Soiuri performante de zmeura si mure

Soiuri performante de zmeura si mureCultivarea arbustilor fructiferi este un domeniu in plina expansiune, care nu necesita cunostinte de specialitate si nici investii costisitoare. In plus, satisfactiile sunt imediate, iar profitul este pe masura. Un pas important in infiintarea unei plantatii este alegerea soiului de zmeura sau mure care sa asigure o recolta de succes. Specialistii recomanda urmatoarele soiuri:

 

 

 

 

Soiuri performante de zmeura si mure - Zmeura-SuganaSoiul de zmeura Sugana - Doua recolte in aceeasi vara!

Zmeur Sugana este un soi prietenos la conditiile climatice din Romania, nu necesita tratamente speciale si in plus, asigura recolte bogate, de doua ori in aceeasi vara! Este rezultatul incrucisarii a doua soiuri apreciate: Autum Bliss si Tulameen.

Zmeura Sugana este un soi cu randament ridicat, recunoscut petru fructele sale de dimensiuni foarte mari. De la un singur tufis, in timpul verii, se pot recolta chiar si 9 kg de fructe. Avantajul este acela ca, nefiind un soi pretentios, poate fi cultivat pe scara larga.

De asemena, se culege usor si prezinta o rezistenta mare la transport. Sugana se comporta bine la seceta si inghet, la boli si mucegaiuri. Se poate cultiva atat in ghivece si gradini cu suprafete mici, cat si pe suprafete extinse. Fructele pot fi consumate proaspete, congelate sau semi-preparate.

Principala caracteristica a soiului zmeur Sugana: fructifica de doua ori pe an, la inceputul verii- in luna iunie si vara tarziu- la sfarsitul lunii august.

 

Soiuri performante de zmeura si mure - Zmeura-Heritage

Zmeur Heritage - Unul dintre cele mai bune soiuri pentru productia de toamna

Este un soi autofertil, creste vertical si nu are nevoie de suport, este unul dintre cele mai bune soiuri pentru productia de toamna, iar fructul este delicios, cu o aroma specifica si foarte suculent. Se dezvolta fara tratamente costisitoare pe aproape toate tipurile de sol, este rezistent la boli si oscilatii de temperatura, si asigura fructe cu o aroma unica. Este si un soi foarte practic, deoarece, daca amani sa culegi fructele, ele nu vor cadea si astfel, nu se vor compromite.

Zmeur Heritage este un soi obtinut in Statele Unite ale Americii, cu fructe medii, aromate si aspect placut. Este un soi remontat, cu planta viguroasa si lastari cu port erect. Puterea de drajonare este medie spre mare, iar un fruct are greutatea intre 4 si 5 grame.Este un soi autofertil.

Plantele ajung la inaltimea de 1,5-2 m iar puterea de drajonare este medie-mare. Suporta solurile mai grele argiloase, cu aciditate crescuta. Excesul de umiditate sau solul imbibat cu apa sunt daunatoare. De evitat locurile umbroase.

Fructifica de doua ori pe an. Mai exact, vara si toamna tarziu . Acest fapt il claseaza printre cele mai cautate soiuri de zmeura de pe piata. Prima rodire are loc in prima decada a lunii iulie, iar a doua rodire are loc in luna august pana in luna septembrie. Pentru o crestere sanatoasa, se recomanda taierea completa pana aproape de pamant, imediat dupa recoltare.

Fructele sunt de culoare rosu intens si au forma conica. In ceea ce priveste gustul, acesta este foarte dulce, iar aspectul fructelor este comercial. Prezinta rezistenta crescuta la manipulare si transport.

 

Soiuri performante de zmeura si mure - Zmeura-Citria

Zmeura Citria - Savoare unica, aspect unic

Este un soi cu totul special, motivul fiind culoarea galbena. Nu necesita tratamente speciale, este rezistent la oscilatiile de temperatura si are o inflorire medie.

Zmeura Citria este un soi de vigoare mijlocie, foarte productiv, cu maturitate in a doua jumatate a lunii iunie si inceputul lunii iulie. Pentru a se dezvolta in conditii optime, soiul Citria, la fel ca restul soiurilor de zmeura, are nevoie de o sursa de apa, un teren nisipo-lutos, expus la lumina si ferit de vant. Zmeurul suporta bine temperaturile caniculare dar si pe cele foarte scazute.

Perioada de coacere la soiul Citria este timpurie-luna iunie pana la sfarsitul vegetatiei. Fructele de zmeur Citria se caracterizeaza prin dimensiuni medii spre mari. Forma lor este compacta, aproape sferica, iar culoarea este galben spre portocaliu. Este un soi usor de cules, rezista la transport, are un aspect comercial deosebit.

Fructele de la zmeura Citria sunt foarte dulci si au un parfum intens. Ele pot fi consumate proaspete, congelate sau sub forma de sucuri, ceaiuri, jeleuri sau dulceturi. Datorita aspectului inedit, zmeura Citria este apreciata si de maestri cofetari, fiind un ingredient aspectos si cu o culoare cel putin interesanta.

 

Soiuri performante de zmeura si mure - Mur-Navaho

Mure Navaho - Un soi ideal pentru cunoscatori dar si pentru incepatori

Soiul de mure Navaho are o crestere viguroasa, este un soi fara ghimpi (ceea ce face ca manipularea sa fie usoara), rezista bine la ger si este autofertil.

Fructele din soiul de mure Navaho au o marime medie-mare si pot sa cantareasca 7 grame (un singur fruct). Asigura randament chiar si in lipsa polenizarii straine. Coacerea fructelor mure Navaho se produce uniform iar gustul lor este mai dulce decat restul soiurilor de mure si au un parfum specific.

 

Soiuri performante de zmeura si mure - Mur-Thornfree

Mur Thornfree - O productie profitabila

Murul Thornfree este un soi fara spini, ce asigura o productivitate ridicata. Planta este foarte viguroasa, cu ramuri lungi de pana la 8 metri. Mur Thornfree are crestere taratoare, de aceea necesita sustinere pe spalier. Maturarea la acest soi de mure, mur Thornfree, incepe din a doua parte a lunii august si se incheie in luna octombrie.

Soiul de mur Thornfree este preferat de cultivatori si pentru are fructe cu o aroma deosebita si un aspect impecabil din punct de vedere comercial. Mai exact, fructul este mare, are forma conic-alungita, epiderma neagra, foarte lucioasa. Pulpa fructului prezinta o culoare violet inchis, spre negru.

Pentru obtinerea de plante viguroase si productii in cantitati mari este recomandat sa apelezi la furnizori specializati. Cu o vasta experienta in domeniu, Strong Berry iti pune la dispozitie material saditor pentru arbusti fructiferi, printre care drajoni zmeura si mure. Se ofera documente de certificare si pasaport fito-sanitar.

 

 

Noutati

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

13-03-2024 Pomi fructiferi

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

05-03-2024 Struguri / vita de vie

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita. Mai multe>>

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

29-02-2024 Vinuri

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

BASF gazduieste a IX-a editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”. In fiecare an, BASF colaboreaza cu ADAR (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania) pentru a organiza acest concurs, care aduce la lumina vinuri exceptionale. Participa viticultori mici si mijlocii din toate regiunile tarii, iar cele mai bune sunt selectate de catre expertii juriului. Mai multe>>

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

29-02-2024 Vinuri

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

Sesiunea de primavara a concursului international de vin MUNDUS VINI Grand International Wine Award, desfasurata saptamana trecuta in Germania, a adus vinurilor romanesti un total de 71 de medalii, intre care 46 de aur si 25 de argint. Producatorii nostri au inscris in competitie 183 de etichete de vin. Aceste recunoasteri au plasat Romania pe locul 11 dintr-un total de 42 de tari participante. Mai multe>>

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

27-02-2024 Struguri / vita de vie

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

Vita de vie reprezinta o parte vitala a agriculturii. In acest context, BASF vine in intampinarea fermierilor cu o inovatie de varf: Smart Technology, o solutie revolutionara pentru protectia culturilor de vita de vie. Aceasta tehnologie de ultima generatie este conceputa pentru a combate eficient o gama larga de boli, cum ar fi mana si fainarea, oferind fermierilor un control sporit asupra productiei de struguri de calitate. Mai multe>>

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

16-02-2024 Struguri / vita de vie

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

Industria viticola din Romania isi continua ascensiunea, peste 50 de crame noi fiind autorizate in ultimele 10 luni, arata datele ONVPV, analizate de Wines of Romania. De asemenea, productia de vin a fost mai mare cu 15% comparativ cu 2022, desi a provenit de pe o suprafata totala de vita-de-vie usor redusa fata de anii trecuti. Mai multe>>

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

26-01-2024 Struguri / vita de vie

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

Fainarea vitei de vie este produsa de agentul patogen Uncinula necator care a fost observat prima data in tara noastra in anul 1851, iar de atunci s-a extins continuu, ajungand astazi sa fie prezent in orice plantatie de vita de vie, din orice colt al tarii noastre. Ciuperca ierneaza sub forma de miceliu de rezistenta in scoarta si mai ales in mugurii lastarilor infectati, dar si sub forma de peritecii pe corzile si resturile vegetative. Mai multe>>

Tehnologie inteligenta pentru struguri de calitate

25-01-2024 Struguri / vita de vie

Tehnologie inteligenta pentru struguri de calitate

Smart Technology de la BASF este noua tehnologie pentru protectia culturilor de vita de vie care ii ajuta pe fermieri sa scape de pierderile de productie si infectiile greu de controlat. Mai multe>>

„La cules pe Taramul Craitei” un proiect educational si interactiv in livada de mere

24-01-2024 Pomi fructiferi

„La cules pe Taramul Craitei” un proiect educational si interactiv in livada de mere

Proiectul Corinei Oprea s-a dezvoltat ca un plan strategic pentru imbunatatirea dinamicii afacerii de familie, introducand o linie de mere deshidratate in facilitatea lor de procesare de la nivelul laboratorului. Grantul primit de la Corteva Agriscience, precum si cunostintele dobandite in cadrul modulelor programului TalentA, i-au permis sa implementeze initiativa „La cules pe Taramul Craitei”. Mai multe>>

Solutii de top pentru protectia culturii tale de mar

23-01-2024 Pomi fructiferi

Solutii de top pentru protectia culturii tale de mar

Descopera noul tau aliat pentru culturile de mar: Smart Technology de la BASF! Fermierii se confrunta des cu pierderi de productie, aparitia formelor de rezistenta la fungicide sau calitatea scazuta a fructelor. Ei bine, cu Smart Technology pentru culturile de mar aceste probleme sunt mai usor de rezolvat. Mai multe>>

Vinurile romanesti, in topurile mondiale in 2023. Peste 500 de medalii obtinute la concursurile internationale

23-12-2023 Vinuri

Vinurile romanesti, in topurile mondiale in 2023. Peste 500 de medalii obtinute la concursurile internationale

Conform datelor colectate de Wines of Romania, platforma dedicata in exclusivitate promovarii vinului romanesc, vinurile autohtone au obtinut la concursurile internationale desfasurate anul acesta peste 500 de medalii, dintre care mai mult de 300 de aur, dublu aur sau diamant. Producatorii romani si-au inscris vinurile si au reusit sa impresioneze juratii din peste 40 de competitii din Europa, America de Nord si Asia. Mai multe>>