Fisticul sicilian

Comisia europeana a inregistrat in data de 14 ianuarie 2010 denumirea de origine protejata „PISTACCHIO VERDE DI BRONTE” (DOP)

 

 

 

 

Denumirea de origine protejata „Pistacchio Verde di Bronte” este rezervata produsului in coaja, cojit sau curatat de pielita al plantelor din specia Pistacia vera, varietatea „Napoletana”, cunoscuta si sub numele de „Bianca” sau „Nostrale”, altoita pe Pistacia terebinthus. Se admite un procent de maximum 5 % de plante din alte varietati si/sau de portaltoaie altele decat P. terebinthus. In orice caz, produsele provenind de la plante din alte varietati decat „Napoletana” sunt excluse de la certificare.

 

 

Produsul trebuie sa prezinte urmatoarele caracteristici fizice si organoleptice: cotiledoane de culoare verde intensa; raport clorofila a/clorofila b intre 1,3 si 1,5; savoare puternica, aromata, fara iz de mucegai sau gusturi straine; continut de umiditate intre 4 % si 6 %; raportul lungime/latime al samburelui intre 1,5 si 1,9; continut ridicat de grasimi mononesaturate in fructe (predomina acidul oleic, prezent in proportie de 72 %, urmat de acidul linoleic, 15 %, si acidul palmitic, 10 %).

 

 

Aria de productie a fisticului „Pistacchio Verde di Bronte” acopera teritoriul comunelor Bronte, Adrano si Biancavilla din provincia Catania, situat la o altitudine de 400-900 m peste nivelul marii.

 

 

Toate etapele procesului de productie sunt monitorizate, pentru fiecare inregistrandu-se intrarile si iesirile. In acest mod, precum si prin inscrierea in registrele corespunzatoare, gestionate de organismul de control, a parcelelor cadastrale cultivate, a numelor producatorilor si ambalatorilor, ca si prin declararea cantitatilor produse catre organismul de control, se garanteaza trasabilitatea produsului. La inscrierea in registrul producatorilor, se atribuie un numar de cod prin care se identifica individual, neechivoc, conducatorul exploatatiei si plantatia de fistic asociata acestuia. Toate persoanele fizice sau juridice inscrise in registrele respective sunt supuse verificarii de catre organismul de control, in conformitate cu caietul de sarcini pentru productie si cu planul de verificare aferent.

 

 

Pregatirea terenului cuprinde nivelarea suprafetei pentru a facilita scurgerea apei, lucrarile de cultura si fertilizarea de baza. Plantatiile pot fi specializate sau mixte. Pe langa formele libere de crestere a plantelor in grupuri (ceppaia) sau izolat (vaso libero), se admite și cresterea prin indepartarea ramurilor laterale (monocaule), pentru a facilita culesul si lucrarile de cultura.

 

 

In aria delimitata, livezile de fistic cresc pe teren vulcanic, acoperit de un strat superficial foarte subtire de pamant arabil. Terebintul (Pistacia terebinthus) creste spontan pe acest tip de substrat si constituie principalul portaltoi al speciei P. vera. Pentru plantatiile noi specializate este obligatoriu ca portaltoiul sa fie Pistacia terebinthus.

 

 

Lucrarile de recoltare au loc din a doua decada a lunii august pana in prima decada a lui octombrie, in functie de aria de productie si de conditiile meteorologice. Recoltarea se efectueaza manual. Invelisul exterior al fructelor trebuie indepartat mecanic in primele 24 de ore dupa cules, pentru a se evita innegrirea sau eventuala contaminare.

 

 

Apoi, produsul in coaja trebuie imediat uscat la soare sau prin alte sisteme de uscare, mentinand temperatura produsului la 40-50 °C, pana se ajunge la umiditatea reziduala a semintei de fistic cuprinsa intre 4 si 6 %. Produsul uscat se pune in containere noi din iuta, hartie sau polietilena si se pastreaza in spatii ventilate si uscate, evitand contactul cu podeaua sau pereții.

 

 

Produsul poate fi stocat o perioada de maximum 24 de luni dupa recoltare. „Pistacchio Verde di Bronte” DOP poate fi cojit si/sau curatat de pielita cu mijloace mecanice. Utilizarea de substante chimice pentru conservarea produsului este total interzisa.

 

 

Aria de productie se caracterizeaza prin terenuri de origine vulcanica si printr-o clima mediteraneana subtropicala, semiarida, cu veri lungi si secetoase, cu o concentrare a precipitatiilor in perioada de toamna-iarna si cu diferente considerabile de temperatura intre zi si noapte. Acești factori pedoclimatici, impreuna cu prezenta terebintului (Pistacia terebinthus) cultivat in aceasta arie, confera produsului caracteristici de calitate deosebite (culoarea verde intensa, specifica fisticului din aceasta zona, forma alungita, savoarea aromata si continutul ridicat de acizi grasi mononesaturati al fructelor), greu de gasit in alte arii de productie din alte regiuni sau chiar din aceeasi zona a masivului Etna.

 

 

In Sicilia, „Pistacchio Verde di Bronte” se cultiva pe arii intinse inca de la sfarsitul perioadei de dominatie araba (sec. VIII și IX d.Hr.). Dupa destramarea Imperiului roman sub impactul invaziilor barbare, Sicilia a fost cucerita de arabi: berberi din Tunisia, musulmani, negri din Sudan, care au descris regiunea ca pe „gradina raiului”. Arabii au fost cei care au introdus aici cultivarea fisticului ca si cea a altor plante: lamai, portocali, trestie de zahar, bumbac, palmieri, papirus, vinete.

 

 

Pana in ziua de astazi, „Pistacchio Verde di Bronte” este un ingredient caracteristic, care da un gust inconfundabil dulciurilor siciliene, in special celor din zona Cataniei.

 

 

 

 

Sursa: www.agriculturae.ro

 

 

 

 

Noutati

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

13-03-2024 Pomi fructiferi

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

05-03-2024 Struguri / vita de vie

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita. Mai multe>>

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

29-02-2024 Vinuri

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

BASF gazduieste a IX-a editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”. In fiecare an, BASF colaboreaza cu ADAR (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania) pentru a organiza acest concurs, care aduce la lumina vinuri exceptionale. Participa viticultori mici si mijlocii din toate regiunile tarii, iar cele mai bune sunt selectate de catre expertii juriului. Mai multe>>

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

29-02-2024 Vinuri

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

Sesiunea de primavara a concursului international de vin MUNDUS VINI Grand International Wine Award, desfasurata saptamana trecuta in Germania, a adus vinurilor romanesti un total de 71 de medalii, intre care 46 de aur si 25 de argint. Producatorii nostri au inscris in competitie 183 de etichete de vin. Aceste recunoasteri au plasat Romania pe locul 11 dintr-un total de 42 de tari participante. Mai multe>>

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

27-02-2024 Struguri / vita de vie

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

Vita de vie reprezinta o parte vitala a agriculturii. In acest context, BASF vine in intampinarea fermierilor cu o inovatie de varf: Smart Technology, o solutie revolutionara pentru protectia culturilor de vita de vie. Aceasta tehnologie de ultima generatie este conceputa pentru a combate eficient o gama larga de boli, cum ar fi mana si fainarea, oferind fermierilor un control sporit asupra productiei de struguri de calitate. Mai multe>>

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

16-02-2024 Struguri / vita de vie

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

Industria viticola din Romania isi continua ascensiunea, peste 50 de crame noi fiind autorizate in ultimele 10 luni, arata datele ONVPV, analizate de Wines of Romania. De asemenea, productia de vin a fost mai mare cu 15% comparativ cu 2022, desi a provenit de pe o suprafata totala de vita-de-vie usor redusa fata de anii trecuti. Mai multe>>

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

26-01-2024 Struguri / vita de vie

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

Fainarea vitei de vie este produsa de agentul patogen Uncinula necator care a fost observat prima data in tara noastra in anul 1851, iar de atunci s-a extins continuu, ajungand astazi sa fie prezent in orice plantatie de vita de vie, din orice colt al tarii noastre. Ciuperca ierneaza sub forma de miceliu de rezistenta in scoarta si mai ales in mugurii lastarilor infectati, dar si sub forma de peritecii pe corzile si resturile vegetative. Mai multe>>

Tehnologie inteligenta pentru struguri de calitate

25-01-2024 Struguri / vita de vie

Tehnologie inteligenta pentru struguri de calitate

Smart Technology de la BASF este noua tehnologie pentru protectia culturilor de vita de vie care ii ajuta pe fermieri sa scape de pierderile de productie si infectiile greu de controlat. Mai multe>>

„La cules pe Taramul Craitei” un proiect educational si interactiv in livada de mere

24-01-2024 Pomi fructiferi

„La cules pe Taramul Craitei” un proiect educational si interactiv in livada de mere

Proiectul Corinei Oprea s-a dezvoltat ca un plan strategic pentru imbunatatirea dinamicii afacerii de familie, introducand o linie de mere deshidratate in facilitatea lor de procesare de la nivelul laboratorului. Grantul primit de la Corteva Agriscience, precum si cunostintele dobandite in cadrul modulelor programului TalentA, i-au permis sa implementeze initiativa „La cules pe Taramul Craitei”. Mai multe>>

Solutii de top pentru protectia culturii tale de mar

23-01-2024 Pomi fructiferi

Solutii de top pentru protectia culturii tale de mar

Descopera noul tau aliat pentru culturile de mar: Smart Technology de la BASF! Fermierii se confrunta des cu pierderi de productie, aparitia formelor de rezistenta la fungicide sau calitatea scazuta a fructelor. Ei bine, cu Smart Technology pentru culturile de mar aceste probleme sunt mai usor de rezolvat. Mai multe>>

Vinurile romanesti, in topurile mondiale in 2023. Peste 500 de medalii obtinute la concursurile internationale

23-12-2023 Vinuri

Vinurile romanesti, in topurile mondiale in 2023. Peste 500 de medalii obtinute la concursurile internationale

Conform datelor colectate de Wines of Romania, platforma dedicata in exclusivitate promovarii vinului romanesc, vinurile autohtone au obtinut la concursurile internationale desfasurate anul acesta peste 500 de medalii, dintre care mai mult de 300 de aur, dublu aur sau diamant. Producatorii romani si-au inscris vinurile si au reusit sa impresioneze juratii din peste 40 de competitii din Europa, America de Nord si Asia. Mai multe>>