Sectorul pomicol din Romania

Patrimoniul pomicol romanesc ocupa in prezent suprafata de 134.616 ha. Din acesta suprafata, sunt intretinute corespunzator doar 77 883 ha. Restul se afla in declin si paragina.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Productia totala de fructe

Productia totala de fructe la nivel national, in ultimele 2 – 3 decenii, a oscilat in jurul valorii de 1.000.000 tone fructe, cu o medie la hectarul de plantatie in jur de 6,5 – 7,0 tone. aceasta reprezinta cca. 30 –35% din productile realizate in principalele tari pomicole din U.E.

In anul 2000 s-au produs: 365 000 t mere; 345 000 t prune; 65 000 t pere; 76 000 t cirese; 23 000 t piersici; 23 000 t nuci; 27 000 tone caise; 6 500 t gutui; 15 600 t capsuni; 3 900 fructe de arbusti.

 

 

 

 

Particularitatile pomiculturii romanesti

Marile ferme pomicole socialiste, in majoritate, prin retrocedare, au fost faramitate de la 200-300 ha/unitate, in parcele de 0,3 - 2,0 ha / proprietar.

Proprietarii nu au dispus de tehnica necesara la asa mici suprafete si nici nu au avut interes pentru ingrijirea livezilor, deoarece in cei 35 – 40 ani de colectivizare fiecare si-a incropit alte mijloace de existenta. Majoritate plantatiilor au fost abandonate, defrisate si in foarte putine dintre ele s-au aplicat cateva lucrari de îngrijire.

Pomii In livezile romanesti sunt imbatraniti, ritmul de regenerare, prin noi plantari fiind foarte redus. Fata de un necesar anual de 7 – 8 milioane pomi (material săditor) pepinierele romanesti produc in jur de 1 – 1,5 milioane pomi. Dovada sunt cele numai 2.457 ha plantatii tinere recenzate în anul 2006.

Prunul continua sa aiba o pondere exagerata (cca. 50%), din livezile româneşti. Romania ocupa primul loc la suprafata de prun din U.E.

Calitatea fructelor romanesti (sortimentala) este inferioara conducand la valorificarea a cca. 35-40 % din productie sub formă de distilate.

Pomicultura romaneasca este mult indepartata de standardele europene sub urmatoarele aspecte:

  • numărul de exploataţii viabile, ferme specializate, de cca. 10 – 20 ha este practic nesemnificativ;
  • sistemele de cultura sunt inca extensive (la mar densitatiile la hectar sunt de 800 – 1.200 pomi, fata de 2.500 –3.500 in plantatiile apusene);
  • portaltoiul M9, generalizat in livezile de mar din tarile vestice, este practic inexistent in livezile romanesti;
  • in cultura prunului, se folosesc inca sortimente locale, care nu pot fi valorificate decat sub forma de tuica;
  • exportul de prune in stare proaspata este redus, cca. 800 – 12.000 tone anual iar cel sub forma deshidratata este practic inexistent.

 

 

 

 

Zonele pomicole ale Romaniei

Cele mai cunoscute zone pomicole din Romania sunt situate pe dealurile subcarpatice, sudice si sud-estice. Aici sunt cantonate majoritatea plantatiilor de prun, mar si cires.

In vestul tarii, Bihor – Arad, exista conditii prielnice pentru cultura caisului si piersicului, zona care se continua de-a lungul Dunarii, in sudul judetelor Mehedinti, Dolj, Olt, Teleorman pana la Dobrogea, respectiv Constanta – Tulcea.

Bazine pretabile pentru cultura marului in special se gasesc in judetele Maramures, Bistrita-Nasaud, Salaj, Mures.

Se remarca un centru specializat, devenit traditional de cultura a capsunului in jud. Satu-Mare

 

 

 

 

Perspective pentru pomicultura romaneasca

Avand in vedere relieful, destul de framantat din zona dealurilor, faptul ca inca 345% din populatie traieste latara, se pot extinde cu mult succes si eficienta, pentru a intra pe piata europeana, culturile de arbusti fructiferi: afin (exista multe centre cu solul acid pH 4,5 – 5,5) coacaz, zmeur, mur, catina.

De asemenea cultura capsunului poate avea succes, existand inceputuri in judetele Arges, Valcea, Dolj, Giurgiu.

Trebuie remarcate conditiile climatice deosebite ale dealurilor romanesti care favorizeaza acumularea in fructe a aromelor specifice si o multitudine de saruri minerale si vitamine.

Perspectivele pentru pomicultura sunt imense avand in vedere suprafetele foarte mari de terenuri in panta, de multe ori cu soluri obligate pentru culturi perene, cum sunt pomii si arbustii fructiferi.

Spre deosebire de viticultura, trebuie sa remarcam, c investitiile straine sunt cu totul minore, iar cele autohtone nu sunt sustinute inca.

Societatea Nationala a Pomicultorilor din Romania se straduieste in prezent sa instituie la nivel national, un organism public – privat, gen "Centre Technique Interprofessionnel des Fruits et Legumes" care sa-si asume responsabilitatile in stabilirea si implementarea unei strategii de dezvoltare a pomiculturii in contextul integrarii in U.E.

Suprafata efectiva pomicola existanta este de 77 883 ha, din care: 34 899 ha prun; 30 805 ha mar; 2953 ha cires; 2172 ha cais; 2052 ha visin; 1795 ha par; 1339 ha piersic; 1129 ha nuc; 51 ha alun; 31 ha migdal; 1,3 ha castan comestibil. La acestea se mai adauga 1668 ha capsuni si 136 ha arbusti fructiferi. Pornind de la acest patrimoniu national putem relansa productia pomicola in principale zone de cultura din tara noastra, atat cantitativ, cat si calitativ.


Noutati

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

13-03-2024 Pomi fructiferi

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

05-03-2024 Struguri / vita de vie

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita. Mai multe>>

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

29-02-2024 Vinuri

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

BASF gazduieste a IX-a editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”. In fiecare an, BASF colaboreaza cu ADAR (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania) pentru a organiza acest concurs, care aduce la lumina vinuri exceptionale. Participa viticultori mici si mijlocii din toate regiunile tarii, iar cele mai bune sunt selectate de catre expertii juriului. Mai multe>>

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

29-02-2024 Vinuri

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

Sesiunea de primavara a concursului international de vin MUNDUS VINI Grand International Wine Award, desfasurata saptamana trecuta in Germania, a adus vinurilor romanesti un total de 71 de medalii, intre care 46 de aur si 25 de argint. Producatorii nostri au inscris in competitie 183 de etichete de vin. Aceste recunoasteri au plasat Romania pe locul 11 dintr-un total de 42 de tari participante. Mai multe>>

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

27-02-2024 Struguri / vita de vie

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

Vita de vie reprezinta o parte vitala a agriculturii. In acest context, BASF vine in intampinarea fermierilor cu o inovatie de varf: Smart Technology, o solutie revolutionara pentru protectia culturilor de vita de vie. Aceasta tehnologie de ultima generatie este conceputa pentru a combate eficient o gama larga de boli, cum ar fi mana si fainarea, oferind fermierilor un control sporit asupra productiei de struguri de calitate. Mai multe>>

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

16-02-2024 Struguri / vita de vie

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

Industria viticola din Romania isi continua ascensiunea, peste 50 de crame noi fiind autorizate in ultimele 10 luni, arata datele ONVPV, analizate de Wines of Romania. De asemenea, productia de vin a fost mai mare cu 15% comparativ cu 2022, desi a provenit de pe o suprafata totala de vita-de-vie usor redusa fata de anii trecuti. Mai multe>>

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

26-01-2024 Struguri / vita de vie

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

Fainarea vitei de vie este produsa de agentul patogen Uncinula necator care a fost observat prima data in tara noastra in anul 1851, iar de atunci s-a extins continuu, ajungand astazi sa fie prezent in orice plantatie de vita de vie, din orice colt al tarii noastre. Ciuperca ierneaza sub forma de miceliu de rezistenta in scoarta si mai ales in mugurii lastarilor infectati, dar si sub forma de peritecii pe corzile si resturile vegetative. Mai multe>>

Tehnologie inteligenta pentru struguri de calitate

25-01-2024 Struguri / vita de vie

Tehnologie inteligenta pentru struguri de calitate

Smart Technology de la BASF este noua tehnologie pentru protectia culturilor de vita de vie care ii ajuta pe fermieri sa scape de pierderile de productie si infectiile greu de controlat. Mai multe>>

„La cules pe Taramul Craitei” un proiect educational si interactiv in livada de mere

24-01-2024 Pomi fructiferi

„La cules pe Taramul Craitei” un proiect educational si interactiv in livada de mere

Proiectul Corinei Oprea s-a dezvoltat ca un plan strategic pentru imbunatatirea dinamicii afacerii de familie, introducand o linie de mere deshidratate in facilitatea lor de procesare de la nivelul laboratorului. Grantul primit de la Corteva Agriscience, precum si cunostintele dobandite in cadrul modulelor programului TalentA, i-au permis sa implementeze initiativa „La cules pe Taramul Craitei”. Mai multe>>

Solutii de top pentru protectia culturii tale de mar

23-01-2024 Pomi fructiferi

Solutii de top pentru protectia culturii tale de mar

Descopera noul tau aliat pentru culturile de mar: Smart Technology de la BASF! Fermierii se confrunta des cu pierderi de productie, aparitia formelor de rezistenta la fungicide sau calitatea scazuta a fructelor. Ei bine, cu Smart Technology pentru culturile de mar aceste probleme sunt mai usor de rezolvat. Mai multe>>

Vinurile romanesti, in topurile mondiale in 2023. Peste 500 de medalii obtinute la concursurile internationale

23-12-2023 Vinuri

Vinurile romanesti, in topurile mondiale in 2023. Peste 500 de medalii obtinute la concursurile internationale

Conform datelor colectate de Wines of Romania, platforma dedicata in exclusivitate promovarii vinului romanesc, vinurile autohtone au obtinut la concursurile internationale desfasurate anul acesta peste 500 de medalii, dintre care mai mult de 300 de aur, dublu aur sau diamant. Producatorii romani si-au inscris vinurile si au reusit sa impresioneze juratii din peste 40 de competitii din Europa, America de Nord si Asia. Mai multe>>