Principalele scopuri ale unui sistem economic construit pentru a deservi o comunitate care se doreste independenta ar trebui sa fie supravietuirea comunitatii in caz de criza.
Pentru aceasta avem nevoie sa asiguram un nivelului minim de trai civilizat, atat in vreme de criza cat si in timpuri normale. Si mai apoi facilitarea saltului catre prosperitate, atunci cand timpurile o permit.
Dar pentru a se intampla acest lucru va trebui sa sa impartim economia fiecarei comunitati in doua, respectiv o economie de baza care sa mentina un nivel minim de trai civilizat si o suprastructura economica. Fiecare dintre cele doua parti ale economiei va juca un rol specific in viata comunitatii.
Sistemul economic mondial nu are cum sa evite repetarea periodica a crizelor de tipul celui in care ne aflam acum. Chiar daca o criza duce la implementarea unor reglementari dure, chiar daca un numar de lideri se jura ca vor avea grija ca asemenea lucruri sa nu se mai intample, timpul sterge amintirile crizei.
Dorinta de castiguri din ce in ce mai mari duce la relaxarea, abrogarea sau incalcarea reglementarilor cu permisiunea organelor de control, iar noii lideri vor declara ca este important ca oamenii de afaceri sa aiba mana libera pentru a produce prosperitate. Si totul se va repeta pentru ca omenirea are un talent aparte de a nu invata nimic din greselile sale.
Pornind de la aceste idei, am ajuns la concluzia ca sistemul economic al unei comunitatii independente trebuie construit in asa fel incat sa fereasca comunitatea de efectele crizelor fara a o impiedica sa profite de perioadele de prosperitate. De vreme ce avem de a face cu doua scopuri diferite, este necesar sa impartim sistemul economic in doua parti care sa se adreseze fiecarui scop in parte.
Economia de baza are scopul de a asigura un nivel minim de trai civilizat pentru toti membrii comunitatii, indiferent de starea economiei mondiale.
Deoarece crizele sistemului economic international tind sa aiba cauze financiare, stratul economic de baza al comunitatii nu are o componenta financiara, nu are ca scop generarea de profit si se bazeaza strict pe producerea unor bunuri si asigurarea unor servicii la nivel local, cu mijloace locale. Acest strat este sub controlul comunitatii si implica efortul fiecarui membru.
Cel de-al doilea strat economic este cel privat, in cadrul caruia fiecare membru al comunitatii care doreste sa desfasoare o activitate aducatoare de profit este liber sa o faca.
Presupunem ca majoritatea membrilor comunitatii nu se vor multumi cu Nivelul Minim de Trai Civilizat si nici cu cantitatea relativ redusa de activitate pe care acesta o implica, motiv pentru care vor dori sa isi deschida propriile afaceri sau sa se angajeze. Activitatea pe care o desfasoara si veniturile pe care le obtin nu privesc comunitatea.
Principalul motiv pentru care este necesar ca fiecare membru al comunitatţii sa aiba asigurat NMTC este nevoia de a rezolva una dintre tensiunile interne fundamentale ale oricarei comunitati: aparitia si dezvoltarea unei elite economice. Indiferent de sistemul economic folosit de o comunitate, unii oameni se vor dovedi mai priceputi la acumularea de bani sau bunuri decat restul. Acestia se vor constitui, in timp, intr-o elita economica si vor incerca sa acapareze cat mai multa putere, inclusiv pe plan politic si social.
Asigurarea nivelului minim de trai civilizat are ca scop fundamental impiedicarea caderii in saracie a unei parti a comunitatii, nu presupune egalitarism, detinerea proprietatii in comun sau alte idei de acest gen, ci doar satisfacerea unor anumite nevoi pentru a permite fiecarui membru al comunitatii sa se sustraga santajului economic. Membrii comunitatii care doresc sa isi deschida propriile afaceri sau sa isi gaseasca locuri de munca part- sau full-time, sunt mai mult decat bineveniti sa faca acest lucru, mai ales ca se vor bucura de avantajul unei relatii angajat-angajator de care putini oameni se bucura.
O comunitate care isi asigura singura hrana este o comunitate care nu depinde de supermarket. Daca membrii comunitatii au deja asigurate hrana, locuintele si hainele prin efortul comun, acestia isi pot cauta locuri de munca mai putin bine platite, dar cu program mai flexibil si mai usoare din punct de vedere al muncii depuse.
Un membru al unei comunitati care asigura nivelul minim de trai civilizat poate obtine casa doar platind costul materialelor de constructie si oferindu-se sa ii ajute si el pe ceilalti membrii ai comunitatii atunci cand va fi nevoie. Acelasi tip de intajutorare este valabil pentru procurarea de alte bunuri si servicii.
Rezultatul final al efortului comun este faptul ca comunitatea si membrii sai depind, in principal, de ei insisi pentru a supravietui.
Sursa: www.nepoliticos.com
20-04-2022 Ciuperci
CITR, parte a Impetum Group, a reintrodus in circuitul economic singura fabrica de compost pentru ciuperci din Romania, prin vanzarea sa catre un important jucator din sectorul agricol din sudul tarii. In calitate de lichidator judiciar al East Champion Union Cooperativa Agricola (in faliment), CITR a obtinut in urma licitatiei peste 840.000 euro, bani care vor fi redistribuiti catre creditori. Mai multe>>
01-10-2020 Ciuperci
Oamenii folosesc ciuperci din perioada erei paleolitice sau epoca pietrei cioplite palaios- vechi, lithos-piatra, din limba greaca. Oamenii au cules ciuperci pentru se hrani. Au invatat astfel care le aduce o stare de bine, care ii ajuta sa invinga boli si care erau toxice sau otravitoare. Dar aceste cunostinte s-au adunat timp de secole si mai ales dupa invingerea superstitiilor si a fenomenelor mistice. Mai multe>>
15-09-2020 Trufe
Numite si diamantele negre ale pamantului sau diamantele gastronomiei, perle rare, delicatese de neegalat acestea sunt Ciuperci care cresc in pamant, la adancime de 10-40 cm, unele chiar la suprafata sau mai in profunzime. Trufele sunt ciuperci Ascomycete ce apartin genului Tuber, formate din asocierea ectomicorizelor cu radacinile arborilor si arbustilor. Mai multe>>
06-05-2020 Ciuperci
In aceasta perioada un numar destul de mare de persoane, valorifica prin piete sau locuri neautorizate sortimente diferite de ciuperci, recoltate din mediul natural (pajisti sau paduri) sub pretextul ca deosebesc ciupercile comestibile de cele cosiderate otravitoare. Printre ciuperci exista diferite specii toxice, sau care pot fi letale pentru om, uneori chiar si cele considerate bune pentru consum pot da simptome toxice, (exemplu, hribii sau champignon) si care daca sunt culese prea tarziu... Mai multe>>
20-11-2018 Ciuperci
Ciupercile au un rol benefic in natura contribuind la descompunerea si dezagregarea vegetalelor, a frunzelor moarte si a resturilor lemnoase adunate pe sol. Anumite specii de ciuperci formeaza micorize pe radacinile unor arbori ca pini, stejari, castani si datorita acestora, arborii absorb mai usor substantele necesare cresterii. In schimb, ciupercile beneficiaza de adapost si de hrana. Mai multe>>
02-06-2017 Ciuperci
Ciupercile de padure apar in diferite forme si culori si poarta denumiri variate si sugestive. Cele mai intalnite specii comestibile de ciuperci pe care le intalnim in padurile din Romania sunt urmatoarele: Mai multe>>
26-11-2016 Ciuperci
Ciuciuletele (Morchella Esculenta) este o specie de ciuperci comestibile, denumita in popor si zbarciog galben, potrivita pentru comercializare. Mai multe>>
09-11-2016 Ciuperci
Galbiorii (Cantharellus cibarius) se mai numesc, urechiuse sau bureti galbeni si sunt o specie de ciuperci comestibile, potrivite pentru comercializare. Mai multe>>
27-09-2016 Ciuperci
In Romania sunt cunoscute peste 4000 de ciuperci, insa doar o parte din ele sunt comestibile sau otravitoare, marea lor majoritate sunt nesemnificative din punct de vedere alimentar. Mai multe>>
26-08-2016 Ciuperci
Cantitati mari de ciuperci salbatice pleaca in acesta perioada din Romania in Germania. Mai multe>>
15-08-2016 Ciuperci
Buretele de roua (Marasmius oreades) este o specie de ciuperci avand palaria comestibila, ideala pentru supe. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>