Companiile din domeniul industriei lemnului reusesc sa reziste crizei

Industria lemnuluiSub sloganul “ AfaceriLemn .ro va asculta!”, cel mai mare portal de afaceri pentru industria lemnului, AfaceriLemn.ro, a demarat, incepand din anul 2007, o serie de studii de piata in vederea realizarii unor radiografii reale a evolutiei unui domeniu economic de larg interes.

 

 


La ultimul chestionar AfaceriLemn.ro, desfasurat in septembrie - octombrie 2013, au luat parte un numar de 410 de companii din industria lemnului din intreaga lume, din care 194 IMM-uri ale industriei prelucrarii lemnului si mobilei din Romania si 216 din afara tarii.


Principalele concluzii ale studiului AfaceriLemn.ro au fost ca IMM-urile din domeniul industriei lemnului si mobilei inca reusesc sa reziste crizei, inconsecventei si politicilor guvernamentale, prognozand, majoritatea dintre ele, cresteri pe perioada urmatoare atat in ce priveste segmentul angajarii de personal, cat si cel al vanzarilor si achizitiilor. Totodata, studiul reliefeaza si mari deficiente ale politicilor economice guvernamentale din domeniu, precum lipsa cronica a finantarii si materii prime scumpe, cumul de factori care duce, in mod evident, la o crestere a evaziunii fiscale si o falimentare sigura a unei industrii fanion alta data. Studiul demonstreaza ca managerii IMM-urillor din industria lemnului considera ca principale probleme infrastructura de export , in stransa legatura cu monopolul statului pe resursele regenerabile si cu dificultatile financiare cauzate de creditarea prohibitiva.

Majoritatea companiilor prognozeaza o crestere in urmatoarele 6 luni, atat din punct de vedere al personalului, cat si al achizitiilor si vanzarilor.
Peste 55% dintre repondentii romani sunt optimisti si in privinta cifrei de afaceri, previzionand pentru anul 2013 o crestere a acesteia, fata de cea inregistrata in 2012, 29.32% sunt de parere ca aceasta va stagna, iar 15.51% spun ca va fi in scadere.

IMM-urile din industria lemnului inca reusesc sa-si mentina o parte din piete! Dintre companiile romanesti care au participat la chestionar, peste 80% sunt microintreprinderi si IMM-uri. 41.38% dintre ele lucreaza doar pe piata nationala, iar dintre cele care activeaza pe piata internationala, 54.38% isi comercializeaza produsele in intreaga lume, cu precadere in spatiul Uniunii Europene, Lichtenstein, Marea Britanie sau Elvetia, in timp ce doar 24% au relatii comerciale cu companii europene din tari non membre Uniunii Europene si 21.62% cu companii din spatiul asiatic (China, India, Vietnam etc.).

Se remarca faptul ca industria lemnului din Romania reuseste in general sa isi pastreze pietele. In schimb, piete cu potential imens si unde industria romaneasca a fost prezenta (Rusia, America de Nord, Canada) sunt inaccesibile acum IMM-urilor din domeniul industriei lemnului, ca urmare a lipsei de infrastructura care sa le faciliteze exporturile. Spre deosebire de Romania, China a reusit, prin crearea unei infrastructuri de export pentru IMM-urile sale, sa cucereasca tot mapamondul.

25.89% dintre repondenti comercializeaza cherestea, frize, semifabricate, 17.24% - lemn de foc, pelete, brichete, 13.79% - paleti, ambalaje din lemn, 10.34% - podele, parchet, terase de exterior, peste 16% - mobilier, case din lemn , usi, ferestre, 6.89% - furnir, MDF, OSB, PAL, placaj, 5.17% - utilaje, echipamente si 3.44% - busteni, stalpi, araci.

In schimb, in ceea ce priveste produsele cu care se aprovizioneaza, peste 50% dintre participantii la chestionar cumpara produse primare (bustean, cherestea , frize etc.), 18.96% - servicii, utilaje, echipamente, consumabile etc. pentru industria lemnului, 13.79% - produse semifinite si 13.79% - produse finite (parchet, case din lemn, mobilier etc.).

In Romania, cele mai utilizate esente de lemn sunt cele de rasinoase – 65.51%, urmate de cele de foioase si cele exotice.

Costul produselor romanesti din lemn este influentat de urmatorii factori: costul materiei prime – 48.30%, salarii si costuri asimilate salariilor – 31.03%, costuri de operare (chirie, energie etc.) – 10.34%, costul de transport – 6.89% si costuri de promovare – 3.44%.

Intrebati de problemele majore cu care se confrunta, procentele sunt urmatoarele: pretul materiilor prime – 30.75%, logistica (transport, depozitare etc.), respectiv piata de desfacere – cate 20.68%, aspecte financiare, credite etc. – 16.83%, forta de munca – 11.06%.

Ultima investitie majora in dezvoltarea capacitatii tehnologice a fost realizata in anul 2012, sustin 34.48% dintre companii, 31.06% - in anul 2013, 15.51% - in anul 2011, 10.34% - in anul 2008.


Despre AfaceriLemn - bursa de afaceri a industriei lemnului

AfaceriLemn.ro este cel mai mare portal Internet de afaceri al industriei lemnului din Romania, reprezentand interesele a peste 50 000 de cumparatori si producatori de produse din lemn, cu un numar mediu de 250.000 de vizitatori unici / luna!

Prin AfaceriLemn.ro - Bursa pentru industria lemnului, putem acoperi orice nevoie a dvs. de promovare la un inalt nivel calitativ si cu impact ridicat. Fiecare partener este important pentru noi si cautam permanent sa ne adaptam oferta media necesitatilor particulare ale fiecarei companii, oferind solutii eficiente si mai ales competitive.

AfaceriLemn.ro cuprinde peste 70.000 de oferte de vanzare/cumparare atat pentru piata interna, cat si pentru cea externa, pentru produsele acestei industrii: cherestea, mobila, busteni, panouri, PAL, binale, case lemn, furnir, parchet, semifabricate, frize, panouri masive din lemn etc.

afacerilemn-ro

 

Noutati

UE aproba un ajutor de stat pentru proprietarii de paduri din Romania destinat compensarii restrictiilor de exploatare

10-08-2023 Silvicultura

UE aproba un ajutor de stat pentru proprietarii de paduri din Romania destinat compensarii restrictiilor de exploatare

Comisia Europeana a aprobat, in temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, o schema a Romaniei in valoare de 200 milioane EUR (998 milioane RON) care are ca scop sa compenseze proprietarii de paduri pentru lemnul netaiat din cauza cerintelor ecologice obligatorii. Aceasta schema urmareste sa stopeze si sa inverseze declinul biodiversitatii, sa amelioreze serviciile ecosistemice si sa conserve habitatele si peisajele. Mai multe>>

Sectorul Padure-Lemn: Potential verde pentru o industrie a viitorului

06-06-2023 Silvicultura

Sectorul Padure-Lemn: Potential verde pentru o industrie a viitorului

Adunarea Generala AIL – Prolemn si conferinta „Lemnul este genial” din 25 mai 2023 au prilejuit o dezbatere extrem de consistenta despre starea actuala a sectorului padure – industrii bazate pe lemn si potentialul enorm pe care principala resursa regenerabila a Romaniei il are pentru dezvoltare economica si sociala, concomitent cu protejarea mediului natural. Alaturi de membrii Asociatiei, au participat reprezentanti ai Guvernului Romaniei, ai Parlamentului si ai autoritatilor din domeniu, ai as... Mai multe>>

Padurea de Maine a lansat primul studiu in sisteme agroforestiere pentru elaborarea unui ghid de bune practici

18-05-2023 Silvicultura

Padurea de Maine a lansat primul studiu in sisteme agroforestiere pentru elaborarea unui ghid de bune practici

In primavara anului 2023 Fundatia Padurea de Maine a initiat prima cercetare de amploare privind sistemele agroforestiere derulata in Romania dupa 1990. Cercetarea include o parcela de teren de 1,3 hectare plantata in sistem agroforestier – peste 20 de specii de arbori si arbusti care vor interactiona cu culturi de cereale si legume. Scopul studiului este elaborarea unui ghid de bune practici pentru crearea si intretinerea sistemelor agroforestiere in Romania. Mai multe>>

Finantare de peste 88 mil. lei prin PNRR pentru producerea materialului forestier de reproducere

23-03-2023 Silvicultura

Finantare de peste 88 mil. lei prin PNRR pentru producerea materialului forestier de reproducere

Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor a lansat astazi apelul necompetitiv de proiecte in cadrul Investitiei I.2. „Dezvoltarea de capacitati moderne de producere a materialului forestier de reproducere” pentru Subinvestitia I.2.B. „Acordarea de sprijin de minimis pentru dezvoltarea de capacitati moderne de producere a materialului forestier de reproducere”, -PNRR/2023/C2/S/I.2.B. Alocarea financiara totala acordata prin PNRR acestei investitii depaseste 88 milioane lei. Mai multe>>

15 martie, startul Lunii Plantarii arborilor

15-03-2023 Silvicultura

15 martie, startul Lunii Plantarii arborilor

Luna Plantarii Arborilor, marcata anual intre 15 martie si 15 aprilie, conform Codului Silvic, inseamna numeroase actiuni de impadurire, actiuni de popularizare si educatie forestiera. Astfel, la nivelul intregii tari, in campania de impaduriri de primavara, ce se suprapune Lunii Plantarii Arborilor, Regia Nationala a Padurilor - Romsilva va planta circa 20 de milioane de puieti forestieri si va regenera 9.643 hectare fond forestier proprietatea publica a statului, in cursul campaniei de impadur... Mai multe>>

Utilizarea inteligenta a resursei de lemn poate dubla aportul economic al industriilor bazate pe lemn si cantitatea de energie regenerabila

02-10-2022 Silvicultura

Utilizarea inteligenta a resursei de lemn poate dubla aportul economic al industriilor bazate pe lemn si cantitatea de energie regenerabila

Prima zi a conferintei Smart Green Industry organizate de Asociatia Industriei Lemnului – Prolemn si Camera de Comert si Industrie a Romaniei a adus laolalta reprezentanti ai Guvernului Romaniei, reprezentanti ai industriei de prelucrare a lemnului si a mobilei, organizatii non-guvernamentale si reprezentanti ai mediului universitar. Utilizarea inteligenta a resursei de lemn poate dubla aportul economic actual al industriilor bazate pe lemn, de 4,5% din PIB si cifra de afaceri de 9,86 mld. Euro,... Mai multe>>

La 26 de ani, antreprenorul Ionel Burtea realizeaza o cifra de afaceri de 6 milioane euro din vanzarea de fructe proaspete

17-09-2022 Fructe de padure

La 26 de ani, antreprenorul Ionel Burtea realizeaza o cifra de afaceri de 6 milioane euro din vanzarea de fructe proaspete

La 21 de ani, student la ASE, Ionel Burtea decide sa porneasca o afacere in agricultura. Cu un buget initial de 20.000 de euro, incepe sa cultive mure pe 1 ha de teren si isi implica familia in afacere – bunicul, parintii si sora. Decizia de a lansa afacerea cu fructe de padure a fost luata dupa o atenta cercetare a pietei, in care au fost identificate probleme de disponibilitate a fructelor romanesti in supermarketuri, precum si lipsa unei game de vinuri cu arome inedite si neconventionale. Mai multe>>

Parlamentul European voteaza un sprijin financiar mai mare pentru proprietarii de paduri

13-09-2022 Silvicultura

Parlamentul European voteaza un sprijin financiar mai mare pentru proprietarii de paduri

Raportul privind „Noua strategie forestiera pentru 2030” votat azi, de plenul Parlamentului European, aduce noutati pentru sectorul silvic. Europarlamentarul Carmen Avram, raportor din umbra S&D pe acest dosar, a cerut Comisiei Europene bani mai multi pentru padurile gestionate in regim public sau privat. Aceste subventii ar trebui sa vina in sprijinul proprietarilor ale caror paduri vor fi plasate sub regim de protectie sau stricta protectie, ca urmare a obiectivelor de mediu din Strategia ... Mai multe>>

S-a aprobat finantarea tututor tipurilor de perdele forestiere, inclusiv cele realizate de persoanele private

31-08-2022 Silvicultura

S-a aprobat finantarea tututor tipurilor de perdele forestiere, inclusiv cele realizate de persoanele private

Executivul a aprobat astazi, in Sedinta de Guvern, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, Ordonanta pentru modificarea si completarea Legii nr. 289/2002 privind perdelele forestiere de protectie. Ordonanta va conduce la cresterea suprafetelor acoperite cu vegetatie forestiera si aduce o modificare importanta prin care toti proprietarii romani de terenuri vor putea infiinta perdele forestiere de protectie, beneficiind inclusiv de finantare. Mai multe>>

Birdville - un scurtmetraj regizat de pasarile din Delta Dunarii

11-08-2022 Parcuri si rezervatii naturale

Birdville - un scurtmetraj regizat de pasarile din Delta Dunarii

OTP Bank Romania si Mastercard prezinta, in premiera, in cadrul celei de-a XIX-a editii a Festivalului International de Film Independent Anonimul, Birdville, un scurtmetraj regizat de pasarile din Delta Dunarii. Scurtmetrajul de tip documentar trateaza problema dezvoltarii nesustenabile a Deltei si isi propune sa devina un mecanism de constientizare si educare a privitorilor cu scopul de a genera actiuni pentru conservarea zonei. Mai multe>>

56 000 de hectare vor fi impadurite prin PNRR pana in 2026

20-07-2022 Silvicultura

56 000 de hectare vor fi impadurite prin PNRR pana in 2026

Ministrul Tánczos Barna a lansat, la 20 iulie, in consultare publica, ghidurile de finantare pentru impaduririle care urmeaza sa fie realizate prin Planul National de Redresare si Rezilienta, Componenta 2 – Paduri si biodiversitate, in valoare de 730 de milioane de euro. Mai multe>>