Pajisti, pasuni si fanete

'Cel mai priceput fermier in domeniul pasunatului!' - concurs national cu premii lansat de USAMV Cluj-Napoca

Cel mai priceput fermier in domeniul pasunatului concurs national cu premii lansat de USAMV Cluj-Napoca in cadrul Proiectului Grazing4Agroecology finantat din fonduri UEUniversitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca anunta lansarea unui concurs inedit, cu premii consistente, destinat fermierilor romani care integreaza pasunatul in cresterea animalelor (vaci, oi, capre, cai etc). Concursul are loc in cadrul Proiectului Grazing4Agroecology (G4AE), in care USAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania, si in parteneriat cu UBM Feed Romania, fabrica de furaje din comuna Sanpaul (jud. Mures).

Mai multe>>

APIA: Obligatia GAEC 3 - este interzisa incendierea miristilor, vegetatiei uscate si a resturile vegetale pe terenurile arabile

Este necesara respectarea bunelor conditii agricole si de mediu de catre fermierii care solicita sprijin financiar din fonduri europene si nationaleAPIA informeaza fermierii ca incepand cu anul de cerere 2023 se pun in aplicare normele privind conditionalitatea in cadrul interventiilor sub forma de plati directe si a unor interventii si masuri pentru dezvoltare rurala. Fermierii si alti beneficiari care primesc sprijin prin interventiile din Planul Strategic 2023-2027 trebuie sa respecte normele privind conditionalitatea pe intreaga exploatatie agricola si pe tot parcursul anului de cerere.

Mai multe>>

Proiectul Grazing4AgroEcology - solutii inovative pentru sistemele agricole bazate pe pasunat

USAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania intr-un proiect cu finantare UE in valoare de 3 mil euro privind sistemele agricole pe baza de pasunatUSAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania, in calitate de partener, in cadrul Proiectului Grazing4AgroEcology (G4AE), care sustine fermierii prin promovarea unor solutii inovative, prin care sistemele agricole bazate pe pasunat sa devina viabile din punct de vedere economic, iar obiectivul principal este acela de a produce alimente mai sanatoase si cu un impact mai scazut asupra mediului.

Mai multe>>

Pregatirea animalelor pentru perioada de pasunat

Pregatirea animalelor pentru perioada de pasunatConform traditiei milenare, odata cu venirea primaverii, pentru unele specii de animale, respectiv, bovine, ovine, caprine si cabaline, se schimba sistemul de exploatare de la stabulatia permanenta in timpul iernii, la intretinerea in stabulatie libera pe suprafetele de pasuni. Pasunatul, ca mod de furajare, prezinta o serie de avantaje, respectiv:

Mai multe>>

Peste 220 de gospodari romani practica agricultura regenerativa la Zimnicea

Peste 220 de gospodari romani practica agricultura regenerativa la Zimnicea in cadrul programului socio-economic O sansa pentru familia ta sustinut de Danone si partenerii saiIn cadrul programului socio-economic, „O sansa pentru familia ta”, demarat in 2012, peste 220 de mici fermieri din Zimnicea, jud. Teleorman sunt sprijiniti sa desfasoare practici de agricultura regenerativa de catre Danone Romania si partenerii proiectului - Fondul International Ecosysteme al companiei Danone, Organizatia Non-Guvernamentala Open Fields si partenerul local, Polaris Group. Gospodarii din program realizeaza aceste practici pe o suprafata totala de peste 1.000 hectare, terenuri ce ajuta la scaderea emisiilor de carbon in zona, dar si la cresterea nivelului de bunastare a animalelor.

Mai multe>>

Mosia Chindia - Ferma in care porcii, puii si curcanii sunt crescuti prin pasunare (Pasture raised)

Mosia Chindia prima ferma de animale crescute prin pasunareTenorul Vlad Mirita si antreprenorul Dan Cirstea lanseaza un nou proiect, ferma de animale Mosia Chindia. Aceasta este prima ferma din Romania unde mai multe specii de animale sunt "Crescute prin Pasunare". Astfel, ferma are in plan ca, in urmatorii 10 ani, sa contribuie pentru ca un milion de familii sa aiba acces la carne provenita de la animale crescute prin pasunare, probabil cel mai natural mod de crestere a animalelor.

Mai multe>>

Proiectul LIFE TransilvaCOOPERATION pentru managementul eficient al pajistilor si peisajelor Natura 2000 din Transilvania

LIFE TransilvaCOOPERATION - Abordare bazata pe cooperare pentru un management eficient al pajistilor si peisajelor Natura 2000 din TransilvaniaFundatia ADEPT Transilvania a lansat la finele anului 2020, un nou proiect cu finantare prin programul LIFE al Uniunii Europene, implementat cu sprijinul Deutsche Bundesstiftung Umwelt DBU (Fundatia Federala Germana pentru Mediu) si Sigrid Rausing Trust, in valoare de 596,275 Euro, ce se va derula pana la finele anului 2023. Scopul acestui proiect este acela de a demonstra modul in care cooperarea la scara larga, de peisaj, poate duce la cresterea veniturilor fermierilor care gestioneaza terenurile agricole din situl Natura 2000, si la imbunatatirea eficacitatii masurilor de agro-mediu, stopand pierderea de specii si habitate importante la nivel European.

Mai multe>>

De cat azot au nevoie pasunile si fanetele?

Cantitatea de azot necesara pentru a fertiliza pasunile si faneteleProprietatile solului, conditiile climatice (minimum 800 mm precipitatii anuale), altitudinea, compozitia floristica influenteaza potentialul de productie al pajistilor. Pajistile/fanetele din zonele montane sunt de obicei cosite de 2-3 ori pe an, iar pajistile si fanetele intensive aflate in zone favorabile pot da chiar si 5-6 coase/an. O pajiste/faneata cu 3 coase/an consuma aprox. 100 - 130 kg N/ha.

Mai multe>>

Tirantii pivotanti pentru cositorile frontale fac fata curbelor si intoarcerilor in timpul cosirii

Kit de montare ulterioara pentru cositori purtate in fata - Tiranti pivotanti pentru a face fata curbelor si intoarcerilor in timpul cosiriiCLAAS a dezvoltat in colaborare cu Hans Sauter GmbH un sistem de tiranti frontali cu pivotare hidraulica, pentru utilizare in combinatii de cositori purtate in fata si tractate in spate. Acesta reduce semnificativ sau chiar elimina in totalitate fasia de iarba ramasa necosita in curbe sau atunci cand cositi pe suprafete inclinate. Eliminarea acestei probleme constituie o contributie semnificativa pentru obtinerea unor furaje de calitate mai mare, in special pentru tractoarele cu anvelope de dimensiuni mai mari si cu un ecartament mai lat.

Mai multe>>

Soarecele de camp – masuri chimice si agrotehnice de combatere

Soarecele de camp  masuri chimice - otrava soareci - si masuri agrotehnice de combatereCa urmare a conditiilor favorabile si a potentialului biologic de inmultire deosebit, se constata o inmultire a rozatoarelor (soarecele de camp - Microtus arvalis) de la an la an, aceste specii fiind active tot timpul anului, chiar sub stratul de zapada. In aceasta perioada si primavara devreme, recomandam la culturile agricole perene (trifoi, lucerna), plantatii pomicole, pepiniere, pajisti naturale si culturi agricole de toamna (cereale paioase, rapita), tratament pentru combaterea acestora, pe parcelele unde densitatea daunatorului este de 4-5 colonii (vetre de atac) pe ha.

Mai multe>>

Amenajamente pastorale obligatorii din 2020

Amenajamente pastorale obligatorii din 2020In data de 24 aprilie 2019 a fost promulat Decretul de aprobare a Legii pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor permanente si pentru modificarea si completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991 (PL-x 235/23.04.2018).

Mai multe>>

Hranirea oilor, pasunatul si intretinerea oilor pe pasune

Hranirea oilor pasunatul si intretinerea oilor pe pasuneDatorita particularitatilor biologice specifice, oile valorifica in mod deosebit furajele bogate in celuloza, fapt care explica ponderea acestora in hrana de iarna. Furajele bogate in celuloza asigura 70-75% din volumul ratiei si 60-65% din valorarea ei nutritiva.

Mai multe>>

JAGUAR 960 TERRA TRAC - combina de recoltat furaje cu sistem de senile integrat

JAGUAR 960 TERRA TRAC - combina de recoltat furaje cu sistem de senile integratDelicat cu solul, chiar si pe pasuni! Odata cu debutul modelului sau JAGUAR 960 TERRA TRAC, CLAAS a devenit primul producator care a lansat o combina de recoltat furaje cu sistem de senile integrat din fabrica. Noul concept asigura o protectie optima a solului in orice conditii. Un sistem inteligent de protectie la capat de rand previne deteriorarea covorului de iarba si permite operarea utilajului pe tot parcursul anului.

Mai multe>>

DISCO MOVE – o noua cositoare frontala cu urmarire optimizata a conturului solului

DISCO MOVE - Noua cositoare frontala pentru furaje de la Claas cu urmarire optimizata a conturului soluluiCu DISCO 3600 MOVE si DISCO 3200 MOVE, disponibile in versiuni cu si fara conditionator, CLAAS si-a extins populara gama DISCO cu inca sase modele noi de cositori frontale. Noul design inovator ofera o libertate de miscare de 1.000 mm, independent de tirantii fata ai tractorului, asigurand urmarirea optima a conturului solului de catre bara de taiere. Noile cositori sunt disponibile cu latimi de taiere de 3,0 m si 3,4 m, fie fara conditionator (F), fie cu optiunea unui conditionator cu gheare (FC) sau cu role (FRC).

Mai multe>>

Noi reglementari privind pasunatul animalelor

Noi reglementari privind pasunatul animalelorPasunatul animalelor domestice va fi permis pe perioada intregului an crescatorilor care sunt proprietari sau detin cu orice titlu terenuri agricole ori au acordul scris al proprietarilor de terenuri agricole, pe care se pasuneaza.

Mai multe>>

Seminar: Managementul Pasunilor in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii

Managementul Pasunilor in Rezervatia Biosferei Delta DunariiAdministratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) a organizat, in data de 28 noiembrie 2017, un seminar cu tema 'Managementul Pasunilor in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii'. Acest seminar trans-sectorial la nivel national a avut drept scop informarea si constientizarea publicului si a factorilor interesati asupra pasunilor specifice din aceasta arie protejata.

Mai multe>>

Noua generatie de greble si cositori de la CLAAS garanteaza performantele cele mai bune la recoltat

Greble si cositori CLAAS - Utilaje pentru recoltatul furajelorPentru a raspunde cerintelor din sectorul furajelor verzi, CLAAS a reproiectat complet gama CORTO de cositori robuste frontale si purtate in spate. Aceste noi cositori cu tamburi ofera inovatii tehnologice care vor constitui un punct de interes in special pentru fermele care isi utilizeaza propriile utilaje. CLAAS a extins, de asemenea, gama de greble de adunat LINER si gama consacrata de greble imprastietoare VOLTO, incluzand design nou si numeroase inovatii tehnologice pentru a oferi utilajul adecvat pentru toate cerintele. 

Mai multe>>

Modificari legislative pentru a finaliza proiectele de amenajamente pastorale pana la sfarsitul anului 2017

finalizarea amenajamentelor pastorale pana la sfarsitul anuluiIncepand cu anul 2018, este obligatorie aplicarea amenajamentului pastoral. Pentru a permite finalizarea proiectelor de amenajamente pastorale inainte de aceasta data, s-a propus o hotarare de guvern pentru a atinge acest deziderat. HG propune, de asemenea, o singura categorie de folosinta a terenului „pajiste permanenta”, fiind eliminate categoriile si subcategoriile de folosinta ale parcelei de pajiste.

Mai multe>>

Cresterea traditionala a vacilor brune pe pasunile alpine din Bavaria

Cresterea traditionala a vacilor brune pe pasunile alpine din BavariaIn Bavaria, Germania, se cresc in mod traditional vaci din rasa bruna, in mod special in zona geografica Allgäu. Aceasta este o rasa clasica cu dubla utilizare, atat pentru productia de lapte cat si pentru cea de carne, caracterizata de asemenea prin longevitate si fecunditate.

Mai multe>>

Administrarea faziala a ingrasamintelor in culturi de camp si pajisti

Administrarea faziala a fertilizantilor chimici si minerali in culturi de camp si pajistiSpecialistii Academiei de Stiinte Agricole si Silvice fac urmatoarele recomandari si precizari privind administrarea faziala a ingrasamintelor chimice si minerale in culturi de camp si pajisti:

Mai multe>>

Programe profitabile de furajare a animalelor

Programe profitabile de furajare a animalelor - Valorificarea pasunilor si a culturilor de plante furajereFurajele constituie mai mult de jumatate din cheltuielile de productie in cresterea animalelor si au un impact major asupra veniturilor. Producerea furajelor si utilizarea eficienta a acestora sunt esentiale in tehnologiile profitabile de crestere a animalelor.

Mai multe>>

Pasunatul animalelor va fi permis intre 6 decembrie 2016 si 24 aprilie 2017

Pasunatul animalelor va fi permis in perioada decembrie 2016 - aprilie 2017Guvernul a prelungit, prin Ordonanta de urgenta, suspendarea prevederilor unui articol din actuala Lege a vanatorii, pentru a permite pasunatul animalelor domestice in terenul agricol si in perioada 6 decembrie 2016 si 24 aprilie 2017.

Mai multe>>

Se va elimina stabulatia permanenta a animalelor in perioada 6 decembrie – 24 aprilie

Se va elimina stabulatia permanenta a ovinelor in perioada de iarnaAstazi s-a propus o ordonanta de urgenta pentru suspendarea prevederilor art. 23 alin.(1) lit.c) din Legea vanatorii si a protectiei fondului cinegetic nr. 407/2006 prin care se interzice miscarea animalelor in perioada 6 decembrie – 24 aprilie si se impune stabulatia permanenta. Aceasta masura va permite fermierilor sa-si desfasoare activitatea de crestere a animalelor conform propriului plan de afaceri si program de dezvoltare.

Mai multe>>

Finantarea amenajamentelor pastorale si unele modificari ale legislatiei pajistilor permanente se afla in dezbatere publica

Finantare amenajamente pastorale - modificari ale legislatiei pajistilor permanenteProiectul de hotarare pentru aprobarea procedurii privind asigurarea fondurilor necesare intocmirii proiectelor de AMENAJAMENTE PASTORALE, precum si pentru modificarea si completarea anexei la Hotararea Guvernului nr. 1064/2013 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor a OUG nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea si exploatarea PAJISTILOR PERMANENTE si pentru modificarea si completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991 se afla in dezbatere publica pe site-ul MADR.

Mai multe>>

TERRACALCO 95 sau cum sa imbunatatesti calitatea pajistilor si fanetelor in cel mai scurt timp

TERRACALCO 95 - amendament pentru pajisti pasuni si fanete fertileTerraCalco 95 este cea mai buna solutie pentru a amenda solul, optimizand astfel cantitatea si calitatea pasunilor si a fanetelor. Compania Carmeuse vine in ajutorul agricultorilor prin crearea unui sol mai fertil, cu plante cu o valoare furajera mai mare.

Mai multe>>

95% din platile subventiilor pentru sectorul zootehnic vor fi finalizate pana la 15 august

Dacian Ciolos - subventiile APIA pentru ovine caprine si bovine vor fi finalizate pana la 15 augustPremierul Dacian Ciolos a declarat, dupa intalnirea cu asociatiile producatorilor agricoli din sectorul zootehnic, ca APIA si-a luat angajamentul ca va finaliza 95% din plati pentru sectorul animal, pana la 15 august. Discutiile au vizat si aspecte care tin de o mai buna valorificare a productiei zootehnice, oportunitatile de export pentru crescatorii de animale, cat si despre adaptarile legislative pentru pasuni.

Mai multe>>

Ratele crescute pe pasune

Cresterea ratelor pe pasuniRatele se dezvolta cel mai bine pe pasune si in aceasta perioada depun oua de calitate superioara. Intr-o crescatorie de rate din Bavaria sunt crescute 300-400 de rate pe un hectar de pamant lutos cu pietris si cu iarba proaspata si bogata.

Mai multe>>

Productii mai mari? Intr-un timp scurt? Da, se poate!

Sfaturi pentru amendarea si inbunatatirea solului -  scaderea aciditatii soluluiRomania este una dintre putinele tari din Europa cu soluri extrem de fertile, insa, din lipsa de timp si resurse de cele mai multe ori agricultorii ajung sa utilizeze programe si tehnologii deficitare care pericliteaza sanatatea acestuia si duc la scaderea productiei, mai ales in cazurile in care astfel de lucrari sunt realizate in necunostinta de cauza. Ca sa te bucuri de productii mai mari intr-un timp foarte scurt va recomandam cateva sfaturi pentru a obtine fertilitatea optima a solului.

Mai multe>>

Pasunatul holistic planificat, sau cum poti produce mai mult cu mai putin

Pasunatul holistic planificat - model de afacere fara bani si fara terenDeclarat de multi cel mai inovator fermier din lume, Joel Salatin a implementat cu succes la ferma sa modelele naturale pe care le utilizeaza pe o scara comerciala. Pasunatul realizat in aceasta maniera ofera pe langa o sursa superioara de hrana si o refacere a peisajului. Astfel ferma sa produce pe hectar mult mai mult decat prin modelele industriale.

Mai multe>>

Hranirea si adaparea vacilor

Pasunat vaci - hrana bovine - adaparea vacilorPe timp de vara este obligatoriu ca toate fermele sa dispuna de nutret verde, acesta reprezinta 80-100% din valoarea nutriva a ratiei, in functie de productia zilnica. Baza hranirii este pasunea si conveierul verde din primavara pana in toamna. O pasune foarte buna sau masa verde de calitate poate asigura necesarul de principii nutritive pentru productii medii zilnice de 12-15 Kg/lapte, fara concentrate. Daca vacile produc si cantitati mai mari se dau si concetrate.

Mai multe>>

Populatia locala din Delta Dunarii va avea acces la resursele naturale regenerabile pentru uz gospodaresc

Acces populatie rurala Delta Dunarii la resursele naturale pentru pasunat albinarit si culturi agricoleAdministratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii informeaza ca in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 412/ 01.06.2016 a fost publicat Ordinul ministrului mediului, apelor si padurilor nr. 980/ 24.05.2016. Astfel populatia locala din zona Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii va avea acces la resursele naturale regenerabile pentru uz gospodaresc, cum ar fi pasunatul, albinaritul sau pentru culturi agricole.

Mai multe>>

Omida de Stepa - Combaterea daunatorului

Omida de Stepa - Tratament de combatereTratamentul pentru combaterea Loxostege sticticalis (Omida de Stepa) la pajisti se va aplica la un PED de 3-5 fluturi/mp sau 5-8 larve/mp pentru lucerna. Aceste valori pot fi aplicate si la celelalte culturi cu talie asemanatoare.

Mai multe>>

Noutati

'Cel mai priceput fermier in domeniul pasunatului!' - concurs national cu premii lansat de USAMV Cluj-Napoca

25-01-2024 Pajisti pasuni fanete

'Cel mai priceput fermier in domeniul pasunatului!' - concurs national cu premii lansat de USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca anunta lansarea unui concurs inedit, cu premii consistente, destinat fermierilor romani care integreaza pasunatul in cresterea animalelor (vaci, oi, capre, cai etc). Concursul are loc in cadrul Proiectului Grazing4Agroecology (G4AE), in care USAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania, si in parteneriat cu UBM Feed Romania, fabrica de furaje din comuna Sanpaul (jud. Mures). Mai multe>>

Proiectul Grazing4AgroEcology - solutii inovative pentru sistemele agricole bazate pe pasunat

07-03-2023 Pajisti pasuni fanete

Proiectul Grazing4AgroEcology - solutii inovative pentru sistemele agricole bazate pe pasunat

USAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania, in calitate de partener, in cadrul Proiectului Grazing4AgroEcology (G4AE), care sustine fermierii prin promovarea unor solutii inovative, prin care sistemele agricole bazate pe pasunat sa devina viabile din punct de vedere economic, iar obiectivul principal este acela de a produce alimente mai sanatoase si cu un impact mai scazut asupra mediului. Mai multe>>

Suprematia inoculantilor Fiber Technology din portofoliul Corteva Agriscience

13-10-2021 Plante furajere

Suprematia inoculantilor Fiber Technology din portofoliul Corteva Agriscience

Calitatea furajelor insilozate poate fi pastrata si imbunatatita cu ajutorul inoculantilor furajeri Pioneer®, astfel incat intreaga energie colectata in camp si conservata in silozuri sa ajunga in hrana animalului. Inoculantii Pioneer® au fost testati in ferme in conditii optime de recoltare, iar rezultatele experientelor arata ca acestia imbunatatesc calitatea insilozarii si scad pierderile, chiar si atunci cand conditiile de mediu si de recoltare ale culturilor nu sunt foarte bune. Mai multe>>

Proiectul LIFE TransilvaCOOPERATION pentru managementul eficient al pajistilor si peisajelor Natura 2000 din Transilvania

12-02-2021 Pajisti pasuni fanete

Proiectul LIFE TransilvaCOOPERATION pentru managementul eficient al pajistilor si peisajelor Natura 2000 din Transilvania

Fundatia ADEPT Transilvania a lansat la finele anului 2020, un nou proiect cu finantare prin programul LIFE al Uniunii Europene, implementat cu sprijinul Deutsche Bundesstiftung Umwelt DBU (Fundatia Federala Germana pentru Mediu) si Sigrid Rausing Trust, in valoare de 596,275 Euro, ce se va derula pana la finele anului 2023. Scopul acestui proiect este acela de a demonstra modul in care cooperarea la scara larga, de peisaj, poate duce la cresterea veniturilor fermierilor care gestioneaza terenur... Mai multe>>

Calitatea culturilor furajere in UE: Risc general moderat pana la ridicat de contaminare cu micotoxine

08-12-2020 Plante furajere

Calitatea culturilor furajere in UE: Risc general moderat pana la ridicat de contaminare cu micotoxine

Conditiile meteorologice au fost variabile in intreaga Europa de-a lungul sezonului agricol 2020 si au avut un impact direct asupra prezentei mucegaiurilor si micotoxinelor specifice in diferite regiuni. Micotoxinele sunt produse de anumite specii de mucegaiuri si sunt o preocupare pentru crescatorii de animale din cauza capacitatii lor de a influenta negartiv calitatea furajelor si ulterior, sanatatea si performanta animalelor. Mai multe>>

De cat azot au nevoie pasunile si fanetele?

24-06-2020 Pajisti pasuni fanete

De cat azot au nevoie pasunile si fanetele?

Proprietatile solului, conditiile climatice (minimum 800 mm precipitatii anuale), altitudinea, compozitia floristica influenteaza potentialul de productie al pajistilor. Pajistile/fanetele din zonele montane sunt de obicei cosite de 2-3 ori pe an, iar pajistile si fanetele intensive aflate in zone favorabile pot da chiar si 5-6 coase/an. O pajiste/faneata cu 3 coase/an consuma aprox. 100 - 130 kg N/ha. Mai multe>>

Holland Farming Agro, noul distribuitor Barenbrug in Romania

19-09-2019 Plante furajere

Holland Farming Agro, noul distribuitor Barenbrug in Romania

Barenbrug are placerea sa anunte ca si-a unit fortele cu Holland Farming Agro ca distribuitor pentru iarba furajera si seminte de lucerna in Romania. Aceasta colaborare reprezinta un pas benefic, care ne ofera sansa de a sta si mai mult la dispozitia fermierilor din Romania. Acum fermele romanesti producatoare de lapte pot fi sigure de calitatea inalta a semintelor furajere testate de ani de zile pe piata locala la Centrul de cercetare Barenbrug din Brasov. Mai multe>>

Prevenirea si combaterea daunatorilor periculosi la Lucerna si Trifoi

25-04-2019 Plante furajere

Prevenirea si combaterea daunatorilor periculosi la Lucerna si Trifoi

Pentru a veni in sprijinul producatorilor de plante furajere (lucerna, trifoi), atentionam ca s-a depistat atacul produs de Cuscuta spp. (tortel) sub forma de vetre, care netratate, se pot intinde pe toata suprafata, compromitand intreaga recolta de masa verde sau seminte. Deasemenea conditiile climatice din ultima perioada, au creat, conditii deosebit de favorabile atacului unui complex de daunatori periculosi, specifici lucernei, cum ar fi de exemplu gargarita frunzelor de lucerna (Phytonomus ... Mai multe>>

Amenajamente pastorale obligatorii din 2020

24-04-2019 Pajisti pasuni fanete

Amenajamente pastorale obligatorii din 2020

In data de 24 aprilie 2019 a fost promulat Decretul de aprobare a Legii pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor permanente si pentru modificarea si completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991 (PL-x 235/23.04.2018). Mai multe>>

Noi reglementari privind pasunatul animalelor

20-12-2017 Pajisti pasuni fanete

Noi reglementari privind pasunatul animalelor

Pasunatul animalelor domestice va fi permis pe perioada intregului an crescatorilor care sunt proprietari sau detin cu orice titlu terenuri agricole ori au acordul scris al proprietarilor de terenuri agricole, pe care se pasuneaza. Mai multe>>

S-au aprobat conditiile pentru exportul de lucerna romaneasca in China

28-11-2017 Lucerna

S-au aprobat conditiile pentru exportul de lucerna romaneasca in China

Presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), dr. Geronimo Branescu a semnat, alaturi de Zhi Shuping, ministrul Administratiei Generale pentru Supravegherea Calitatii, Inspectie si Carantina a Republicii Populare Chineze (AQSIQ), Protocolul privind conditiile sanitare veterinare si fitosanitare pentru exportul de lucerna romaneasca in Republica Populara Chineza.  Mai multe>>