O poveste de succes de la Livada de Poveste

Corteva sustine femeile din agricultura romaneasca - O poveste de succes de la Livada de PovesteIn peisajul fertil din Bratesti, Albesii de Arges, Livada de Poveste, in viziunea Dianei Georgescu, in varsta de 34 de ani, castigatoare a primului loc in editia TalentA 2022, un program de granturi educationale lansat de Corteva Agriscience, a devenit un exemplu stralucitor de succes in sectorul agricol al Romaniei. Livada de Poveste, intinzandu-se pe aproximativ 8 hectare, este specializata in cultivarea unei game variate de fructe.


Proiectul depus de Diana Georgescu - o linie de procesare a fructelor pentru producerea de sucuri naturale - a devenit o poveste de succes a unei castigatoare TalentA. Lansat ca parte a eforturilor de sustenabilitate ale Corteva pentru imputernicirea femeilor in agricultura, programul TalentA a furnizat sprijin financiar care nu numai ca a accelerat proiectul Livada de Poveste, dar a si servit ca un vot de incredere in viabilitatea obiectivelor sale. In februarie 2023, echipamentele asteptate cu nerabdare au sosit, marcand inceputul calatoriei de procesare a fructelor pentru Livada de Poveste. TalentA, lansat de Corteva in Spania in 2019 si implementat pentru prima data in Romania in 2020, a inregistrat un numar de participante de aproximativ 1300 de femei talentate din intreaga lume. Prin aceasta initiativa, compania invita femeile inovatoare care lucreaza in agricultura sau in sectorul agroalimentar din zonele rurale ale tarilor lor sa prezinte idei de afaceri si sa le ofere vizibilitate in calitate de participante la program.

„Un avantaj semnificativ consta in faptul ca in prezent livram produsele noastre pe tot parcursul anului, mentinand o conexiune constanta cu clientii nostri. Fructele proaspete continua sa se bucure de cel mai mare succes, ceea ce este natural - ce poate fi mai sanatos decat un fruct cules proaspat? Cu toate acestea, suntem incantati ca in timpul sezonului rece, cand varietatea de fructe scade, putem oferi clientilor nostri, in afara de mere, si sucuri naturale 100%. In prezent, livram produsele noastre atat la nivel national prin servicii de curierat, cat si in cadrul intalnirilor locale direct de la producator la consumator in Bucuresti. Ne propunem sa diversificam portofoliul de produse livrate in sezonul rece, intentionand sa producem gemuri, conserve, precum si fructe uscate. Dorim ca aceste produse sa indeplineasca nevoile celor cu diverse conditii, cum ar fi diabetul, in timp ce satisfac si preferintele celor care doresc sa-si rasfete simturile”, a declarat Diana Georgescu, fondatoarea proiectului Livada de Poveste.

 

Livada de Poveste 2

 

Perioada din 2022 pana in prezent a marcat o evolutie pentru Livada de Poveste, integrarea unei linii de procesare reducand risipa alimentara si generand noi surse de venituri. Prin procesarea fructelor pe loc, ferma evita costurile mai ridicate asociate procesarii externe si, facand un salt monumental in 2023, proiectul, ghidat de viziunea Dianei, a trecut la productia de sucuri naturale.

La baza povestii de succes a Livada de Poveste se afla o comunitate dedicata, in special femei harnice in cautarea independentei financiare. Proiecte precum Livada, desi modeste, au un impact semnificativ in comunitatile unde oportunitatile de angajare sunt limitate. Corteva Agriscience, prin programul sau TalentA, sustine afacerile conduse de femei si le motiveaza pe acestea in peisajul agricol al Romaniei.

 

Livada de Poveste 3

 

„Corteva, prin Programul TalentA, a creat o comunitate de femei minunate pe parcursul celor patru editii. Faptul ca ne-am intalnit fata in fata in timpul atelierelor practice ne-a permis sa ne cunoastem mai bine, sa realizam ca multe dintre noi se confrunta cu provocari similare, sa ne incurajam reciproc, sa schimbam impresii - a fost extraordinar. Toata aceasta experienta mi-a dat si mai mult curaj sa continui in acest domeniu”, a adaugat Diana.

Programul TalentA de la Corteva are un rol de catalizator, oferind femeilor instrumentele si resursele necesare pentru a conduce afaceri de succes in domeniul traditional al agriculturii, unde predominant erau mai activi barbatii. Diana aplauda recunoasterea tot mai mare a contributiilor femeilor la agricultura romaneasca: „Femeile nu numai ca hranesc lumea, dar o fac cu pasiune, devotament si pricepere. Cu siguranta, vor continua sa existe sarcini pe care barbatii le pot implementa mai eficient datorita fortei fizice, dar aceasta nu inseamna ca nu exista domenii sau ramuri specifice in agricultura unde femeile excelaza, tocmai datorita trasaturilor lor caracteristice - delicatete, atentie la detalii si apreciere pentru estetica”.

In regiuni precum Curtea de Arges, femeile sunt coloana vertebrala a agriculturii, sprijinind familii si contribuind semnificativ la societate si economie. Diana afirma cu mandrie ca la ferma sa domneste egalitatea, cu sarcini distribuite in functie de abilitatile individuale: „Toate activitatile din livada sunt realizate cu ajutorul familiei si al unor oameni extrem de harnici din comunitate, in special femei. Pe langa ingrijirea gospodariilor lor, a copiilor si uneori chiar a nepotilor, acestea aspira sa atinga independenta financiara. Din pacate, in zona noastra, nu exista multe oportunitati de angajare, iar astfel de proiecte, chiar daca mici, au un impact semnificativ asupra comunitatilor.”

 

Livada de Poveste 4

 

Concluzionand cu optimism, Diana Georgescu isi imagineaza un viitor in care femeile contribuie colectiv la crearea unei frumoase povesti a femeii in agricultura - o poveste inspiratoare de motivatie, inovatie si crestere sustenabila. Initiative precum TalentA subliniaza angajamentul Corteva Agriscience de a promova aceasta determinare, sarbatorind rolul inegalabil al femeilor in modelarea viitorului agriculturii romanesti.

 

Despre Corteva Agriscience 

Corteva Agriscience este o companie globala, eminamente agricola, tranzactionata la bursa, ce combina inovatia de varf din industrie, implicarea clientilor si executia operationala pentru a oferi solutii la cele mai mari provocari agricole din lume. Corteva genereaza optiuni avantajoase pe piata prin strategia sa unica de distributie, impreuna cu mixul sau echilibrat si divers de seminte, produse de protectia a plantelor si servicii digitale la nivel mondial. Avand in portofoliu unele dintre cele mai cunoscute marci din agricultura si o linie de produse si tehnologii de top in industrie, ce pot genera cresteri viitoare, compania se angajeaza sa maximizeze productivitatea fermierilor, colaborand in acelasi timp cu partile interesate din intreg sistemul alimentar, contribuind la promisiunea de a imbogati viata celor care produc si a celor care consuma si asigurand progresul generatiilor viitoare. Mai multe informatii sunt disponibile pewww.corteva.ro 

Noutati

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

13-03-2024 Pomi fructiferi

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

05-03-2024 Struguri / vita de vie

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita. Mai multe>>

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

29-02-2024 Vinuri

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

BASF gazduieste a IX-a editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”. In fiecare an, BASF colaboreaza cu ADAR (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania) pentru a organiza acest concurs, care aduce la lumina vinuri exceptionale. Participa viticultori mici si mijlocii din toate regiunile tarii, iar cele mai bune sunt selectate de catre expertii juriului. Mai multe>>

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

29-02-2024 Vinuri

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

Sesiunea de primavara a concursului international de vin MUNDUS VINI Grand International Wine Award, desfasurata saptamana trecuta in Germania, a adus vinurilor romanesti un total de 71 de medalii, intre care 46 de aur si 25 de argint. Producatorii nostri au inscris in competitie 183 de etichete de vin. Aceste recunoasteri au plasat Romania pe locul 11 dintr-un total de 42 de tari participante. Mai multe>>

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

27-02-2024 Struguri / vita de vie

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

Vita de vie reprezinta o parte vitala a agriculturii. In acest context, BASF vine in intampinarea fermierilor cu o inovatie de varf: Smart Technology, o solutie revolutionara pentru protectia culturilor de vita de vie. Aceasta tehnologie de ultima generatie este conceputa pentru a combate eficient o gama larga de boli, cum ar fi mana si fainarea, oferind fermierilor un control sporit asupra productiei de struguri de calitate. Mai multe>>

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

16-02-2024 Struguri / vita de vie

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

Industria viticola din Romania isi continua ascensiunea, peste 50 de crame noi fiind autorizate in ultimele 10 luni, arata datele ONVPV, analizate de Wines of Romania. De asemenea, productia de vin a fost mai mare cu 15% comparativ cu 2022, desi a provenit de pe o suprafata totala de vita-de-vie usor redusa fata de anii trecuti. Mai multe>>

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

26-01-2024 Struguri / vita de vie

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

Fainarea vitei de vie este produsa de agentul patogen Uncinula necator care a fost observat prima data in tara noastra in anul 1851, iar de atunci s-a extins continuu, ajungand astazi sa fie prezent in orice plantatie de vita de vie, din orice colt al tarii noastre. Ciuperca ierneaza sub forma de miceliu de rezistenta in scoarta si mai ales in mugurii lastarilor infectati, dar si sub forma de peritecii pe corzile si resturile vegetative. Mai multe>>

Tehnologie inteligenta pentru struguri de calitate

25-01-2024 Struguri / vita de vie

Tehnologie inteligenta pentru struguri de calitate

Smart Technology de la BASF este noua tehnologie pentru protectia culturilor de vita de vie care ii ajuta pe fermieri sa scape de pierderile de productie si infectiile greu de controlat. Mai multe>>

„La cules pe Taramul Craitei” un proiect educational si interactiv in livada de mere

24-01-2024 Pomi fructiferi

„La cules pe Taramul Craitei” un proiect educational si interactiv in livada de mere

Proiectul Corinei Oprea s-a dezvoltat ca un plan strategic pentru imbunatatirea dinamicii afacerii de familie, introducand o linie de mere deshidratate in facilitatea lor de procesare de la nivelul laboratorului. Grantul primit de la Corteva Agriscience, precum si cunostintele dobandite in cadrul modulelor programului TalentA, i-au permis sa implementeze initiativa „La cules pe Taramul Craitei”. Mai multe>>

Solutii de top pentru protectia culturii tale de mar

23-01-2024 Pomi fructiferi

Solutii de top pentru protectia culturii tale de mar

Descopera noul tau aliat pentru culturile de mar: Smart Technology de la BASF! Fermierii se confrunta des cu pierderi de productie, aparitia formelor de rezistenta la fungicide sau calitatea scazuta a fructelor. Ei bine, cu Smart Technology pentru culturile de mar aceste probleme sunt mai usor de rezolvat. Mai multe>>

Vinurile romanesti, in topurile mondiale in 2023. Peste 500 de medalii obtinute la concursurile internationale

23-12-2023 Vinuri

Vinurile romanesti, in topurile mondiale in 2023. Peste 500 de medalii obtinute la concursurile internationale

Conform datelor colectate de Wines of Romania, platforma dedicata in exclusivitate promovarii vinului romanesc, vinurile autohtone au obtinut la concursurile internationale desfasurate anul acesta peste 500 de medalii, dintre care mai mult de 300 de aur, dublu aur sau diamant. Producatorii romani si-au inscris vinurile si au reusit sa impresioneze juratii din peste 40 de competitii din Europa, America de Nord si Asia. Mai multe>>