Locul prunului in pomicultura romaneasca

1prune.jpg

 

In anul 2000 s-a realizat o productie de 345 000 t prune. Prunul continua sa aiba o pondere exagerata (cca. 50%), din livezile romanesti. Romania ocupa primul loc la suprafata de prun din U.E. Din suprafata pomicola de 77 883 ha, prunul ocupa 34 899 ha.

 






Zonarea culturii de prun

Pentru obtinerea unor rezultate economice favorabile, soiurile de prun trebuie amplasate mai ales in localitatile consacrate, din regiunea I si II pomicola, in care de-a lungul veacurilor s-au format numeroase populatii si soiuri locale deosebit de valoroase precum Tuleul Gras, Vinete romanesti, etc.

Din ultimul recesamant, rezulta ca prunul este concentrat in judetele Arges si Valce cu peste 3,5 milioane de pruni, urmate de judetele Buzau, Prahova, Olt, Caras-Severin si Hunedoara cu 3 milioane de pomi.

In aceste zone temperatura medie anuala este de 9-10 grade C, si precipitatiile de 600-700 mm, ceea ce creaza conditii favorabile culturii de prun.

In prezent, pentru plantatiile de prun ce se realizeaza pe dealurile inalte si mijlocii se recomanda soiurile Gras romanesc si Gras ameliorat.

Pe dealurile subcarpatice sun indicate soiurile Pitestean, Albatros, Stanley, Vinete de Italia, iar pe coline si la campie soiurile Anna Spath, Renclod Atthan, Silvia, Carpatin, Centenar si Stnley.

In partea de sud si sud- vestul tarii rezultate bune dau soiurile Timpurie Rivers, Ialomita, Pescarus, Diana si Agen.

Vinetele de Italia nu se adapteaza conditiilor de campie, iar Agen, Tuleu Gras, Timpurie Rivers si Anna Spath dau rezultate slabe in zonele mai inalte.


Perspective

Cultivat de sute de ani, prunul ramane unul dintre cele mai populare si indragite specii pomicole din Romania.

Faptul ca se intalneste pretutindeni si se inmulteste prin samburi sau drajoni, este o dovada in plus ca prunul sa adaptat relativ usor la la cele mai variate conditii de clima si sol din Tara noastra.

Din sortimentul bogat de soiuri s-au desprins si s-au impus pentru inmultire soiurile Tuleu Romanesc, Vinete romanesti si Grasul romanesc, ale caror fructe sunt neintrecute la gust si culoare.

Grasul romanesc populeaza dealurile Subcarpatice din judetele Arges, Prahova si Buzau. Tuleu gras format pe coline argesene s-a raspandit in toate zonele cu climat bland, iar Vanatul romanesc cu varietatile sa le Brumarii si De Bistrita s-a aclimatizat mai usor in zonele umede.

Fructele acestor soiuri sunt considerate mici fata de parametrii impusi de piata libera. De acea pentru protejarea pozitiei actuale a prunului, in perspectiva imediata se impune in cultura noile creatii romanesti Silvia, Centenar, Valcean, care au fructul mare si prezinta un aspect comercial.

In anul 1988 cu aproape 800 000 tone de prune, Romania asigura 12% din productia mondiala.


Calitatea prunelor

Calitatea este data de continutul in zahara 12-16%, acizi 0,16-2,3 %, vitamina C8-15,93 mg% si substante minerale.

Prunele se conserva sub forma deshidratata si congelata si se foloseste ca materie prima pentru fabricarea magiunului, gemului, dulcetei, compotului.

Din pulpa fermentata se obtine tuica si palinca, iar din miezul de sambure se extrage un ulei comestibil, care il inlocueste pe cel de migdale.


Prezentarea creatiilor romanesti

VALCEAN:

  • pomul este de vigoare mijlocie spre mare, cu coroana invers piramidala si rodire pe buchete si ramuri mijlocii;
  • fructul este mare sau foarte mare, sferic, turtit, de culoare vanata inchisa, cu pruina albicioasa;
  • pulpa este neaderenta, portocalie, crocanta, cu gust dulce, placut.
  • maturea fructelor ale loc la sfarsitul lui iulie.

SILVIA:

  • pomul este de vigoare mijlocie , cu coroana piramidala si fructificarea pe buchete;
  • fructul este mare, elipsoidal, vanata violaceu, cu pruina cenusie- albastruie;
  • pulpa este neaderenta, alb-galbuie, cu gustul foarte placut;
  • maturarea fructelor are loc la 1-2 saptamani dupa cea a prunelor Tuleu gras.

CENTENAR:

  • pomul creste moderat si formeaza o coroana globuloasa si rodeste pe buchete (rar pe ramuri mijlocii);
  • fructul este mare, invers ovoid si de culoare albastra cu pruina cenusie;
  • pulpa este neaderenta, alb-verzui si cu un gust echilibrat.
  • maturarea fructelor se produce cu 1-2 saptamani inantea soiului Tuleu gras.



Specificul infiintarii pantatiilor de prun

Soiurile de prun din sortiment se altoiesc pe corcodus si pe prunul franc.

Prunul se planteaza pe terenuri plane si terenuri amenajate in terase, in parcele prevazute cu alei de trafic tehnologic.

Prunul se planteaza la distantele: 6/5 m in livezile clasice; 5/4 m in livezile intensive si la 3/2 m lin livezile superintensive (Agen, Anna Spath).

Intrucat majoritatea soiurilor sunt autoincompatibile se recomanda sa se planteze 2-3 soiuri cu inflorire simultana pentru a asigura polenizarea incrucisata.

 



centenar.jpg

Noutati

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

13-03-2024 Pomi fructiferi

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

05-03-2024 Struguri / vita de vie

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita. Mai multe>>

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

29-02-2024 Vinuri

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

BASF gazduieste a IX-a editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”. In fiecare an, BASF colaboreaza cu ADAR (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania) pentru a organiza acest concurs, care aduce la lumina vinuri exceptionale. Participa viticultori mici si mijlocii din toate regiunile tarii, iar cele mai bune sunt selectate de catre expertii juriului. Mai multe>>

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

29-02-2024 Vinuri

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

Sesiunea de primavara a concursului international de vin MUNDUS VINI Grand International Wine Award, desfasurata saptamana trecuta in Germania, a adus vinurilor romanesti un total de 71 de medalii, intre care 46 de aur si 25 de argint. Producatorii nostri au inscris in competitie 183 de etichete de vin. Aceste recunoasteri au plasat Romania pe locul 11 dintr-un total de 42 de tari participante. Mai multe>>

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

27-02-2024 Struguri / vita de vie

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

Vita de vie reprezinta o parte vitala a agriculturii. In acest context, BASF vine in intampinarea fermierilor cu o inovatie de varf: Smart Technology, o solutie revolutionara pentru protectia culturilor de vita de vie. Aceasta tehnologie de ultima generatie este conceputa pentru a combate eficient o gama larga de boli, cum ar fi mana si fainarea, oferind fermierilor un control sporit asupra productiei de struguri de calitate. Mai multe>>

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

16-02-2024 Struguri / vita de vie

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

Industria viticola din Romania isi continua ascensiunea, peste 50 de crame noi fiind autorizate in ultimele 10 luni, arata datele ONVPV, analizate de Wines of Romania. De asemenea, productia de vin a fost mai mare cu 15% comparativ cu 2022, desi a provenit de pe o suprafata totala de vita-de-vie usor redusa fata de anii trecuti. Mai multe>>

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

26-01-2024 Struguri / vita de vie

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

Fainarea vitei de vie este produsa de agentul patogen Uncinula necator care a fost observat prima data in tara noastra in anul 1851, iar de atunci s-a extins continuu, ajungand astazi sa fie prezent in orice plantatie de vita de vie, din orice colt al tarii noastre. Ciuperca ierneaza sub forma de miceliu de rezistenta in scoarta si mai ales in mugurii lastarilor infectati, dar si sub forma de peritecii pe corzile si resturile vegetative. Mai multe>>

Tehnologie inteligenta pentru struguri de calitate

25-01-2024 Struguri / vita de vie

Tehnologie inteligenta pentru struguri de calitate

Smart Technology de la BASF este noua tehnologie pentru protectia culturilor de vita de vie care ii ajuta pe fermieri sa scape de pierderile de productie si infectiile greu de controlat. Mai multe>>

„La cules pe Taramul Craitei” un proiect educational si interactiv in livada de mere

24-01-2024 Pomi fructiferi

„La cules pe Taramul Craitei” un proiect educational si interactiv in livada de mere

Proiectul Corinei Oprea s-a dezvoltat ca un plan strategic pentru imbunatatirea dinamicii afacerii de familie, introducand o linie de mere deshidratate in facilitatea lor de procesare de la nivelul laboratorului. Grantul primit de la Corteva Agriscience, precum si cunostintele dobandite in cadrul modulelor programului TalentA, i-au permis sa implementeze initiativa „La cules pe Taramul Craitei”. Mai multe>>

Solutii de top pentru protectia culturii tale de mar

23-01-2024 Pomi fructiferi

Solutii de top pentru protectia culturii tale de mar

Descopera noul tau aliat pentru culturile de mar: Smart Technology de la BASF! Fermierii se confrunta des cu pierderi de productie, aparitia formelor de rezistenta la fungicide sau calitatea scazuta a fructelor. Ei bine, cu Smart Technology pentru culturile de mar aceste probleme sunt mai usor de rezolvat. Mai multe>>

Vinurile romanesti, in topurile mondiale in 2023. Peste 500 de medalii obtinute la concursurile internationale

23-12-2023 Vinuri

Vinurile romanesti, in topurile mondiale in 2023. Peste 500 de medalii obtinute la concursurile internationale

Conform datelor colectate de Wines of Romania, platforma dedicata in exclusivitate promovarii vinului romanesc, vinurile autohtone au obtinut la concursurile internationale desfasurate anul acesta peste 500 de medalii, dintre care mai mult de 300 de aur, dublu aur sau diamant. Producatorii romani si-au inscris vinurile si au reusit sa impresioneze juratii din peste 40 de competitii din Europa, America de Nord si Asia. Mai multe>>