Proiect ferma de pomi (5 ha)

410395218 middle resizePROIECT MODEL: Livada de pomi (5 ha)

 

 

 

 

 

 

1. Date generale

1.1 Denumirea solicitantului si date de identificare ale acestuia

Denumire solicitant: Olaru Ionel Intreprindere Individuala

Sediul social: Comuna Albeni , judetul Gorj

Cod unic de inregistrare: 13080320

Numarul de inregistrare in Registrul Comertului: F02/346/18.01.2013

1.2 Scurt istoric al solicitantului

Intreprinderea individuala Olaru Ionel a fost infiintata in anul 2013. Pana in prezent nu a desfasurat activitati generatoare de venituri.

1.3 Obiecte de activitate ale solicitantului

Intreprinderea individuala Olaru Ionel are ca obiect principal de activitate conform actului constitutiv CAEN

0125 – „Cultivarea fructelor arbustilor fructiferi, capsunilor, nuciferilor si a altor pomi fructiferi”,

domeniul de interes pentru propunerea de finantare.

1.4 Principalele mijloace fixe aflate in patrimoniul solicitantului

ALTERENURI

Localitatea Albeni Judetul Gorj

50.000 mp / arabil 75.000 lei

Proprietate Olaru Ionel Intreprindere Individuala conform

Contractului de vanzare cumparare nr. 93 din 01.03.2013

2. Descrierea proiectului

2.1 Denumirea investitiei

Livada de pomi

2.2 Elaborator

Pentru elaborarea prezentului proiect a fost utilizat proiectul model pus la dispozitie de MADR pentru Livada

de pomi fructiferi.

Data intocmirii Memoriului justificativ: 17.05.2013

Curs de schimb valutar: 1 Euro = 4,3370 Lei (curs BCE din data de 17.05.2013)

2.3 Amplasamentul proiectului

Regiunea de Dezvoltare Sud-Muntenia, judetul Gorj, localitatea Albeni

2.4 Tema, cu descrierea obiectivelor propuse, fundamentarea necesitatii si oportunitatii

investitiei

Tema proiectului

Proiectul de investitii are ca scop infiintarea unei livezi de meri pe o suprafata de 5 ha si dotarea fermei pomicole cu echipamentele necesare realizarii in bune conditii a tehnologiei de infiintare si intretinere plantatie. In mod concret, prin proiect s-a prevazut achizitionarea urmatoarelor masini si utilaje agricole: Tractor 45-60 CP; Masina de stropit; Echipament de fertilizat; Cositoare; Foarfeca electrica; Tocatoare pomicola; Stivuitor. Solicitantul isi desfasoara activitatea in sectorul pomicol, sector ce face obiectul masurii 121 „Modernizarea exploatatiilor agricole” care promoveaza si sprijina investitiile in exploatatiile agricole. Obiectivele urmarite prin realizarea investitiei sunt in concondanta cu obiectivele Masurii 121, astfel:

Obiectiv general

Cresterea competitivitatii Olaru Ionel Intreprindere Individuala printr-o utilizare mai buna a resurselor umane si a factorilor de productie si indeplinirea standardelor nationale si a standardelor comunitare. In cadrul noii ferme se va adopta un sistem modern, de tip intensiv de infiintare si exploatare a livezii de meri, caracterizat de aplicarea unor metode eficiente de lucru care necesita un consum minim de munca si costuri mici de exploatare. De asemenea, proiectul propus de Olaru Ionel Intreprindere Individuala va conduce la indeplinirea obiectivelor specifice ale Masurii 121, dupa cum urmeaza:

Obiective specifice:

introducerea si dezvoltarea de tehnologii si procedee noi, diversificarea productiei, ajustarea profilului, nivelului si calitatii productiei la cerintele pietei. Tehnologia de infiintare, intretinere si exploatare a livezii de meri prezinta un grad ridicat de mecanizare si automatizare a operatiunilor din fluxul de productie.

Cresterea veniturilor exploatatiilor agricole. Implementarea proiectului va insemna pentru intreprinderea individuala obtinerea unor venituri de aprox. 320 mii lei/an din comercializarea merelor, in conditiile in care produsele intreprinderii individuale raspund unei cereri in crestere identificate pe piata pentru fructe proaspete de origine autohtona. Efectuarea lucrarilor din tehnologie in perioada optima asigura dezvoltarea corespunzatoare a pomilor si creeaza premisele pentru asigurarea unor productii ridicate la hectar. Existenta unor mijloace fixe proprii pentru efectuarea lucrarilor agricole permite realizarea acestora la timp si elimina o eventuala dependenta

de terti. In aceste conditii, oferirea unor produse proaspete, de calitate certificata, la preturi competitive va asigura succesul afacerii, contribuind la obtinerea unor venituri constante.

Obiective operationale

Obiective de ordin tehnic Utilajele si echipamentele prevazute in fluxul tehnologic permit desfasurarea procesului de infiintare si intretinerea livezii de meri in conditii optime. Tehnologiile performante folosite conduc la obtinerea unor produse de calitate, la randamente sporite, in conditii de eficienta si productivitate a muncii crescute. In acelasi timp, prin utilizarea tehnologiilor de ultima generatie se urmareste realizarea unor conditii bune de munca pentru personalul care lucreaza in ferma pomicola.

Obiective de ordin economico-financiar Principalii factori care permit minimizarea costurilor de productie si obtinerea unei rentabilitati economice ridicate sunt: existenta unei baze materiale proprii formata din echipamente si utilaje necesare realizarii in bune conditii a tuturor etapelor fisei tehnologice. alegerea unui soi rezistent la conditiile climatice si boli; productivitate ridicata a muncii datorita mecanizarii unei parti importante a activitatii si localizarii intr-o zona propice pomiculturii.

Obiective de mediu Datorita tehnologiei de ultima generatie care va fi adoptata, activitatea fermei va avea impact minim asupra factorilor de mediu. Proiectul este in acord cu potentialul agricol al zonei in care va fi implementat. Conform “Studiului pentru determinarea zonelor cu potential, a zonelor geografice si marjelor brute standard unitare pentru proiectele din cadrul Masurii 3.1 „Investitii in exploatatii agricole” din Programul SAPARD”, elaborat de ASAS-ICPA si ICDEA, 2004” , localitatea Albeni , judetul Gorj are potential mediu pentru livezile de meri.

Justificarea achizitiilor propuse prin proiect. Tractorul va fi folosit in ferma pomicola pentru realizarea in bune conditii a fazelor procesului tehnologic precum arat, fertilizat, impreuna cu alte echipamente ce vor fi achizitionate prin proiect. Masina de stropit va fi folosita pentru efectuarea lucrarilor de stropire cu ierbicid si fungicid. Echipamentul de fertilizat va fi folosit pentru aplicarea de ingrasaminte. Cositoarea va asigura intretinerea terenului pe care se infiinteaza livada. Foarfeca electrica este utilizata pentru toaletarea pomilor prin taierea crengilor. Tocatoarea pomicola este utilizata pentru tocarea crengilor rezultate dupa toaletarea pomilor. Stivuitorul va fi folosit pentru manevrarea lazilor cu fructe dupa recoltare. Mentionam ca pentru a putea efectua lucrari de calitate si pentru a obtine productii cat mai mari, se va lua in considerare necesitatea achizitionarii de utilaje performante. Prin accesarea fondurilor FEADR solicitate prin prezentul proiect de infiintare a fermei pomicole, se va putea asigura prevenirea si controlul integrat al poluarii, respectiv reducerea emisiilor in aer, apa si sol.

Fundamentarea necesitatii investitiei Olaru Ionel Intreprindere Individuala nu detine in prezent utilajele agricole necesare infiintarii si intretinerii unei exploatatii pomicole de meri. Astfel, pentru a realiza in bune conditii toate etapele tehnologice ale exploatatiei, precum si pentru a evita costurile suplimentare cu inchirierea utilajelor, Olaru Ionel Intreprindere Individuala solicita acest sprijin financiar nerambursabil pentru realizarea parcului de utilaje agricole. Pe baza analizei tehnologiei de infiintare si intretinerea exploatatiei pomicole a rezultat necesitatea achizitionarii unui numar minim de echipamente care sa asigure independenta tehnica a exploatarii livezii. Factorii social-economici de care pomicultorul a tinut cont in alegerea investitiei sunt: apropierea de piete de desfacere interne sau posibilitatea unei desfaceri externe; asigurarea fortei de munca in tot timpul anului, ieftina; asigurarea cailor de acces, accesibile tot timpul anului; lucrarile de imbunatatiri funciare sa fie putine, iar valoarea lor sa fie mica; posibilitatile de aductiune a apei pentru irigare si tratamente fitosanitare, sa fie eficiente din punct de vedere financiar; distanta corespunzatoare de sursele de poluare care pot afecta calitatea fructelor, impuse de normele sanitare; asigurarea unui parc de masini, dotat corespunzator, gata in orice moment pentru interventii.

Oportunitatea investitiei Din punct de vedere al oportunitatii investitiei se disting urmatoarele aspecte relevante ce privesc nivelul sectorial, de piata, al fortei de munca, al conditiilor pedo-climatice precum si al economiei locale. La nivel sectorial: pe fondul realizarii campaniilor de constientizare a necesarului consumului zilnic de fructe si legume proaspete, realizat in media, se inregistreaza o crestere a consumului de produse naturale si implicit de mere; existenta unui Program guvernamental in scoli care asigura cate un mar zilnic pentru elevi. La nivelul pietei de desfacere: cresterea consumului de produse alimentare autohtone in detrimentul produselor provenite din import; cresterea in ultimii ani la nivel national a cererii pentru produse pomicole, precum si prognoza de crestere a consumului la nivelul celui inregistrat in alte tari din Uniunea Europeana. La nivelul fortei de munca: forta de munca disponibila in zona. La nivelul conditiilor de sol si clima: conditiile pedo-climaterice din zona localitatii Albeni sunt favorabile activitatilor de exploatatie pomicola. Zona de deal asigura conditiile de sol necesare infiintarii livezii; investitia va fi amplasata intr-o zona cu potential mediu pentru activitatea de exploatare pomicola, respectiv livada de meri. Privind toate acestea se poate concluziona ca realizarea proiectului va insemna pentru Olaru Ionel Intreprindere Individuala, valorificarea unui intreg sir de oportunitati de ordin economic si social, cu efecte favorabile in dezvoltarea economiei locale (vor fi stimulati furnizorii locali de input-uri, servicii, etc.), precum si in cresterea veniturilor la bugetul local. Implementarea proiectului in conditiile cofinantarii prin Programul National pentru Dezvoltare Rurala Masura 121 va avea ca rezultat o rentabilitate a capitalului propriu investit mai mare si o durata de recuperare mai scurta decat in cazul in care proiectul de investitii ar fi realizat din surse proprii ale solicitantului.

2.5 Descrierea investitiilor ce urmeaza a fi executate in vederea adaptarii unitatii la standardele de mediu, sanitar-veterinare, sanitare, fitosanitare ale Uniunii Europene, cu precizarea standardului / standardelor la care se adapteaza. Prin proiect s-a propus achizitionarea de utilaje noi si performante, in vederea asigurararii respectarii conditiilor de mediu. Achizitiile care urmeaza a fi efectuate prin intermediul proiectului sunt strict necesare pentru asigurarea unei rentabilitati crescute in exploatare cu reducerea la minim a poluarii prin utilizarea unor masini si utilaje agricole performante si prin reducerea costurilor serviciilor prestate de terti. Astfel, achizitiile propuse au parametri de functionare performanti, sunt nesemnificativ poluante, nu produc emisii sau scurgeri poluante care ar putea afecta aerul, solul sau apa, fiind asigurata in acest fel protejarea mediului inconjurator prin prevenirea si controlul integrat al poluarii, respectiv reducerea emisiilor in aer, apa si sol.

2.7 Piata de aprovizionare/desfacere, concurenta si strategia de piata ce va fi aplicata pentru valorificarea produselor/serviciilor obtinute prin implementarea proiectului. Politica de aprovizionare. Furnizori potentiali de materii prime Principalele materii prime utilizate in procesul de infiintare a livezii sunt: - material saditor (pomi); picheti; ingrasaminte, apa. Principalele materii prime utilizate in procesul de intretinere a livezii sunt: insecticide; fungicide; ingrasaminte minerale; ambalaje pentru recoltare.

Materialul saditor si pichetii se vor achizitiona de la un furnizor local de puieti.

Insecticidele si fungicidele urmeaza a fi achizitionate de la SC INS SRL.

Ingrasamintele (minerale) se vor achizitiona de la SC INGRASAMINTE SRL.

Ambalajele se achizitioneaza de la societati producatoare de ambalaje din carton sub forma de lazi. Procurarea ambalajelor se face pe baza de comanda, livrarea este in general asigurata de furnizor in perioada de recoltare.

POTENTIALII FURNIZORI AI SOLICITANTULUI

Denumire furnizor de materii

S.C. Ingrasaminte S.R.L. Targu Jiu, Str. Merilor, nr.13, Judetul Gorj Ingrasaminte, insecticid, erbicid, fungicid – 800 kg 21.540 21,74%

S.C. Motorina S.R.L. Targu Jiu, Str. Unirii, Nr. 17, judetul Gorj Motorina pt lucrari mecanizate -5000 l 27.500 27,76%

S.C. Ambalaje S.R.L. Targu Jiu, str. Narciselor, nr.3 judetul Gorj Lazi – 10.000 buc 50.000 50,48%

Total 99.040 100,00%

Piata de desfacere. Produsele obtinute in cadrul livezii sunt mere pentru consum. Merele fac parte din categoria bunurilor de larg consum, cu caracter alimentar, supuse unei frecvente mari privind cumpararea. In prezent consumatorii finali ai merelor sunt impartiti in doua principale categorii: - consumatori de mere proaspete; - consumatori de produse rezultate din procesarea merelor (ex. sucuri din mere, gemuri).

Potentialii clienti ai Olaru Ionel Intreprindere Individuala:

POTENTIALII CLIENTI AI SOLICITANTULUI

1 SC Magazin alimentar SRL,Targu Jiu, str. Victoriei, nr. 4, judetul Gorj 100.000 31,25%

2 SC Supermarket SRL, Targu Jiu, str. Barajului, nr. 44, judetul Gorj 220.000 68,75%

Total vanzari 320.000 100%

Analiza concurentei In anul 1990, livezile si pepinierele pomicole din Romania se intindeau pe o suprafata de 310.945 hectare. Douazeci si trei de ani mai tarziu, in Romania se cultiva fructe pe o suprafata mai mica de 200.000 de hectare. O mare parte din cantitatea de mere destinata consumului intern se importa. Marile ferme pomicole socialiste, in majoritate, prin retrocedare, au fost faramitate de la 200-300 ha/unitate, in parcele de 0,3 - 2,0 ha / proprietar. Proprietarii nu au dispus de tehnica necesara la asa mici suprafete si nici nu au avut interes pentru ingrijirea livezilor, deoarece in cei 35 – 40 ani de colectivizare fiecare si-a identificat alte mijloace de existenta. Majoritate plantatiilor au fost abandonate, defrisate si in foarte putine dintre ele s-au aplicat cateva lucrari de ingrijire. Pomii in livezile romanesti sunt imbatraniti, ritmul de regenerare prin noi plantari fiind foarte redus. Fata de un necesar anual de 7 – 8 milioane pomi (material saditor), pepinierele romanesti produc in jur de 1 – 1,5 milioane pomi.

In aceste conditii, exista o concurenta relativ redusa pe piata autohtona, concurenta maxima fiind facuta de produsele de import, in special cele de pe piata neagra care se vand sub pretul pietei, afectand producatorii interni.

Analiza cererii Romania, conform Institului National de Statistica, se afla pe ultimul loc la consumul de fructe, cu 24 kg mere, 18 kg portocale si 5 kg prune pe locuitor pe an, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS) in 2012, in vreme ce consumul mediu european de fructe este de 57 kg pe cap de locuitor. Totodata, organizatia ONU pentru Agricultura si Alimentatie atentioneaza ca, in Bulgaria, Romania si Slovacia, furnizarea de fructe si legume destinate consumului se situeaza sub 80 kg /persoana /an, adica sub 220g / persoana/ zi, fiind la cel mai redus nivel din Europa. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda un consum mediu zilnic de 400g de fructe si legume de diferite culori deoarece contin nutrienti si componente bioactive cu un rol esential in mentinerea sanatatii. Pentru a consuma aceste alimente, cei mai multi dintre oraseni le cumpara, 94,9% dintre respondenti mentionand aceasta sursa. Dintre cei care cumpara fructele proaspete, cei mai multi aleg sa mearga intr-un hipermarket/supermarket (81,3%), la piata pentru a cumpara de la tarani, agricultori sau alti producatori directi (64,8%) sau intr-un magazin specializat de legume/fructe (40,1%). Aproape un sfert din totalul respondentilor (21,4%), in general persoane de 18 – 45 ani, primesc fructe proaspete de la tara (de la familie, rude, prieteni etc.). In cele mai multe studii referitoare la categoriile de fructe consumate mai des, marul se situeaza pe primul loc.

Competitivitatea solicitantului si strategia de piata Pentru a putea sa faca fata rigorilor unei piete din ce in ce mai concurentiale, intreprinderea individuala are in vedere un proiect de investitie care sa permita obtinerea unor produse de calitate si in cantitati care sa ii permita sa devina unul dintre cei mai mari furnizori locali.

Politica de pret Politica de pret a companiei se bazeaza pe practicarea unor preturi la un nivel mediu comparativ cu cele practicate de catre concurenta pentru produse similare (in ceea ce priveste calitatea merelor). In absenta unei diferentieri accentuate intre produsele oferite, cei mai multi dintre cumparatori aleg marfa cu pretul cel mai scazut. In stabilirea si modificarea nivelului preturilor, intreprinderea individula va lua in calcul o serie de factori, dintre care cei mai importanti sunt: - costul de productie si de comercializare; - clasa de greutate in care se incadreaza; - preturile practicate pe piata la produsele similare; - starea concurentei; - conjunctura economica existenta la momentul respectiv; - legislatia in vigoare; etc. Pretul mediu practicat de intreprinderea individuala pentru comercializarea produselor a fost estimat la 3.2 lei/kg de mere. In previzionarea cheltuielilor s-a considerat ca jumatate din cantitatea recoltata se va vinde chiar in momentul recoltarii, prognozandu-se cheltuieli cu transportul pana la cumparator. Cealalta jumatate din cantitatea de mere obtinuta va fi depozitata intr-un depozit frig, spatiu pentru care se va plati chirie pe perioada depozitarii care a fost estimata la doua luni.

2.8 Descrierea indeplinirii conditiilor minime de eligibilitate si a criteriilor de selectie urmarite in implementarea proiectului. Se va descrie modul de realizare a acestora si se vor preciza documentele justificative aferente. Explicitarea obiectivului general si a cel putin unul din obiectivele specifice se va prezenta sub forma tabelara:

Prin implementarea proiectului, intreprinderea individuala isi propune sa devina unul dintre cei mai importanti furnizori de mere din zona, cu o productie medie de 100 to/an. Conform previziunii veniturilor la Cererea de finantare, rezulta faptul ca implementarea proiectului va insemna pentru intreprinderea individuala obtinerea unor venituri anuale din comercializarea merelor de 320 mii lei, in conditiile in care produsele societatii raspund unei cereri in crestere identificate pe piata pentru mere proaspete autohtone.

3. Date privind forta de munca si managementul proiectului

3.1 Total personal existent : 0 angajati din care personal de executie : 0 angajati

3.2 Estimari privind forta de munca ocupata prin realizarea investitiei :

Dupa implementarea proiectului vor fi angajate 2 persoane care vor realiza activitatile zilnice de intretinere si paza. Pentru activitatile care necesita forta de munca suplimentara, cum sunt activitatile de toaletare pomi, recoltare etc, intreprinderea individuala va angaja zilieri.

3.3 Responsabil legal

Nume si prenume: Olaru Ionel

Functia in cadrul organizatiei: Administrator

Educatie si formare

Perioada 1991 - 1995

Numele institutiei de invatamant Scoala postliceala - Albeni

Domeniul studiat Agricol

Diploma obtinuta tehnician

Experienta profesionala

1.Perioada 1995-2013 Nume angajator SC Marul de Aur SRL Functia ocupata tehnician

2.Perioada 2013-prezent Nume angajator Olaru Ionel Intreprindere Individuala Functia ocupata Administrator

4. Descrierea achizitiilor realizate prin proiect

1 Tractor 1 95.934 23.024 118.959

2 Masina de stropit 1 18.250 4.380 22.630

3 Echipament fertilizat 1 11.016 2.644 13.660

4 Cositoare 1 14.529 3.487 18.016

5 Foarfeca electrica 1 6.072 1.457 7.529

6 Tocatoare pomicola 1 19.408 4.658 24.066

7 Stivuitor 1 14.637 3.513 18.150

TOTAL - - 179.847 43.163 223.010

Descrierea masinilor si utilajelor care vor fi achizitionate este prezentata in cele ce urmeaza :

Tractor: 1 buc; Caracteristici tehnice : - Putere: 45-60 CP; - Rezerva de putere 14%; - Suport cu bulon pentru remorca.

Masina de stropit: 1 buc; Caracteristici tehnice: - Capacitate 200-450 l; - Agitator hidraulic.

Cositoare: 1 buc; Caracteristici tehnice : - Latimea de lucru: 120-180 cm; - Numar de cutite: 8 buc.

Foarfeca electrica cu acumulator: 1 buc; Caracteristici tehnice : =- Autonomie de 1,5 zile;

Tocatoare pomicola: 1 buc; Caracteristici tehnice : - Latime de lucru 150-180 cm; - Lungimea 170-200 cm.

Stivuitor: 1 buc; Caracteristici tehnice : - Capacitate de ridicare 1000 -1500 kg.

Plan de productie:

Prin proiect se propune infiintarea unei livezi de meri pe o suprafata de 5 ha. Se estimeaza o productie anuala de 20.000 kg mere incepand cu al treilea an de la infiintarea plantatiei. Plan de cultura pe o perioada de cinci ani: Considerandu-se o productie de 20.000 kg/ha, rezulta o productie anuala a livezii de 100.000 kg mere.

Tehnologia de infiintare si intretinere plantatie de meri Beneficiarul propune infiintarea unei livezi de meri, pe o suprafata de 5 ha, amplasata in localitatea Albeni, judetul Gorj. Plantatia va fi realizata in sistem intensiv, cu o densitate de 1.250 pomi/ha. Locatia pentru amplasarea livezii a fost aleasa dupa o analiza atenta a factorilor naturali si socio-economici care influenteaza in mod direct productivitatea plantatiei. Astfel, in fuctie si de productivitatea zonelor, s-a optat pentru un spatiu situat la deal. Temperatura este corespunzatoare din punct de vedere al mediei anuale, a minimelor si maximelor absolute, suma gradelor de temperatura. Precipitatiile satisfac speciile care vor fi cultivate. Soiurile altoite pe portaltoi de vigoare mica au nevoie de irigare, deoarece acestea nu pot rezista la seceta prelungita.

Alegerea soiurilor si portaltoilor Pe plan mondial sortimentul la mar este foarte bogat fiind apreciat la 10 – 12.000 de soiuri. Paradoxal, din acest numar mare, productia utilizeaza cateva soiuri foarte valoroase si de larga circulatie internationala. Cele mai raspandite soiuri sunt: Golden Delicious si mutantele sale, Red Delicious si mutantele sale, Frumusetea Romei, Cox Orange Pepin, Belle de Boskoop, Jonathan, Mc Intosh, Granny Smith, Reinette de Canada, Gravenstein, Spartan, Morgenduft, etc. Incepand indeosebi din anii 90 se promoveaza soiurile bicolore sau rosii intens dintre care mai importante sunt: Elstar, Idared, Royal Gala, Braeburn, Gloster 69, Mutsu, Fuji, Pink Lady, etc. Important este faptul ca, la majoritatea soiurilor au fost identificate clone foarte valoroase care se deosebesc radical de soiul mama prin culoare, aroma, gust, precocitate, astfel incat unele dintre acestea pot fi considerate soiuri noi, ca de exemplu Ionagored, Ionica care provin din soiul Ionagold. O noutate importanta a sortimentului o constituie obtinerea soiurilor rezistente la boli (rapan, fainare, arsura bacteriana). Olaru Ionel Intreprindere Individuala a optat pentru plantarea in livada a soiurilor Idared si Ionagold.

Organizarea si amenajarea terenului Defrisarea culturii precedente sau a vegetatiei lemnoase sau arbustive este obligatorie. Locatia aleasa pentru infiintarea livezii nu este acoperita cu foarte multa vegetatie insa se va realiza defrisarea pentru asigurarea conditiilor optime de plantare si dezvoltare. Defrisarea se poate face cu buldozere si extractoare de cioate, in asa fel incat terenul sa fie curat de orice rest lemnos, care poate forma un focar de infectie. Nivelarea terenului este necesara pentru eliminarea denivelarilor care favorizeaza retinerea apei si pentru a crea conditii pentru mai tarziu, cand terenul va fi irigat. Fertilizarea terenului. Fiind culturi care se intind pe perioade mari de timp (zeci de ani), fertilizarea inainte de plantare este obligatorie. Dozele de ingrasaminte se aplica in functie de fertilitatea naturala a terenului si de sistemul de cultura adoptat. Dozele orientative sunt de 40-60 t/ha gunoi de grajd, 100-300kg P205/ha, 100-300 kg K20/ha. Fosforul si potasiul se aplica inainte de desfundare, iar gunoiul de grajd dupa desfundare. Pentru corectarea aciditatii solului se administreaza 5-10 t/ha carbonat de calciu. Desfundarea terenului se face la adancimea de 60-80 cm si este conditia principala de reusita a unei plantatii deoarece solul se mobilizeaza, se aeriseste, incorporeaza bine ingrasamintele, activeaza microorganismele. In cazul solurilor cu un strat fertil subtire se recomanda o scarificare urmata de o aratura de 35-40 cm.

Pregatirea terenului Pregatirea terenului se face prin defrisare, nivelare, fertilizare „substantiala” si mobilizare adanca prin desfundare la 60 cm. Fertilizarea minerala presupune aplicarea inainte de desfundare a 120-150 kg s.a.P2O5/ha,100-150 kg s.a.K2O/ha, amendamente calcaroase pe solurile cu pH sub 5,5. Pentru fertilizare se va folosi tractorul si echipamentul de fertilizat. Pentru livezile intensive pregatirea minutioasa a solului si fertilizarea sunt hotaratoare pentru reusita culturii. Materialul saditor va fi achizitionat din pepiniere autorizate care asigura material de calitate. La mar se infiinteaza numai plantatii intensive si superintensive care produc fructe incepand din anul al III- lea de la plantare.

Stabilirea distantelor de plantare si pichetare Distantele de plantare se stabilesc in functie de urmatorii factori: vigoarea speciei, a soiului si a portaltoiului; sistemul de livada si de coroana; fertilitatea solului; regimul de precipitatii s.a. In general, ca regula, se poate spune ca cu cat vigoarea este mai mare, se va planta mai rar. De asemenea, cu cat terenul este mai fertil si zona mai bogata in precipitatii se va planta mai rar, deoarece pomii cresc viguros. Daca pomii sunt plantati prea desi, se umbresc reciproc, ceea ce duce la dereglari in viata lor. Daca pomii sunt plantati prea rar, nu se realizeaza volum suficient de coroana la ha, conversia luminii este mica, productia insuficienta.

Pichetarea Lucrarea este relativ grea, deoarece necesita atentie, precizie si nu in ultimul rand, o constiinciozitate deosebita. Pentru realizarea ei este nevoie de o serie de instrumente si materiale specifice: teodolite, echere topografice, mire, panglici de otel, fise, jaloane, tarusi de intindere, picheti, topoare, sarme gradate la distantele dintre randuri si dintre pomi pe rand. Lucrarea are trei etape: parcelarea, incadrarea terenului, pichetarea propriu-zisa. Parcelarea este impartirea terenului in unitati teritoriale: parcele si tarlale. Marimea si orientarea parcelei se face in functie de forma de relief, sistemul de cultura. Forma cea mai corespunzatoare a parcelei este cea dreptunghiulara. Suprafata parcelelor difera in functie de relief. Parcelele se orienteaza cu lungimea pe directia curbelor de nivel, fiecare dintre ele trebuind sa aiba portiuni de teren cu aceeasi panta, sau cu diferente foarte mici.

Plantarea pomilor Perioada optima de plantare este toamna, dupa caderea frunzelor si pana la venirea gerurilor. Plantarea de primavara da rezultate bune cu cat se face mai devreme. Intreprinzatorul va respecta acest lucru in implementarea proiectului, pentru a asigura conditiile optime de infiintare a livezii. Daca plantarea se face toamna, intre radacini si sol se stabileste un contact bun, ranile se cicatrizeaza mai usor si incep procesele de rizogeneza, care duc la formarea a noi radacini, pana in primavara. Inainte de plantare pomii sunt supusi unor operatiuni obligatorii: Controlul viabilitatii si a sanatatii. Pomii sanatosi au scoarta turgescenta, tesuturile sanatoase de culoare caracteristica, uniforma,sectiunea prin radacina este alba cu miros placut. Fasonarea radacinilor se face pentru improspatarea sectiunii la radacinile de schelet mai groase de 3-4 mm, scurtarea radacinilor cu diametrul intre 4 mm si 10 mm. Radacinile fibroase se taie scurt. Tinand cont ca prinderea se face pe baza radacinilor groase, de schelet, acestea se lasa cat mai lungi, daca nu sunt ranite, in caz contrar acestea se fasoneaza deasupra ranii. Mocirlirea radacinilor consta in scufundarea repetata a radacinilor pomilor intr-un amestec alcatuit din parti egale de balega proaspata de vita, pamant de telina si apa. Acest amestec asigura in primele faze de dupa plantare un contact bun cu solul, asigura o buna cicatrizare a ranilor si substante nutritive. Mocirlirea este obligatorie la toate plantele si cele din toamna si cele din primavara. Pomii se vor planta imediat dupa mocirlire, ca mocirla sa nu se usuce pe radacini. Pentru livezile intensive, pe terenul pregatit asa cum s-a aratat, se sapa gropi de 30cm x 30cm x 30cm, fiecare dimensiune putand fi marita cu pana la 10 cm, in functie de vigoarea pomului. Plantarea se face cu ajutorul cablurilor marcate sau cu scandura de plantare. Pomii se planteaza in asa fel incat punctul de altoire sa ramana la nivelul solului, dupa plantare. Anterior plantarii, dupa stabilirea adancimii de plantare, pe fundul gropii se face un mic musuroi din pamant reavan, pe care se aseaza pomul. Un muncitor tine de pom, iar altul trage pamant in groapa in asa fel incat acesta sa patrunda bine printre radacinile pomului, dupa care se calca bine. In continuare se pune in gropi,

10-15 kg mranita si se acopera total cu pamant, care este bine tasat cu piciorul. Daca pamantul este uscat, se uda cu 5-8 l apa. La sfarsit se face un mic musuroi in jurul pomului. Daca pamantul este prea umed, nu se planteaza pomii,deoarece exista pericolul tasarii solului, ceea ce impiedica dezvoltarea radacinilor. Lucrarea de repichetare consta in amplasarea tutorilor in groapa, in functie de schema de pichetaj, cu ajutorul scandurii de plantare sau a cablurilor marcate. Plantare, cu 2/3 din pamantul scos din primul strat, bogat in humus. Udarile dupa plantare se va face in functie de precipitatiile din zona, dar in general se dau la 3-4 saptamani,1-2 galeti cu apa. Pentru udare se desfac musuroaiele se uda dupa care se refac. Pentru udare se vor inchiria cisterne cu apa. In timpul verii solul din vecinatatea pomului se mulceste cu paie, pleava, frunze, rumegus.

Intretinerea plantatiei Taierile sunt operatiuni chirurgicale si nechirurgicale prin care se modifica pozitia relativa a ramurilor in coroana si a mugurilor pe ramuri. Altfel spus taierile trebuie sa stimuleze functiile pomului slab manifestate si sa le tempereze pe cele manifestate intens. Operatiuni tehnice utilizate la taierea pomilor: - chirurgicale - de taiere cu foarfeca electrica cu acumulator; - nechirurgicale - cand nu se fac taieri si se modifica pozitia ramurilor. Crengile rezultate in urma taierii vor fi tocate cu tocatoarea pomicola, produsul rezultat fiind vandut producatorilor de bricheti.

Intretinerea si lucrarile solului in plantatiile pomicole In plantatiile pomicole solul se mentine in diferite sisteme de cultivatie in asa fel incat pomii sa nu fie concurati. Practicarea unui sistem adecvat de intretinere a solului se face in functie de: zona, precipitatii, textura solului, specie, soi, portaltoi. Olaru Ionel Intreprindere Individuala va opta pentru tehnica numita ogorul combinat. Acest sistem de intretinere imbina elemente de tehnologie de la mai multe sisteme de intretinere. In acest fel avantajele ambelor sisteme de intretinere se intalnesc aici: putin poluant, mentine structura solului, este ieftin. Prin ogorul combinat intervalul dintre randuri se mentine lucrat sau inierbat, iar pe randurile de pomi, se erbicideaza cu masina de stropit.

Fertilizarea plantatiilor pomicole Fertilizarea plantatiilor de mar constituie una dintre verigile culturale cu consecinte importante asupra cantitatii si calitatii productiei de mere. Este necesar ca ea sa se aplice diferentiat dupa varsta pomilor, potentialul productiv, incarcatura de rod si tipul solului pe care este amplasata plantatia. Cercetarile arata ca, la mar, consumul de elemente pentru producerea a 40 t fructe la hectar este de aproximativ 95 kg azot, 40 kg fosfor, 12 kg potasiu, 26 kg calciu si 29 kg magneziu. Anual este necesar sa se refaca fertilitatea solului prin aplicarea de ingrasaminte in doze care sa suplineasca cantitatile consumate. In functie de varsta pomilor se recomanda sa se aplice urmatoarele doze de ingrasaminte chimice: - in anul I - 100 kg/ha azotat de amoniu, 120 kg/ha superfosfat si 80 kg/ha sare potasica. - in anul II - 200 kg/ha azotat de amoniu, 250 kg/ha superfosfat si 160 kg/ha sare potasica. - in anul III - IV si urmatorii - 300 kg/ha azotat, 250 - 300 kg/ha superfosfat si 250 - 300 kg/ha sare potasica. Aplicarea ingrasamintelor chimice se face numai pe randul de pomi, pe o banda de circa un metru de o parte si alta a acestuia. Superfosfatul, sarea potasica, gunoiul de grajd si amendamentele plus o treime din doza de azotat se aplica toamna si se incorporeaza in sol odata cu aratura, iar restul ingrasamintelor azotoase se aplica primavara in perioada legarii fructelor. Prima fertilizare se face dupa caderea petalelor. A doua fertilizare se face la inceputul cresterii fructelor, cand sunt necesare cantitati mari de ingrasaminte chimice. In continuare se mai fac fertilizari la 2-3 saptamani, pana la intrarea fructelor in parga. Aceste fertilizari se pot face concomitent cu aplicarea pesticidelor, majoritatea elementelor chimice fiind compatibile cu acestea. Irigarea constituie de asemenea un factor limitativ al cultivarii pomilor, avand un rol hotarator in zonele cu precipitatii sub 500 mm si chiar 600 mm anual. Prin irigare se urmareste mentinerea umiditatii necesare desfasurarii in conditii optime a fiecarei fenofaze. Pentru aceasta, se recomanda aplicarea in functie de tipul de sol si a indicilor hidrofizici ai acestuia, a 110 mc apa la hectar, mai ales in perioada iunie-august cand cerintele de consum ale pomilor sunt maxime. Modalitatea de udare aleasa de Olaru Ionel Intreprinzator Individual este cu cisterne cu apa, ori de cate ori este necesar.

Combaterea integrata a bolilor si daunatorilor Cultura marului necesita un numar mare de tratamente fitosanitare ca urmare a atacului succesiv sau concomitent al unor patogeni si daunatori specifici sau nespecifici. Costul tratamentelor este foarte ridicat si reprezinta aproape 50% din cheltuielile anuale necesare culturii. Pe de alta parte si pagubele generate de atacul patogenilor si daunatorilor reprezinta peste 50% din recolta, uneori cand nu se aplica tratamente productia fiind complet compromisa atat cantitativ cat si calitativ.

Recoltarea fructelor Merele, alaturi de citrice, reprezinta fructele cele mai solicitate de consumatori, datorita principiilor active continute, cat si posibilitatiii de mentinere a calitatilor initiale o perioada indelungata de timp, chiar de la o recolta la alta. De aceea, recoltarea la momentul optim si pastrarea constituie factori importanti in asigurarea unui conveer bogat si de calitate pentru o comercializare superioara impusa de regulile pietei de fructe. Recoltarea merelor se face la momentul optim, caracteristic fiecarui soi si este o insusire genetica bine precizata. La cele de vara momentul de recoltare se suprapune cu cel de consum, in timp ce pentru celelalte doua grupe recoltarea precede consumul cu o perioada mai scurta sau mai lunga in functie de soi si conditiile de pastrare. Normele de calitate in functie de diametrul merelor sunt: extra 65-70 mm, calitatea I 60-65 mm, calitatea a II-a 55-60 mm (in cazul soiurilor cu fructe mari) si de 60-65 mm- extra, 55-60 mm-calitatea I si 50-55 mm - calitatea a II-a (in cazul soiurilor cu fructe mijloci si mici). Momentul recoltatului se stabileste pe baza valorilor minime ale indicatorilor de maturare fixati pentru grupe de soiuri cu insusiri similare. Dintre indicatorii recunoscuti ca valabili si folositi pentru alegerea momentului optim de recoltare la mere putem enumera: testul amidonului, schimbarea culorii epicarpului si semintelor, textura pulpei sau fermitatea, numarul de zile de la inflorit la coacere, determinatorul de culoare (codul). In privinta testului amidonului, cercetarile arata ca exista o corelatie directa si stransa intre hidroliza amidonului din fruct si maturitatea merelor. Decolorarea a 0,5 cm in jurul lojelor seminale indica momentul optim cand se poate incepe recoltarea merelor. Calitatea merelor pentru consum este definita de insusirile organoleptice cum sunt marimea fructului, forma fructului, culoarea fructului, starea epicarpului, culoarea pulpei, consistenta pulpei, suculenta pulpei, gustul si aroma fructului. Recoltarea se va face in lazi care vor fi manipulate cu ajutorul stivuitorului. Nu este necesara depozitarea avand in vedere ca vanzarea se va face direct de la locul recoltarii.

5. Durata de realizare (luni) si etape principale

Grafic de esalonare a investitiei exprimat valoric pe luni si activitati.

Durata de implementare a proiectului de investitii este de 3 ani (36 luni calendaristice). In realizarea graficului fizic si financiar a proiectului s-a tinut seama de perioadele de plantare ale merilor, considerandu-se demararea proiectului in luna august 2014. Beneficiarul solicita primirea ajutorului FEADR in 2 transe de plata, esalonate pe durata de executie a proiectului proportional cu nivelul cheltuielilor eligibile efectuate. Se estimeaza ca ajutorul FEADR va fi primit in termen de 90 de zile de la depunerea Cererilor de plata.

 

DESCARCATI DOCUMENTATIA PROIECTULUI >>

Noutati

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

13-03-2024 Pomi fructiferi

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

05-03-2024 Struguri / vita de vie

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita. Mai multe>>

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

29-02-2024 Vinuri

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

BASF gazduieste a IX-a editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”. In fiecare an, BASF colaboreaza cu ADAR (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania) pentru a organiza acest concurs, care aduce la lumina vinuri exceptionale. Participa viticultori mici si mijlocii din toate regiunile tarii, iar cele mai bune sunt selectate de catre expertii juriului. Mai multe>>

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

29-02-2024 Vinuri

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

Sesiunea de primavara a concursului international de vin MUNDUS VINI Grand International Wine Award, desfasurata saptamana trecuta in Germania, a adus vinurilor romanesti un total de 71 de medalii, intre care 46 de aur si 25 de argint. Producatorii nostri au inscris in competitie 183 de etichete de vin. Aceste recunoasteri au plasat Romania pe locul 11 dintr-un total de 42 de tari participante. Mai multe>>

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

27-02-2024 Struguri / vita de vie

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

Vita de vie reprezinta o parte vitala a agriculturii. In acest context, BASF vine in intampinarea fermierilor cu o inovatie de varf: Smart Technology, o solutie revolutionara pentru protectia culturilor de vita de vie. Aceasta tehnologie de ultima generatie este conceputa pentru a combate eficient o gama larga de boli, cum ar fi mana si fainarea, oferind fermierilor un control sporit asupra productiei de struguri de calitate. Mai multe>>

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

16-02-2024 Struguri / vita de vie

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

Industria viticola din Romania isi continua ascensiunea, peste 50 de crame noi fiind autorizate in ultimele 10 luni, arata datele ONVPV, analizate de Wines of Romania. De asemenea, productia de vin a fost mai mare cu 15% comparativ cu 2022, desi a provenit de pe o suprafata totala de vita-de-vie usor redusa fata de anii trecuti. Mai multe>>

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

26-01-2024 Struguri / vita de vie

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

Fainarea vitei de vie este produsa de agentul patogen Uncinula necator care a fost observat prima data in tara noastra in anul 1851, iar de atunci s-a extins continuu, ajungand astazi sa fie prezent in orice plantatie de vita de vie, din orice colt al tarii noastre. Ciuperca ierneaza sub forma de miceliu de rezistenta in scoarta si mai ales in mugurii lastarilor infectati, dar si sub forma de peritecii pe corzile si resturile vegetative. Mai multe>>

Tehnologie inteligenta pentru struguri de calitate

25-01-2024 Struguri / vita de vie

Tehnologie inteligenta pentru struguri de calitate

Smart Technology de la BASF este noua tehnologie pentru protectia culturilor de vita de vie care ii ajuta pe fermieri sa scape de pierderile de productie si infectiile greu de controlat. Mai multe>>

„La cules pe Taramul Craitei” un proiect educational si interactiv in livada de mere

24-01-2024 Pomi fructiferi

„La cules pe Taramul Craitei” un proiect educational si interactiv in livada de mere

Proiectul Corinei Oprea s-a dezvoltat ca un plan strategic pentru imbunatatirea dinamicii afacerii de familie, introducand o linie de mere deshidratate in facilitatea lor de procesare de la nivelul laboratorului. Grantul primit de la Corteva Agriscience, precum si cunostintele dobandite in cadrul modulelor programului TalentA, i-au permis sa implementeze initiativa „La cules pe Taramul Craitei”. Mai multe>>

Solutii de top pentru protectia culturii tale de mar

23-01-2024 Pomi fructiferi

Solutii de top pentru protectia culturii tale de mar

Descopera noul tau aliat pentru culturile de mar: Smart Technology de la BASF! Fermierii se confrunta des cu pierderi de productie, aparitia formelor de rezistenta la fungicide sau calitatea scazuta a fructelor. Ei bine, cu Smart Technology pentru culturile de mar aceste probleme sunt mai usor de rezolvat. Mai multe>>

Vinurile romanesti, in topurile mondiale in 2023. Peste 500 de medalii obtinute la concursurile internationale

23-12-2023 Vinuri

Vinurile romanesti, in topurile mondiale in 2023. Peste 500 de medalii obtinute la concursurile internationale

Conform datelor colectate de Wines of Romania, platforma dedicata in exclusivitate promovarii vinului romanesc, vinurile autohtone au obtinut la concursurile internationale desfasurate anul acesta peste 500 de medalii, dintre care mai mult de 300 de aur, dublu aur sau diamant. Producatorii romani si-au inscris vinurile si au reusit sa impresioneze juratii din peste 40 de competitii din Europa, America de Nord si Asia. Mai multe>>