Recomandari Summit Agro pentru sezonul de toamna al culturii de rapita

cultivare rapita in sezonul de toamnaFitoprotectia culturii de rapita trebuie sa inceapa preventiv, inca inainte de semanat, prin utilizarea semintelor tratate impotriva bolilor si a daunatorilor care pot aparea in toamna. Cum insa acest tratament nu poate asigura protectia culturii pe o durata lunga de timp, este necesar ca dupa rasarirea culturii sa se intervina si cu tratamente foliare. Tratamentele foliare se fac la semnalarea aparitiei agentilor de daunare in cultura.


Astfel, daca avem o toamna tarzie, cu temperaturi ridicate dupa rasarire, este posibil sa ne confruntam cu un atac puternic al puricelui negru (Phyllotreta attra, Psilloides spp.). Aceste insecte rod cavitati si perforeaza frunzele tinere. Plantele atacate, neavand suficienta suprafata foliara, vor creste incet si vor intra insuficient dezvoltate in perioada de iarna, fapt care va slabi rezistenta lor la ger.

Adultii apar inca din luna iulie pe flora spontana. Pe rapita se instaleaza imediat dupa rasarirea culturii. Se hranesc cam 2-3 saptamani, dupa care depun oua. Ouale pot ecloza pana toamna tarziu, iar larvele patrund in planta pe la baza petiolului si rod tunele prin colet pana la radacina. Prin tunelele respective poate patrunde apa, care favorizeaza instalarea agentilor patogeni si slabeste rezistenta plantei la iernare. Ouale eclozate primavara afecteaza plantele pornite in vegetatie. Larvele se hranesc in tulpinile fragede, dupa care ies si se retrag in sol pentru impupare.

La prima vedere, larvele puricilor se pot confunda cu cele ale gargaritei tulpinilor (Ceurohrynchus napi), numai ca apar mult mai devreme si au capul negru.

Controlul infectiei larvare se face la sfarsitul lunii octombrie sau inceput de noiembrie, iar tratamentul poate coincide cu cel pentru viespe.

Un alt atac, ce il poate succeda pe cel al puricilor, este atacul viespei rapitei (Athalia rosae), cel mai periculos daunator din toamna pentru aceasta cultura. De obicei larvele apar pe la inceputul lunii octombrie, mai intai la plantele din periferia culturii. Sunt deosebit de vorace si pot devora in intregime frunzele, lasand doar nervura principala. Atacul se produce brusc si dureaza cam 20 de zile, dupa care larvele se retrag in sol pentru impupare. Primavara insecta nu mai prezinta un pericol pentru cultura.

In functie de atacul celor doua insecte, se impun unul sau doua tratamente foliare.

Impotriva puricilor adulti se poate folosi insecticidul Mospilan 20 SP in doza de 150 g/ha, intr-o cantitate de 100-300 L apa.

Impotriva viespei cruciferelor si a larvelor puricilor recomandam insecticidul Fury 10 EC, in doza de 200 ml/ha, intr-o cantitate de 200-400 L apa. Tratamentul se poate aplica numai pe marginile culturii sau pe toata suprafata, in functie de faza de evolutie a atacului.

Insecticidul Fury 10 EC, este un produs de contact cu efect de soc. Este deja consacrat pentru aplicare toamna in combaterea viespei. Este compatibil cu fungicidele, de obicei triazolice, utilizate toamna pentru combaterea bolior. De asemenea se combina foarte bine cu fertilizantii foliari Brassitrel PRO sau Sulfomax Fluid.

Un alt insecticid potrivit este Nurelle D, un produs complex ce combina doua molecule (piretroid cu un organofosforic). Doza este de 0,4 L/ha. Efectul sau se mainfesta pe o durata mai lunga decat piretroizii simpli, iar spectrul de combatere este mai larg.
 
Boala cea mai frecventa, cu infectie din toamna, este putregaiul negru al rapitei (Phoma lingam). Pe frunze apar pete necrotice cu centrul cenusiu albicios. Prezenta picnidiilor sub forma de puncte negre pe suprafata petelor constituie un indice de recunoastere a bolii. Primavara petele apar si pe tulpini, formand leziuni cu ulceratii. Atacul pe colet duce la frangerea tulpinilor. Intrucat boala afecteaza si intrerupe vasele libero-lemnoase, plantele atacate au crestere inceata si maturare precoce. O buna protectie impotriva acestei boli solicita un tratament din toamna. Se poate folosi fungicidul sistemic Matiz 250 EW, pe baza de tebuconazol, care are si efect de regulator al cresterii. Astfel va diminua si pericolul aparitiei si alungirii tulpinilor inca din toamna. Doza de aplicare este de 0,5 L/ha intr-o cantitate de 200-300 L apa. Tratamentul se poate face in decursul lunii octombrie.

O alta boala care se poate instala pe cultura de rapita inca din toamna este fainarea (Erysiphae spp.). Pe ambele fete ale frunzei atacate se formeaza o pasla albicioasa. Primavara tarziu petele capata un aspect pulverulent datorita aparitiei fructificatiior. Patogenul se transmite prin vant si apa de ploaie. Boala se intalneste in toate zonele din tara. Pagube mai insemnate produce in special in zonele umede si in anii cu precipitatii abundente.

Tratamentul cu Matiz 250 EW, aplicat toamna, poate preveni si combate infectiile timpurii. Daca totusi boala reinfecteaza cultura in decursul primaverii, tratamentul se va repeta cu fungicidul Topsin 500 SC, in doza de 1,5 L/ha.

Pentru ca plantele de rapita sa suporte mai usor temperaturile scazute din timpul iernii, este necesar ca pana la intrarea in repaus acestea sa formeze o rozeta de cca. 8 frunze, coletul sa atinga lungimea de 2 cm si grosimea de cca 8-10 mm. Radacinile plantelor trebuie sa depaseasca 15 cm profunzime in sol. O fertilizare echilibrata in toamna va ajuta cultura sa ajunga la stadiul corespunzator pentru traversarea cu succes a perioadei de iarna.

Utilizarea fertilizantului Brassitrel PRO contribuie cu un supliment insemnat de bor si alte microelemente, accelerand procesele de asimilatie si acumulare in plante a substantei uscate necesara unei rezistente sporite la temperaturi scazute.

 

Cultivare rapita Summit Agro

 

Summit Agro Romania

 

 

 

Noutati

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

09-04-2024 Rapita

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

Imbunatatirea calitatii si cantitatii recoltelor poate reprezenta un real provocare pentru multi agricultori. Acest articol te va ghida prin procesul de alegere a soiului potrivit de rapita si tehnici eficiente de semanat si de ingrijire pentru a asigura elementele necesare cresterii si dezvoltarii a plantelor. In plus, vei descoperi sfaturi esentiale despre recoltare si depozitare, precum si despre ameliorarea solului pentru aceasta cultura. Mai multe>>

Alege calitatea cu fungicidele de top Pictor® Active si Pictor® Revy!

25-01-2024 Plante tehnice

Alege calitatea cu fungicidele de top Pictor® Active si Pictor® Revy!

Descopera noile fungicide de la BASF pentru protectia culturilor tale de floarea-soarelui si rapita: Pictor® Active si Pictor® Revy! In plus, Pictor® Active este omologat si pentru combaterea bolilor la culturile de soia si rapita. Aceste doua produse de top combat cu succes boli precum putregaiul alb produs de agentul patogen Sclerotinia, dar si a altor boli multumita substantelor active din compozitie. Mai exact, ambele contin boscalid, dar diferentele apar in continutul din cea de a doua subs... Mai multe>>

Fermierii campioni la floarea-soarelui aleg hibrizii Pioneer®

23-12-2023 Floarea soarelui

Fermierii campioni la floarea-soarelui aleg hibrizii Pioneer®

Intr-un an dificil din punct de vedere climatic, predominat de seceta si arsita, ceea ce a determinat ca in majoritatea zonelor din tara productiile sa fie mai mici fata de anul trecut, compania Corteva Agriscience anunta o noua serie de fermieri campioni la floarea-soarelui. Este vorba despre fermieri din diferite zone ale tarii, care au ales hibrizii de top Pioneer® si nu au dat gres, fiind multumiti la proba cantarului de productiile obtinute in conditiile unei campanii problematice. Mai multe>>

Hibridul P64LP170 - Campionul absolut la floarea soarelui

24-10-2023 Floarea soarelui

Hibridul P64LP170 - Campionul absolut la floarea soarelui

Anul acesta a fost unul foarte de complicat din punct de vedere climatic dar si economic, atat productiile, cat si profitul fermierilor fiind serios diminuate. Floarea soarelui este cultura care se evidentiaza cand avem ani precum 2023 prin rezistenta la seceta care este peste orice cultura de primavara, iar germoplasma Corteva este clar cea mai adapatata conditiilor locale. Mai multe>>

Fermierii campioni la rapita din Transilvania

29-09-2023 Rapita

Fermierii campioni la rapita din Transilvania

Fermierii din zona Transilvaniei au terminat campania de semanat din aceasta toamna, se pregatesc deja de primele interventii in culturi, nu inainte insa de a ne detalia ce hibrizi Pioneer au performat campania trecuta in propriile ferme, precum si ce tehnologie au aplicat. Astfel, compania Corteva Agriscience prezinta fermierii campioni din judetele Brasov, Cluj, Covasna, Mures si Timis. Mai multe>>

Nivelul de productie la rapita se contureaza din toamna!

03-08-2023 Rapita

Nivelul de productie la rapita se contureaza din toamna!

Cea mai importanta etapa premergatoare lucrarii de fertilizare a culturilor este planificarea acesteia. Conceperea unui plan de fertilizare corect bazat pe principii agronomice si luand in considerare reglementarile legale, ne ofera o perspectiva asupra cantitatilor de elemente nutritive necesare culturii, ne faciliteaza alegerea formulei de ingrasamant potrivit si reprezinta baza pentru calcularea costurilor ingrasamintelor pentru ferma. Mai multe>>

PT303 - Un ALIAT in camp

14-05-2023 Rapita

PT303 - Un ALIAT in camp

Dupa un inceput de an mai ezitant din punct de vedere pluviometric, luna aprilie a adus in mai toata tara ploi ce au redat speranta in culturile de toamna. Dar odata cu ploile, evident creste si riscul de aparitie al bolilor, iar de aceasta data riscul se concretizeaza, fie ca vorbim de fainare si rugini la cereale sau de sclerotinia la rapita, impactul cu siguranta va fi unul vizibil. Mai multe>>

Ultimul an in care Romania mai produce sfecla de zahar. Carmen Avram transmite Comisiei Europene ingrijorarile sectorului

25-04-2023 Sfecla

Ultimul an in care Romania mai produce sfecla de zahar. Carmen Avram transmite Comisiei Europene ingrijorarile sectorului

Razboiul din Ucraina si coridoarele de solidaritate pun presiune si pe sectorul sfeclei de zahar. Cultivatorii si Patronatul Zaharului din Romania anunta ca anul acesta ar putea fi nevoiti sa renunte definitiv la cultura de sfecla de zahar, iar consecintele ar fi inchiderea ultimelor fabrici autohtone de zahar, pierderea de locuri de munca si vulnerabilizarea unor regiuni din Romania. Mai multe>>

VIBALLA® – Nou mod de actiune destinat combaterii buruienilor cu frunza lata din cultura de floarea soarelui

15-03-2023 Floarea soarelui

VIBALLA® – Nou mod de actiune destinat combaterii buruienilor cu frunza lata din cultura de floarea soarelui

In ultimii ani, Ambrosia artemisiifolia, denumita popular si iarba de paragina, iarba parloagelor sau floarea pustiei, devine din ce in ce mai prezenta in zone ale Romaniei in care nu se regasea pana in prezent. Ambrozia face parte din familia Asteraceae, care cuprinde aproximativ treizeci de specii de plante anuale sau perene. Mai multe>>

Capartis™ - fungicidul capabil sa rezolve toate problemele din culturile oleaginoase si tehnice

26-02-2023 Plante tehnice

Capartis™ - fungicidul capabil sa rezolve toate problemele din culturile oleaginoase si tehnice

De anul acesta, fermierii au o noua alternativa in protejarea culturilor oleaginoase de boli precum Sclerotinia si Alternaria. Pe langa hibrizii Pioneer®, din gama Sclerotinia Protector, Corteva Agriscience™ aduce astazi, in prima linie si fungicidul Capartis™. Mai multe>>

Hibrizii de floarea soarelui Pioneer® - Performanta si Stabilitate demonstrate

19-01-2023 Floarea soarelui

Hibrizii de floarea soarelui Pioneer® - Performanta si Stabilitate demonstrate

Floarea soarelui este considerata de foarte multi fermieri, pe buna dreptate, ca fiind cultura de siguranta ce face diferenta in anii dificili, cu pluviometrie scazuta. Cu siguranta anul agricol 2022 a fost unul problematic, chiar dificil se poate spune, si totusi hibrizii Pioneer au demonstrat ca pot face fata in orice conditii, demonstrand performanta si stabilitate superioare competitorilor. Mai multe>>