Fertilizarea foliara la floarea soarelui

Ingrasaminte foliare - Fertilizare foliara Floarea-SoareluiFertilizarea cu Bor

Floarea soarelui este una dintre culturile cele mai sensibile la carenta de bor, presentand simptome caracteristice pe frunze, tulpina si capitul. Simptomele carentei de bor apar prima data pe primele frunze aparute, care se decoloreaza suprafata dintre nervuri. In situatiile de carenta prelingita inflorescentele sunt deformate, iar gradul de legare a boabelor scade foarte mult. In cazurile de carenta severa si prelungita tulpinile se rup iar calatidiile pot cadea de pe planta. In unele experiente s-a constat ca si sistemul radicular al florii soarelui este afectat de lipsa borului astfel la mai putin de 6 ore dupa indepartarea borului din mediul de crestere, radacinile si-au incetat cresterea (Dugger, 1983). Necesarul de bor in timpul fazelor reproductive al multor specii este cunoscut ca fiind mult mai mare decat cel din timpul fazelor vegetative, lucru demonstrat in cultura florii soarelui.

Aplicarea foliara a borului a avut un efect pozitiv de mentinere a suprafetei foliare active comparativ cu varianta netratata, astfel la sfarsitul infloritului suprafeta foliara era mai mare la plantele cu un grad mai ridicat de aprovizionare cu bor. Ca urmare si biomasa totala a fost mai mare. Aplicarea foliara a borului determina cresterea productiei, acest lucru fiind posibil datorita cresterii capacitatii fotosintetice in timpul infloritului, printr-un grad mai bun de formare a semintelor (scade gradul de sterilitate al florilor) si printr-o distributie a asimilatelor orientatata mai mult spre productie.

BOROGREEN L este un fertilizant cu formulare lichida care, datorita concentratiei sale ridicate, a puritatii si a formularii specifice, imbunatateste absorbtia borului si translocarea lui in tesuturile vegetale. BOROGREEN L contine 150 g/l bor si se aplica in doza de 0,7-1,0 l/ha.

 

Fertilizarea cu Molibden

Molibdenul este microelementul necesar plantelor in cantitatea cea mai mica. O cantitate mica de 50 g pe hectar este suficienta pentru a asigura necesarul de consum culturii. Chiar daca este necesar in cantitati foarte mici plantelor, molibdenul este foarte important pentru ca intervine in conversia nitratului in nitriti si prin urmare imbunatateste gradul de utilizare al azotului de catre plante. Daca planta are molibden insuficient, nitratii se acumuleaza in frunze iar planta nu ii poate folosi pentru a-i transforma in proteine.

Carenta de molibden se manifesta prin aparitia petelor intre nervuri si prin clorozarea frunzelor in varsta. Carenta de molibden se manifesta in special pe solurile mai acide. Rezultatele analizelor de sol au aratat ca pe anumite soluri acide continutul de molibden era de 5-10 ori mai mic decat nivelul normal. Este obligatorie aplicarea de fertilizanti pe aceste soluri. 

Pentru prevenirea si combaterea carentei de molibden se recomanda aplicarea fertilizantului MOLYSTAR in doza de 250 ml/ha.

Recomandari de aplicare la cultura florii soarelui:

    • Daglas 2 l/ha + Molystar 0,250 l/ha - cand floarea soarelui este in 6-8 frunze
    • Borogreen L 1 l/ha + Molystar 0,250 l/ha - cand floarea soarelui este in 6-8 frunze

 

Fertilizarea cu sulf

Sulful este un element esential in nutritia plantelor, lipsa lui provoaca plantelor pagube mari, comparabile cu cele produse de carenta de azot. Plantele au nevoie de sulf in aceiasi masura in care este nevoie de fosfor.

Floarea soarelui este o mare consumatoare de Sulf. Conditiile meteorologice nefavorabile, aciditatea ridicata a solului si alti factori de stress au influenta negativa asupra aprovizionarii cu Sulf a plantelor. Analizele efectuate pe cateva soluri din estul si vestul tarii ne-au aratat ca lipsa sulfului din sol este destul de frecvent intalnita.

Prezenta sulfului are o importanta deosebita pentru cultura de floarea soarelui deoarece el este parte integral a unor aminoacizi esentiali, are rol de activare a unor enzyme, creste continutul de ulei din seminte, favorizeaza maturarea productiei, etc. 

Carenta de sulf se manifesta prin culoarea clorotica a frunzelor si incetinirea cresterii. Clorozarea se manifesta initial pe frunzele tinere in contrast cu carenta de azot care se manifesta prin clorozarea frunzelor batrane. 

Sulful se poate aplica atat la sol – ingrasaminte chimice solide clasice – cat si prin administrarea unor ingrasaminte cu aplicare foliara.

Modalitatea practica de fertilizare se stabileste de fiecare fermier in parte, in functie de starea culturii, de dotarea tehnica pe care o are si resursele de care dispune. Important este ca acest element nutritiv foarte important pentru cultura de rapita sa fie aplicat corect si la timpul potrivit.

 

DAGLAS - Fertilizant cu continut ridicat de S, cu N, K si microelemente 

DAGLAS este un ingrasamant cu formulare lichida cu o concentratie ridicata de sulf (769,5 g/l), azot, potasiu si microelemente (B, Fe, Zn). 

    • Aplicarea foliara a produsului:
          • Asigura aprovizionarea plantelor cu S, microelement important pentru metabolismul lor, in mod special la speciile radacinoase, crucifere si cereale;
          • Azotul si sulful trebuie aplicate in momentele potrivite pentru a asigura stabilitatea nivelului de productie si calitatea acesteia
          • Stimuleaza sinteza aminoacizilor, imbunatatind rezistenta plantelor la atacul patogenilor.
          • In functie de starea culturii si de gradul de aprovizionarea a solului, carenta de sulf provoaca pierderi importante de productie la culturile de rapita, floarea soarelui si cereale.
    • Mod de aplicare: DAGLAS se aplica foliar pana inainte de inflorit la cultura de rapita. La floarea soarelui se aplica in stadiul de 6-8 frunze iar la cereale de la aparitia celui de al doilea nod pana inainte de inspicare.
    • Doza de aplicare: 2 – 2,5 l/ha

 

 

Noutati

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

09-04-2024 Rapita

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

Imbunatatirea calitatii si cantitatii recoltelor poate reprezenta un real provocare pentru multi agricultori. Acest articol te va ghida prin procesul de alegere a soiului potrivit de rapita si tehnici eficiente de semanat si de ingrijire pentru a asigura elementele necesare cresterii si dezvoltarii a plantelor. In plus, vei descoperi sfaturi esentiale despre recoltare si depozitare, precum si despre ameliorarea solului pentru aceasta cultura. Mai multe>>

Alege calitatea cu fungicidele de top Pictor® Active si Pictor® Revy!

25-01-2024 Plante tehnice

Alege calitatea cu fungicidele de top Pictor® Active si Pictor® Revy!

Descopera noile fungicide de la BASF pentru protectia culturilor tale de floarea-soarelui si rapita: Pictor® Active si Pictor® Revy! In plus, Pictor® Active este omologat si pentru combaterea bolilor la culturile de soia si rapita. Aceste doua produse de top combat cu succes boli precum putregaiul alb produs de agentul patogen Sclerotinia, dar si a altor boli multumita substantelor active din compozitie. Mai exact, ambele contin boscalid, dar diferentele apar in continutul din cea de a doua subs... Mai multe>>

Fermierii campioni la floarea-soarelui aleg hibrizii Pioneer®

23-12-2023 Floarea soarelui

Fermierii campioni la floarea-soarelui aleg hibrizii Pioneer®

Intr-un an dificil din punct de vedere climatic, predominat de seceta si arsita, ceea ce a determinat ca in majoritatea zonelor din tara productiile sa fie mai mici fata de anul trecut, compania Corteva Agriscience anunta o noua serie de fermieri campioni la floarea-soarelui. Este vorba despre fermieri din diferite zone ale tarii, care au ales hibrizii de top Pioneer® si nu au dat gres, fiind multumiti la proba cantarului de productiile obtinute in conditiile unei campanii problematice. Mai multe>>

Hibridul P64LP170 - Campionul absolut la floarea soarelui

24-10-2023 Floarea soarelui

Hibridul P64LP170 - Campionul absolut la floarea soarelui

Anul acesta a fost unul foarte de complicat din punct de vedere climatic dar si economic, atat productiile, cat si profitul fermierilor fiind serios diminuate. Floarea soarelui este cultura care se evidentiaza cand avem ani precum 2023 prin rezistenta la seceta care este peste orice cultura de primavara, iar germoplasma Corteva este clar cea mai adapatata conditiilor locale. Mai multe>>

Fermierii campioni la rapita din Transilvania

29-09-2023 Rapita

Fermierii campioni la rapita din Transilvania

Fermierii din zona Transilvaniei au terminat campania de semanat din aceasta toamna, se pregatesc deja de primele interventii in culturi, nu inainte insa de a ne detalia ce hibrizi Pioneer au performat campania trecuta in propriile ferme, precum si ce tehnologie au aplicat. Astfel, compania Corteva Agriscience prezinta fermierii campioni din judetele Brasov, Cluj, Covasna, Mures si Timis. Mai multe>>

Nivelul de productie la rapita se contureaza din toamna!

03-08-2023 Rapita

Nivelul de productie la rapita se contureaza din toamna!

Cea mai importanta etapa premergatoare lucrarii de fertilizare a culturilor este planificarea acesteia. Conceperea unui plan de fertilizare corect bazat pe principii agronomice si luand in considerare reglementarile legale, ne ofera o perspectiva asupra cantitatilor de elemente nutritive necesare culturii, ne faciliteaza alegerea formulei de ingrasamant potrivit si reprezinta baza pentru calcularea costurilor ingrasamintelor pentru ferma. Mai multe>>

PT303 - Un ALIAT in camp

14-05-2023 Rapita

PT303 - Un ALIAT in camp

Dupa un inceput de an mai ezitant din punct de vedere pluviometric, luna aprilie a adus in mai toata tara ploi ce au redat speranta in culturile de toamna. Dar odata cu ploile, evident creste si riscul de aparitie al bolilor, iar de aceasta data riscul se concretizeaza, fie ca vorbim de fainare si rugini la cereale sau de sclerotinia la rapita, impactul cu siguranta va fi unul vizibil. Mai multe>>

Ultimul an in care Romania mai produce sfecla de zahar. Carmen Avram transmite Comisiei Europene ingrijorarile sectorului

25-04-2023 Sfecla

Ultimul an in care Romania mai produce sfecla de zahar. Carmen Avram transmite Comisiei Europene ingrijorarile sectorului

Razboiul din Ucraina si coridoarele de solidaritate pun presiune si pe sectorul sfeclei de zahar. Cultivatorii si Patronatul Zaharului din Romania anunta ca anul acesta ar putea fi nevoiti sa renunte definitiv la cultura de sfecla de zahar, iar consecintele ar fi inchiderea ultimelor fabrici autohtone de zahar, pierderea de locuri de munca si vulnerabilizarea unor regiuni din Romania. Mai multe>>

VIBALLA® – Nou mod de actiune destinat combaterii buruienilor cu frunza lata din cultura de floarea soarelui

15-03-2023 Floarea soarelui

VIBALLA® – Nou mod de actiune destinat combaterii buruienilor cu frunza lata din cultura de floarea soarelui

In ultimii ani, Ambrosia artemisiifolia, denumita popular si iarba de paragina, iarba parloagelor sau floarea pustiei, devine din ce in ce mai prezenta in zone ale Romaniei in care nu se regasea pana in prezent. Ambrozia face parte din familia Asteraceae, care cuprinde aproximativ treizeci de specii de plante anuale sau perene. Mai multe>>

Capartis™ - fungicidul capabil sa rezolve toate problemele din culturile oleaginoase si tehnice

26-02-2023 Plante tehnice

Capartis™ - fungicidul capabil sa rezolve toate problemele din culturile oleaginoase si tehnice

De anul acesta, fermierii au o noua alternativa in protejarea culturilor oleaginoase de boli precum Sclerotinia si Alternaria. Pe langa hibrizii Pioneer®, din gama Sclerotinia Protector, Corteva Agriscience™ aduce astazi, in prima linie si fungicidul Capartis™. Mai multe>>

Hibrizii de floarea soarelui Pioneer® - Performanta si Stabilitate demonstrate

19-01-2023 Floarea soarelui

Hibrizii de floarea soarelui Pioneer® - Performanta si Stabilitate demonstrate

Floarea soarelui este considerata de foarte multi fermieri, pe buna dreptate, ca fiind cultura de siguranta ce face diferenta in anii dificili, cu pluviometrie scazuta. Cu siguranta anul agricol 2022 a fost unul problematic, chiar dificil se poate spune, si totusi hibrizii Pioneer au demonstrat ca pot face fata in orice conditii, demonstrand performanta si stabilitate superioare competitorilor. Mai multe>>