Taierile la soiurile de zmeur remontant

Zmeurul - Taierile la soiurile de zmeur remontantZmeurul, in general, produce fructe pe tulpinile din anul al doilea de vegetatie. Deci, in primul an cresc tulpinile iar in anul al doilea mugurii de pe aceste tulpini ne dau o productie de fructe. Tulpinile care au produs se usuca complet si sunt eliminate de la baza. In anul in care se obtine productia de fructe, alte tulpini cresc din pamant care vor fructifica in anul urmator. In plantatie vor avea tot timpul tulpini de doi ani, fructifere, si tulpini de un an. Principalele soiuri de zmeur remontant cultivate in Romania sunt Polka si Polana.


Zmeurul remontant, produce fructe pe varful tulpinilor de un an, vara tarziu pana la sfarsitul toamnei. Daca sunt lasate peste iarna aceste tulpini vor produce din nou in anul urmator, vara devreme mai ales pe partea inferioara a tulpinilor. Calitatea fructelor pe tulpinile de doi ani va fi mult inferioara si recoltarea dificila datorita intercalarii tulpinilor de doi ani cu cele de un an care sunt in crestere. De asemenea, cand pastram tulpinile in anul al doilea, cele care cresc sunt mai subtiri si mai inalte, deci recoltarea este mai dificila si in toamna.

Privit in asamblu cand pastram toate tulpinile fructifere (din anul unu si doi) avem o productie mai mare dar de calitate mai slaba si recoltarea este mai dificila. Multi fermieri prefera sa renunte la productia de vara de pe tulpinile din anul doi in favoarea unei productii mai mici dar de calitate mai buna obtinuta in perioada august-octombrie.

 

Taierile la zmeurul remontant

Zmeurul - taieri zmeur PolkaDaca dorim sa pastram intreaga productie, tulpinile de doi ani se elimina de la baza dupa ce au rodit, ele fiind deja uscate, iar la tulpinile anuale se elimina varful care a rodit.

Daca pastram numai productia de toamna, recolta usor mai mica este compesata de intretinerea mai usoara a plantatiei si fructe de marime mai mare, calitate mai buna, pagube mai mici datorita putregaiului fructelor.

Cosirea plantelor in fiecare an este cea mai generalizata forma de taiere la soiurile remontante in toate plantatiile profesionale din Europa si din lume. In acest caz toate tulpinile se taie la nivelul solului, in ferestrele iernii sau primavara devreme.

Tulpinile noi vor creste in fiecare an si vor produce vara tarziu, urmand a fi eliminate primavara urmatoare. Acest ciclu poate continua 7-10 ani, in functie de vigoarea soiului, textura soiului si lucrarile de ingrijire aplicate.

Este important ca tulpinile sa fie taiate cat mai aproape de suprafata solului. Daca se taie mai sus, in anul urmator din muguri de la suprafata solului vom avea multe cresteri laterale care ne indesesc plantatia si vor fi o gazda pentru numeroase boli si daunatori.

 

Zmeurul - taierile la zmeur


Fructele care se formeaza pe aceste ramuri secundare vor creea o rezerva de infectie pentru productia de fructe din toamna. Tulpinile taiate sunt stranse, scoase din plantatie si sunt arse. Nu se recomanda ca ele sa fie tocate si lasate in plantatie tocmai pentru a nu spori rezerva de boli.

Este important sa stim cand se fac taierile in acest caz. Carbohidrati migreaza din frunze in coletul plantei toamna tarziu, iar din colet in muguri primavara devreme. Perioada optima pentru taieri este cand acesti carbohidrati se afla in colet, deci undeva de la sfarsitul lunii noiembrie pana la sfarsitul lui februarie sau inceputul lunii martie.

Daca incercam sa sintetizam pe scurt principalele avantaje pentru mentinerea unei plantatii de zmeur remontant, numai pentru productia de toamna sunt:

    • Un numar mai mic de ore necesar taierilor si un management mai usor al plantatiei;
    • Presiunea unui numar insemnat de boli, specifice zmeurului, este mai mica asupra plantatiei;
    • Calitatea productiei de toamna este mai buna;
    • Riscul unor pagube produse de inghet in zonele din Centrul Transilavaniei si unele zone din Moldova sunt eliminate;
    • Pagubele produse de insecte, sunt multe reduse prin eliminarea rezervei odata cu tulpinile taiate;
    • Aplicarea ingrasamintelor este mai simpla;
    • Intretinerea plantatiei, curata de buruieni se face mai usor.


Principalele soiuri de zmeur remontant cultivate in Romania sunt Polka si Polana.

 

Soiul de zmeur Polka 

Zmeurul - Soiul de zmeur PolkaEste unul dintre cele mai valoroase de pe piata a fost creat de Dr. Jan Denek si este un soi nou care se extinde in plantatii din ce in ce mai mult in Europa si in intreaga lume.

Planta: Este un soi ”primocane” - produce fructe pe lemn de un an de aceea are loc taierea de la baza a tuturor drajonilor toamna dupa ultima recoltare. Este un soi cu rezistenta ridicata la inghet si destul de rezistent la boli. Drajonii au o crestere rapida sunt de densitate medie.

Are crestere vigurosa cu lastari de lungime 1,5 - 1,8 m, cu tulpina rigida, puternica, groasa dar au nevoie de sustinere datorita incarcaturii mari de fructe.

Pentru o productie ridicata are nevoie de soluri bogate, bine drenate cu expozitie insorita si apa suficiena mai ales in timpul infloritului si productiei de fructe deoarece suporta destul de greu seceta.

Fructul: Este de dimesiuni deosebit de mari cu grutate medie de peste 6,6 grame. Are forma conica usor alungita fiind de culoare rosu aprins cu luciu deosebit si aspect comercial foarte atragator. Are o aroma speciala gust dulce excelent si este folosit atat in stare proaspata cat si congelate sau preparate in diverse moduri. Este ferm rezistent la manipulare si transport daca este ambalat corespunzator.

Epoca de maturare: Recoltarea incepe la mijlocul lunii iulie cu un varf de productie la mjlocul lunii august si continua sa produca pana in octombrie- noiembrie la venirea ingetului.

Are un randament deosebit de ridicat cu o productie mare pe planta, poate avea peste 2,5 kg pe planta si foarte ridicata pe unitatea de suprafata.

 

Soiul de zmeur Polana

Zmeurul - Soiul de zmeur PolanaEste probabil una dintre cele mai bune soiuri in ce priveste aroma deosebita a fructului aproape de neintrecut. Este un soi nou remontant obtinut in Polonia in 1991 prin incrucisarea soiurilor Heritage X Zeva Herbsternte.

Planta: Formeaza drajoni vigurosi care sustin bine fructele dar datorita fructificarii abundente necesita sustinere. Drajonii pot ajunge la inaltime de 1,8-2 m.

Este un soi rezistent la boli mai ales la putregaiul fructelor si radacinii si se comporta bine pe majoritatea solurilor cu exceptia celor cu exces de umiditate si foarte argiloase.

Datorita faptului ca este un soi remontant Polana va produce o recolta continua de fructe care incepe cu un val de fructe la mijlocul verii, si apoi un al doilea val de fructificare care dureaza din luna august pana la inghet.

Este un soi cu capacitate de drajonare medie-mare si fiind de tip primocane se practica an de an cositul drajonilor.

Caracteristicile fructelor: Fructele sunt de marime medie-mare, sunt uniforme ca marime pana toamna tarziu, sunt de culoare rosu aprins cu luciu deosebit. Au fermitate buna rezista bine la manipulare si transport dar trebuie recoltate direct in caserole de 150-500 g. Se recolteaza usor se desprind usor de planta, dar trebuie recoltata la timp pentru a nu se scutura. Fructele sunt dulci au o aroma si un gust exceptional.

Maturitatea de recoltare: Este un soi timpuriu se coace cu 2-3 saptamani mai devreme decat Heritage. Fructele se recolteaza incepand cu luna iulie si recolta va dura pana toamna tarziu la venirea primelor brume.

Soi foarte productiv. Da randamente mari de fructe, se pot obtine cantitati mari de 9-12 t la hectar sau chiar mai mult la o tehnologie avansata de cultura.

Pepinierele Hida produce si comercializeaza in Romania plante sanatoase de zmeur si alti arbusti fructiferi: coacaz, mur, afin, agris, alun, goji, lonicera. Mai multe infromatii pe http://pepinierelehida.ro 

  

Noutati

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

13-03-2024 Pomi fructiferi

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

05-03-2024 Struguri / vita de vie

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita. Mai multe>>

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

29-02-2024 Vinuri

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

BASF gazduieste a IX-a editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”. In fiecare an, BASF colaboreaza cu ADAR (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania) pentru a organiza acest concurs, care aduce la lumina vinuri exceptionale. Participa viticultori mici si mijlocii din toate regiunile tarii, iar cele mai bune sunt selectate de catre expertii juriului. Mai multe>>

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

29-02-2024 Vinuri

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

Sesiunea de primavara a concursului international de vin MUNDUS VINI Grand International Wine Award, desfasurata saptamana trecuta in Germania, a adus vinurilor romanesti un total de 71 de medalii, intre care 46 de aur si 25 de argint. Producatorii nostri au inscris in competitie 183 de etichete de vin. Aceste recunoasteri au plasat Romania pe locul 11 dintr-un total de 42 de tari participante. Mai multe>>

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

27-02-2024 Struguri / vita de vie

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

Vita de vie reprezinta o parte vitala a agriculturii. In acest context, BASF vine in intampinarea fermierilor cu o inovatie de varf: Smart Technology, o solutie revolutionara pentru protectia culturilor de vita de vie. Aceasta tehnologie de ultima generatie este conceputa pentru a combate eficient o gama larga de boli, cum ar fi mana si fainarea, oferind fermierilor un control sporit asupra productiei de struguri de calitate. Mai multe>>

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

16-02-2024 Struguri / vita de vie

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

Industria viticola din Romania isi continua ascensiunea, peste 50 de crame noi fiind autorizate in ultimele 10 luni, arata datele ONVPV, analizate de Wines of Romania. De asemenea, productia de vin a fost mai mare cu 15% comparativ cu 2022, desi a provenit de pe o suprafata totala de vita-de-vie usor redusa fata de anii trecuti. Mai multe>>

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

26-01-2024 Struguri / vita de vie

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

Fainarea vitei de vie este produsa de agentul patogen Uncinula necator care a fost observat prima data in tara noastra in anul 1851, iar de atunci s-a extins continuu, ajungand astazi sa fie prezent in orice plantatie de vita de vie, din orice colt al tarii noastre. Ciuperca ierneaza sub forma de miceliu de rezistenta in scoarta si mai ales in mugurii lastarilor infectati, dar si sub forma de peritecii pe corzile si resturile vegetative. Mai multe>>

Tehnologie inteligenta pentru struguri de calitate

25-01-2024 Struguri / vita de vie

Tehnologie inteligenta pentru struguri de calitate

Smart Technology de la BASF este noua tehnologie pentru protectia culturilor de vita de vie care ii ajuta pe fermieri sa scape de pierderile de productie si infectiile greu de controlat. Mai multe>>

„La cules pe Taramul Craitei” un proiect educational si interactiv in livada de mere

24-01-2024 Pomi fructiferi

„La cules pe Taramul Craitei” un proiect educational si interactiv in livada de mere

Proiectul Corinei Oprea s-a dezvoltat ca un plan strategic pentru imbunatatirea dinamicii afacerii de familie, introducand o linie de mere deshidratate in facilitatea lor de procesare de la nivelul laboratorului. Grantul primit de la Corteva Agriscience, precum si cunostintele dobandite in cadrul modulelor programului TalentA, i-au permis sa implementeze initiativa „La cules pe Taramul Craitei”. Mai multe>>

Solutii de top pentru protectia culturii tale de mar

23-01-2024 Pomi fructiferi

Solutii de top pentru protectia culturii tale de mar

Descopera noul tau aliat pentru culturile de mar: Smart Technology de la BASF! Fermierii se confrunta des cu pierderi de productie, aparitia formelor de rezistenta la fungicide sau calitatea scazuta a fructelor. Ei bine, cu Smart Technology pentru culturile de mar aceste probleme sunt mai usor de rezolvat. Mai multe>>

Vinurile romanesti, in topurile mondiale in 2023. Peste 500 de medalii obtinute la concursurile internationale

23-12-2023 Vinuri

Vinurile romanesti, in topurile mondiale in 2023. Peste 500 de medalii obtinute la concursurile internationale

Conform datelor colectate de Wines of Romania, platforma dedicata in exclusivitate promovarii vinului romanesc, vinurile autohtone au obtinut la concursurile internationale desfasurate anul acesta peste 500 de medalii, dintre care mai mult de 300 de aur, dublu aur sau diamant. Producatorii romani si-au inscris vinurile si au reusit sa impresioneze juratii din peste 40 de competitii din Europa, America de Nord si Asia. Mai multe>>