Parcuri si rezervatii naturale

Birdville - un scurtmetraj regizat de pasarile din Delta Dunarii

OTP Bank si Mastercard prezinta in cadrul Festivalului Anonimul Birdville un scurtmetraj regizat de pasariOTP Bank Romania si Mastercard prezinta, in premiera, in cadrul celei de-a XIX-a editii a Festivalului International de Film Independent Anonimul, Birdville, un scurtmetraj regizat de pasarile din Delta Dunarii. Scurtmetrajul de tip documentar trateaza problema dezvoltarii nesustenabile a Deltei si isi propune sa devina un mecanism de constientizare si educare a privitorilor cu scopul de a genera actiuni pentru conservarea zonei.

Citeşte mai departe...

Peste 7.400 de ha de padure au fost introduse in Catalogul National al Padurilor Virgine si Cvasivirgine

Peste 7400 de ha de padure au fost introduse in Catalogul National al Padurilor Virgine si CvasivirgineLa data de 15 decembrie 2021, in Catalogul Padurilor Virgine si Cvasivirgine – editia a 12-a, este inscrisa o suprafata totala de 70.069 ha, din care 8.579,8 ha paduri virgine si 61.489,2 ha paduri cvasivirgine.

Citeşte mai departe...

Reabilitarea acoperisurilor bazelor montane Salvamont, sprijinita de Wetterbest

Wetterbest semneaza un parteneriat pe doi ani cu Salvamont Romania pentru reabilitarea bazelor montaneWetterbest, unul dintre cei mai importanti jucatori pe piata sistemelor de acoperisuri din tigla metalica, sustine Salvamont Romania cu 50.000 de euro, pentru reabilitarea acoperisurilor bazelor montane. Programul „Suntem dedicati planetei”, in cadrul caruia s-a semnat parteneriatul, se va derula pe parcursul a 2 ani. Prin intermediul acestui parteneriat, Wetterbest va sprijini proiectul Salvamont de refacere a acoperisurilor bazelor montane cu sisteme complete de invelitori metalice pentru acoperisuri, care asigura o izolare mai buna si sunt rezistente la conditiile meteorologice de la altitudini mari.

Citeşte mai departe...

ESA: Delta Dunarii fotografiata din spatiu la rezolutie inalta

Delta Dunarii fotografiata din spatiu la rezolutie inaltaAgentia Spatiala Europeana - ESA a publicat vineri, pe site-ul oficial al agentiei, o fotografie la rezolutie inalta a Deltei Dunarii, realizata de pe orbita circumterestra in cadrul misiunii Copernicus Sentinel-2.

Citeşte mai departe...

Alte 2227 de hectare de paduri de stat au fost incluse in Catalogul National al Padurilor Virgine si Cvasivirgine

Alte peste doua mii de hectare de paduri de stat administrate de Romsilva au fost incluse in Catalogul National al Padurilor Virgine si CvasivirgineInca 2.227,16 hectare de paduri de stat administrate de Regia Nationala a Padurilor – Romsilva au fost incluse in Catalogul National al Padurilor Virgine si Cvasivirgine, in urma proiectului lansat de anul trecut de Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor pentru identificarea de noi suprafete de paduri virgine si cvasivirgine si realizarea studiilor de fundamentare.

Citeşte mai departe...

Comunitatile locale si fauna Muntilor Fagaras, sprijinite de ANSVSA si Conservation Carpathia

ANSVSA si Fundatia Conservation Carpathia colaboreaza pentru pastrarea traditiilor sprijinirea comunitatilor locale si dezvoltarea celui mai mare parc natural din RomaniaAutoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) impreuna cu Fundatia Conservation Carpathia colaboreaza intr-un proiect care isi propune identificarea unor solutii eficiente pentru sprijinirea crescatorilor de animale din zona si, concomitent, de protejare a unei zone care devine cel mai emblematic parc national din zona Muntilor Fagaras.

Citeşte mai departe...

Romania Salbatica, cel mai vast proiect de film documentar desfasurat in tara noastra, va avea premiera nationala la TIFF

Romania Salbatica cel mai vast proiect de film documentar desfasurat in tara noastraDupa mii de kilometri parcursi, sute de ore de filmare si 10 ani de pre-productie, cel mai mare proiect de fotografie si film documentar dedicat naturii din tara noastra, va fi lansat pe marile ecrane, in premiera absoluta, in Piata Unirii open-air, in cadrul Festivalului TIFF (23 iulie - 1 august). Prima etapa a proiectului Romania Salbatica, initiat de fotograful Dan Dinu, in colaborare cu WWF, s-a desfasurat in perioada 2010 – 2013 cand au fost fotografiate toate cele 28 de rezervatii mari din Romania (parcuri nationale, parcuri naturale, geo-parcuri si o rezervatie a Biosferei), demersul finalizandu-se cu o expozitie de fotografie in aer liber, vizitata de peste 50.000 de oameni din marile orase din tara.

Citeşte mai departe...

Primele rezultate stiintifice despre starea populatiei de ras din Muntii Fagaras

Primele rezultate stiintifice despre starea populatiei de ras din Muntii FagarasFundatia Conservation Carpathia a finalizat cu succes primul program de monitorizare cu metode stiintifice, cantitative a speciei ras (Lynx lynx) intr-o zona pilot din Carpatii Meridionali. Monitorizarea a fost facuta cu ajutorul camerelor foto cu senzor de miscare si isi propune evaluarea starii de conservare si mentinerea unei populatii viabile de rasi, precum si crearea unui model de monitorizare a faunei salbatice la nivel national.

Citeşte mai departe...

Premiile Natura 2000 recompenseaza solutiile de protectie a naturii in intreaga Europa

Premiile Natura 2000 - UE recompenseaza excelenta in ceea ce priveste protectia naturii in intreaga EuropaIn data de 14 octombrie s-au anuntat castigatorii editiei din acest an a premiilor Natura 2000. Premiile recunosc povestile de succes in materie de conservare a mediului din intreaga UE si sensibilizeaza cu privire la una dintre realizarile remarcabile ale Europei — reteaua de zone protejate Natura 2000. Cele sase proiecte castigatoare sunt proiecte din Belgia, Bulgaria, Finlanda, Franta, Spania si un proiect transfrontalier care implica parteneri din Austria, Republica Ceha, Ungaria, Romania, Slovacia si Ucraina.

Citeşte mai departe...

Ecoturism in cea mai sigura destinatie turistica - Delta Dunarii

Ecoturism in cea mai sigura destinatie turistica - Delta DunariiPentru a veni in sprijinul operatorilor din turism, puternic afectati de masurile anti COVID-19, in perioada 04-07 august 2020, Asociatia de Management al Destinatiei Turistice Delta Dunarii impreuna cu Consiliul Judetean Tulcea au organizat un press-trip prin care au readus in atentia turistilor romani, cea mai sigura destinatie turistica in perioada pandemica - Delta Dunarii, cu accent pe ecoturism, trasee de caiac/canoe sau canotci si gastronomie deltaica.

Citeşte mai departe...

Delta Dunarii a fost in topul preferintelor turistilor romani in minivacanta de Rusalii

Ecoturism - Delta Dunarii a fost in topul preferintelor turistilor romani in minivacanta de RusaliiDelta Dunarii a fost destinatia preferata de turistii romani in perioada minivacantei de Rusalii, dovada fiind gradul de ocupare al unitatilor de cazare, situat intre 87-100%. In acest sens, estimam ca Delta Dunarii va ramane una dintre cele mai apreciate destinatii turistice din Romania in anul 2020.

Citeşte mai departe...

CE solicita Romaniei, Poloniei si Portugaliei sa finalizeze reteaua Natura 2000

Protectia naturii - Comisia Europeana solicita Romaniei Poloniei si Portugaliei sa finalizeze reteaua Natura 2000Comisia Europeana a decis astazi, 25 iulie, sa trimita o scrisoare de punere in intarziere Romaniei, Poloniei si Portugaliei pe motiv ca aceste tari nu asigura protectia adecvata a habitatelor si speciilor de interes la nivelul UE prin desemnarea de arii naturale protejate.

Citeşte mai departe...

Insulele salbatice si habitatele terestre dunarene monitorizate de ARBDD

Insulele salbatice si habitatele terestre dunarene monitorizate de ARBDDAdministratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) implementeaza proiectul DANUBEparksCONNECTED impreuna cu parcurile nationale, rezervatiile biosferei si parcurile naturale situate de-a lungul Dunarii. Principalul obiectiv al proiectului este crearea unei punti de arii protejate dunarene pentru a contracara fragmentarea peisajului si a habitatelor, si pentru a consolida fluviul Dunarea ca un coridor ecologic cheie, aceasta reprezentand o prioritate a politicilor Uniunii Europene, prin planul de actiune SUERD.

Citeşte mai departe...

22 mai 2018 - Ziua Internationala a Biodiversitatii

22 mai 2018 - Ziua Internationala a BiodiversitatiiBiodiversitatea are valoare intrinseca, acesteia asociindu-i-se insa si valorile ecologica, genetica, sociala, economica, stiintifica, educationala, culturala, recreationala si estetica. Biodiversitatea asigura sistemul suport al vietii si al dezvoltarii sistemelor socio-economice. Biodiversitatea are un rol important in viata fiecarei societati, reflectandu-se in cultura si spiritualitatea acestora (folclor, arta, arhitectura, literatura, traditii etc). Valoarea estetica a biodiversitatii este deosebita, peisajele naturale fiind baza dezvoltarii sectorului turistic si recreational.

Citeşte mai departe...

Zonele umede pot asigura un viitor durabil al zonelor urbane

Zonele umede pot asigura un viitor durabil al zonelor urbaneZiua Mondiala a Zonelor Umede este celebrata in fiecare an pe 2 februarie pentru sensibilizarea globala privind valoarea zonelor umede pentru omenire si planeta. Ea marcheaza, de asemenea, si data adoptarii in 1971, in orasul iranian Ramsar, a Conventiei asupra zonelor umede. Ziua Mondiala a Zonelor Umede a fost sarbatorita pentru prima data in 1997. Tema anului 2018 — 'Zonele umede pentru un viitor durabil al zonelor urbane'.

Citeşte mai departe...

Proiecte in valoare de 69 milioane euro pentru ocrotirea ariilor naturale protejate

Proiecte in valoare de 69 milioane euro pentru ocrotirea ariilor naturale protejateAutoritatea de Management pentru Programul Operational Infrastructura Mare (AM POIM) a primit, pana la 16 octombrie 2017, 62 de proiecte, in valoare totala eligibila de 69 milioane de euro, care vizeaza elaborarea planurilor de management, seturilor de masuri de conservare, planurilor de actiune pentru ariile naturale protejate.

Citeşte mai departe...

Termenul pentru compensatiile proprietarilor de padure din arii protejate expira in curand

Termen limita pentru compensatiile proprietarilor de padure din arii protejateATENTIE: Mai sunt doar 8 zile pentru depunerea cererilor in vederea obtinerii compensatiilor financiare acordate proprietarilor privati de padure situata in zone protejate, unde exista restrictii in recoltarea lemnului! Ministrul Apelor si Padurilor, Adriana-Doina Pana, face un apel catre potentialii beneficiari sa isi folosesca dreptul pe care il au in premiera in Romania din acest an si sa solicite banii ce li se acorda ca justa compensare pentru ca nu se pot bucura de uzufructul proprietatii lor.

Citeşte mai departe...

Peste 24.000 de hectare de paduri din Romania devin patrimoniul mondial natural al UNESCO

Paduri de fag din Romania  incluse in Patrimoniul Mondial Natural al UNESCOPeste 24.000 de hectare de paduri valoroase de fag din Romania au fost incluse in Patrimoniul Mondial Natural al UNESCO, cu prilejul celei de-a 41-a sesiuni a Comitetului Patrimoniului Mondial al UNESCO, care s-a desfasurat vineri la Cracovia, in Polonia.

Citeşte mai departe...

Ghidul Solicitantului pentru masurile 1, 2, 3 de Pescarie Durabila in Delta Dunarii

Ghidul Solicitantului pentru masurile 1 2 3 de Pescarie Durabila in Delta DunariiFLAG DELTA DUNARII Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, in calitate de partener al Asociatiei Grup Local pentru Pescarie Durabila in Delta Dunarii Tulcea, popularizeaza pe site-ul propriu www.ddbra.ro Ghidul Solicitantului - masura 1, 2, 3 din cadrul Strategiei Grup Local pentru Pescarie Durabila in Delta Dunarii - varianta consultativa.

Citeşte mai departe...

Biodiversitate, ecoturism si educatie ecologica in Tinutul Zimbrului

Biodiversitate ecoturism si educatie ecologica in Tinutul ZimbruluiPrincipalul scop al proiectului derulat de Asociatia Ecosilvex, 'Conservarea biodiversitatii, ecoturism si educatie ecologica in tinutul Zimbrului' a fost sprijinirea dezvoltarii durabile si consolidarea dezvoltarii societatii civile la nivelul microregiunii 'Tinutul Zimbrului', un pas important pentru demersurile legate de obtinerea statutului de destinatie ecoturistica pentru aceasta zona.

Citeşte mai departe...

Parcului Natural Vacaresti i s-a atribuit un administrator pana in 2027

Parcul Natural VacarestiMinistrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, a semnat contractul de atribuire in administrare, pentru urmatorii zece ani, a Parcului Natural Vacaresti catre Asociatia cu acelasi nume aflata in colaborare cu Primaria Capitalei. In continuare, ca prim pas, Asociatia trebuie sa infiinteze structura de administrare a Parcului.

Citeşte mai departe...

CCE: reteaua Natura 2000 are nevoie de o mai buna gestionare, finantare si monitorizare

CCE - reteaua Natura 2000 are nevoie de o mai buna gestionare finantare si monitorizareDupa cum se arata intr-un nou raport al Curtii de Conturi Europene, gestionarea, finantarea si monitorizarea retelei Natura 2000, programul emblematic al UE in materie de biodiversitate, trebuie ameliorate. Curtea recunoaste rolul major pe care il joaca reteaua Natura 2000 in ceea ce priveste protejarea biodiversitatii, insa a constatat o serie de deficiente legate de gestionarea retelei si o lipsa de informatii fiabile cu privire la costurile pe care le implica aceasta si cu privire la finantarea ei. Finantarea retelei nu era adaptata in masura suficienta la nevoile siturilor ecologice.

Citeşte mai departe...

2 februarie 2017 - Ziua Mondiala a Zonelor Umede

2 februarie 2017 - Ziua Mondiala a Zonelor UmedeIn fiecare an, pe 2 februarie, se aniverseaza Ziua Mondiala a Zonelor Umede. Evenimentul marcheaza semnarea in 1971 a Conventiei de la Ramsar - Conventia asupra zonelor umede, de importanta internationala, in special ca habitat al pasarilor acvatice- ratificata de Romania prin Legea nr. 5/1991. In prezent, exista 169 de parti contractante care au inscris pe lista Ramsar un numar de 2253 de zone umede de importanta internationala, avand o suprafata totala de peste 215 milioane de hectare.

Citeşte mai departe...

Ajutor de minimis pentru destinatiile ecoturistice prin programul pilot Start Up Mediu Ecoturism

Schema de ajutor de minimis pentru ecoturismIeri a a fost aprobata de Executiv o schema de ajutor de minimis pentru ecoturism Programul Pilot Start Up Mediu Ecoturism, prin care se doreste stimularea conservarii naturii in contextul tranzitiei la economia verde.

Citeşte mai departe...

Destinatia Ecologica 'Tara Hategului' a fost vedeta in deschiderea Targului de Turism al Romaniei

Destinatia Ecologica Tara HateguluiDestinatia Ecologica 'Tara Hategului' - Retezat a fost recunoscuta oficial de catre Autoritatea Nationala pentru Turism, primind diploma de recunoastere in Cadrul Targului de Turism al Romaniei devenind astfel a treia destinatie ecoturistica certificata din Romania. Geoparcul Dinozaurilor 'Tara Hategului', administrat de Universitatea din Bucuresti, reprezinta unul dintre cele doua arii protejate din destinatie, alaturi de Administratia Parcului National Retezat.

Citeşte mai departe...

Dezvoltarea pietei ecoturistice

Ecoturism - Idei de dezvoltare afaceri  - management si marketing ecoturisticEcoturismul este o forma de turism desfasurata in arii naturale, avand scopul de a cunoaste natura, cultura locala, de a proteja mediul, dar si de a asigura activitati generatoare de beneficii pentru populatia locala. Ecoturismul s-a dovedit o sursa importanta de venituri pentru ariile naturale care au nevoie de protectie in permanenta.

Citeşte mai departe...

Cooperare romano-franceza: Rezervatia Delta Dunarii si Parcul Natural Regional Camargue

Cooperare intre administratiile Deltei Dunarii si Parcului Natural Camargue din FrantaPrin Memorandumul de intelegere adoptat astazi intre Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) si Sindicatul Mixt de Administrare a Parcului Natural Regional Camargue (PNRC) din Franta privind cooperarea in domeniul ariilor protejate, cele doua administratii se angajeaza sa conlucreze pe aspecte importante pentru mediu, dar pentru si comunitatile locale din cele doua delte.

Citeşte mai departe...

Noul Parc National Muntii Fagaras va contribui la dezvoltarea locala prin eco-turism si agricultura ecologica

Infiintarea Parcului National Muntii Fagaras - oportunitate de dezvoltarea locala prin eco-turism si agricultura ecologicaRomania va avea cel mai mare parc natural din Europa. Guvernul a aprobat initierea procesului de infiintare a Parcului National Muntii Fagaras ca un parc emblematic al Romaniei si Europei. Existenta acestui parc natural creeaza oportunitati viabile de dezvoltare la nivel local prin eco-turism, prin agricultura ecologica si alte activitati economice cu impact redus asupra mediului.

Citeşte mai departe...

Natura sub protectie: Ministerul Mediului a aprobat 210 planuri de management pentru arii protejate

210 planuri de management pentru arii protejateMinisterul Mediului, Apelor si Padurilor a aprobat, prin ordine de ministru, 210 planuri de management pentru arii naturale protejate. Acest demers instaureaza masuri clare de protectie a speciilor si habitatelor pentru peste 500 de situri de importanta comunitara si avifaunistice. Prin aprobarea planurilor de management s-a reusit absorbtia a aproximativ 200 milioane de euro din fonduri europene, bani destinati managementului ariilor naturale protejate.

Citeşte mai departe...

Populatia locala din Delta Dunarii va avea acces la resursele naturale regenerabile pentru uz gospodaresc

Acces populatie rurala Delta Dunarii la resursele naturale pentru pasunat albinarit si culturi agricoleAdministratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii informeaza ca in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 412/ 01.06.2016 a fost publicat Ordinul ministrului mediului, apelor si padurilor nr. 980/ 24.05.2016. Astfel populatia locala din zona Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii va avea acces la resursele naturale regenerabile pentru uz gospodaresc, cum ar fi pasunatul, albinaritul sau pentru culturi agricole.

Citeşte mai departe...

24 mai, Ziua Europeana a Parcurilor - O zi de celebrare pan-europeana pentru Ariile Protejate

24 mai 2016 - Ziua Europeana a ParcurilorZiua Europeana a Parcurilor, o initiativa lansata in 1999 de Federatia EUROPARC, marcheaza data de 24 mai 1909, cand Suedia declara infiintarea primelor parcuri nationale din Europa din nevoia de a proteja natura intr-o lume coplesita de interese economice. Tema propusa in fiecare an da ocazia membrilor sa organizeze in jurul acestei date evenimente care celebreaza si subliniaza valoarea si beneficiile generate de ariile naturale protejate. Acestea mentin diversitatea biologica a resurselor naturale si diversitatea resurselor culturale asociate.

Citeşte mai departe...

Parcul Natural Vacaresti, declarat arie naturala protejata

Parcul Natural Vacaresti - Arie naturala protejataZona naturala „Acumulare Vacaresti” a fost declarata parc natural, cu denumirea „Parcul Natural Vacaresti”, si a fost instituit regimul de arie naturala protejata, conform unei hotarari adoptata astazi de Guvern.

Citeşte mai departe...

Romania ar putea avea cel mai mare parc national din Europa, un fel de Yellowstone al Europei

Muntii Fagaras - cel mai mare parc national din EuropaMinistrul Mediului, Apelor si Padurilor, Cristiana Pasca Palmer, a realizat recent o vizita in teren in zona muntilor Piatra Craiului, Fagaras, Leaota si Iezer-Papusa, considerata cea mai mare zona de salbaticie din Europa. Cu o suprafata combinata de peste 200.000 de ha, aceasta zona ar putea deveni o arie naturala protejata salbatica, la fel de emblematica pentru Europa, cum este Yellowstone pentru SUA sau Parcul National Serengeti pentru Africa.

Citeşte mai departe...

WWF: Turma de zimbri din Armenis, atacata de o haita de caini salbaticiti

Zimbri din Armenis atacati de caini salbaticitiIn urma vizitelor de monitorizare a turmei de zimbri din Muntii Tarcu de saptamana trecuta, rangerii WWF-Rewilding au descoperit ca 4 exemplare au murit din cauza unei combinatii de factori. Cei mai slabiti dintre zimbri au fost alungati din turma, ceea ce i-a facut extrem de vulnerabili, drept urmare, cel putin doi dintre ei au cazut prada unei haite de caini hoinari ce s-a format in zona.

Citeşte mai departe...

WWF incheie unul dintre cele mai mari proiecte de conservare din Romania

Proiect de conservare Natura2000 Hartibaciu-Tarnava Mare-OltWWF-Romania a sustinut astazi, la Biblioteca Judeteana Brasov, un eveniment ce marcheaza incheierea unuia dintre cele mai mari proiecte de conservare derulate in Romania, „Pentru natura si comunitati locale. Bazele unui management integrat Natura 2000 in zona Hartibaciu-Tarnava Mare-Olt”. Acesta s-a desfasurat pe o perioada de 5 ani, in stransa colaborare cu cateva dintre cele mai active organizatii de conservare a naturii si patrimoniului cultural din Transilvania, si a avut ca scop realizarea unui Plan de management pentru aceasta zona si crearea bazelor pentru o dezvoltare durabila, in acord cu cerintele speciilor si habitatelor de importanta europeana ce se gasesc aici.

Citeşte mai departe...

Dezbatere Publica pentru declararea Lacului Vacaresti ca parc natural cu regim de arie naturala protejata

Lacul VacarestiMinisterul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) in parteneriat cu Ministerul pentru Consultare Publica si Dialog Civic (MCPDC) va invita la dezbaterea publica privind proiectul de Hotarare de Guvern (HG) pentru declararea zonei naturale Lacul Vacaresti ca parc natural si instituirea regimului de arie naturala protejata, joi, 17 decembrie a.c., intre orele 11.00-13.00 la sediul MMAP, Bd.Libertatii nr.12.

Citeşte mai departe...

Lucrarile de reconstructie ecologica de la Mahmudia, pe ultima suta de metri

reconstructie ecologica pasune Carasuhat MahmudiaDupa 12 luni de la inceperea propriu-zisa a lucrarilor de reconstructie ecologica din incita Carasuhat, Consiliul local Mahmudia anunta ca in aceasta toamna 924 ha de pasune degradata aflata in proprietate publica vor fi reconectate la circuitul natural al deltei.

Citeşte mai departe...

Ziua Mondiala a Zonelor Umede: lunca Dunarii are nevoie de masuri urgente de conservare

Zone Umede lunca DunariiAstazi, in intreaga lume se sarbatoreste Ziua Mondiala a Zonelor Umede, urmare a semnarii Conventiei Ramsar in anul 1971, un tratat interguvernamental care asigura cadrul de actiune la nivel national si international, in vederea conservarii si utilizarii rationale a zonelor umede si a resurselor acestora. Cu aceasta ocazie, WWF-Romania reaminteste importanta conservarii zonelor umede si premiaza scolile din lungul Dunarii pentru implicarea in activitati dedicate biodiversitatii.

Citeşte mai departe...

Ecoturism - Tinovul Mare Poiana Stampei, pe intelesul tuturor

Ecoturism - Tinovul Mare Poiana StampeiPrima poteca tematica din Tinovul Mare Poiana Stampei a fost inaugurata ieri, cu participarea elevilor de la Scoala Generala Poiana Stampei, reprezentanti ai oficialitatilor locale, ai comunitatilor din zona si a jurnalistilor invitati.

Citeşte mai departe...

Incep lucrarile de reconstructie ecologica la Mahmudia

reconstructie ecologica MahmudiaProiectul „Reconstructia ecologica a terenurilor apartinand domeniului public al Consiliului Local Mahmudia in cadrul incintei agricole Carasuhat din Delta Dunarii” este prima actiune de reconstructie ecologica din Delta Dunarii implementat de catre o comunitate locala.

Citeşte mai departe...

Inaugurarea Centrului de Observare al Parcului Natural Vacaresti

Observator VacarestiBucurestiul are un centru urban de observare si protectie a mediului. Situat la etajul 17, in complexul rezidential Asmita Gardens, Observatorul Parcului Natural Vacaresti — cel mai mare de acest fel din Romania si din lume, isi deschide portile iubitorilor de natura.

Citeşte mai departe...

Agricultura durabila si biodiversitatea Romaniei - Castigatorii concursului Natura 2000

Romania Natura 2000Castigatorii primei editii a concursului Natura 2000 au fost anuntati miercuri seara, in cadrul unei ceremonii desfasurate la Bruxelles. Premiul pentru sectiunea Beneficii socioeconomice se acorda unui proiect din Sighisoara-Tarnava Mare, care permite agricultorilor sa duca un trai mai bun lucrand in mod durabil terenuri cu valoare naturala ridicata, protejand, in acelasi timp, un peisaj unic, cu o biodiversitate bogata.

Citeşte mai departe...

Vacaresti: descoperirea unui Parc Natural Urban

Vacaresti - Parc Natural UrbanDescopera Parcul Natural Urban Vacaresti in Noaptea Muzeelor (17 mai 2014) intr-o expozitie de fotografie, deschisa la Muzeul National de Istorie Naturala “Grigore Antipa”. Expozitia cuprinde fotografii, concepte de arhitectura si idei de dezvoltare urbana realizate de fotograful Helmut Ignat impreuna cu „Save or Cancel”.

Citeşte mai departe...

Tinerii artisti invitati sa dea "O SANSA DUNARII ALBASTRE"

O sansa Dunarii albastreConcursul cu tematica ecologica intitulat “O SANSA DUNARII ALBASTRE” se desfasoara din anul 2000 la nivel national, fiind organizat de Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii in parteneriat cu Liceul de Arta „George Georgescu” Tulcea. Incepand cu anul 2010 concursul a devenit international, cele mai bune lucrari ale fiecarei editii fiind prezentate in orase situate de-a lungul Dunarii.

Citeşte mai departe...

LIFE Connect Carpathians: Ursul si lupul in zona coridorului ecologic Apuseni – Meridionali

LIFE Connect CarpathiansPeste 20 de reprezentanti ai ministerelor, agentiilor si companiilor nationale au participat la prima intalnire a factorilor interesati la nivel national in cadrul proiectului LIFE Connect Carpathians pentru ”Elaborarea Planurilor de Actiune Regionale pentru urs si lup in zona coridorului ecologic Apuseni – Meridionali”.

Citeşte mai departe...

Zi dedicata Deltei Dunarii la Comisia Europeana

Delta Dunerii Comisia EuropeanaAdministratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii impreuna cu Asociatia „Ivan Patzaichin – Mila 23” au organizat miercuri, 9 aprilie, in sediul Comisiei Europene din Bruxelles, la Cabinetul comisarului european Dacian Ciolos, doua evenimente dedicate Deltei Dunarii.

Citeşte mai departe...

Finalizarea Programului de educatie ecologica 'Iubeste pasarile - respecta biodiversitatea judetului tau'

MoftinScopul programului realizat APM Satu Mare in parteneriat cu ISJ Satu Mare, Societatea Ornitologica Romana - Sucursala Satu Mare si Administratorul Helesteelor de la Moftin care s-a desfasurat in perioada ianuarie - aprilie 2014, a fost constientizarea importantei habitatelor acvatice si familiarizarea tinerei generatii cu tipurile de pasari acvatice.

Citeşte mai departe...

Asociatia 'Ivan Patzaichin - Mila 23' continua in 2014 programele pentru Delta Dunarii

Asociatia Ivan PatzaichinAsociatia 'Ivan Patzaichin — Mila 23' a lansat astazi, in prezenta autoritatilor tulcene, un raport de activitate, la aproape trei ani de la lansarea miscarii Rowmania. Documentul prezinta pe larg actiunile Asociatiei, misiunea si viziunea dupa care aceasta s-a ghidat in proiectele initiate.

Citeşte mai departe...

Delta Dunarii, promovata in imagini la Paris

Comorile Deltei DunariiConsiliul Judetean Tulcea se implica in promovarea frumusetilor din judetul Tulcea: la finalul saptamanii trecute, la Paris, a avut loc vernisajul expozitiei 'Comorile Deltei Dunarii', eveniment cultural ce a beneficiat de sustinere financiara din partea autoritatilor judetene.

Citeşte mai departe...

'Zonele Umede si agricultura' – tema Zilei Mondiale a Zonelor Umede 2014

Delta-DunariiData de 2 februarie a fiecarui an reprezinta, in cadrul calendarului evenimentelor de mediu, Ziua Mondiala a Zonelor Umede desemnata pentru a marca semnarea Conventiei asupra Zonelor Umede, pe 2 februarie 1971, in orasul iranian Ramsar de pe coasta Marii Caspice. Ziua Mondiala a Zonelor Umede a fost celebrata pentru prima data in anul 1997.

Citeşte mai departe...

Florile desertului ilustrate pe marcile postale romanesti

floarea-desertului resizeFlora, tema indragita de pasionatii filateliei, este abordata si in acest an de Romfilatelia in emisiunea de marci postale Florile desertului, realizata intr-o maniera ilustrativa deosebita.

Citeşte mai departe...

Intalnire de lucru privind reconstructia Mlastinii Ecedea

HabitatdeMlastinaeutrofa resizeMlastina Ecedea are o o suprafata de 450 kmp (o treime se afla pe teritoriul Romaniei iar doua treimi pe teritoriul Ungariei) a fost una dintre cele mai mari zone umede din Europa pana in secolul XIX cand a fost drenata.

Citeşte mai departe...

Monitorizarea Lastunului de mal la nivelul bazinului Dunarii

lastun de mal la cuib resizeAdministratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii implementeaza, ca partener, in perioada 01.10.2012 – 30.09.2014, proiectul finantat prin Programul de Cooperare Transnationala Sud Estul Europei 2007-2013 (SEE Programme 2007-2013), intitulat DANUBEPARKS STEP 2.0 - Anchoring the Danube River Network of Protected Areas as Platform for Preservation of Danube Natural Heritage, (Ancorarea Retelei Dunarene de Arii Protejate ca Platforma pentru Conservarea Patrimoniului Natural al Dunarii).

Citeşte mai departe...

Definirea coridoarelor ecologice pentru migrarea ursului brun

migrarea ursului brunAdministratia Parcului National Muntii Rodnei a participat alaturi de alti 25 reprezentanti ai unor institutii din judetul Bistrita-Nasaud si Maramures la seminarul intitulat 'Consultarea factorilor de interes pentru definirea coridoarelor ecologice in migratia ursului brun intre Romania si Ucraina' ce s-a desfasurat in perioada 1-3 noiembrie in localitatea Rahkiv din Ucraina.

Citeşte mai departe...

Potential pentru trasee ecoturistice in Rezervatiile naturale Izbucul Bigar si Cheile Rudariei

bigar

 

Rezervatiile naturale Izbucul Bigar si Cheile Rudariei pot deveni o parte a unui traseu tematic care sa promoveze ecoturismul in sudul Banatului.

Citeşte mai departe...

Parcul National Glaciar

Bears-Grass resizeParcul National Glaciar este o zona protejata natural, cu o suprafata de 566 mii hectare, situat in nordul Muntilor Stancosi, din statul Montana (SUA) si traverseaza frontiera in provincia Alberta (Canada).

Citeşte mai departe...

Conservarea speciilor si habitatelor din Parcul National Calimani

Parcul National CalimaniIn cadrul Programului Operational Sectorial 'Mediu' continua implementarea proiectului "Imbunatatirea starii de conservare a speciilor si habitatelor de importanta comunitara din Parcul National Calimani".

Citeşte mai departe...

Ilfov: a 5-a sesiune de depunere a dosarelor pentru administrarea/custodia ariilor naturale protejate

Protectia Mediului IlfovAgentia pentru Protectia Mediului Ilfov anunta ca dosarele vor fi intocmite in conformitate cu prevederile Ordinului ministrului mediului si schimbarilor climatice nr. 1470/2013 privind aprobarea Metodologiei de atribuire a administrarii si custodiei ariilor naturale protejate.

Citeşte mai departe...

Un puternic incendiu in Parcul National Domogled

Pinul Negru de Banat. resizeDe cinci zile, sute de pompieri si militari incearca sa stinga flacarile. Operatiunea este dificila din cauza terenului accidentat. se intervine foarte greu, doar cu galeti si lopeti.

Citeşte mai departe...

Primul serial documentar dedicat retelei europene 'Natura 2000'

romania-tara-mea-14 a819e8e1de25dePrimul serial documentar dedicat retelei europene 'Natura 2000' la nivel national poate fi vizionat, in premiera, online, fiind realizat in cadrul campaniei nationale de constientizare InfoNatura2000 derulata de Centrul National pentru Dezvoltare Durabila din Bucuresti (CNDD), in parteneriat cu Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice (MMSC).

Citeşte mai departe...

Noutati

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

18-03-2024 Eco / Bio

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

Fermierii romani si moldoveni au pornit intr-o calatorie pentru a descoperi produse biologice inovatoare, prin participarea la evenimentul educativ organizat de compania internationala Corteva Agriscience de cercetare si dezvoltare in domeniul agricol, care introduce in 2024 aceste inovatii revolutionare in ambele tari. Peste 500 de fermieri si distribuitori din Romania si Republica Moldova s-au alaturat expertilor Corteva pentru a afla despre noile practici sustenabile, care isi au originile di... Mai multe>>

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

12-02-2024 Energie regenerabila

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

Fonduri nerambursabile de peste 800 milioane euro pentru investitii in proiecte de energie verde vor fi disponibile pe piata in urmatoarele saptamani, unde companiile vor putea creste eficienta energetica a fabricilor sau noi unitati de producere a energiei regenerabile vor putea fi instalate pe tot teritoriul tarii, arata datele REI, grup de companii specializate in atragerea de fonduri europene si ajutoare de stat, aflat in topul celor mai mari firme de consultanta de profil din Romania. Mai multe>>

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

23-01-2024 Energie regenerabila

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

Intr-un context economico-politic tot mai instabil, romanii, atat persoane fizice, cat si persoane juridice, resimt costurile din ce in ce mai mari la energie si se indreapta spre sistemele fotovoltaice, ce le-ar putea reduce aceste costuri de pana la 6 ori. Astfel, 2024 va fi cel mai bun an pentru piata de sisteme fotovoltaice, cu o cerere in crestere, in special din partea romanilor din mediul rural, si cu un interes ridicat pentru finantari din partea IMM-urilor, arata previziunile Kilowat, u... Mai multe>>

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

09-01-2024 Energie regenerabila

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

UniCredit Bank Romania a finalizat cu succes o tranzactie de finantare pe proiect, in valoare totala de 39,3 milioane de euro cu Comcris Energy SRL, o subsidiara a companiei de productie din surse regenerabile, Enery, cu sediul la Viena. Pachetul de finantare sustine dezvoltarea, constructia si exploatarea centralei fotovoltaice Sarmasag de 51,4 MW DC, situata in judetul Salaj. Mai multe>>

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

13-12-2023 Energie regenerabila

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

Directia in care se indreapta biocombustibilii este neclara si exista dificultati la fiecare pas, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat astazi. Lipsa unei viziuni pe termen lung a afectat siguranta investitiilor, iar problemele legate de durabilitate, concurenta pentru biomasa si costurile ridicate actioneaza drept constrangeri in introducerea in utilizare a biocombustibililor. Mai multe>>

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

21-11-2023 Energie regenerabila

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

Sectorul de energie verde este unul dintre cele mai populare subiecte ale ultimilor ani, iar aceasta tendinta este de asteptat sa persiste avand in vedere intentia globala de tranzitie catre politica emisiilor zero. Cu toate acestea, piata nu a inregistrat un avans constant si sigur. Potrivit lui Radu Puiu, analist financiar la XTB Romania, in ultimele luni, actiunile din domeniul energiei regenerabile au pierdut puternic teren, inregistrand o performanta semnificativ mai mica fata de companiile... Mai multe>>

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

21-11-2023 Protectia mediului

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

Start-up-urile romanesti 3D Printing Hub si Peelhy s-au calificat printre primele cinci solutii regionale ale competitiei pentru un viitor sustenabil, BASF Innovation Hub. Selectarea acestora in etapa regionala deschide posibilitatea de a participa la Marea finala pentru intreaga Europa Centrala si de Sud-Est. Start-up-ul Peelhy dezvolta un bio-sticker antimicrobian si biodegradabil pentru alimente proaspete si legume cu coaja comestibila, care scade nivelul acestora de contaminare. Mai multe>>

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

12-11-2023 Protectia mediului

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

Proiectul „BIOservicES - Crearea legaturilor intre biodiversitatea solului si serviciile si functiile ecosistemice in diferite utilizari ale solului: de la identificarea factorilor, presiunilor si rezilientei la schimbarile climatice pana la evaluarea economica a acestora”, condus de Universitatea Politehnica din Cartagena si coordonat de Raul Zornoza, profesor la aceeasi institutie, anunta debutul. Cu un buget de 7 milioane de euro obtinut prin programul Horizon Europe, proiectul va reuni 22 de... Mai multe>>

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

01-11-2023 Energie regenerabila

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

Poti instala o baterie solara in casa ta pentru a stoca energia produsa de panourile solare si pentru a o utiliza in timpul noptii sau in zilele innorate. Proprietarii de cladiri comerciale au posibilitatea sa foloseasca baterii solare pentru a economisi energie si a reduce costurile cu electricitatea. Astfel, bateriile pot fi amplasate pe acoperisuri, in parcari sau in spatii de depozitare. Agricultorii pot instala baterii solare pentru a alimenta pompe de apa, sisteme de irigatie si alte echip... Mai multe>>

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

20-10-2023 Protectia mediului

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

Schimbarile recente ale climei au motivat fermierii sa adopte practici sustenabile in scopul obtinerii unei productivitati pe termen lung. In 2023, fermierii romani persista in eforturile lor de a se alinia cu practici care sustin un sistem alimentar rezilient. Mai multe>>

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

12-10-2023 Protectia mediului

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

Esti agricultor si doresti sa imbunatatesti practicile de gestionare a terenului tau si sa contribui la un viitor mai sustenabil? Raspunsul este: cursul despre agricultura sustenabila si gestionarea terenului, finantat prin Programul Erasmus+. Condus de o echipa de experti in agricultura durabila, Cursul de agricultura sustenabila Agereco este conceput pentru a oferi agricultorilor cele mai recente tehnici si cele mai bune practici pentru gestionarea terenurilor, intr-un mod prietenos cu me... Mai multe>>