicate, toamna fara precipitatii in zona de sud a tarii, conditii prielnice pentru zona de vest, ...), costuri ridicate pentru infiintarea culturilor, productii scazute si cu preturi de valorificare sub asteptarile producatorilor, ... Mai multe>>

Cultura de porumb: 6 sfaturi importante pentru o cultura bogata

16-02-2024 Porumb

Cultura de porumb: 6 sfaturi importante pentru o cultura bogata

Cultivarea porumbului este o practica veche care a ramas in top 3 in agricultura moderna datorita diverselor utilizari ale acestei cereale. Pentru a obtine o recolta bogata si de calitate, este esential sa se respecte anumite principii si sa se aplice tehnici adecvate in fiecare etapa a procesului de cultivare. Astfel, astazi iti vom prezenta 6 sfaturi importante care garanteaza succesul culturii tale. Mai multe>>

Pixxaro™ Super - Inovatia cu cel mai larg spectru de combatere din cultura de cereale paioase

12-02-2024 Cereale

Pixxaro™ Super  - Inovatia cu cel mai larg spectru de combatere din cultura de cereale paioase

Buruienile sunt plante fara valoare economica atunci cand sunt intalnite in culturi si reduc productia. Buruienile consuma apa si nutrientii din sol in detrimentul plantelor cultivate. De asemenea, acestea reduc spatiul care revine plantelor cultivate, le umbresc, determina scaderea temperaturii la suprafata solului. Intr-un lan in care sunt buruieni, plantele cresc mai firave, au rezistenta mai mica la cadere, fructifica mai slab si devin sensibile la atacurile de boli si daunatori. Mai multe>>

PALLAS™ si FLORAMIX™ – nicio sansa buruienilor din cultura de grau

26-01-2024 Grau

PALLAS™ si FLORAMIX™ – nicio sansa buruienilor din cultura de grau

In 2023, Agricultura din Romania a continuat sa traverseze o perioada plina de provocari, unele cu un impact semnificativ: pretul oscilant al cerealelor, perioade secetoase in anumite zone, productie oscilanta pentru toate culturile, provocari pe care le vom intalni si in urmatorul sezon agricol. Combaterea buruienilor este principala lucrare de ingrijire din cultura cerealelor paioase. Pierderile de productie in cazul culturii de grau sunt de aproximativ 10 – 20%, dar pot ajunge in situatii ext... Mai multe>>

ADAMA lanseaza in Europa cinci fungicide noi pentru cereale, bazate pe tehnologia Asorbital®

26-01-2024 Cereale

ADAMA lanseaza in Europa cinci fungicide noi pentru cereale, bazate pe tehnologia Asorbital®

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea a cinci fungicide noi pentru cereale pe piata din Europa pentru a combate cele mai importante boli care afecteaza randamentul productiilor in cele mai critice faze de dezvoltare ale culturii. Aceste produse ofera clientilor ADAMA un portofoliu cuprinzator de solutii inovatoare concepute pentru a oferi rezultate excelente in domeniu, fiind aplicabile in diferite etape ale tratamentului (T1, T2 sau T3) ... Mai multe>>

Tehnologia XR STAR – protectie de top pentru culturi de cereale de calitate

24-01-2024 Cereale

Tehnologia XR STAR – protectie de top pentru culturi de cereale de calitate

Descopera tehnologia de top de la BASF si scapa de problema bolilor la culturile de cereale cu ajutorul celor doua substante active: Xemium® si Revysol®. Actioneaza eficient impotriva agentilor patogeni, iar tu obtii productii mari, de calitate si profitabile. Mai multe>>

Verben™ - fungicidul NR 1 din T1! Standardul inegalabil in combaterea bolilor la culturile de cereale paioase!

12-01-2024 Cereale

Verben™ - fungicidul NR 1 din T1! Standardul inegalabil in combaterea bolilor la culturile de cereale paioase!

Principalele boli care afecteaza puternic culturile de cereale paioase isi fac aparitia chiar din primavara, cum ar fi fainarea, patarea in ochi, septorioza, iar daca factorii de mediu sunt favoribili si restul bolilor pot aparea mai devreme. Mai multe>>