Conducatorii Romaniei si boala minciunii fara leac

peisaj_1.jpg

De cum ajunge intr-o functie publica, oricat de modesta, un roman invata, probabil, doua reguli de baza: adevarul trebuie ascuns cu orice pret daca nu cumva este "de bine", iar cetateanul nu conteaza decat daca poate fi muls de bani.









Alta explicatie nu poate exista pentru situatiile halucinanate, unele dramatice, de care ne izbim la fiecare pas.

Zilele trecute aflam despre decizia Comisiei Europene de a sista platile SAPARD pe anul acesta pentru Romania, dupa ce o misiune de audit a constatat deficiente in sistemul de management si control. Cu alte cuvinte, nu mai primim bani pentru agricultura pe motiv de incompetenta si sub suspiciune de coruptie.

Ziele trecute afla presa, pentru ca Ministerul de Finante a primit vestea oficial in data de 9 iulie printr-o scrisoare semnata de Jean Luc Demarty, directorul general pentru agricultura si dezvoltare rurala.

Asta dupa ce autoritatile romane fusesera atentionate asupra posibilitatii taierii fondurilor inca din luna martie a acestui an. Atunci, Comisia Europeana recomanda Romaniei sa se conformeze cu strictete la criteriile de acreditare si protejarea intereselor financiare ale UE in implementarea a doua masuri din program.

Ce au facut autoritatile romane? Au creionat un plan de masuri pe genunchi, pe care l-au trimis si apoi l-au primit inapoi de la Bruxelles, iar atunci cand inevitabilul s-a produs, au bagat scrisorica intr-un sertar si ce s-au mai bucurat ca dupa cateva zile s-a aflat doar despre sanctionarea Bulgariei.

Intre timp, fermierii, care deja contractasera credite in asteptarea banilor SAPARD, au platit dobanzi in banci, si-au facut planuri si au dat telefoane peste telefoane la APIA sa vada de ce intarzie fondurile? Au fost mintiti. Iar minciuna i-a pagubit cu mii de euro.

De ce nu a comunicat urgent Ministerul Finantelor sau APIA despre sistarea fondurilor? Pentru ca au fost prea ocupati cu remedierea deficientelor, zic ei. \

De fapt, au bagat gunoiul sub pres sperand ca, poate, banii vor fi deblocati inainte ca presa sa afle. Nu da bine o asemenea sanctiune in an electoral. Dar presa a aflat.

Ministrul Dacian Ciolos, pana acum o figura luminoasa, a iesit cu un discurs penibil in fata opiniei publice, incercand sa explice ca, de fapt, nimeni nu e vinovat pentru cele intamplate.

Poate Dumnezeu? Sau iar ne-o fi furat arbitrul? In loc sa vedem un val de demisii de la nivelul ministrului insusi, am avut parte de-o balamajeala care, poate, o fi credibila pentru unii alegatori, dar este doar ridicola pentru Bruxelles.

Joi ne-a izbit o alta stire. O femeie alcoolica, care si-a alungat proprii copii de acasa, a fost acceptata asistent maternal si a primit in grija un copil.

Ba chiar mai mult, nici nu a fost evaluata riguros la intervalele de timp impuse de lege. Asa se face ca a ajuns sa-l ucida cu bestialitate pe baiatul luat in grija "maternala".

Copilul de 4 ani a fost gasit mutilat, fara degete de la picioare si cu organele genitale taiate cu foarfeca.

Din nou autoritatile au incercat sa ascunda gunoiul sub pres. Ca femeia era in ordine, ca a fost evaluata cu regularitate, ca, stiti doar, voia Domnului a fost potrivnica.

Si din nou investigatiile au fost facute de presa. Ziaristii au descoperit ceea ce inspectorii Protectiei Copilului ar fi trebuit sa vada dintr-o privire.

N-au facut-o, un copil a murit cumplit, iar apoi au si incercat sa musamalizeze adevarul.

Sunt doua exemple dintr-o singura saptamana. Daca ne-am duce inapoi cateva saptamani sau cateva luni, bilantul ar fi tulburator.

Inconstienta si minciuna autoritatilor costa vieti si bani, insa nimeni, in afara presei, nu lupta cu aceste obiceiuri.

Dimpotriva. Va aduceti aminte cazul filmului Remes-Muresan, asa-numitul scandal "Palinca si caltabosi"?

Principala suparare a colegilor de cabinet ai ministrului surprins in timp ce lua mita, inclusiv a premierului, nu a fost fapta lui Remes, ci difuzarea filmului.

Probabil ca daca imaginile n-ar fi ajuns la presa, ci doar la sefii lui directi, Decebal Traian Remes ar fi si acum ministru al Agriculturii.

Daca n-ar fi existat presa, fermierii ar astepta si acum fondurile SAPARD blocate, iar Protectia Copilului ne-ar fi spus ca micutul ucis cu bestialitate era de fapt masochist.

Dar, nu-i asa, de ce-si baga Comisia Europeana nasul in ciorba noastra? Stim noi mai bine ce avem de facut!

Autor: Ioana Ene

Noutati

O fabrica unica in Romania, esentiala in productie de ciuperci, a fost reintrodusa in circuitul economic

20-04-2022 Ciuperci

O fabrica unica in Romania, esentiala in productie de ciuperci, a fost reintrodusa in circuitul economic

CITR, parte a Impetum Group, a reintrodus in circuitul economic singura fabrica de compost pentru ciuperci din Romania, prin vanzarea sa catre un important jucator din sectorul agricol din sudul tarii. In calitate de lichidator judiciar al East Champion Union Cooperativa Agricola (in faliment), CITR a obtinut in urma licitatiei peste 840.000 euro, bani care vor fi redistribuiti catre creditori. Mai multe>>

Ciupercile medicinale si efectul lor major pentru sanatatea noastra

01-10-2020 Ciuperci

Ciupercile medicinale si efectul lor major pentru sanatatea noastra

Oamenii folosesc ciuperci din perioada erei paleolitice sau epoca pietrei cioplite palaios- vechi, lithos-piatra, din limba greaca. Oamenii au cules ciuperci pentru se hrani. Au invatat astfel care le aduce o stare de bine, care ii ajuta sa invinga boli si care erau toxice sau otravitoare. Dar aceste cunostinte s-au adunat timp de secole si mai ales dupa invingerea superstitiilor si a fenomenelor mistice. Mai multe>>

Cultura trufelor – Tuber spp. poate fi o cultura pentru perioada lunga

15-09-2020 Trufe

Cultura trufelor – Tuber spp. poate fi o cultura pentru perioada lunga

Numite si diamantele negre ale pamantului sau diamantele gastronomiei, perle rare, delicatese de neegalat acestea sunt Ciuperci care cresc in pamant, la adancime de 10-40 cm, unele chiar la suprafata sau mai in profunzime. Trufele sunt ciuperci Ascomycete ce apartin genului Tuber, formate din asocierea ectomicorizelor cu radacinile arborilor si arbustilor. Mai multe>>

Consumul de ciuperci: Atentie la intoxicatiile cu ciuperci

06-05-2020 Ciuperci

Consumul de ciuperci: Atentie la intoxicatiile cu ciuperci

In aceasta perioada un numar destul de mare de persoane, valorifica prin piete sau locuri neautorizate sortimente diferite de ciuperci, recoltate din mediul natural (pajisti sau paduri) sub pretextul ca deosebesc ciupercile comestibile de cele cosiderate otravitoare. Printre ciuperci exista diferite specii toxice, sau care pot fi letale pentru om, uneori chiar si cele considerate bune pentru consum pot da simptome toxice, (exemplu, hribii sau champignon) si care daca sunt culese prea tarziu... Mai multe>>

Lista ciupercilor comestibile si otravitoare/toxice din flora spontana a Romaniei

20-11-2018 Ciuperci

Lista ciupercilor comestibile si otravitoare/toxice din flora spontana a Romaniei

Ciupercile au un rol benefic in natura contribuind la descompunerea si dezagregarea vegetalelor, a frunzelor moarte si a resturilor lemnoase adunate pe sol. Anumite specii de ciuperci formeaza micorize pe radacinile unor arbori ca pini, stejari, castani si datorita acestora, arborii absorb mai usor substantele necesare cresterii. In schimb, ciupercile beneficiaza de adapost si de hrana. Mai multe>>

Specii de ciuperci de padure din Romania

02-06-2017 Ciuperci

Specii de ciuperci de padure din Romania

Ciupercile de padure apar in diferite forme si culori si poarta denumiri variate si sugestive. Cele mai intalnite specii comestibile de ciuperci pe care le intalnim in padurile din Romania sunt urmatoarele: Mai multe>>

Ciuciuletele

26-11-2016 Ciuperci

Ciuciuletele

Ciuciuletele (Morchella Esculenta) este o specie de ciuperci comestibile, denumita in popor si zbarciog galben, potrivita pentru comercializare. Mai multe>>

Galbiorii comestibili

09-11-2016 Ciuperci

Galbiorii comestibili

Galbiorii (Cantharellus cibarius) se mai numesc, urechiuse sau bureti galbeni si sunt o specie de ciuperci comestibile, potrivite pentru comercializare. Mai multe>>

Reguli privind culesul si consumul ciupercilor

27-09-2016 Ciuperci

Reguli privind culesul si consumul ciupercilor

In Romania sunt cunoscute peste 4000 de ciuperci, insa doar o parte din ele sunt comestibile sau otravitoare, marea lor majoritate sunt nesemnificative din punct de vedere alimentar. Mai multe>>

Sezonul de ciuperci salbatice pentru export este in plina desfasurare

26-08-2016 Ciuperci

Sezonul de ciuperci salbatice pentru export este in plina desfasurare

Cantitati mari de ciuperci salbatice pleaca in acesta perioada din Romania in Germania. Mai multe>>

Buretele de roua

15-08-2016 Ciuperci

Buretele de roua

Buretele de roua (Marasmius oreades) este o specie de ciuperci avand palaria comestibila, ideala pentru supe. Mai multe>>