Gargarita florilor de Mar - Metode chimice si ecologice de prevenire si combatere

Gargarita florilor de Mar - Identificare si tratament de combatereConditiile climatice din ultimile zile au favorizat aparitia si dezvoltarea daunatorului Anthonomus Pomorum (Gargarita florilor de Mar), care poate cauza pierderi importante la culturile de mar si par. Pentru prevenire si combatere se recomanda executarea tratamentului in plantatiile de mar si par, cand mugurii floriferi se afla in faza de dezmugurit (in varful mugurelui se vede culoarea verde-argintiu).

Adultii hibernanti ataca mugurii floriferi si vegetativi insa cele mai mari pagube le produc larvele care se hranesc cu organele interne ale florilor.

Are o generatie pe an si ierneaza ca adult imatur, mai ales in crapaturile scoartei trunchiului si a ramurilor groase si mai rar sub covorul de frunze de la baza trunchiului pomilor. Aparitia adultilor are loc intre mijlocul lunii februarie si inceputul lunii aprilie, cand temperatura medie zilnica este de cel putin 9°C pentru cateva zile. Timpul de aparitie poate varia de la o zona la alta, in functie de diferentele de microclimat.

Eclozarea larvelor are loc in ultima decada a lunii aprilie sau prima decada a lunii mai, iar larvele aparute se dezvolta in bobocii florali. Dezvoltarea stadiului larvar dureaza 2-4 saptamani, in functie de conditiile climatice, iar la completa dezvoltare larvele se transforma in pupe, in interiorul bobocului floral atacat. Noii adulti apar in a doua jumatate a lunii mai, se hranesc cu frunze, apoi se retrag in diapauza estivala, care se continua in toamna cu cea de iarna.

Gargarita florilor de Mar - Identificare


Simptome: adultii hibernanti rod mici cavitati in mugurii foliari si floriferi, care se usuca, in timp ce noii adulti ataca frunzele rozand una din epiderme si parenchimul, atacul acestora nefiind periculos. Larvele se dezvolta in interiorul bobocilor florali, consumand pistilul, anterele, iar in urma atacului bobocii nu se mai deschid, se brunifica, se usuca si raman atasati de ramuri, fenomen cunoscut sub denumirea de „cuisoare”.

 

Produse recomandate pentru tratamentul chimic

Perioada optima pentru efectuarea tratamentului este cand cand 10 – 15% din mugurii florali sunt dezmuguriti. Se mai combat defoliatoare, afide, rapan si fainarea la mar. Efectuati tratamentul folosind unul dintre amestecurile:

    • CALYPSO 480SC - 0,02 % + SCORE 250 EC - 0.2 l/ha  sau
    • POLECI - 0,05 % + LUNA EXPERIENCE - 0.75 l/ha  sau
    • CALYPSO 480SC - 0,02 % + SERCADIS - 0.3 l/ha  sau
    • alte produse de protectie a plantelor cu efect similar, omologate in Romania.


Alte recomandari referitoare la tratament:

    • Perioada de tratament se prelungeste cu numarul de zile nefavorabile (ploi, zapada, T. sub 5°C).
    • Tratamentul va incepe cu soiurile timpurii, sau cu plantatiile sudice si cele de la varful pantei.
    • La prepararea solutiei se vor respecta toate instructiunile de folosire, de pe eticheta produsului.


Conform normelor Uniunii Europene privind ecoconditionalitatea, toate informatiile privind utilizarea produselor de protectie a plantelor de catre utilizatorii profesionisti vor fi completate la zi in Registrul de evidenta a tratamentelor si pastrate cel putin 3 ani.

Dupa golire, ambalajele din material plastic se vor clati obligatoriu de 3 ori, solutia rezultata golindu-se in rezervorul masinii de tratat. Ambalajele se depoziteaza in magazii si se returneaza distribuitorului.

Se vor respecta normele de tehnica securitatii muncii, protectia albinelor si a mediului inconjurator.

 

Sfaturi pentru agricultura ecologica

In vederea combaterii daunatorului Gargarita florilor (Anthonomus pomorum), ca masuri fitosanitare ce nu implica tratamente chimice cu substante de sinteza, se pot folosi urmatoarele metode: 

    • In perioada de repaus vegetativ se recomanda taierea ramurilor uscate, razuirea tulpinilor si ramurilor mai groase si distrugerea prin ardere a resturilor rezultate, in care se gasesc adulti hibernanti.
    • La aparitia adultilor in primavara, in timpul hranirii suplimentare se recomanda scuturarea pomilor pe prelate si distrugerea adultilor adunati. Aceasta lucrare (antonomaj) se va executa in cursul diminetilor (intre orele 7 - 10) si se va repeat de 3 - 4 ori, timp de 2 – 3 saptamani.
    • Tot in vederea capturari adultilor hibernanti, care migreaza in coroana pomilor, se pot folosi braie capcana care se cerceteaza la cateva zile, dupa noptile mai reci, cand adulti se adapostesc aici si pot fi eliminati.
    • Vara, la inceputul lunii iunie se vor aseza braie capcana in jurul trunchiului sau a ramurilor mai groase (confectionate din paie, fan, carton gofrat, tifon sau alte textile, diferite materiale adezive, etc.), pentru capturarea noilor adulti, care se retrag pentru estivatie. Braiele cu gargarite se vor distruge toamna tarziu prin ardere.
    • Utilizarea speciilor entomofage, pentru reducerea densitatii populatiilor daunatorului, cele mai importante fiind insectele pradatoare: Anthocoris nemorum L., Thanasimus formicarius L. si himenoptere parazitoide (Scambus pomorum Ratz, S. colobatus Grav. (Ichneumonidae), Bracon intercessor Nees., B. minunator F., (Braconidae), Habrocytus grandis Wel. (Pteromalidae).  
 
 

Noutati

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

13-03-2024 Pomi fructiferi

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

05-03-2024 Struguri / vita de vie

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita. Mai multe>>

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

29-02-2024 Vinuri

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

BASF gazduieste a IX-a editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”. In fiecare an, BASF colaboreaza cu ADAR (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania) pentru a organiza acest concurs, care aduce la lumina vinuri exceptionale. Participa viticultori mici si mijlocii din toate regiunile tarii, iar cele mai bune sunt selectate de catre expertii juriului. Mai multe>>

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

29-02-2024 Vinuri

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

Sesiunea de primavara a concursului international de vin MUNDUS VINI Grand International Wine Award, desfasurata saptamana trecuta in Germania, a adus vinurilor romanesti un total de 71 de medalii, intre care 46 de aur si 25 de argint. Producatorii nostri au inscris in competitie 183 de etichete de vin. Aceste recunoasteri au plasat Romania pe locul 11 dintr-un total de 42 de tari participante. Mai multe>>

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

27-02-2024 Struguri / vita de vie

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

Vita de vie reprezinta o parte vitala a agriculturii. In acest context, BASF vine in intampinarea fermierilor cu o inovatie de varf: Smart Technology, o solutie revolutionara pentru protectia culturilor de vita de vie. Aceasta tehnologie de ultima generatie este conceputa pentru a combate eficient o gama larga de boli, cum ar fi mana si fainarea, oferind fermierilor un control sporit asupra productiei de struguri de calitate. Mai multe>>

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

16-02-2024 Struguri / vita de vie

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

Industria viticola din Romania isi continua ascensiunea, peste 50 de crame noi fiind autorizate in ultimele 10 luni, arata datele ONVPV, analizate de Wines of Romania. De asemenea, productia de vin a fost mai mare cu 15% comparativ cu 2022, desi a provenit de pe o suprafata totala de vita-de-vie usor redusa fata de anii trecuti. Mai multe>>

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

26-01-2024 Struguri / vita de vie

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

Fainarea vitei de vie este produsa de agentul patogen Uncinula necator care a fost observat prima data in tara noastra in anul 1851, iar de atunci s-a extins continuu, ajungand astazi sa fie prezent in orice plantatie de vita de vie, din orice colt al tarii noastre. Ciuperca ierneaza sub forma de miceliu de rezistenta in scoarta si mai ales in mugurii lastarilor infectati, dar si sub forma de peritecii pe corzile si resturile vegetative. Mai multe>>

Tehnologie inteligenta pentru struguri de calitate

25-01-2024 Struguri / vita de vie

Tehnologie inteligenta pentru struguri de calitate

Smart Technology de la BASF este noua tehnologie pentru protectia culturilor de vita de vie care ii ajuta pe fermieri sa scape de pierderile de productie si infectiile greu de controlat. Mai multe>>

„La cules pe Taramul Craitei” un proiect educational si interactiv in livada de mere

24-01-2024 Pomi fructiferi

„La cules pe Taramul Craitei” un proiect educational si interactiv in livada de mere

Proiectul Corinei Oprea s-a dezvoltat ca un plan strategic pentru imbunatatirea dinamicii afacerii de familie, introducand o linie de mere deshidratate in facilitatea lor de procesare de la nivelul laboratorului. Grantul primit de la Corteva Agriscience, precum si cunostintele dobandite in cadrul modulelor programului TalentA, i-au permis sa implementeze initiativa „La cules pe Taramul Craitei”. Mai multe>>

Solutii de top pentru protectia culturii tale de mar

23-01-2024 Pomi fructiferi

Solutii de top pentru protectia culturii tale de mar

Descopera noul tau aliat pentru culturile de mar: Smart Technology de la BASF! Fermierii se confrunta des cu pierderi de productie, aparitia formelor de rezistenta la fungicide sau calitatea scazuta a fructelor. Ei bine, cu Smart Technology pentru culturile de mar aceste probleme sunt mai usor de rezolvat. Mai multe>>

Vinurile romanesti, in topurile mondiale in 2023. Peste 500 de medalii obtinute la concursurile internationale

23-12-2023 Vinuri

Vinurile romanesti, in topurile mondiale in 2023. Peste 500 de medalii obtinute la concursurile internationale

Conform datelor colectate de Wines of Romania, platforma dedicata in exclusivitate promovarii vinului romanesc, vinurile autohtone au obtinut la concursurile internationale desfasurate anul acesta peste 500 de medalii, dintre care mai mult de 300 de aur, dublu aur sau diamant. Producatorii romani si-au inscris vinurile si au reusit sa impresioneze juratii din peste 40 de competitii din Europa, America de Nord si Asia. Mai multe>>