Taierile de formare si fructificare la zmeurul bienal

Taieri zmeur - formare si fructificareZmeurul bienal este zmeurul obisnuit, neremontant, cu fructificare de vara, care produce fructe pe lastari de 2 ani (Veten, Canby, Norna, Laszka, Radiova, Glen Ample, Tulameen, Wilamette si altele). Formarea si conducerea tufelor de zmeur se face prin aplicarea taierilor in fiecare an, avandu-se in vedere specificul general al speciei, sistemul de cultura, cat si faptul ca soiurile de zmeur sunt atat remontante, cat si neremontante. De asemenea, trebuie de avut in vedere ca unele soiuri dau ramificatii fructifere de la jumatatea tulpinii in sus, iar alte soiuri le au grupate mult spre varf (mai ales selectiunile lui Malling).

  

 

Anul I – taieri la plantare

Taieri zmeur - An 1Taierea de formare incepe imediat dupa plantare si consta in scurtarea tulpinii drajonului la 15-20 cm, in functie de vigoarea soiului. Acesta taiere este obtionala si constituie avantajul ca stimuleaza inradacinarea plantelor. In cursul primului an, din mugurii existenti pe tulpina se formeaza lastari care asigura ramificarea, dintre care unii pot fi purtatori de inflorescente.

Concomitent cu ramificarea tulpinii, de la baza tufei si din mugurii de pe radacini apar noi cresteri, care pana toamna au o lungime de 150-250 cm sau mai mult. Pentru formarea si fortificarea tufei prin noii drajoni, se recomanda inlaturarea florilor aparute din mugurii micsti, evitand astfel consumul de substante pentru formarea fructelor in favoarea cresterilor vegetative.

 

Taieri in anul II de la plantare

La inceputul anului doi, inainte de pornirea in vegetatie se executa suprimarea tulpinii de doi ani, care este ramificata si de obicei uscata, cat mai aproape de sol, fara a lasa cioturi. Uneori in jurul plantei initale se formeaza numai un drajon care se pastreaza pentru productie in anul 2.

Dintre noile cresteri care s-au format se aleg 3-4 tulpini de 1 an bine dezvoltate si uniform distribuite in jurul tufei (la cultura de grup) sau distantate intre ele la 15-20 cm pe o banda lata de 30 (la cultura in benzi). Cresterile slabe, sub 0,5 m, se inlatura deoarece au muguri vegetativi si nu prezinta interes pentru formarea tufei sau pentru fructificare.

Tulpinile de un an alese pentru formarea tufei se vor scurta foarte putin, numai varful cu 15-20 cm, care este foarte subtire, curbat si uneori chiar degerat sau daca este un soi remontant care a format inflorescenta in toamna, se inlatura intreaga portiune de pe care mugurii au dat inflorescente.

Taieri zmeur - An 2Inlaturarea varfurilor subtiri are drept scop evitarea formarii fructelor mici si atipice care apar ultimele pe planta. Scurtarea tulpinilor se face, constient fiind, ca portiunea inlaturata putea da fructe, in schimb fructele ramase sunt mai mari, iar numarul reprizelor de recoltat se reduce. Aceasta operatie este recomandabila pentru cele mai multe soiuri, cu exceptia celor cu rodirea grupata la varf, cum sunt selectiile Malling, care nu se scurteaza (Malling Promise, M. Exploit, M. Jewel etc.).

In perioada de vegetatie, dupa recoltarea fructelor formate pe tulpinile lasate in primavara se recomanda suprimarea lor si alegerea drajonilor de inlocuire, de pe care se va obtine productia in anul urmator. Se recomanda a nu se intarzia cu eliminarea lor, deoarece daca se usuca bine, taierea lor este mai anevoioasa. In cursul perioadei de vegetatie din anul II de la plantare tufa isi formeaza numerosi drajoni. Cu ocazia indepartarii tulpinilor de 2 ani se vor alege noile tulpini ce vor forma tufa in numar de 5-7 din cele bine dezvoltate si elimina pe cele de prisos, slabe, rau plasate etc.

 

Taieri incepand din anul III de la plantare

La inceputul anului al treilea de la plantare se face o verificare a plantelor, de modul cum au iernat. Se scurteaza varfurile tulpinilor 20-30 cm ca si in anul precedent sau, daca au degerat, se vor taia pana la partea sanatoasa. Daca nu s-a intervenit in vara, este momentul sa se inlature tulpinile care au fructificat anul precedent si deja sunt uscate si sa se aleaga drajonii mai vigurosi si bine plasati pentru productia anului in curs.

Prin august, dupa recoltatul fructelor se indeparteaza tulpinile care au rodit si se aleg apoi altele de un an, in numar de 6-10 sau chiar 12 bucati ce vor alcatui in continuare tufa sau banda in lungul randului.

Taieri zmeur


Conducerea tufelor de zmeur, incepand din anul al patrulea de la plantare, consta in a lasa, anual la o tufa, un numar de 8-12 tulpini roditoare sau in a rari drajonii la 25-30 cm in lungul benzii, pentru a avea suficienta lumina necesara fructificarii si in acelasi timp in cursul vegetatiei sa i se rezerve tot atati drajoni pentru inlocuire. Drajonii destinati sa intre in constitutia tufei se aleg in prima parte a verii, din cei mai bine dezvoltati si bine plasati in jurul plantei-mama. Drajonii slabi ca si cei ce apar ulterior in partea a doua a verii se inlatura cat sunt inca mici, pentru a nu consuma din substantele hranitoare.

Trebuie sa mentionam ca tulpinile de 2 ani se pot inlatura din plantatie si primavara, daca nu s-a putut executa taierea de vara. Pentru zonele expuse vanturilor sau mai sarace in precipitatii, benzile se lasa intacte pe timpul iernii, folosindu-se ca parazapezi.

 

Cand se fac taierile la zmeur?

1. Taierea de primavara

Taierea de primavara se efectueaza dupa ce a trecut pericolul gerurilor tarzii si inainte de inmugurire. Obisnuit prin martie se face scurtarea varfurilor plantelor de zmeur. Daca acesta lucrare nu s-a facut vara, concomitent se pot rari plantele prea indesite incat sa ramana 12-15 plante/ml de gard fructifer.

2. Taierea de vara

Vara in august se elimina de obicei din plantatie tulpinile de 2 ani care au rodit si se usuca. Deasemenea se pot rari plantele pe rand care sunt foarte dese incat sa ramana cele mai viguroase in numar de aprox. 15 plante/ml cu distante de 15-20 cm minim intre fiecare.

3. Taierile de toamna

Toamna se pot face atat taieri de rarire cat si de scurtare. Este recomandat ca aceste taieri sa fie facute doar in zonele cu ierni mai blande unde nu scade temperatura sub -20 gr. Celsius in timpul iernii. In caz contrar o parte din tulpini in zona ranilor pot fi afectate de inghet.

Mai multe informatii despre tehnologiile de cultivare a arbustilor fructiferi puteti afla de la specialistii Pepinierelor Hida, principalul producator autorizat de material saditor sanatos de zmeur. (http://pepinierelehida.ro)

  

 

Noutati

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

13-03-2024 Pomi fructiferi

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

05-03-2024 Struguri / vita de vie

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita. Mai multe>>

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

29-02-2024 Vinuri

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

BASF gazduieste a IX-a editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”. In fiecare an, BASF colaboreaza cu ADAR (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania) pentru a organiza acest concurs, care aduce la lumina vinuri exceptionale. Participa viticultori mici si mijlocii din toate regiunile tarii, iar cele mai bune sunt selectate de catre expertii juriului. Mai multe>>

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

29-02-2024 Vinuri

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

Sesiunea de primavara a concursului international de vin MUNDUS VINI Grand International Wine Award, desfasurata saptamana trecuta in Germania, a adus vinurilor romanesti un total de 71 de medalii, intre care 46 de aur si 25 de argint. Producatorii nostri au inscris in competitie 183 de etichete de vin. Aceste recunoasteri au plasat Romania pe locul 11 dintr-un total de 42 de tari participante. Mai multe>>

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

27-02-2024 Struguri / vita de vie

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

Vita de vie reprezinta o parte vitala a agriculturii. In acest context, BASF vine in intampinarea fermierilor cu o inovatie de varf: Smart Technology, o solutie revolutionara pentru protectia culturilor de vita de vie. Aceasta tehnologie de ultima generatie este conceputa pentru a combate eficient o gama larga de boli, cum ar fi mana si fainarea, oferind fermierilor un control sporit asupra productiei de struguri de calitate. Mai multe>>

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

16-02-2024 Struguri / vita de vie

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

Industria viticola din Romania isi continua ascensiunea, peste 50 de crame noi fiind autorizate in ultimele 10 luni, arata datele ONVPV, analizate de Wines of Romania. De asemenea, productia de vin a fost mai mare cu 15% comparativ cu 2022, desi a provenit de pe o suprafata totala de vita-de-vie usor redusa fata de anii trecuti. Mai multe>>

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

26-01-2024 Struguri / vita de vie

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

Fainarea vitei de vie este produsa de agentul patogen Uncinula necator care a fost observat prima data in tara noastra in anul 1851, iar de atunci s-a extins continuu, ajungand astazi sa fie prezent in orice plantatie de vita de vie, din orice colt al tarii noastre. Ciuperca ierneaza sub forma de miceliu de rezistenta in scoarta si mai ales in mugurii lastarilor infectati, dar si sub forma de peritecii pe corzile si resturile vegetative. Mai multe>>

Tehnologie inteligenta pentru struguri de calitate

25-01-2024 Struguri / vita de vie

Tehnologie inteligenta pentru struguri de calitate

Smart Technology de la BASF este noua tehnologie pentru protectia culturilor de vita de vie care ii ajuta pe fermieri sa scape de pierderile de productie si infectiile greu de controlat. Mai multe>>

„La cules pe Taramul Craitei” un proiect educational si interactiv in livada de mere

24-01-2024 Pomi fructiferi

„La cules pe Taramul Craitei” un proiect educational si interactiv in livada de mere

Proiectul Corinei Oprea s-a dezvoltat ca un plan strategic pentru imbunatatirea dinamicii afacerii de familie, introducand o linie de mere deshidratate in facilitatea lor de procesare de la nivelul laboratorului. Grantul primit de la Corteva Agriscience, precum si cunostintele dobandite in cadrul modulelor programului TalentA, i-au permis sa implementeze initiativa „La cules pe Taramul Craitei”. Mai multe>>

Solutii de top pentru protectia culturii tale de mar

23-01-2024 Pomi fructiferi

Solutii de top pentru protectia culturii tale de mar

Descopera noul tau aliat pentru culturile de mar: Smart Technology de la BASF! Fermierii se confrunta des cu pierderi de productie, aparitia formelor de rezistenta la fungicide sau calitatea scazuta a fructelor. Ei bine, cu Smart Technology pentru culturile de mar aceste probleme sunt mai usor de rezolvat. Mai multe>>

Vinurile romanesti, in topurile mondiale in 2023. Peste 500 de medalii obtinute la concursurile internationale

23-12-2023 Vinuri

Vinurile romanesti, in topurile mondiale in 2023. Peste 500 de medalii obtinute la concursurile internationale

Conform datelor colectate de Wines of Romania, platforma dedicata in exclusivitate promovarii vinului romanesc, vinurile autohtone au obtinut la concursurile internationale desfasurate anul acesta peste 500 de medalii, dintre care mai mult de 300 de aur, dublu aur sau diamant. Producatorii romani si-au inscris vinurile si au reusit sa impresioneze juratii din peste 40 de competitii din Europa, America de Nord si Asia. Mai multe>>