Tehnologii japoneze moderne in pomicultura bucovineana

SUMI Falticeni 1Summit Agro a organizat in data de 17 iulie 2013 in localitatea Falticeni jud. Suceava, un  eveniment in camp cu tematica “Protectia livezilor cu programe de tratamente Sumi Agro“. Actiunea s-a desfasurat  in  livada domnului ing. Mihai Fantanaru, care detine o suprafata de aproximativ 20 ha si unde pe o suprafata de 1 ha Summit Agro a plasat un lot demonstrativ. La eveniment au participat pomicultori din zona Sucevei dar si din Botosani si Bacau.

 

 


Ne-am convins inca odata ca in zona Falticeni pomicultura se face nu numai cu mintea ci si cu sufletul. Ne-a bucurat faptul ca alaturi de specialistii cunoscuti, cu o experienta de peste 50 de ani in livada, au participat multi fermieri tineri, entuziasti si cu dorinta de a afla cat mai multe lucruri noi.  


Falticeniul este o zona unde pomicultura reinvie. Aici cultivatorii, fara a mai astepta sprijinul de la stat si programul de reconversie, s-au apucat deja sa faca “reconversia”, nu numai in livada ci si in modul de a gandi aceasta activitate. Se planteaza livezi noi in sistem superintensiv, cu peste 1000 pomi pe hectar, se instaleaza sisteme de sustinere moderne si instalatii de irigatie prin picurare, iar mai nou preocuparea unora este de a investi in solutii eficiente impotriva grindinei.


Asadar intr-o asemenea atmosfera firma Summit Agro, in fata a peste 60 de participanti, si-a prezentat programul de protectie la mar, intocmit si lansat la inceputul sezonului. Invitatii s-au putut convinge, de data aceasta “pe viu” de eficacitatea produselor. Reprezentantul companiei Summit Agro, Dr. Anastase Iorgu, impreuna cu Dl ing. Fantanaru au detailat cateva secvente din programul de combatere, punand accent pe anumite produse.


Dl Iorgu a precizat ca firma Summit Agro detine in portofoliu produse cu molecule diverse care pot acoperi  tratamentele necesare marului, de la desprimavarare pana toamna la caderea frunzelor. Produse cum ar fi fungicidul Triumf 40 WP si insecticidul Mospilan 20 SG + Toil, marcheaza deschiderea sezonului de tratamente, fiind aplicare chiar incepand din perioada prevegetativa. De asemenea a subliniat ca primele tratamente pentru prevenirea infectiilor primare de rapan, sunt esentiale pentru a avea mai tarziu fructe sanatoase, stiut fiind ca patogenul poate ierna in solzii mugurilor, iar infectia se poate declansa de la sepala (zona caliciala). Fungicidul Syllit aplicat de doua ori in aceasta perioada, urmat de Pyrus + Captan chiar inainte de inflorit, vor fi “plasa de siguranta” a pomului si pentru mai tarziu.  


Dupa inflorit importanta maxima trebuie acordata protectiei pomilor impotriva daunatorilor cum ar fi: viermele marului, afidele, paduchele lanos, minatoarele, acarienii, etc. Pentru acesti daunatori Summit a inclus in programul sau de combatere insecticidele Trebon 30 EC, Novadim Progress, Nurellle D, Fury 10 EC, Mospilan 20 SP, Sanmite 20 W, Milbeknock, etc. Am fost incantati sa aflam ca o parte dintre aceste  produse sunt deja folosite de pomicultorii falticeneni de cativa ani, cu rezultatele foarte bune.


Am constatat si aspecte mai dificile cu care fermierii se confrunta cum ar fi: legarea mai slaba, caderea prematura a fructelor, colorarea slaba a fructelor rosii, uscarea pomilor tineri, etc. Pe aceste probleme s-au purtat discutii in public si individuale, iar participantii au putut schimba opinii cu reprezentantii Summit Agro dar si intre ei.


SUMI Falticeni 2Domnul ing. Fantanaru a subliniat eficacitatea fungicidului Cyflamid 5 EW in combaterea fainarii la mar si a recomandat fermierilor ca dincolo de sulf si unele produse traditionale, sa introduca in combatere si asemenea concepte noi. De asemenea a subliniat ca a redescoperit fungicidul Topsin, pe care in trecut l-a folosit foarte mult, insa il abandonase de cativa ani buni datorita slabirii eficacitatii. Dl Iorgu a explicat ca intr-adevar in trecut, acest produs impreuna cu molecula din aceeasi grupa carbendazim, au fost folosite  foarte mult, ceea ce ar fi putut crea unele rase rezistente ale patogenilor. Insa dupa 1990 prin aparitia si a altor fungicide, a existat posibilitatea efectuarii alternantei in aplicare, iar Topsin nu a mai fost folosit ca unic tratament in livada. De asemenea plantatiile vechi s-au defrisat si au aparut altele in locuri diferite. Toate acestea au condus la diminuarea formelor rezistente si la rezultate excelente in combaterea rapanului, fainarii si a moniliozei cu produsul Topsin 500 SC si Topsin 70 WG.  


Fermierii au subliniat dificultatile cu care se confrunta in combaterea focului bacterian si larvelor carabusului de mai, prin faptul ca nu exista produse fitosanitare care sa aiba o eficacitate buna. Pagubele in acest an sunt mari, atat asupra recoltei cat mai ales asupra pomilor tineri. In unele situatii se  folosesc solutii empirice si de compromis, insa cu costuri mari si fara rezultate satisfacatoare.  


Pe langa igiena fitosanitara, s-au mai pus in discutie si alte aspecte care conduc la productii mari si profit, cum ar fi hranirea plantelor, corectia pH-ului solului, irigarea prin picurare, depozitele de pastrare, posibilitatile de prelucrare si valorificare a merelor ca sucuri proaspete si concentrate.


Pe toata perioada desfasurarii actiunii, gazda noastra Dl ing. Fantanaru, a facut dovada unei bune organizari si ne-a impartasit din experienta sa vasta in domeniul pomiculturii. Exemplul concludent il reprezinta insasi livada pe care o administreaza impreuna cu familia. Nu au lipsit si momentele de relaxare, inobilate de mancarea, bautura si muzica traditionala a zonei.

SUMI Falticeni 3


Programul de protectie care a fost utilizat in livada d-lui Fantanaru:

Trat. 1 repaus vegetativ – inceput dezmugurit
Paduchi testosi - Mospilan 0,45 kg/ha + Toil 0,5%

Trat. 2 inceput dezmugurit
Fainare Cyflamid 0,03 %
Gargarita florilor de mar Novadim Progress 0,075%

Trat. 3 Inceputul infrunzirii mugurilor florali
Foc bacterian Triumf 0,25%
Rapan Syllit 0,13%
Oua acarieni Nissorun 10 WP

Trat. 4 Inceputul infloritului – buton roz
Rapan, fainare Pyrus 0,15% + Topsin 0,14%
Defoliatoare, minatoare Nurelle 0,1%
Combatere buruieni Sanglypho 4 l/ha

Trat. 5 Inceputul scuturarii petalelor
Rapan,Fainare Impact 0,02%
Viespea fructelor, minatoare, defoliatoare Fury 0,01%

Trat. 6 Fructul cat bobul de mazare
Rapan, fainare Rover 0,2% + Topsin 0,14%
Viermele merelor, defoliatoare, minatoare Nurelle 0,1%
Fertilizare Calcifol 6 l/ha

Trat. 7 Fructul cat aluna
Rapan, fainare Impact 0,02%
Viermele fructelor, defoliatoare, minatoare, acarieni Novadim Progress 0,075%
Fertilizare Arborol 5 l/ha

Trat. 8 Fructul cat nuca
Rapan, Fainare Matiz 0,05%
Viermele fructelor, defoliatoare, minatoare Nurelle D 0,05 %
Fertilizare Elite 3 l/ha

Trat. 9 la 10-14 zile de la trat. 8 fruct de 30-40 mm
Rapan, fainare Topsin 0,14%
Paduche San Jose, paduche lanos, minatoare, defoliatoare, acarieni Mospilan 0,025%
Fertilizare Elite 3 l/ha
Combatere buruieni Sanglypho 4 l/ha

Trat. 10 la 10-12 zile de la trat. 9 fruct ½ din dimensiunea normala
Rapan, fainare Rover 0,2% + Cyflamid 0,03%
Paduche San Jose, defoliatoare, acarieni Milbeknock 0,05%
Fertilizare Arborol 5 l/ha

Trat. 11 la 10 zile de la trat. 10
Rapan, Fainare Impact 0,02%
Paduche San Jose, defoliatoare, acarieni Fury 0,01%
Fertilizare Calcifol 6 l/ha

Trat. 12 la 10-12 zile de la trat. 11
Rapan, Fainare Topsin 0,14%
Viermele merelor, minatoare, defoliatoare, acarieni Sanmite 0,075%
Fertilizare Seniphos 10 l/ha

Trat. 13 la 10-12 zile de la trat. 12
Rapan, Fainare Impact 0,02%
Paduche San Jose, defoliatoare, acarieni, paduche lanos, viermele merelor Trebon 0,03%

Trat.14 la 10-12 zile de la trat. 13
Rapan, Fainare Topsin 0,14%
Paduche San Jose, defoliatoare, acarieni, paduche lanos, viermele merelor Mospilan 0,025%

Trat. dupa caderea frunzelor
Foc bacterian, Rapan, Monilioza Triumf 0,25%

www.sumi-agro.ro

 

Noutati

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

13-03-2024 Pomi fructiferi

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

05-03-2024 Struguri / vita de vie

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita. Mai multe>>

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

29-02-2024 Vinuri

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

BASF gazduieste a IX-a editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”. In fiecare an, BASF colaboreaza cu ADAR (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania) pentru a organiza acest concurs, care aduce la lumina vinuri exceptionale. Participa viticultori mici si mijlocii din toate regiunile tarii, iar cele mai bune sunt selectate de catre expertii juriului. Mai multe>>

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

29-02-2024 Vinuri

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

Sesiunea de primavara a concursului international de vin MUNDUS VINI Grand International Wine Award, desfasurata saptamana trecuta in Germania, a adus vinurilor romanesti un total de 71 de medalii, intre care 46 de aur si 25 de argint. Producatorii nostri au inscris in competitie 183 de etichete de vin. Aceste recunoasteri au plasat Romania pe locul 11 dintr-un total de 42 de tari participante. Mai multe>>

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

27-02-2024 Struguri / vita de vie

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

Vita de vie reprezinta o parte vitala a agriculturii. In acest context, BASF vine in intampinarea fermierilor cu o inovatie de varf: Smart Technology, o solutie revolutionara pentru protectia culturilor de vita de vie. Aceasta tehnologie de ultima generatie este conceputa pentru a combate eficient o gama larga de boli, cum ar fi mana si fainarea, oferind fermierilor un control sporit asupra productiei de struguri de calitate. Mai multe>>

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

16-02-2024 Struguri / vita de vie

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

Industria viticola din Romania isi continua ascensiunea, peste 50 de crame noi fiind autorizate in ultimele 10 luni, arata datele ONVPV, analizate de Wines of Romania. De asemenea, productia de vin a fost mai mare cu 15% comparativ cu 2022, desi a provenit de pe o suprafata totala de vita-de-vie usor redusa fata de anii trecuti. Mai multe>>

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

26-01-2024 Struguri / vita de vie

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

Fainarea vitei de vie este produsa de agentul patogen Uncinula necator care a fost observat prima data in tara noastra in anul 1851, iar de atunci s-a extins continuu, ajungand astazi sa fie prezent in orice plantatie de vita de vie, din orice colt al tarii noastre. Ciuperca ierneaza sub forma de miceliu de rezistenta in scoarta si mai ales in mugurii lastarilor infectati, dar si sub forma de peritecii pe corzile si resturile vegetative. Mai multe>>

Tehnologie inteligenta pentru struguri de calitate

25-01-2024 Struguri / vita de vie

Tehnologie inteligenta pentru struguri de calitate

Smart Technology de la BASF este noua tehnologie pentru protectia culturilor de vita de vie care ii ajuta pe fermieri sa scape de pierderile de productie si infectiile greu de controlat. Mai multe>>

„La cules pe Taramul Craitei” un proiect educational si interactiv in livada de mere

24-01-2024 Pomi fructiferi

„La cules pe Taramul Craitei” un proiect educational si interactiv in livada de mere

Proiectul Corinei Oprea s-a dezvoltat ca un plan strategic pentru imbunatatirea dinamicii afacerii de familie, introducand o linie de mere deshidratate in facilitatea lor de procesare de la nivelul laboratorului. Grantul primit de la Corteva Agriscience, precum si cunostintele dobandite in cadrul modulelor programului TalentA, i-au permis sa implementeze initiativa „La cules pe Taramul Craitei”. Mai multe>>

Solutii de top pentru protectia culturii tale de mar

23-01-2024 Pomi fructiferi

Solutii de top pentru protectia culturii tale de mar

Descopera noul tau aliat pentru culturile de mar: Smart Technology de la BASF! Fermierii se confrunta des cu pierderi de productie, aparitia formelor de rezistenta la fungicide sau calitatea scazuta a fructelor. Ei bine, cu Smart Technology pentru culturile de mar aceste probleme sunt mai usor de rezolvat. Mai multe>>

Vinurile romanesti, in topurile mondiale in 2023. Peste 500 de medalii obtinute la concursurile internationale

23-12-2023 Vinuri

Vinurile romanesti, in topurile mondiale in 2023. Peste 500 de medalii obtinute la concursurile internationale

Conform datelor colectate de Wines of Romania, platforma dedicata in exclusivitate promovarii vinului romanesc, vinurile autohtone au obtinut la concursurile internationale desfasurate anul acesta peste 500 de medalii, dintre care mai mult de 300 de aur, dublu aur sau diamant. Producatorii romani si-au inscris vinurile si au reusit sa impresioneze juratii din peste 40 de competitii din Europa, America de Nord si Asia. Mai multe>>