Cum fertilizam corect capsunul

Ingrasaminte fertilizanti capsuniFertilizarea capsunului este una dintre operatiunile tehnologice care au un impact foarte mare in cantitatea si calitatea recoltelor care se vor obtine. Bineinteles fertilizarea face parte dintr-un complex tehnologic si nu trebuie privita niciodata ca o metoda individuala, ci trebuie asociata cu mijloacele de protectia plantelor, irigare, agrotehnica, etc…


Printr-o fertilizare corecta trebuie urmarit in permanenta ca sa fie un echilibru intre componentele vegetative (tulpini si frunze) si componentele generative (flori si fructe). De asemenea trebuie pastrat echilibrul intre partea subterana si cea supraterana. Orice dezechilibru creat va duce la scaderi ale productiei dar si ale calitatii. O fertilizare corecta este asociata in permanenta cu stadiul fenologic al culturii, in acest mod asigurandu-se elementele nutritive necesare in momentul respectiv.

Ingrasaminte fertilizanti capsunIn prezent fermierii pot fertiliza culturile prin trei metode principale: fertilizare la sol, fertilizare prin irigare (fertirigare) si fertilizare foliara. Fiecare dintre cele trei metode de fertilizare isi are importanta ei, astfel este recomandat ca intotdeauna sa se aplice produsele prin metode diferite pentru a se atinge potentialul de productie al culturii.

Mai jos va vom prezenta un program de nutritie pentru cultura capsunului pe faze de dezvoltare fenologica:


Transplantare (culturi nou infiintate)

Foliar: ALGAREN TWIN (250 ml/100 l apa) + OLIGOGREEN (100 g/100 l apa)
ALGAREN stimuleaza dezvoltatea unui sistem radicular viguros si bine structurat, intensificand sistemul natural de autoaparare al plantei. Aplicarea produsului impreuna cu OLIGOGREEN face ca amestecul sa fie ideal in prevenirea si tratarea celor mai importante carente de microelemente.


Dupa transplantare sau la pornirea in vegetatie

Foliar: DRIN (100 ml/100 l apa)
Pentru a depasi stresul provocat de transplantare sau de perioadele mai reci de la inceputul pornirii in vegetatie, DRIN, un produs cu actiune biostimulanta datorita compozitiei sale bogate in aminoacizi cu masa moleculara redusa care sunt disponibili imediat plantelor, accelereaza procesele de sinteza a proteinelor, enzimelor si hormonilor favorizand inradacinarea si cresterea vegetativa rapida.

Fertirigare: GREENPLANT VIP 12-36-12+2+micro (4-5 kg/1000 mp)
Produsul furnizeaza fosfor in forma usor asimilabila, care chiar si la temperaturi scazute si in soluri cu pH in afara zonei optime, pentru a obtine un inflorit bogat, creste calitatea polenului si pregateste planta pentru o mai buna legare a fructelor.


Crestere vegetativa

Foliar: HASCON 12 (350 ml/100 l apa) sau KINGLIFE 20-20-20+micro (350 g/100 l apa)
Raportul optim dintre macro si microelemente permite o crestere echilibrata. Microelementele chelatate favorizeaza absorbtia produsului si previn posibilele carente.

Fertirigare: GREENPLANT 20-20-20+micro (4-5 kg/1000 mp)
Concentratia ridicata de N-P-K si raportul de 1:1:1 dintre aceste macroelemente face ca acest produs sa fie optim in fazele de crestere vegetative rapida, cand cerintele de N-P-K sun cele mai ridicate.


Inflorit

Foliar: ALGAREN (100 ml/100 l apa) + BOROGREEN L (150 ml/100 l apa)
Borul favorizeaza sinteza proteinelor si a zaharurilor, stimuleaza productia hormonala si cresterea tesuturilor meristematice, faciliteaza germinatia polenului, stimuleaza legarea fructelor si cresterea tesuturilor. In amestec cu ALGAREN TWIN creste procentul de legare a fructelor si intensifica procesele naturale de autoaparare a plantei.

Fertirigare: NUTRIGREEN AD (3 l/1000 mp) + BOROGREEN L (300 ml/1000 mp)
Aplicarea acestor produse imbunatateste legarea fructelor, oferind plantelor aminoacizi care favorizeaza depasirea eventualelor conditii de stress, cauzate de schimbari bruste de temperatura, destul de frecvente in aceasta perioada.


Legarea si cresterea fructelor

Foliar: CALFOMYTH (350 ml/100 l apa)
CALFOMYTH furnizeaza simultan calciu si fosfor, elemente fundamentale in acest stadiu pentru a garanta un procent maxim de legare a fructelor si a stimula colorarea fructelor. CALFOMYTH creste sinteza produsilor antocianici in fructe, importanti pentru obținerea unei colorari mai bune. In conditii de stress provocat de conditiile de mediu (seceta) permite neutralizarea acidului abscisic, in acest mod prevenind caderea fructelor.

Fertirigare: T1 HAS IDRO 15-0-10+21CaO (4-5 kg/1000 mp) (2 aplicari)
T1 HAS IDRO imbunatateste fermitatea fructelor, favorizeaza diviziunea celulara (creste marimea si greutatea fructelor), favorizeaza rezistenta la atacul bolilor si stimuleaza colorarea. Procentul ridicat de Calciu ajuta la reducerea caderii fructelor, creste fermitatea fructelor si rezistenta la transport.


Intrarea in parga

Ingrasaminte fertilizare capsuniFoliar: FOLIACON 22 (350 ml/100 l apa) (cel putin 2 aplicari)
FOLIACON 22 stimuleaza absorbtia calciului si a magneziului in raport optim. Imbunatateste fermitatea fructelor, favorizeaza diviziunea celulara (crescand greutatea si marimea fructelor) si creste rezistenta la atacul bolilor si la transport.

Fertirigare: CALFON 14-11-22+8CaO+micro (4-5 kg/1000 mp) (cel putin 2 aplicari)
CALFON funizeaza concomitent calciu si fosfor intr-o forma usor asimilabila de catre plante, elemente fundamentale in acest stadiu. Datorita pH-ului acid are solubilitate ridicata chiar si in apele dure.


Coacerea

Foliar: HASCON M10 AD (400 ml/100 l apa) (cel putin 2 aplicari)
Aplicarea produsului favorizeaza colorarea fructelor, coacerea omogena si ca urmare, fructe uniforme ca marime, coacere timpurie, creste continutul de zaharuri si creste rezistenta la crapare.

Fertirigare: GREENPLANT 8-7-40+2+micro (4-6 kg/1000 mp) (cel putin 2 aplicari)
Folosirea produsului imbunatateste colorarea fructelor, creste continutul in zaharuri si reduce caderea fructelor.


Ingrasaminte fertilizanti capsun DRIN

Producatorii trebuie sa foloseasca ambele metode de fertilizare a capsunului, atat prin aplicare foliara cat si prin aplicare prin fertirigare. In acest mod se pot asigura ca vor obtine productii ridicate dar si de calitate superioara. Programul de fertilizare al culturii de capsun trebuie adaptat si in functie de conditiile existente in camp. Astfel daca intervin perioade de stres pentru plante recomandam aplicarea biostimulatorului DRIN.

 

 

Contact:

logo green-has-italia

dr. Valerian Istoc
email:  romania@greenhasitalia.com

tel: 0753.115.997


Noutati

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

13-03-2024 Pomi fructiferi

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

05-03-2024 Struguri / vita de vie

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita. Mai multe>>

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

29-02-2024 Vinuri

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

BASF gazduieste a IX-a editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”. In fiecare an, BASF colaboreaza cu ADAR (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania) pentru a organiza acest concurs, care aduce la lumina vinuri exceptionale. Participa viticultori mici si mijlocii din toate regiunile tarii, iar cele mai bune sunt selectate de catre expertii juriului. Mai multe>>

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

29-02-2024 Vinuri

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

Sesiunea de primavara a concursului international de vin MUNDUS VINI Grand International Wine Award, desfasurata saptamana trecuta in Germania, a adus vinurilor romanesti un total de 71 de medalii, intre care 46 de aur si 25 de argint. Producatorii nostri au inscris in competitie 183 de etichete de vin. Aceste recunoasteri au plasat Romania pe locul 11 dintr-un total de 42 de tari participante. Mai multe>>

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

27-02-2024 Struguri / vita de vie

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

Vita de vie reprezinta o parte vitala a agriculturii. In acest context, BASF vine in intampinarea fermierilor cu o inovatie de varf: Smart Technology, o solutie revolutionara pentru protectia culturilor de vita de vie. Aceasta tehnologie de ultima generatie este conceputa pentru a combate eficient o gama larga de boli, cum ar fi mana si fainarea, oferind fermierilor un control sporit asupra productiei de struguri de calitate. Mai multe>>

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

16-02-2024 Struguri / vita de vie

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

Industria viticola din Romania isi continua ascensiunea, peste 50 de crame noi fiind autorizate in ultimele 10 luni, arata datele ONVPV, analizate de Wines of Romania. De asemenea, productia de vin a fost mai mare cu 15% comparativ cu 2022, desi a provenit de pe o suprafata totala de vita-de-vie usor redusa fata de anii trecuti. Mai multe>>

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

26-01-2024 Struguri / vita de vie

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

Fainarea vitei de vie este produsa de agentul patogen Uncinula necator care a fost observat prima data in tara noastra in anul 1851, iar de atunci s-a extins continuu, ajungand astazi sa fie prezent in orice plantatie de vita de vie, din orice colt al tarii noastre. Ciuperca ierneaza sub forma de miceliu de rezistenta in scoarta si mai ales in mugurii lastarilor infectati, dar si sub forma de peritecii pe corzile si resturile vegetative. Mai multe>>

Tehnologie inteligenta pentru struguri de calitate

25-01-2024 Struguri / vita de vie

Tehnologie inteligenta pentru struguri de calitate

Smart Technology de la BASF este noua tehnologie pentru protectia culturilor de vita de vie care ii ajuta pe fermieri sa scape de pierderile de productie si infectiile greu de controlat. Mai multe>>

„La cules pe Taramul Craitei” un proiect educational si interactiv in livada de mere

24-01-2024 Pomi fructiferi

„La cules pe Taramul Craitei” un proiect educational si interactiv in livada de mere

Proiectul Corinei Oprea s-a dezvoltat ca un plan strategic pentru imbunatatirea dinamicii afacerii de familie, introducand o linie de mere deshidratate in facilitatea lor de procesare de la nivelul laboratorului. Grantul primit de la Corteva Agriscience, precum si cunostintele dobandite in cadrul modulelor programului TalentA, i-au permis sa implementeze initiativa „La cules pe Taramul Craitei”. Mai multe>>

Solutii de top pentru protectia culturii tale de mar

23-01-2024 Pomi fructiferi

Solutii de top pentru protectia culturii tale de mar

Descopera noul tau aliat pentru culturile de mar: Smart Technology de la BASF! Fermierii se confrunta des cu pierderi de productie, aparitia formelor de rezistenta la fungicide sau calitatea scazuta a fructelor. Ei bine, cu Smart Technology pentru culturile de mar aceste probleme sunt mai usor de rezolvat. Mai multe>>

Vinurile romanesti, in topurile mondiale in 2023. Peste 500 de medalii obtinute la concursurile internationale

23-12-2023 Vinuri

Vinurile romanesti, in topurile mondiale in 2023. Peste 500 de medalii obtinute la concursurile internationale

Conform datelor colectate de Wines of Romania, platforma dedicata in exclusivitate promovarii vinului romanesc, vinurile autohtone au obtinut la concursurile internationale desfasurate anul acesta peste 500 de medalii, dintre care mai mult de 300 de aur, dublu aur sau diamant. Producatorii romani si-au inscris vinurile si au reusit sa impresioneze juratii din peste 40 de competitii din Europa, America de Nord si Asia. Mai multe>>