Produsele cu indicatii geografice protejate au inregistrat vanzari de 75 de miliarde EUR

Indicatiile geografice - un tezaur european in valoare de 75 de miliarde EURConform unui studiu publicat luni (20 aprilie 2020) de Comisia Europeana, produsele agroalimentare si bauturile protejate de Uniunea Europeana ca „indicatii geografice” reprezinta o valoare a vanzarilor de 74,76 miliarde EUR. Peste o cincime din aceasta suma provine din exporturile in afara Uniunii Europene. Studiului a evidentiat ca valoarea vanzarilor unui produs cu denumire protejata este, in medie, de doua ori mai mare decat in cazul produselor similare fara niciun fel de certificare.


Comisarul pentru agricultura, Janusz Wojciechowski, a afirmat: „Indicatiile geografice europene reflecta bogatia si diversitatea produselor pe care le ofera sectorul nostru agricol. Beneficiile pentru producatori sunt clare. Acestia pot vinde produse la o valoare mai mare consumatorilor care sunt in cautare de produse regionale autentice. IG reprezinta un aspect esential al acordurilor noastre comerciale. Protejand produsele in intreaga lume, prevenim utilizarea frauduloasa a denumirilor produselor si ne asiguram ca se mentine buna reputatie a produselor agroalimentare si a bauturilor europene. Indicatiile geografice protejeaza valoarea locala la nivel mondial.”

Produsele alimentare europene au reputatia de a fi sigure, hranitoare si de inalta calitate. Metodele traditionale de productie contribuie la obiectivul UE de a deveni etalonul global pentru durabilitate in productia de alimente.

Sistemele de calitate ale UE urmaresc sa protejeze denumirile anumitor produse pentru a le promova caracteristicile unice legate de originea geografica, precum si de priceperea locala. Aceste denumiri de produse fac parte din sistemul UE de drepturi de proprietate intelectuala, care le ofera protectie juridica impotriva imitatiilor si a utilizarii ilegale. Produsele agroalimentare si vinurile sunt protejate ca denumiri de origine protejata (DOP) si ca indicatii geografice protejate (IGP), iar bauturile spirtoase ca indicatii geografice (IG). Uniunea Europeana protejeaza, de asemenea, eticheta „specialitate traditionala garantata” (STG), care evidentiaza aspectele traditionale ale unui produs fara a-l lega de o anumita zona geografica. Valoarea vanzarilor de produse agricole si alimentare etichetate ca STG se ridica la 2,3 miliarde EUR.

Studiul s-a bazat pe toate cele 3 207 denumiri de produse protejate in cele 28 de state membre ale UE la sfarsitul anului 2017 (pana la sfarsitul lunii martie 2020, numarul total al denumirilor protejate a crescut la 3 322). Concluzia studiului a fost ca valoarea vanzarilor unui produs cu denumire protejata este, in medie, de doua ori mai mare decat in cazul produselor similare fara niciun fel de certificare. 

Conform studiului, exista un avantaj economic clar pentru producatori in ceea ce priveste comercializarea si cresterea vanzarilor, datorita calitatii deosebite si reputatiei acestor produse si faptului ca, pentru a obtine produse autentice, consumatorii sunt dispusi sa cheltuie.

Principalele concluzii ale studiului sunt:

    • Valoarea semnificativa a vanzarilor: Indicatiile geografice si specialitatile traditionale garantate au reprezentat impreuna o valoare estimata a vanzarilor de 77,15 miliarde EUR in 2017, respectiv 7 % din valoarea totala a vanzarilor din sectorul alimentar si al bauturilor din Europa, estimat la 1,101 miliarde EUR in 2017. Vinurile au reprezentat mai mult de jumatate din aceasta valoare (39,4 miliarde EUR), produsele agricole si alimentele 35 % (27,34 miliarde EUR) si bauturile spirtoase 13 % (10,35 miliarde EUR). Dintre cele 3 207 denumiri de produse care au fost inregistrate in 2017 (atat IG, cat si STG), 49 % erau vinuri, 43 % produse agroalimentare si 8 % bauturi spirtoase.
    • O prima de vanzare mai mare pentru produsele protejate: valoarea de vanzare a produselor vizate de studiu a fost, in medie, de doua ori mai mare decat valoarea de vanzare a unor produse similare fara niciun fel de certificare. Rata primei de valoare se ridica la 2,85 pentru vinuri, 2,52 pentru bauturi spirtoase si 1,5 pentru produse agricole si alimentare.
    • O politica pe deplin europeana: Fiecare tara din UE produce produse ale caror denumiri sunt protejate la nivelul UE si care servesc drept embleme pentru patrimoniul culinar traditional al regiunilor si ca vectori economici pentru sectorul agroalimentar national.
    • Exportarea indicatiilor geografice: indicatiile geografice reprezinta 15,5 % din totalul exporturilor de produse agroalimentare ale UE. Vinurile au ramas cele mai importante produse, atat in ceea ce priveste valoarea vanzarilor totale (51 %), cat si in ceea ce priveste comertul extra-UE (50 %). SUA, China si Singapore sunt primele destinatii ale produselor IG din UE, reprezentand jumatate din valoarea exporturilor de produse IG.


Pentru a garanta ca politica UE in domeniul calitatii continua sa functioneze optim, a fost lansata o consultare publica online intre 4 noiembrie 2019 si 3 februarie 2020, menita a obtine feedback de la partile interesate cu privire la aceasta politica. Printre principalele constatari se numara faptul ca majoritatea respondentilor au fost de acord ca sistemele de calitate ale UE aduc beneficii atat producatorilor, cat si consumatorilor. Raportul factual de sinteza face o prezentare detaliata a feedback-ului primit prin intermediul consultarii publice.

 

Sistemele de calitate in UE

Denumirile de origine protejata (DOP), indicatiile geografice protejate (IGP) si indicatiile geografice (IG) pentru bauturi spirtoase garanteaza consumatorilor ca produsul in cauza este cu adevarat fabricat in regiunea sa de origine, cu ajutorul priceperii si tehnicilor locale. Principala diferenta dintre DOP si IGP este legata de cantitatea de materii prime care provin din zona sau de etapele procesului de productie care trebuie sa aiba loc in regiunea respectiva. Printre indicatiile geografice celebre se numara, de exemplu, Bayerisches Bier, Champagne, Irish Whiskey, maslinele Kalamata, Parmigiano Reggiano, votca poloneza, Queso Manchego si Roquefort.

Pe de alta parte, specialitatile traditionale garantate (STG) evidentiaza aspectele traditionale, cum ar fi modul in care produsul este fabricat sau compozitia sa, fara a-l lega de o anumita zona geografica. Printre STG celebre se numara Bacalhau de Cura Tradicional Portuguesa, Amatriciana tradizionale, Hollandse maatjesharing si Kriek.

UE a incheiat peste 30 de acorduri internationale, care permit recunoasterea multor indicatii geografice ale UE in afara UE si recunoasterea indicatiilor geografice din afara UE in UE. Indicatiile geografice joaca un rol din ce in ce mai important in negocierile comerciale dintre UE si alte tari. De asemenea, Comisia aloca aproximativ 50 de milioane EUR in fiecare an pentru promovarea produselor de calitate in UE si in intreaga lume.

Comisia Europeana

  

Noutati

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

16-02-2024 Fonduri europene agricultura

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe pagina de internet a institutiei calendarul estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru interventiile din cadrul Pilonului II al Planului Strategic PAC 2023-2027 si pentru submasurile 4.1 si 17.1 din PNDR 2014-2020. Mai multe>>

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

15-02-2024 Fonduri europene agricultura

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

Primele proiecte de investitii in agricultura pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile prin AFIR in noua programare financiara deschisa in 2023 au fost selectate in vedere finantarii prin PS PAC 2027. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro primele rapoarte de selectie lunare pentru cererile de finantare depuse in prima etapa de sesiune a interventiei DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricol... Mai multe>>

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22, dar si pentru componentele bovine, ovine-caprine si pasari de curte din cadrul interventiei DR-20 Investitii in sectorul zootehnic ale Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

Fondurile disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22 a Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027), au fost consumate integral prin solicitarile depuse on-line pe site-ul oficial al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale in aceasta perioada. Mai multe>>

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

23-01-2024 Fonduri europene agricultura

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta nationala din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

12-01-2024 Fonduri europene agricultura

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

Cel putin opt programe de finantare sunt deja deschise sau in curs de a fi lansate de autoritati in acest an, alocarea totala a acestora ridicandu-se la peste 5 miliarde de euro, arata o analiza REI. Sprijinul nerambursabil vizeaza investitii in productia de energie verde si cresterea eficientei energetice a companiilor, in productia de materiale de constructii, in domeniul alimentar sau in reindustrializarea anumitor regiuni cheie ale tarii. Mai multe>>

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

Gradul de absorbtie a fondurilor europene acordate Romaniei prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) este in prezent de 86% in programarea financiara 2014 – 2020, inclusiv in perioada de tranzitie 2021 – 2022. Procentul reprezinta valoarea platilor efectuate de AFIR in conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor si autoritatilor locale, valoare care ajunge la 10,87 miliarde de euro, raportata la alocarea totala de 12,7 miliarde de euro. Mai multe>>

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

09-01-2024 Piete si magazine agro-alimentare

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

Zitec, lider pe piata de IT & digital marketing in Romania, anunta dezvoltarea noului magazin online al Agrii Romania, cel mai important furnizor de servicii agronomice, tehnologii performante si sfaturi tehnice de pe piata nationala. Dezvoltat pe platforma Magento 2, site-ul vine in ajutorul fermierilor mici sau persoanelor fizice, cu un catalog de produse variat si un proces de plasare a comenzilor simplu si rapid. Mai multe>>

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

09-01-2024 Produse traditionale

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

Corina Hodorogea, o femeie fermier dedicata activitatii sale, din satul Baleni-Sarbi din judetul Dambovita, se pozitioneaza in fruntea inovatiei agricole cu proiectul sau SELO - o marca locala de produse alimentare artizanale - sustinut de Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola. Aceasta initiativa cu un potential de transformare a comunitatii locale a fost sustinuta printr-o bursa acordata in cadrul proiectului de granturi educationale TalentA, unde Cori... Mai multe>>

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-27 Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricola si DR-28 Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de baza din spatiul rural din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>