Cea mai mare livada din Romania

 

Actionarii Romstrade si Blue Air au investit 7 mil. euro in amenajarea fermei pomicole “La Mosie”, in Adunatii Copaceni, in apropiere de Bucuresti.

 







 

Ferma se intinde pe o suprafaţă de 100 ha, fiind cea mai mare livada din Romania la nivel de productie.

 

De noua afacere se ocupa Gheorghe Racaru, fost manager al Blue Air, el fiind in prezent si directorul de strategie al holdingului, la care detine actiuni, alaturi de Nelu Iordache.

 

Pe cele peste 100 ha ale fermei sunt plantati meri, peri, ciresi, piersici, pruni, gutui, visini, dar si vita-de-vie si nuci.

 

Toti pomii au fost adusi din Olanda la varsta de doi ani, au fost aclimatizati, acesta fiind primul an cu recolta semnificativa, potrivit reprezentantilor holdingului.

 

Ferma a inceput sa livreze fructele in retelele de supermarketuri Real si Carrefour din intreaga tara. in viitor sunt vizate si alte retele.

 

Livada de “la Mosie” este exact pe dos fata de o livada traditionala romaneasca. Pomii sunt de aproape zece ori mai desi decat intr-o ferma clasica, ajungandu-se la 2.500 pe un singur hectar, in loc de 300. Sunt pomi mici, cu crengile crescute pe orizontala, aerisite si atinse de soare pana la tulpina. Nu se doresc mai mult de 120 de fructe de fiecare pom, dar productia totala este cam de trei ori mai mare decat intr-o livada traditionala.

 

Am vazut ca la roamani sunt pomi putini, care sunt lasati sa creasca inalti, cu crengile pe verticala, sa formeze coroana, insa productia e scazuta pentru ca fertilizatorii duc la cresterea ramurilor si nu a fructelor. Apoi, cu cat tulpina este mai groasa, cu atat fructele sunt mai mici. Cel mai bine e sa ai copaci mai multi, care sa nu fie lasati sa creasca mai mult de 2,5 metri si sa aiba crengile pe orizontala. In acest fel, pomul este mai aerisit si, cel mai important, soarele patrunde la toate fructele de pe creanga, pana la tulpina, si permite pastrarea tuturor vitaminelor în coaja lor. Daca nu sunt atinse de soare, fructele nu cresc, nu capata culoare si nici gust. Daca la ferma romaneasca se obtine productie dupa sase ani, la aceasta am avut fructe si anul trecut, in al treilea an. Aici avem peste 30 tone de mere pe hectar, iar la cealalta se ajunge la cel mult 10 tone pe aceeasi suprafata", a explicat Adrian van der Heide, unul dintre inginerii olandezi. Acesta spune ca in Romania este unul dintre cele mai bune soluri pentru agricultura si a ramas impresionat cum toti puietii au prins radacina, au crescu si acum au rod. Unii chiar mai mult decat trebuie. In mod normal, la meri si peri nu trebuie sa fie mai mult de 120 de fructe la fiecare pom. Se raresc manual acei copaci care dau semne de superproductie. "Prea multe fructe înseamna o calitate mai scazuta, pentru ca fertilizatorii din seva pomului nu mai ajung atat de concentrati la fiecare fruct", spune inginerul olandez.

 

Ferma are 4 puturi forate la mare adancime, doua bazine pentru prelucrarea termica a apei, 4 statii de pompare si dozare a solutiei de amestec pentru fertirigat si o retea de distributie formata din doua conducte magistrale subterane, electropompe si ramificatii cu picuratori la radacina plantei. Astfel, fiecare pom primeste zilnic un amestec de fertilizatori intr-o anumita cantitate de apa, dupa specificul sau, aceasta irigatie fiind computerizata. De exemplu, ciresele au nevoie de o concentratie însemnata de potasiu, pentru a le da gust, pe cand perele au nevoie de o concentratie mai scazuta de potasiu dar au alti fertilizatori care le ajuta la crestere.

 

Puietii au fost adusi din Olanda de la cel mai mare producator de pomi fructiferi fara virusi. In plus, timp de cinci ani olandezii au promis ca vor asigura consultanta, un specialist venind lunar la ferma romaneasca sa supravegheze productia si sa ii instruiasca pe inginerii romani cu cele mai noi tehnici de curatare, taiere si întretinere ale pomilor.

 

La Mosie” sunt 5 ingineri romani, fiecare avand grija de 20 de hectare de pomi. Nici unul nu are mai mult de 30 de ani.

 

In aceasta ferma se vrea sa se produca soiuri romanesti fara virusi. Pentru asta se vor trimite altoi in Olanda pe care specialistii de acolo le altoiesc pe portaltoiul lor, astfel incat sa rezulte un soi curat, fara virusi de pomi scurti, cu fructe mari si frumoase.

 

Livada are suplimentar, o zona in care cresc puieti si una in care vor sa cultive legume, plante tehnice, pentru industria farmaceutica si cosmetica.

 

Ferma are si doua hale industriale pentru sortare, ambalare si depozitare in "atmosfera controlata", adica la temperaturi de 1-4 grade C si cu continut scazut de oxigen.

 

La Mosie” distribuie doar fructe pentru consum, in stare proaspata, insa in viitor ar putea intra si pe piata preparatelor din fructe. Deocamdata, exista un cazan de tuica adus din Germania.

 

In supermarketuri produsele ajung cu cel mult 15% mai scumpe decat pretul cu care pleaca de la producator: nu se platesc taxe, la fel ca la produsele de import, si toate fructele sunt deja ambalate si etichetate la ferma, asa ca se scad si taxele pe care le-ar fi perceput vanzatorii pentru acest serviciu.


 

Sursa: www.gandul.info
 

Noutati

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

13-03-2024 Pomi fructiferi

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

05-03-2024 Struguri / vita de vie

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita. Mai multe>>

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

29-02-2024 Vinuri

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

BASF gazduieste a IX-a editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”. In fiecare an, BASF colaboreaza cu ADAR (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania) pentru a organiza acest concurs, care aduce la lumina vinuri exceptionale. Participa viticultori mici si mijlocii din toate regiunile tarii, iar cele mai bune sunt selectate de catre expertii juriului. Mai multe>>

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

29-02-2024 Vinuri

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

Sesiunea de primavara a concursului international de vin MUNDUS VINI Grand International Wine Award, desfasurata saptamana trecuta in Germania, a adus vinurilor romanesti un total de 71 de medalii, intre care 46 de aur si 25 de argint. Producatorii nostri au inscris in competitie 183 de etichete de vin. Aceste recunoasteri au plasat Romania pe locul 11 dintr-un total de 42 de tari participante. Mai multe>>

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

27-02-2024 Struguri / vita de vie

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

Vita de vie reprezinta o parte vitala a agriculturii. In acest context, BASF vine in intampinarea fermierilor cu o inovatie de varf: Smart Technology, o solutie revolutionara pentru protectia culturilor de vita de vie. Aceasta tehnologie de ultima generatie este conceputa pentru a combate eficient o gama larga de boli, cum ar fi mana si fainarea, oferind fermierilor un control sporit asupra productiei de struguri de calitate. Mai multe>>

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

16-02-2024 Struguri / vita de vie

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

Industria viticola din Romania isi continua ascensiunea, peste 50 de crame noi fiind autorizate in ultimele 10 luni, arata datele ONVPV, analizate de Wines of Romania. De asemenea, productia de vin a fost mai mare cu 15% comparativ cu 2022, desi a provenit de pe o suprafata totala de vita-de-vie usor redusa fata de anii trecuti. Mai multe>>

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

26-01-2024 Struguri / vita de vie

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

Fainarea vitei de vie este produsa de agentul patogen Uncinula necator care a fost observat prima data in tara noastra in anul 1851, iar de atunci s-a extins continuu, ajungand astazi sa fie prezent in orice plantatie de vita de vie, din orice colt al tarii noastre. Ciuperca ierneaza sub forma de miceliu de rezistenta in scoarta si mai ales in mugurii lastarilor infectati, dar si sub forma de peritecii pe corzile si resturile vegetative. Mai multe>>

Tehnologie inteligenta pentru struguri de calitate

25-01-2024 Struguri / vita de vie

Tehnologie inteligenta pentru struguri de calitate

Smart Technology de la BASF este noua tehnologie pentru protectia culturilor de vita de vie care ii ajuta pe fermieri sa scape de pierderile de productie si infectiile greu de controlat. Mai multe>>

„La cules pe Taramul Craitei” un proiect educational si interactiv in livada de mere

24-01-2024 Pomi fructiferi

„La cules pe Taramul Craitei” un proiect educational si interactiv in livada de mere

Proiectul Corinei Oprea s-a dezvoltat ca un plan strategic pentru imbunatatirea dinamicii afacerii de familie, introducand o linie de mere deshidratate in facilitatea lor de procesare de la nivelul laboratorului. Grantul primit de la Corteva Agriscience, precum si cunostintele dobandite in cadrul modulelor programului TalentA, i-au permis sa implementeze initiativa „La cules pe Taramul Craitei”. Mai multe>>

Solutii de top pentru protectia culturii tale de mar

23-01-2024 Pomi fructiferi

Solutii de top pentru protectia culturii tale de mar

Descopera noul tau aliat pentru culturile de mar: Smart Technology de la BASF! Fermierii se confrunta des cu pierderi de productie, aparitia formelor de rezistenta la fungicide sau calitatea scazuta a fructelor. Ei bine, cu Smart Technology pentru culturile de mar aceste probleme sunt mai usor de rezolvat. Mai multe>>

Vinurile romanesti, in topurile mondiale in 2023. Peste 500 de medalii obtinute la concursurile internationale

23-12-2023 Vinuri

Vinurile romanesti, in topurile mondiale in 2023. Peste 500 de medalii obtinute la concursurile internationale

Conform datelor colectate de Wines of Romania, platforma dedicata in exclusivitate promovarii vinului romanesc, vinurile autohtone au obtinut la concursurile internationale desfasurate anul acesta peste 500 de medalii, dintre care mai mult de 300 de aur, dublu aur sau diamant. Producatorii romani si-au inscris vinurile si au reusit sa impresioneze juratii din peste 40 de competitii din Europa, America de Nord si Asia. Mai multe>>